Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία
Νίκαιας
 
 

Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία Νίκαιας

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
Φίλτρο με βάση:
Υπερνικώντας διά του Χριστού
Κυριακή, 18 Φεβρουαρίου 2018
Περικοπή:Ρωμαίους 8:31-37
Διάρκεια: 24 λεπτά 56 δευτερ.
Μπορεί κάποιος να μας κατηγορήσει με επιτυχία μπροστά στα μάτια του Θεού; Όταν μία μέρα σταθούμε στην άγια παρουσία Του, πώς θα υπερασπιστούμε τις αστοχίες, λάθη και αμαρτίες μας; Ο Θεός επιθυμεί να μην ήμαστε ηττοπαθείς. Mπορούμε με τη δύναμη του Χριστού να υπερνικούμε! Να ήμαστε νικητές. Να μην απλώς βγάζουμε απλώς το κεφάλι μας πάνω από το νερό, αλλά να κολυμπάμε στα νερά που ο Θεός μας έχει θέσει.
H γενναιοδωρία μας προς τον Θεό
Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου 2018
Τι διδάσκει ο Λόγος του Θεού για το δέκατο; Τα δέκατα, καθιερώθηκαν με τον Μωσαϊκό νόμο, όπου κάθε Ισραηλίτης έπρεπε να προσφέρει το 10% από τα όποια εισοδήματα του, στον Κύριο. Επί της ουσίας όμως οι Ισραηλίτες δεν έδιναν μόνο το 10%. Επί της ουσίας έδιναν το 23,3%! Τι διδάσκει η Καινή Διαθήκη για το δέκατο και πρέπει οι Χριστιανοί να επιστρέφουν στον Θεό συγκεκριμένο ποσοστό από τα εισοδήματα τους; Στο κήρυγμα αυτό αναλύουμε την διδασκαλία τόσο της Παλαιάς όσο και της Καινής Διαθήκης στο θεσμό της δεκάτης και δίνουμε πρακτικές συμβουλές για το πώς ο Θεός μας καλεί να διαχειριζόμαστε τα χρήματα που μας έχει μέσα στην στοργική Του κυριαρχία εμπιστευτεί.
Γενναιοδωρία προς τον πλησίον
Κυριακή, 04 Φεβρουαρίου 2018
Διάρκεια: 27 λεπτά 23 δευτερ.
Στην εποχή της οικονομικής κρίσης, όλοι σκέφτονται να κρατήσουν περισσότερα για τον εαυτό τους και να περιχαρακωθούν στις ανάγκες τους. Η Χριστιανική θεώρηση όμως είναι διαφορετική. Οι Χριστιανοί καλούμαστε να ήμαστε γενναιόδωροι προς τους άλλους με αγάπη και σοφία, επειδή ο Θεός είναι γενναιόδωρος μαζί μας και να δείχνουμε στους άλλους τη γενναιοδωρία και την υπέρτατη αγάπη του Θεού
Υπηρέτησε την Μεγάλη Αποστολή
Κυριακή, 28 Ιανουαρίου 2018
Διάρκεια: 24 λεπτά 51 δευτερ.
Ο Θεός επιθυμεί να μην προσευχόμαστε μόνο για τις δικές μας ανάγκες και να κρατήσουμε τους πιστούς από τον Παράδεισο. Ο Θεός δεν θέλει να ξοδέψουμε το υπόλοιπο της ζωής μας μαδώντας την μαργαρίτα προσπαθώντας να σωθούμε ή να κερδίσουμε την αποδοχή και εύνοια του Θεού. Ο Θεός δεν θέλει η πνευματικότητα μας να αφορά το εξής ερώτημα: Πώς μπορεί ο Θεός να κάνει την ζωή μου πιο άνετη και ευτυχισμένη; Ο Θεός καλεί όλους τους πιστούς να συμμετάσχουν στη μεγαλύτερη και σημαντικότερη υπόθεση της ιστορίας: την οικοδόμηση της πνευματικής Του οικογένειας στην αιωνιότητα.
Xτίζοντας γέφυρες με την αιωνιότητα
Κυριακή, 21 Ιανουαρίου 2018
Διάρκεια: 34 λεπτά 22 δευτερ.
Υπάρχουνε πολλοί διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να πλησιάσουμε τους άλλους και να συμμεριστούμε τα καλά νέα του ευαγγελίου. Εμείς καλούμαστε να βρούμε ποιος τρόπος ταιριάζει σε εμάς.Πολλές φορές τίθεται το ερώτημα ποιος είναι ο καλύτερος και αποτελεσματικότερος τρόπος προσέγγισης όσων δεν αγαπούν τον Θεό; Ως εκκλησία καλούμαστε να χρησιμοποιήσουμε όλους τους δυνατούς τρόπους, τόσο τον συλλογικό, όσο και τον προσωπικό ευαγγελισμό. Στην Γραφή περιγράφονται πολλοί διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να χτίσουμε γέφυρες προς την αιωνιότητα. Στο κήρυγμα αυτό μελετούμε 7 από αυτούς, εξετάζοντας τα δυνατά και αδύνατα σημεία κάθε μεθόδου.
Μεταδίδοντας το μήνυμα της ελπίδας
Κυριακή, 14 Ιανουαρίου 2018
Διάρκεια: 32 λεπτά 1 sec
Ο Χριστός επιθυμεί ο καθένας από τους πιστούς να μοιραστεί το τι έχει κάνει ο Θεός στη ζωή του με τους άλλους. Ο κάθε πιστός έχει μία ξεχωριστή αποστολή, να μιλήσει στους άλλους για την αγάπη του Θεού και να τους δείξει αυτή την αγάπη με πρακτικούς τρόπους.
Tα καλά νέα των Χριστουγέννων
Κυριακή, 24 Δεκεμβρίου 2017
Διάρκεια: 26 λεπτά 10 δευτερ.
Βρισκόμαστε σε μία εποχή που δεν ακούμε καλά νέα. Συνήθως δεν ακούμε καλά νέα στις τηλεοράσεις ή στα ραδιόφωνα. Στα τηλεοπτικά δελτία οι καλές ειδήσεις της ημέρας είναι λίγες έως ελάχιστες. Και στην καθημερινότητα μας όμως τα καλά νέα είναι λίγα. Σκέψου τις συζητήσεις σου το τελευταίο χρονικό διάστημα. Πόσα καλά νέα έχεις ακούσει; Τα Χριστούγεννα έχουμε καλά νέα. Επειδή ο Θεός Ιησούς Χριστός ενσαρκώθηκε, πέθανε για να τιμωρηθεί για τις αμαρτίες μας και αναστήθηκε για τη δικαίωση μας, υπάρχει δυνατότητα για πραγματική, διαρκή και ζωντανή ελπίδα, ειρήνη και χαρά.
Γιατί ενσαρκώθηκε ο Χριστός στη συγκεκριμένη περίοδο;
Κυριακή, 17 Δεκεμβρίου 2017
Περικοπή:Γαλάτας 4:4-7
Διάρκεια: 26 λεπτά 20 δευτερ.
Τι θα συνέβαινε εάν ο Χριστός δεν είχε έρθει; Τι θα είχε συμβεί εάν δεν γιορτάζαμε τα Χριστούγεννα; Εάν δεν είχε διδάξει όσα δίδαξε; Εάν δεν περπατούσε στο νερό; Εάν δεν θεράπευε τυφλούς, χωλούς, λεπρούς και κουλού; Τι θα συνέβαινε εάν δεν ανέσταινε νεκρούς και δεν είχε αναστηθεί από τους νεκρούς; Τι θα είχε συμβεί εάν δεν σταυρωθεί και δεν είχε στείλει τους αποστόλους στα πέρατα της γης να μεταφέρουν το ευαγγέλιο; Πού θα ήμασταν; Πώς θα έμοιαζε ο κόσμος μας; Τι θα ήταν διαφορετικό; Είναι ενδιαφέρον να σκεφτούμε και αναλύσουμε γιατί ο Χριστός επέλεξε να λάβει ανθρώπινη μορφή τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και όχι κάποια άλλη προγενέστερη ή μεταγενέστερη περίοδο
Eίναι η πίστη έργο;
Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2017
Διάρκεια: 26 λεπτά 8 δευτερ.
H Αγία Γραφή διδάσκει ότι η σωτηρία είναι κατά χάριν διά πίστεως, αλλά πρέπει και να πιστέψεις για να σωθείς. Και από τη στιγμή που πρέπει και εσύ να κάνεις κάτι για να σωθείς, τότε η πίστη είναι ένα έργο. Πώς μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι η πίστη δεν είναι έργο, όταν και εσύ πρέπει να ενεργήσεις; Eίναι λοιπόν η πίστη έργο και αν είναι έργο, είναι έργο του Θεού ή δικό μας;
Η σημασία των Χριστιανικών έργων
Κυριακή, 03 Δεκεμβρίου 2017
Διάρκεια: 24 λεπτά 46 δευτερ.
Αφού σωζόμαστε διά πίστεως, ποια είναι η σημασία και η θέση των έργων στην Χριστιανική ζωή, καθώς και πώς διαχωρίζουμε τα καλά έργα όσων δεν αγαπούν και όσων αγαπούν τον Θεό;
Τι συμβαίνει στην αμαρτία μας όταν πιστεύουμε στον Χριστό;
Κυριακή, 26 Νοεμβρίου 2017
Περικοπή:Ρωμαίους 4:1-8
Διάρκεια: 26 λεπτά 53 δευτερ.
Εάν ο Δαβίδ είχε πεθάνει πριν μετανοήσει για τη μοιχεία και τη δολοφονία του Ουρία του Χετταίου, θα είχε μπει στον Παράδεισο; Τι συμβαίνει στην αμαρτία μας όταν πραγματικά πιστεύουμε στον Χριστό; Στη συνέχεια της μελέτη του τέταρτου κεφάλαιου της Ρωμαίους, βλέπουμε ότι ο Αβραάμ και ο Δαβίδ σώθηκαν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο.
Πώς σώθηκε ο Αβραάμ;
Κυριακή, 19 Νοεμβρίου 2017
Περικοπή:Ρωμαίους 4:1-5
Διάρκεια: 26 λεπτά 9 δευτερ.
Παίζουν τα έργα κάποιο ρόλο στη σωτηρία μας; Σωζόμαστε με τα έργα μας ή διατηρούμε τη σωτηρία μας με τα έργα μας; Ο Αβραάμ, ο πατέρας της πίστης δεν σώθηκε με τα έργα του. Ο Παύλος στη Ρωμαίους 4 αναφέρεται στο πώς σώθηκε ο Αβραάμ και τι διαφορά κάνει αυτό για εμάς σήμερα.
H πίστη που σώζει
Κυριακή, 12 Νοεμβρίου 2017
Διάρκεια: 24 λεπτά 4 δευτερ.
Αρκεί να πιστεύω για να σωθώ; Μπορεί να έχω ακλόνητη πίστη και να μην σωθώ; Πώς μπορώ να είμαι βέβαιος ότι η πίστη μου είναι αρκετή προκειμένου να με οδηγήσει στην αιώνια παρουσία του Θεού; Στο κήρυγμα αυτό αναλύουμε τις λανθασμένες θεωρήσεις και αντιλήψεις που υπάρχουν για την πίστη και προσδιορίζουμε τα τρία βασικά συστατικά της σώζουσας πίστης.
Η διωκόμενη εκκλησία
Κυριακή, 05 Νοεμβρίου 2017
Διάρκεια: 28 λεπτά 20 δευτερ.
Η πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου είναι αφιερωμένη στη Διωκόμενη Εκκλησία. Οι αναφορές δείχνουν ότι περίπου 200 εκατομμύρια χριστιανοί σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν από σωματική βία, σύλληψη, βασανιστήρια, ακόμη και θάνατο απλώς και μόνο επειδή ζουν και εξασκούν μια πίστη που δεν είναι αποδεκτή από τους ηγέτες σε εκείνο το μέρος του κόσμου. Ένας Χριστιανός πεθαίνει κάθε ώρα επειδή πιστεύει στον Χριστό. Εμείς καλούμαστε να θυμόμαστε έξι αλήθειες που αναλύονται στο κήρυγμα αναφορικά με την διωκόμενη εκκλησία.
Η θρησκευτική μεταρρύθμιση του Λουθήρου και το δόγμα της δικαίωσης διά της πίστεως
Κυριακή, 29 Οκτωβρίου 2017
Διάρκεια: 27 λεπτά 24 δευτερ.
Tι είναι αυτό που κάνει τον Λούθηρο τόσο σημαντικό ώστε 500 χρόνια μετά την θυροκόλληση των 95 θέσεων του στο πανεπιστημιακό ναό της Βιτεμβέργης, να εορτάζεται η θρησκευτική μεταρρύθμιση σε όλο το Δυτικό κόσμο; Η καρδιά και ο πυρήνας της θεολογίας του Λουθήρου ήταν η επιστροφή στο βασικό δόγμα του ευαγγελίου του Ιησού Χριστού, το δόγμα της δικαίωσης, της αθώωσης μας δηλαδή μπροστά στον Θεό ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ, ανεξαρτήτως έργων. Αυτό το διαχρονικό μήνυμα ακόμη και σήμερα δοκιμάζεται, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι το έργο του Χριστού στο σταυρό δεν είναι αρκετό και πρέπει και εκείνοι να κάνουν καλά έργα και καλές πράξεις προκειμένου να διατηρήσουν τη σωτηρία τους ή να γίνουν άξιοι της σωτηρίας τους.
Η σταθερή παράμετρος της ζωής μας
Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 2017
Διάρκεια: 26 λεπτά 16 δευτερ.
Ο Έλληνας προσωκρατικός φιλόσοφος Ηράκλειτος ο Εφέσιος δίδαξε: «Τα πάντα ρει, πάντα χωρεί και ουδέν μένει». Ο ίδιος δεν πίστευε ότι οι πάντες και τα πάντα μεταβάλλονται, αλλά επέμενε στη σύνδεση των μεταβολών με σταθερές παραμέτρους. O Θεός είναι η μόνη απόλυτη σταθερά. Ιδιαίτερα για τους πιστούς ο Θεός έχει μία σειρά από υποσχέσεις που ισχύουν στους αιώνες των αιώνων και αναφέρονται στο κήρυγμα αυτό, ώστε να τονωθούμε και να διαλυθούν τα όποια πνευματικά σύννεφα της ανασφάλειας.
Ο ανάλλαχτος Θεός της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης
Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2017
Διάρκεια: 26 λεπτά 19 δευτερ.
Πολλοί ισχυρίζονται ότι ο Θεός της Παλαιάς Διαθήκης είναι Θεός οργής, ενώ ο Θεός της Καινής, είναι Θεός αγάπης. Πολλοί θεωρούν ότι ο Θεός της Παλαιάς Διαθήκης είναι εκδικητικός, βίαιος, σκληρός που έκανε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας καθώς προέβη σε μία σειρά από εθνοκαθάρσεις. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι αληθές, καθώς μία σοβαρή μελέτη της Αγίας Γραφής αποκαλύπτει ότι ο Θεός δεν είναι διαφορετικές στις δύο Διαθήκες της Αγίας Γραφής. Ο Θεός είναι ανάλλαχτος στην Παλαιά και στην Καινή Διαθήκη. Στο κήρυγμα αυτό αναλύουμε ότι ο Θεός της Βίβλου τόσο στην Παλαιά, όσο και στην Καινή Διαθήκη δεν είναι μόνο Θεός αγάπης, ελέους και χάρης, αλλά και Θεός άγιας δικαιοσύνης και ζηλοτυπίας και δίκαιης οργής και κρίσης απέναντι στο κακό, το οποίο αν και ανθεκτικό δεν είναι αιώνιο, αν και δυνατό δεν είναι παντοδύναμο. Παράλληλα, αποδεικνύουμε ότι οι εικόνες της δίκαιης κρίσης και οργής, αλλά και ότι ο Θεός είναι πονετικός, γενναιόδωρος, μακρόθυμος, πολυέλεος και στην Παλαιά Διαθήκη, καθώς συγχωρεί ξανά και ξανά την πνευματική πορνεία του λαού Ισραήλ.
Η αιώνια αγάπη του Θεού
Κυριακή, 08 Οκτωβρίου 2017
Περικοπή:Ψαλμοί 136:1-26
Διάρκεια: 25 λεπτά 13 δευτερ.
Σε αντίθεση με την ανθρώπινη αγάπη που είναι πρόσκαιρη, παροδική, εφήμερη, μεταβαλλόμενη και αβέβαιη, η αγάπη του Θεού είναι αιώνια. Ο Θεός μας αγαπά με μία σφοδρή αγάπη, που βασίζεται στο γεγονός ότι είναι πολυέλεος, πονετικός, γενναιόδωρος και σπλαχνικός. Η αγάπη Του για εμάς δεν βασίζεται στις πράξεις μας ή στο γεγονός ότι ήμαστε αξιαγάπητοι, αλλά στην αναλλοίωτη φύση του χαρακτήρα Του.
Ο αναλλοίωτος Xριστός
Κυριακή, 01 Οκτωβρίου 2017
Περικοπή:Φιλήμονα 13:8
Διάρκεια: 23 λεπτά 21 δευτερ.
Ο Ιησούς Χριστός είναι η απόλυτη σταθερά σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο. Τα πάντα γύρω μας αλλάζουν, ο Θεός όμως μένει ανάλλαχτος. Για αυτό και μπορούμε να Τον εμπιστευτούμε, αλλά και να βασίσουμε τις ζωές μας πάνω Του.
Η συνταγή της αγάπης
Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2017
Περικοπή:Ρωμαίους 12:9-17
Διάρκεια: 31 λεπτά 40 δευτερ.
Η Χριστιανική αγάπη είναι μοναδική, υπερφυσική και υπερβατική. Στο δωδέκατο κεφάλαιο της επιστολής προς Ρωμαίους έχουμε τη συνταγή της αγάπης. Πώς όμως μπορούμε να βιώσουμε αυτή την αγάπη και γιατί να αγαπήσουμε τους άλλους όταν νιώθουμε ότι δεν το αξίζουν; Η ουσία της Χριστιανικής ζωής είναι η αγάπη που δείχνουμε στον Θεό και τους άλλους.
Η υπερφυσική μεταμόρφωση
Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου 2017
Διάρκεια: 25 λεπτά 34 δευτερ.
Ο Θεός θέλει να μεταμορφώσει κάθε αναπνοή, σκέψη και συναίσθημα μας. Η μεταμόρφωση που ο Θεός φέρνει στη ζωή μας, δεν λαμβάνει χώρα μονάχα με περισσότερη προσπάθεια, περισσή ειλικρίνεια και μεγαλύτερη και πιστότερη υπακοή. Υπάρχουν δύο αλήθειες, δίχως τις οποίες η υπερφυσική μεταμόρφωση που ο Θεός φέρνει στη ζωή μας, δεν θα συμβεί. Μέσα σε όλη αυτή τη διαδικασία πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν μπορούμε να παράξουμε μία υπερφυσική αλλαγή δίχως την υπερφυσική δύναμη του Θεού.
Η αναγκαιότητα της αλλαγής
Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου 2017
Τι θα άλλαζες στη ζωή σου εφόσον μπορούσες να γυρίσεις τον χρόνο πίσω; Τι έχεις προσπαθήσει να αλλάξεις δίχως επιτυχία; Όλοι θέλουμε να αλλάξουμε πράγματα, αλλά δεν ξέρουμε πώς και από που να ξεκινήσουμε. Όλοι ονειρευόμαστε να ήμαστε διαφορετικοί από αυτό που ήμαστε σήμερα. Δυστυχώς, όμως ενώ αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να αλλάξουμε, ωστόσο δεν αλλάζουμε εξαιτίας τεσσάρων βασικών λόγων. Ο Θεός δεν θέλει μονάχα να εξασφαλίσουμε μία θέση στον ουρανό αλλά να ζήσουμε μία ζωή πληρότητας, χαράς και μακαριότητας.
Nικητές ανεξαρτήτως περιστάσεων
Κυριακή, 23 Ιουλίου 2017
Περικοπή:Ρωμαίους 8:35-37
Διάρκεια: 27 λεπτά 44 δευτερ.
Mε τη δύναμη του Θεού ακολουθώντας τρεις συμβουλές μπορούμε να παραμείνουμε πνευματικά νικητές ανεξαρτήτως περιστάσεων.
Αντιμετωπίζοντας τον πόνο
Κυριακή, 16 Ιουλίου 2017
Διάρκεια: 27 λεπτά 14 δευτερ.
Αναφορικά με τη διαχείριση του πόνου μας έχουμε τρεις επιλογές. Μπορούμε να ζητήσουμε από τον Θεό να μας απαλλάξει από τον πόνο, μπορούμε να ζητήσουμε από τον Θεό να αντέξουμε τον πόνο ή μπορούμε να ζητήσουμε από τον Θεό να αξιοποιήσει τον πόνο προκειμένου να μορφωθεί στον χαρακτήρα μας ο Χριστός. Εμείς θέλουμε ο Θεός να αλλάζει τις περιστάσεις μας, αλλά ο Θεός πρωτίστως επιθυμεί να αλλάζει εμάς.
Υπακοή ανεξαρτήτως περιστάσεων
Κυριακή, 09 Ιουλίου 2017
Οι περιστάσεις της ζωής μας επηρεάζουν, αλλά δεν πρέπει να καθορίζουν τη ζωή μας. Οι δύσκολες περιστάσεις αποκαλύπτουν τον πραγματικό μας εαυτό και το επίπεδο της πίστης και εμπιστοσύνης μας στον Θεό.
Η αυτάρκεια του Απόστολου Παύλου σε κάθε περίσταση
Κυριακή, 02 Ιουλίου 2017
Διάρκεια: 30 λεπτά 11 δευτερ.
Μπορούμε κάθε φορά σε οποιαδήποτε κατάσταση να είμαι αυτάρκης με όσα ο Θεός με χαρίζει; Μήπως ήμαστε θύματα των περιστάσεων μας;Καθορίζουν οι περιστάσεις την ευτυχία μας; Πόσες φορές δεν έχεις επιθυμήσει ή προσευχηθεί ο Θεός να άλλαζε τις περιστάσεις της ζωής σου; Τόσοι και τόσοι άνθρωποι, θεωρούν ότι θα ήταν πιο ευτυχισμένοι και ολοκληρωμένοι, εφόσον οι συνθήκες της ζωής τους ήταν διαφορετικές. Πολλοί πιστοί πιστεύουν ακριβώς το ίδιο. Ακόμη και όταν χάνουμε τον έλεγχο, θεωρούμε ότι οι άλλοι μας αναγκάζουν να συμπεριφερθούμε με αυτόν τον τρόπο. Πόσες φορές δεν έχουμε πιστέψει ότι εάν οι γονείς δεν ήταν αυτοί που ήταν δεν θα είχαμε αναπτύξει κάποιες αρνητικές ή προβληματικές συμπεριφορές. Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι είναι θύματα των περιστάσεων τους. Οι περιστάσεις μας επηρεάζουν, αλλά με τη δύναμη του Θεού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις περιστάσεις προκειμένου να πλησιάσουμε τον Θεό και να τον εμπιστευτούμε περισσότερο. Κάθε περίσταση αποτελεί μία πρόκληση, διότι ανάλογα με το πώς θα την χειριστούμε θα πλησιάσουμε περισσότερο ή θα απομακρυνθούμε από τον Θεό.
Όλοι για έναν και ένας για όλους
Κυριακή, 25 Ιουνίου 2017
Διάρκεια: 24 λεπτά 34 δευτερ.
Το βασικό σύνθημα του ιστορικού μυθιστορήματος του Αλέξανδρου Δουμά ήταν ένας για όλους και όλοι για έναν. Επειδή ένας πέθανε για όλους, ο Κύριος Ιησούς Χριστός για όλους τους πιστούς, όχι μόνο σωζόμαστε, αλλά και ανήκουμε πλέον στην αιώνια πνευματική οικογένεια του Θεού, ακολουθώντας το πρόσταγμα του Αρχιστράτηγου Ιησού Χριστού και αναπτύσσοντας ουσιαστικές σχέσεις αγάπης με τους άλλους. Η ζωή των πιστών δεν μπορεί να μεταμορφωθεί εφόσον δεν αντιληφθούμε ότι ο Θεός δεν θέλει μόνο να μας σώσει, αλλά να μεταμορφώσει και τις σχέσεις μας με τους άλλους.
Η προσευχή που δοξάζει τον Θεό
Κυριακή, 18 Ιουνίου 2017
Διάρκεια: 34 λεπτά 57 δευτερ.
Ξεπερνώντας τις εκκλησιαστικές ενοχές
Κυριακή, 11 Ιουνίου 2017
Περικοπή:Ρωμαίους 2:14-16
Διάρκεια: 34 λεπτά 14 δευτερ.
Οι πιστοί Χριστιανοί πολλές φορές έχουν ενοχές, αναφορικά με τη πίστη και τη σωστή τήρηση των τελετουργικών τύπων. Ο Χριστός δεν ήρθε προκειμένου να μας οδηγήσει από την σκλαβιά της αμαρτίας στη σκλαβία της θρησκείας και των ανούσιων εκκλησιαστικών κανόνων, που συνήθως αντί να μας οδηγούν πιο κοντά στον Θεό, μας απομακρύνουν από αυτόν. Ο Χριστός θέλει να κάψουμε τις ενοχές μας στη φωτιά του εσταυρωμένου και αναστημένου Χριστού.
Tα διαφορετικά είδη ενοχών
Κυριακή, 04 Ιουνίου 2017
Διάρκεια: 34 λεπτά 44 δευτερ.
Είναι πολύ σημαντικό να διαχωρίσουμε τις πραγματικές από τις κίβδηλες ενοχές, τις αντικειμενικές από τις υποκειμενικές ενοχές, τις ενοχές που φέρνει ο Θεός στη ζωή μας προκειμένου να μετανοήσουμε, τις ενοχές με τις οποίες οι ίδιοι φορτώνουμε τους εαυτούς μας και τις ενοχές που ο διάβολος φέρνει στη ζωή μας, προκειμένου να μας αφοπλίσει, αποδυναμώσει και απομονώσει πνευματικά. Με τη βοήθεια και καθοδήγηση του Αγίου Πνεύματος, μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε κατά πόσον μία ενοχή είναι χρήσιμη ή όχι και προέρχεται από τον Θεό ή τον διάβολο. Στο σημερινό κήρυγμα αναλύουμε πώς μπορούμε να μην επιτρέψουμε στον εχθρό της ψυχής μας να μας σκλαβώνει με ενοχές, αλλά να επιτρέψουμε στο Θεό να μας ελευθερώσει από τις ενοχές, ώστε να μπορέσουμε να απολαύσουμε την εν Χριστώ ζωή.
Ο Χριστός πέθανε και για τις ενοχές μας
Κυριακή, 28 Μαίου 2017
Περικοπή:Εβραίους 9:11-14
Διάρκεια: 34 λεπτά 12 δευτερ.
Ο Χριστός πέθανε όχι μόνο για τις αμαρτίες μας, αλλά ενσαρκώθηκε, πέθανε και αναστήθηκε για να πληρώσει την ποινή των ενοχών μας και να μας απαλλάξει από τις ενοχές, προκειμένου να μεταμορφώσει τη ζωή μας και να μας βοηθήσει να μοιάσουμε περισσότερο στον Χριστό. Ο Χριστός πλήρωσε την ποινή της ενοχής μας, ώστε να παρουσιαστούμε εάν ήμαστε ενωμένοι μαζί Του, δίκαιοι, άγιοι, τέλειοι, δίκαιοι και αθώοι, ενώ στην καθημερινότητα μας ενώπιον του Θεού ήμαστε αμαρτωλοί, ατελείς, άδικοι και ένοχοι. Παρ΄όλα αυτά όμως εμείς συνεχίζουμε να κουβαλάμε στις καρδιές μας βουνά ενοχών για ζητήματα, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις ο ίδιος ο Θεός μας έχει συγχωρήσει. Προκειμένου να απαλλαχτούμε από τις ενοχές, πρέπει με βάση τον αιώνιο και αλάθητο Λόγο του Θεού να αντιληφθούμε πώς ο Θεός αντιμετωπίζει τις αμαρτίες μας και να συνειδητοποιήσουμε τους λόγους για τους οποίους μας σώζει και δικαιώνει.
Οι ενοχές και η χάρη του Θεού
Κυριακή, 21 Μαίου 2017
Διάρκεια: 30 λεπτά 32 δευτερ.
Oι ενοχές αποτελούν ένα δίκοπο μαχαίρι. Οι ενοχές μπορούν να μας κινητοποιήσουν ή μπορούν να μας καταστρέψουν. Πρέπει να ήμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούμε το εργαλείο των ενοχών, ενθυμούμενοι ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους άλλους και ότι οι ενοχές δεν μπορούν να μεταμορφώσουν τις ζωές μας. Οι ζωές μας μεταμορφώνονται από τη χάρη του Θεού.
Το άγχος των μητέρων
Κυριακή, 14 Μαίου 2017
Περικοπή:Ψαλμοί 37:3-7
Διάρκεια: 30 λεπτά 56 δευτερ.
Επ΄ευκαιρίας της γιορτής της μητέρας, αναλύουμε πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε το άγχος, εμπιστευόμενοι τον Θεό. Στο μήνυμα εστιάζουμε ιδιαίτερα στα ζητήματα που αγχώνουν τις μαμάδες
Η διαχείριση της οργής
Κυριακή, 07 Μαίου 2017
Περικοπή:Εφεσίους 4:31-32
Διάρκεια: 33 λεπτά 39 δευτερ.
Όταν δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις αντιδράσεις και τα αποτελέσματα της οργής μας, τότε δεν μπορούμε να βιώσουμε αύξηση και ολοκλήρωση. Στο σημερινό κήρυγμα μελετούμε προς ποιους συνήθως απευθύνεται η οργή μας, καθώς και το πώς να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τόσο τα δικά μας συναισθήματα οργής, όσο και των άλλων.
Όταν οργιζόμαστε, ας μην αμαρτάνουμε
Κυριακή, 30 Απριλίου 2017
Περικοπή:Εφεσίους 4:25-26
Διάρκεια: 32 λεπτά 23 δευτερ.
Ποια είναι η τελευταία φορά που οργίστηκες και είπες ή έκανες κάτι που μετάνιωσες οικτρά, στη συνέχεια ζήτησες συγχώρεση από τον Θεό και υποσχέθηκες στον εαυτό σου ότι δεν θα χάσεις τον έλεγχο όταν οργιστείς, αλλά σύντομα, είπες και έκανες πράγματα για τα οποία ντρέπεσαι; Η οργή προκαλεί αναστάτωση στη ζωή μας, στις σχέσεις με τους ανθρώπους, τον εαυτό μας και τον Θεό. Μας αναστατώνει και αφαιρεί ειρήνη και χαρά από τη ζωή μας. Η ευερεθιστότητα αποτελεί εμπόδιο ανάπτυξης και διατήρησης καλών σχέσεων, τόσο μέσα στην οικογένεια, όσο και μέσα στην εκκλησία και το- εργασιακό περιβάλλον, αλλά και στην κοινωνική προσαρμογή. Ένα άτομο που κατακλύζεται από αισθήματα θυμού και οργής χωρίς αποτελεσματικούς τρόπους διαχείρισής τους δεν μπορεί να επιτρέψει στον Θεό να μεταμορφώσει τη ζωή του, ούτε αγαπά τον πλησίον του ως σεαυτόν. Παράλληλα, ένα άτομο που δεν μπορεί να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στη δυνατότητα έκφρασης και στον έλεγχο της επιθετικότητάς του, δεν έχει εσωτερική αλλά και εξωτερική ισορροπία στη ζωή του. Στο κήρυγμα αυτό εξετάζουμε εάν η οργή είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας, ορίζουμε την οργή και τον θυμό, αναλύουμε πότε οργιζόμαστε χωρίς να αμαρτάνουμε, εξηγούμε τους βασικούς λόγους για τους οποίους οργιζόμαστε, μιλούμε για το τι να κάνουμε όταν πρόκειται να εκραγούμε και εξηγούμε πώς να εκφράσουμε τη δυσαρέσκεια και τα συναισθήματα οργής που μας πλημμυρίζουν.
Μην ακολουθήσεις τη καρδιά σου
Κυριακή, 23 Απριλίου 2017
Ένα από τα βασικά motto, συνθήματα της εποχής είναι το εξής: Ακολούθησε την καρδιά σου, ξέρει τον δρόμο, Είναι έντονη η προτροπή, στις ταινίες, τα τραγούδια και στην κουλτούρα της εποχής μας: "ακολούθησε την καρδιά σου ή τα όνειρά σου για να πετύχεις". Ο Χριστός όμως δίδαξε ότι είναι επικίνδυνο και ανόητο να ακολουθήσουμε τυφλά τη καρδιά μας, επειδή η καρδιά μας είναι σύμφωνα με την Αγία Γραφή γεμάτη κακία, αφροσύνη, απατηλή υπέρ πάντα και σφόδρα διεφθαρμένη.
Οι αποδείξεις και η σημασία της ανάστασης του Χριστού
Κυριακή, 16 Απριλίου 2017
Διάρκεια: 28 λεπτά 57 δευτερ.
Αναστήθηκε όντως ο Χριστός; Πώς μπορούμε να ήμαστε σίγουροι ότι ο Χριστός όντως νίκησε τον θάνατο; Αν όντως αναστήθηκε τι αλλάζει για εμάς;
Η ευθύνη της εκκλησίας προς τους πρεσβυτέρους
Κυριακή, 09 Απριλίου 2017
Περικοπή:Τίτον 1:5-9
Διάρκεια: 25 λεπτά 18 δευτερ.
Το έργο του Θεού, η βασιλεία του Θεού είναι το πιο σημαντικό έργο στη γη, επειδή ο Θεός εργάζεται μέσω της Εκκλησίας Του για να σώσει ψυχές και να δοξάσει το Άγιο Όνομά Του.Τι πρέπει λοιπόν, να περιμένουν οι πρεσβύτεροι από την Εκκλησία; Ή ποιο σωστά τι περιμένει ο Θεός από την Εκκλησία προς τους Πρεσβύτερους. Ποια πρέπει να είναι η συμπεριφορά της Εκκλησίας προς αυτούς που την υπηρετούν; Αφορμή για το κήρυγμα αυτό υπήρξε η εκλογή για ανάδειξη νέου σώματος πρεσβυτέρων και διακόνων που έλαβε χώρα στην ΕΕΕ Νίκαιας, αμέσως μετά την πρωινή λατρεία.
Αιχμαλωτίζοντας τα συναισθήματα μας
Κυριακή, 02 Απριλίου 2017
Διάρκεια: 29 λεπτά 11 δευτερ.
O Θεός θέλει να μεταμορφώσει τη ζωή μας, δεν θέλει μόνο να μας σώσει. Ο Θεός δεν θέλει να καταπιέσει τα συναισθήματα μας, αντίθετα θέλει να απελευθερώσει τα συναισθήματα μας και να τα αιχμαλωτίσει στην υπακοή του Χριστού.
Πώς να ελέγξουμε τα συναισθήματα μας;
Κυριακή, 26 Μαρτίου 2017
Διάρκεια: 24 λεπτά 57 δευτερ.
Κάποιες φορές πρέπει να φρενάρουμε με πρακτικούς τρόπους τα αρνητικά συναισθήματά μας και να μην τα αφήνουμε να ελέγχουν τη ζωή μας, ώστε να μην πληγώνουμε και πληγωνόμαστε. Όταν λέμε ότι καλούμαστε να ελέγχουμε τα συναισθήματά μας δε σημαίνει ότι καλούμαστε να καταπνίγουμε τα συναισθήματά μας. Είναι σημαντικό να εκφράζουμε το πώς νιώθουμε, χωρίς όμως να χάνουμε τον έλεγχο του εαυτού μας και της κατάστασης.Καλούμαστε να ανακαλύψουμε μία δίοδο για να αποφορτιτιζόμαστε από τα αρνητικά σας συναισθήματα. Υπάρχουν δύο βήματα και μία προϋπόθεση που μπορούν να μας βοηθήσουν να κυριαρχήσουμε πάνω στα συναισθήματα μας.
Εγώ τι θα κερδίσω;
Κυριακή, 19 Μαρτίου 2017
Διάρκεια: 30 λεπτά 42 δευτερ.
Καλούμαστε να βασίζουμε τις ζωές μας στον Λόγο του Θεού και όχι στα συναισθήματα μας
Κυριακή, 12 Μαρτίου 2017
Διάρκεια: 23 λεπτά 55 δευτερ.
Στη διαδικασία μεταμόρφωσης του Θεού στη ζωή μας, υπάρχει ένα ζήτημα που έχει μία δραματική επίπτωση στην διαδικασία μεταμόρφωσης. Ένα ζήτημα που εν πολλοίς μπορεί να επηρεάσει την αποτυχία ή επιτυχία μας. Το ζήτημα αυτό είναι η μάχη ανάμεσα στις επιθυμίες και τα συναισθήματα μας και τις εντολές του Θεού. Έχουμε καθημερινά την επιλογή να επιλέξουμε. Είτε να κάνουμε αυτό που νιώθουμε ή αυτό που ο Θεός θέλει.
O έλεγχος των συναισθημάτων μας
Κυριακή, 05 Μαρτίου 2017
Διάρκεια: 25 λεπτά 17 δευτερ.
Ποιος δεν έχει πει ή δεν έχει κάνει πράγματα σε συναισθηματικά έντονες στιγμές, που αργότερα τα έχει μετανιώσει; H αλήθεια είναι πως δεν ήμαστε καλοί στο να διαχειριζόμαστε όχι μόνο τα δικά μας συναισθήματα, αλλά και τα συναισθήματα των άλλων. Υπάρχει τρόπος να μπορεί κανείς να αισθάνεται όλη τη γκάμα των συναισθημάτων χωρίς όμως να άγεται και να φέρεται από αυτά, και χωρίς να αντιδρά με υπερβολικό τρόπο που στη συνέχεια του γυρίζει μπούμερανγκ; Το κλειδί έγκειται στο ποιος τελικά έχει τον έλεγχο των συναισθημάτων μας.
Ο Χριστός σε καταλαβαίνει απόλυτα
Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017
Διάρκεια: 27 λεπτά 20 δευτερ.
Πολλές φορές αναρωτιόμαστε αν υπάρχει κάποιος που να μας κατανοεί πραγματικά; Χρειαζόμαστε κάποιον με τον οποίο μπορούμε να ταυτιστούμε απόλυτα. Αυτός ο κάποιος είναι ο Ιησούς Χριστός, ο οποίος όντας Θεός, αλλά και άνθρωπος, δεν έλαβε μόνο την ανθρώπινη σάρκα, αλλά και τα συναισθήματα μας. Βίωσε ό,τι βιώνουμε και εμείς, δίχως όμως ποτέ να λυγίσει και αμαρτήσει.
Η σημασία της διαχείρισης των συναισθημάτων μας
Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017
Διάρκεια: 26 λεπτά 32 δευτερ.
Τι ρόλο πρέπει να διαδραματίζουν τα συναισθήματα στην πνευματική μας πορεία; Πρέπει να τα αγνοούμε ή να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν μας; Δεν μπορούμε να μεταμορφώσουμε τις ζωές μας, εάν δεν μεταμορφώσουμε τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα μας. Η σωστή διαχείριση των συναισθημάτων μας αποτελεί το κλειδί στην πνευματική μας πορεία. Εάν αγαπούμε τον Χριστό, πρέπει να πορευόμαστε με βάση το θέλημα του Θεού και τον αιώνιο και αλάθητο Λόγο του Θεού και όχι με βάση το πώς αισθανόμαστε.
Η αιώνια σημασία της σωστής διαχείρισης των οικονομικών
Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2017
O Xριστός στη παραβολή του άδικου διαχειριστή, μας λέει τι να μην κάνουμε με τα χρήματα μας και τι πρέπει να θυμόμαστε. Η σωστή διαχείριση των οικονομικών μας επηρεάζει τις ευλογίες του Θεού τόσο σε αυτή τη ζωή, όσο και στην επόμενη. Εμείς καλούμαστε να θησαυρίζουμε για τους εαυτούς μας θησαυρούς στον ουρανό επενδύοντας στην αιώνια βασιλεία του Χριστού και να ήμαστε αξιόπιστοι διαχειριστές όλων όσων μας έχει εμπιστευτεί.
Eπενδύοντας στην αιώνια βασιλεία του Θεού
Κυριακή, 05 Φεβρουαρίου 2017
Mία από τις πλέον ενδιαφέρουσες, δύσκολες παραβολές του Ιησού Χριστού είναι η παραβολή του άδικου διαχειριστή. Αυτή είναι και η πιο παρεξηγημένη παραβολή του Χριστού, επειδή σε αυτή εκ πρώτης όψεως ο Χριστός φαίνεται να θαυμάζει την ανηθικότητα του άδικου διαχειριστή. Ιδιαίτερα στο εδάφιο 9 ο Χριστός μας καλεί να κάνουμε φίλους ακόμη και από τα χρήματα της αδικίας. Τι εννοεί ο Χριστός και πώς καλούμαστε να ερμηνεύσουμε και εφαρμόσουμε την παραβολή αυτή στη ζωή μας; Ο Χριστός μας καλεί μέσα από αυτή την παραβολή να μεταμορφώσουμε τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε και χρησιμοποιούμε τα χρήματα που μας έχει εμπιστευτεί.
Λειτουργώντας με προνοητικότητα
Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2017
Οι Χριστιανοί καλούμαστε να λειτουργούμε με προνοητικότητα. Καλούμαστε να προλαμβάνουμε και όχι να θεραπεύουμε. Καλούμαστε να ήμαστε άνθρωποι που απολαμβάνουμε το σήμερα δίχως όμως να καταστρέφουμε το αύριο.
Ο Λόγος του Θεού ανακαινίζει τον νου μας
Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2017
H μελέτη της Αγίας Γραφής οδηγεί στην αλλαγή του τρόπου σκέψης μας και η αλλαγή του τρόπου σκέψης μας οδηγεί στην αλλαγή του τρόπου δράσης μας. Όσο πιο πολύ θρέφω την ψυχή μου με τον Χριστό, τόσο περισσότερο ο Χριστός αλλάζει τον τρόπο που σκέφτομαι και ενεργώ.
Η δύναμη της θετικής Χριστοκεντρικής Βιβλικής σκέψης
Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2017
Διάρκεια: 33 λεπτά 51 δευτερ.
Εάν θέλουμε να μεταμορφώσουμε τις ζωές μας, πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Πρέπει να προσέχουμε τι σκεφτόμαστε, επειδή η ζωή μας σε ένα μεγάλο βαθμό διαμορφώνεται και καθορίζεται από τις σκέψεις μας. Όσο πιο πολύ σκεφτόμαστε τον Χριστό, τόσο περισσότερο θα βασιλεύει η αισιοδοξία, η θετική σκέψη, η ελπίδα και η εστίαση μας στην αιωνιότητα, επειδή το ευαγγέλιο περιλαμβάνει στον πυρήνα του μηνύματος καλά νέα. Για να αλλάξουμε λοιπόν τις ζωές μας πρέπει να ζητήσουμε από τον Θεό να αλλάξει όχι μόνο τις πράξεις μας, αλλά και τις σκέψεις μας. Επειδή γινόμαστε ότι σκεφτόμαστε, ας επιτρέψουμε στον Θεό να καθορίζει τις σκέψεις και τις ζωές μας.
Η σημασία της σκέψης
Κυριακή, 08 Ιανουαρίου 2017
Διάρκεια: 30 λεπτά 19 δευτερ.
Ως ένα βαθμό, ήμαστε ότι σκεφτόμαστε και γινόμαστε ότι. Οι σκέψεις μας, μας επηρεάζουν καθοριστικά. Επηρεάζουν το πώς βλέπουμε και προσεγγίζουμε τον Θεό, τον εαυτό μας, τους άλλους και τον κόσμο γύρω μας, αλλά και τα γεγονότα και τις περιστάσεις της ζωής μας. Προκειμένου να αναπτύξουμε ένα υγιή πνευματικό τρόπο σκέψης πρέπει να επιτρέψουμε στον Θεό να κυριαρχήσει στις σκέψεις μας. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τις ζωές μας, εάν δεν αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Πολύ συχνά εστιάζουμε στον τρόπο που δρούμε. Δεν μπορούμε όμως να αλλάξουμε τις πράξεις μας, εάν δεν αλλάξουμε τις σκέψεις μας
Ατενίζοντας το 2017 με αισιοδοξία
Κυριακή, 01 Ιανουαρίου 2017
Περικοπή:Εφεσίους 5:15-17
Διάρκεια: 33 λεπτά 43 δευτερ.
Μπορούμε να ήμαστε αισιόδοξοι για το 2017; Οι Έλληνες σύμφωνα με την έρευνα της Κάπα Research για το 2017 παραμένουν οι πλέον απαισιόδοξοι της Ευρώπης. Μέσα σε αυτό το κλίμα κατήφιας, μιζέριας και απαισιοδοξίας μπορούμε ως Χριστιανοί να ατενίζουμε το 2017 με αισιοδοξία; Αν ναι, πού εδράζεται η αισιοδοξία των Χριστιανών;
Το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων
Κυριακή, 25 Δεκεμβρίου 2016
Διάρκεια: 31 λεπτά 17 δευτερ.
Το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων αφορά την ανιδιοτελή προσφορά, την ανταλλαγή δώρων και την σημασία της οικογένειας. Με έναν όμως τελείως διαφορετικό τρόπο.
Γιατί ενσαρκώθηκε ο Χριστός;
Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2016
Διάρκεια: 29 λεπτά 14 δευτερ.
Τα Χριστούγεννα δεν αφορούν πρωτίστως ρεβεγιόν, δώρα, διασκεδάσεις, στολισμένα μπαλκόνια και βιτρίνες και διαφημίσεις παιχνιδιών στη τηλερόραση. Τα Χριστούγεννα αφορούν την ενσάρκωση του Χριστού που ήρθε για να φωτίσει όσους ζουν στο σκοτάδι και να τους συμφιλιώσει με τον Θεό.
Αναζητώντας τον Θεό
Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016
Ακόμη και όταν ήμαστε στη Βαβυλώνα, στο μέρος που δεν θέλουμε να ήμαστε ή να παραμείνουμε
Ο Θεός μας σκέφτεται
Κυριακή, 04 Δεκεμβρίου 2016
Έχεις ποτέ αναλογιστεί τι σκέφτεται ο Θεός για εμάς; Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται κατά πόσον ο Θεός τους σκέφτεται και αν πραγματικά συνεχίζει να ενδιαφέρεται για αυτούς. Ο Θεός δεν μας ξεγράφει, ξεχνάει και εγκαταλείπει, ακόμα και όταν εμείς τον ξεχνούμε, αγνοώντας τις εντολές Του και αψηφώντας τις προειδοποιήσεις Του. Στο κήρυγμα αυτό μελετούμε ένα από τα πλέον αγαπητά εδάφια της Αγίας Γραφής, το ενδέκατο εδάφιο του εικοστού ενάτου κεφαλαίου του Ιερεμία.
Τα ανώτερα σχέδια του Θεού
Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2016
Tα σχέδια του Θεού είναι ανώτερα και σοφότερα από τα δικά μας. Η εβδομηντάχρονη αιχμαλωσία των Ιουδαίων στη Βαβυλώνα, χρησιμοποιείται από τον Θεό προκειμένου να εκπληρωθούν οι σκοποί και βουλές Του, καθώς και για να εξαπλωθεί ο Χριστιανισμός. Για αυτό είναι σημαντικό να μην κρίνουμε το τέλος από την αρχή.
Οι αιτίες και συνέπειες των φόβων και των φοβιών-Ειρήνη Χατζηγιάννη
Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2016
Διάρκεια: 23 λεπτά 42 δευτερ.
Ο απόλυτα κυρίαρχος Θεός
Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2016
Τι κάνεις όταν το σχέδιο του Θεού δεν είναι ότι περιμένεις και προσδοκάς; Τι γίνεται όταν ο γιατρός λέει, «έχω άσχημα νέα, έχεις καρκίνο και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι»; Τι γίνεται όταν το αφεντικό σου, σου ανακοινώνει την απόλυση σου; Τι γίνεται όταν όχι μόνο το προσωπικό ή οικογενειακό, αλλά και το παγκόσμιο καράβι φαντάζει ακυβέρνητο; O Θεός ελέγχει κάθε περίσταση και κατάσταση. Το ερώτημα είναι εάν θα εμπιστευτούμε τις υποσχέσεις του Θεού και Εκείνον που είναι ο απόλυτος κυρίαρχος της ανθρώπινης ιστορίας.
H αντιμετώπιση των αμαρτωλών φόβων-Σωκράτης Αναστασιάδης
Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2016
Διάρκεια: 24 λεπτά 51 δευτερ.
O δρόμος του Θεού και ο δικός μας δρόμος
Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2016
Ο δρόμος του Θεού δεν είναι εύκολος. Δεν είναι ο δρόμος που πολλές φορές εμείς επιλέγουμε, καθώς θεωρούμε ότι η ζωή μας, ο γάμος, η εργασία μας, δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι. Ο Θεός όμως μας καλεί να ζήσουμε τη ζωή μας, σαν να ήταν αυτή που πρέπει να είναι. Παράλληλα στα εδάφια αυτά δίνει μία προειδοποίηση και υπόσχεση στους Ισραηλίτες που έχει πρακτικές διαστάσεις και για εμάς.
Ευλογώντας τους εχθρούς μας
Κυριακή, 06 Νοεμβρίου 2016
Για ποιο λόγο να αγαπήσουμε τους εχθρούς μας; Για ποιο λόγο να επιδιώξουμε την ειρήνη και ευημερία τους; Για ποιο λόγο να ευλογώ και προσεύχομαι για τους εχθρούς μου; Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα θα μας δώσουν το κίνητρο ακόμη και να στρέψουμε το μάγουλο και να διαβούμε και το δεύτερο το μίλι.
Αγαπώντας τους εχθρούς μας
Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2016
H πιο δύσκολη εντολή της Αγίας Γραφής είναι η εντολή να αγαπάμε τους εχθρούς μας. Ο Θεός καλεί τους Ισραηλίτες που είχαν εκτοπιστεί στη Βαβυλώνα από τον βασιλιά Ναδουχοδονόσορ να προσευχηθούν και να εργαστούν για την ευημερία της Βαβυλώνας, επειδή όταν η Βαβυλώνα ευημερεί θα ευημερήσουν και αυτοί. Το μήνυμα αυτό είναι σοκαριστικό για τους Ισραηλίτες, καθώς οι ανελέητοι και άσπλαχνοι Βαβυλώνιοι δεν άξιζαν την προσευχή τους. Oι Ισραηλίτες επιθυμούσαν την επανάληψη του σεναρίου της Αιγύπτου, την παραδειγματική δηλαδή τιμωρία των Αιγύπτιων. Ο Θεός και σήμερα μας καλεί να κάνουμε το καλό στους άλλους, χωρίς βεβαίως να ήμαστε αφελείς, ακόμη και όταν οι άλλοι δεν συμπεριφέρονται σωστά απέναντι μας. Προκειμένου όμως να προβούμε σε κάτι τέτοιο, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο Θεός δεν στέκεται με σταυρωμένα χέρια όταν μας ταλαιπωρούν οι εχθροί μας.
Προχωρώντας μπροστά
Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016
Πολλοί Χριστιανοί είναι εγκλωβισμένοι ανάμεσα στις αγωνίες του μέλλοντος και τα λάθη του παρελθόντος. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν. Δεν μπορούμε να πάμε πίσω, δεν μπορούμε να μείνουμε εδώ που ήμαστε, πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά με τη δύναμη του Θεού, επειδή με τον Χριστό το αύριο στη μακροπρόθεσμη και όχι μόνο προοπτική του είναι καλύτερο από το σήμερα.
Η αξίωση
Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2016
Διάρκεια: 41 λεπτά 32 δευτερ.
Τι να κάνεις όταν νιώθεις παγιδευμένος;
Κυριακή, 09 Οκτωβρίου 2016
Υπάρχουν φορές που δεν διαφαίνεται στον ορατό ορίζοντα, μία αισθητή βελτίωση σε κάποιον τομέα της ζωής μας. Νιώθουμε παγιδευμένοι και μπερδεμένοι αναφορικά με το πώς καλούμαστε να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση. Οι Ισραηλίτες όταν βρέθηκαν αιχμαλωτισμένοι στην Βαβυλώνα αισθάνθηκαν απογοητευμένοι και ξεχασμένοι. Αισθάνθηκαν παγιδευμένοι. Ο Θεός όταν οι Ισραηλίτες νόμισαν ότι τους είχε εγκαταλείψει, μέσω του προφήτη Ιερεμία τους υπενθύμισε ότι δεν τους είχε ξεχάσει. Παράλληλα τους έστειλε ένα μήνυμα ελπίδας, που μπορεί να φέρει ελπίδα και στις δικές μας τις καρδιές.
Η σημασία του εκκλησιασμού
Κυριακή, 02 Οκτωβρίου 2016
Διάρκεια: 24 λεπτά 7 δευτερ.
Γιατί ο Θεός μας καλεί να εκκλησιαζόμαστε τακτικά; Γιατί κάθε Κυριακή ο Θεός μας καλεί για να Τον λατρεύσουμε; Γιατί μία από τις 10 εντολές να αφορά την τήρηση της ημέρας του Σαββάτου;
Ο Καλός Σαμαρείτης
Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2016
Διάρκεια: 31 λεπτά 2 δευτερ.
Συνήθως όταν ερμηνεύουμε την περικοπή αυτή, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο Χριστός με την συγκεκριμένη παραβολή αποσκοπεί πρωτίστως στο να σπλαχνιζόμαστε τον πλησίον μας. Όπως θα δούμε σήμερα, αυτό δεν είναι το πραγματικό νόημα της περικοπής.
Ο πιο ξεχωριστός Κανόνας της Αγίας Γραφής
Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2016
Υπάρχει ένας κανόνας στην Αγία Γραφή ο οποίος είναι σημαντικότερος από όλους τους άλλους. Εφόσον εφαρμόσουμε αυτόν τον Κανόνα, έχουμε εκπληρώσει την σύνοψη του νόμου, αλλά και της διδασκαλίας των προφητών. Ο Κανόνας αυτός εκπληρώνει την δεύτερη μεγαλύτερη εντολή του νόμου του Θεού, σύμφωνα με την οποία καλούμαστε να αγαπάμε τον πλησίον μας ως σευατόν. Στο σημερινό κήρυγμα αναφερόμαστε στην αξία του Κανόνα αυτού, στις περιπτώσεις όπου ο Χριστός μας καλεί να τον εφαρμόσουμε και στη δυσκολία εφαρμογής Του.
Η ειρήνη του Θεού
Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2016
Έχεις ειρήνη στη ζωή σου ακόμη και μέσα σε δυσκολίες; Πώς μπορούμε να μην χάνουμε την ειρήνη του Θεού στη καρδιά μας ακόμη και όταν δοκιμάζονται οι σωματικές και πνευματικές μας αντοχές; Η ειρήνη του Θεού είναι μοναδική και υπερφυσική. Είναι διαφορετική από την ειρήνη του κόσμου, επειδή δεν βασίζεται στη θετική σκέψη, την αισιοδοξία ή την απουσία προστριβών, διαμάχων ή προβλημάτων. Αντίθετα, εδράζεται στην βεβαιότητα ότι ο Θεός γνωρίζει τι μας συμβαίνει και τι μπορούμε να αντέξουμε και μας αγαπά όσο κανείς. Υπάρχει όμως ένα κλειδί που μας δίνει την δυνατότητα να απολαμβάνουμε την ειρήνη του Θεού στη ζωή μας. Σε αυτό το κλειδί επικεντρωνόμαστε στο μήνυμα μας.
Χαιρόμαστε όταν αγαπάμε
Κυριακή, 04 Σεπτεμβρίου 2016
Περικοπή:Ησαίας 35:1-10
Διάρκεια: 38 λεπτά 47 δευτερ.
Ο κόσμος λέει ότι η χαρά προέρχεται από την εκπλήρωση των πόθων και επιθυμιών μας, αλλά και από την απόκτηση πραγμάτων, από την επιθυμία δηλαδή της σαρκός, την επιθυμία των οφθαλμών και την αλαζονεία του βίου. Ο Χριστός όμως δίδαξε ότι είναι καλύτερο να δίνεις παρά να παίρνεις (Πράξεις 20:35), ότι γεμίζουμε όταν δίνουμε. Στον Ησαϊα 35 στα εδάφια 3 και 4 ο Θεός μας δίνει 3 προστακτικές, 3 εντολές τις οποίες εάν εφαρμόσουμε θα στηρίξουμε τους γύρω μας, θα έχουμε μία αποτελεσματική μαρτυρία στους γύρω μας και θα γεμίσουμε την καρδιά μας και τη ζωή μας από χαρά.
Η μοναδική Χριστιανική χαρά
Κυριακή, 17 Ιουλίου 2016
Περικοπή:Ρωμαίους 5:7-10
Διάρκεια: 31 λεπτά 20 δευτερ.
Ακόμη και εάν ακολουθήσουμε τον Θεό με όλη μας την καρδιά δεν θα ήμαστε διαρκώς ευτυχισμένοι. Μπορούμε όμως να ήμαστε χαρούμενοι ακόμη και όταν η θλίψη, η οδύνη και οι δυσκολίες χτυπήσουν την πόρτα της ζωής μας. Η Χριστιανική χαρά είναι μοναδική, επειδή είναι υπερφυσική και βασίζεται στον αναλλοίωτο Θεό.
H Χριστιανική χαρά
Κυριακή, 10 Ιουλίου 2016
Διάρκεια: 26 λεπτά 15 δευτερ.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΕΝΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ, Ο ΗΧΟΣ ΤΟΥ ΚΗΡΥΓΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΔΥΝΑΤΟΣ. ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΗΡΥΓΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΣΑΣ. Το σημερινό κήρυγμα απαντά στις παρακάτω ερωτήσεις: 1.Γιατί η χαρά είναι τόσο σημαντική για τους Χριστιανούς; 2. Πώς μπορούμε να έχουμε την υπερφυσική χαρά του Χριστού; 3.Ποια είναι η διαφορά της ανθρώπινης χαράς και της υπερφυσικής χαράς που μόνο ο Θεός μπορεί να χαρίσει;
Η χαρά του Αγίου Πνεύματος
Κυριακή, 03 Ιουλίου 2016
Διάρκεια: 35 λεπτά 46 δευτερ.
Oι Χριστιανοί πρέπει να είναι χαρούμενοι, αλλά ωστόσο οι περισσότεροι εξ΄αυτών δεν είναι. Πώς μπορούμε ως Χριστιανοί να έχουμε μία συνεχή, μεταδοτική και πλήρη χαρά;
Σάρκα εναντίον πνεύματος
Κυριακή, 19 Ιουνίου 2016
Ο καρπός του Πνεύματος
Κυριακή, 12 Ιουνίου 2016
Περικοπή:Γαλάτας 5:19-26
Διάρκεια: 29 λεπτά 16 δευτερ.
O καρπός του πνεύματος είναι ενιαίος και αδιαίρετος.
Σφραγισμένοι με το Άγιο Πνεύμα
Κυριακή, 05 Ιουνίου 2016
Περικοπή:Εφεσίους 1:13-14
Διάρκεια: 26 λεπτά 36 δευτερ.
Ο Απόστολος Παύλος αναφέρει ότι οι πιστοί είναι σφραγισμένοι με το Άγιο Πνεύμα. Πώς και πότε σφραγιζόμαστε με το Άγιο Πνεύμα και τι επιπτώσεις έχει στη ζωή μας το σφράγισμα αυτό;
Όπως ο Χριστός
Κυριακή, 29 Μαίου 2016
Περικοπή:Εφεσίους 4:29-32
Διάρκεια: 33 λεπτά 12 δευτερ.
Καλούμαστε να συμπεριφερόμαστε στους άλλους όπως μας συμπεριφέρεται ο Χριστός.
Ο Χριστός στο κέντρο της ζωής μας
Κυριακή, 22 Μαίου 2016
Τα άπρεπα λόγια που λυπούν το Άγιο Πνεύμα
Κυριακή, 15 Μαίου 2016
Περικοπή:Εφεσίους 4:29-32
Διάρκεια: 27 λεπτά 12 δευτερ.
Οι προτεραιότητες της Χριστιανής μητέρας
Κυριακή, 08 Μαίου 2016
Διάρκεια: 35 λεπτά 34 δευτερ.
Ποιες πρέπει να είναι οι βασικές προτεραιότητες μίας μητέρας που αγαπάει τον Θεό και θέλει να ακολουθήσει τον Θεό; Πώς καλείται η Χριστιανή μητέρα και γυναίκα να αγαπάει τους άλλους και ειδικότερα τον σύζυγο και τα παιδιά της;
H σημασία της Ανάστασης του Χριστού
Κυριακή, 01 Μαίου 2016
Διάρκεια: 29 λεπτά 7 δευτερ.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις για να σωθείς είναι να πιστέψεις πως ο Χριστός πέθανε για τις αμαρτίες σου!!! Σωστό ή λάθος; Υπάρχει σωτηρία, αναγέννηση και δικαίωση δίχως την Ανάσταση; Aν ο Χριστός δεν είχε αναστηθεί, τι θα άλλαζε; Ο Ιησούς Χριστός είναι ο πρωτότοκος των νεκρών, δηλαδή ο πρώτος που αναστήθηκε για να μην πεθάνει ξανά, όπως ο Λάζαρος και οι υπόλοιποι που αναστήθηκαν. Στο συγκεκριμένο κήρυγμα θα εξετάσουμε την σημασία της ανάστασης του Χριστού, του σπουδαιότερου γεγνότος της ανθρώπινης και εκκλησιαστικής ιστορίας
O έλεγχος του Αγίου Πνεύματος
Κυριακή, 24 Απριλίου 2016
Διάρκεια: 33 λεπτά 14 δευτερ.
Ποιος είναι ένας από τους βασικούς ρόλους του Αγίου Πνεύματος; Ο Ιησούς Χριστός τη Μ.Πέμπτη διδάσκει στους μαθητές του ότι το Άγιο Πνεύμα ελέγχει ως προς την αμαρτία, την κρίση και την δικαιοσύνη.
Χριστός: Το Ζωντανό Νερό
Κυριακή, 17 Απριλίου 2016
Είσαι ικανοποιημένος από τη ζωή σου; Ο Ιησούς Χριστός διακήρυξε πως είναι ο μόνος που μπορεί να ξεδιψάσει τις ψυχές μας και να καλύψει το υπαρξιακό μας κενό. Γι΄αυτό μην ψάχνεις άλλο και μην ψάχνεις αλλού. Και εάν έχεις ξεδιψάσει, μοιράσου την αγάπη του Χριστού μαζί με όσους ακόμη ψάχνονται.
Μη μου πάρεις το Άγιο σου Πνεύμα
Κυριακή, 10 Απριλίου 2016
Περικοπή:Ψαλμοί 51:1-19
Διάρκεια: 41 λεπτά 50 δευτερ.
Ο Δαβίδ γράφει στον Ψαλμό 51 στο εδάφιο 11 "Μη με απορρίψεις από το πρόσωπό σου· και το πνεύμα σου το άγιο μη το αφαιρέσεις από μένα". Τι εννοεί ο Δαβίδ; Μήπως ζητάει να μην χαθεί η σωτηρία του;
H βλασφημία του Αγίου Πνεύματος
Κυριακή, 03 Απριλίου 2016
Διάρκεια: 38 λεπτά 1 sec
Yπάρχει κάποια ασυγχώρητη αμαρτία; Και αν ναι, τότε ποια είναι; Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε εάν την έχουμε διαπράξει και πώς πρέπει να ζούμε εάν υπάρχει μία αμαρτία που δεν συγχωρείται στην αιωνιότητα;
Ο Θεός των εκπλήξεων
Κυριακή, 27 Μαρτίου 2016
Διάρκεια: 35 λεπτά 35 δευτερ.
Ο αιώνιος Τριαδικός Θεός της βίβλου πέρα από Θεός αγάπης, ελέους, χάρης, κρίσης και δικαιοσύνης είναι και Θεός των εκπλήξεων. Είναι ο αδάμαστος, ανεξημέρωτος Θεός που πολλές φορές ενεργεί με τρόπους απροσδόκητους.
Νικώντας τους πειρασμούς
Κυριακή, 20 Μαρτίου 2016
Διάρκεια: 29 λεπτά 17 δευτερ.
Οι πειρασμοί του διαβόλου είναι έξυπνοι, αλλά και προβλέψιμοι. Ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός πριν ξεκινήσει την τρίχρονη επίγεια διακονία Του οδηγήθηκε από το Άγιο Πνεύμα στην έρημο για να δοκιμαστεί. Εκεί ο διάβολος μετά από 40 μέρες νηστείας τον πείραξε. Ο λόγος και ο τρόπος με τον οποίο ο Χριστός νίκησε αποτελούν τον οδηγό μας προκειμένου να βγούμε νικητές από τους πειρασμούς γεμάτοι με το Πνεύμα του Θεού.
Η δύναμη της πίστης
Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2016
Διάρκεια: 22 λεπτά 48 δευτερ.
Δοκιμασίες και πειρασμοί
Κυριακή, 13 Μαρτίου 2016
Διάρκεια: 26 λεπτά 22 δευτερ.
Ποια είναι η διαφορά του πειρασμού και της δοκιμασίας και πώς μπορούμε να βγούμε νικητές μέσα από τους πειρασμούς και της δοκιμασίας; Πώς μπορούμε όχι μόνο να μην επηρεαστούμε, αλλά και να πληρωθούμε περισσότερο και περισσότερο;
Πώς να γίνουμε σοφότεροι;
Κυριακή, 06 Μαρτίου 2016
Περικοπή:Εφεσίους 5:15-21
Διάρκεια: 30 λεπτά 33 δευτερ.
Έχεις πάρει ποτέ άσοφες, μη σωστές αποφάσεις τις οποίες μετάνιωσες; Εύχεσαι ποτέ να μπορούσες να πας στο παρελθόν προκειμένου να διαγράψεις, ακυρώσεις, ανατρέψεις; Έχεις ποτέ αντιμετωπίσει περιστάσεις στην ζωή σου στις οποίες δεν ήξερες τι ήτανε το σωστό, το σοφό πράγμα να κάνεις; Ίσως αντιμετωπίζεις μια τέτοια περίσταση στην ζωή σου, στην παρούσα φάση. Ίσως έχεις κάποιο πρόβλημα στην οικογένεια σου ή στην δουλειά σου που παραμένει άλυτο. Ο Παύλος στην περικοπή μας (Εφεσίους 5:15-21) αναφέρεται στο πώς να βαδίζουμε με σοφία, με σύνεση στην χριστιανική μας πορεία.
Τα αποτελέσματα της πλήρωσης με το Άγιο Πνεύμα_2
Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2016
Περικοπή:Εφεσίους 5:1-6:18
Διάρκεια: 32 λεπτά
To Άγιο Πνεύμα επιθυμεί να έχει τον έλεγχο σε κάθε συρτάρι, ντουλάπα, κλειδαριά της ζωής μας . Για αυτό δεν πρέπει να συμπεριφερόμαστε με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με το ποιους συναναστρεφόμαστε. Μόνο με τη δύναμη του Πνεύματος του Θεού μπορούμε να εργαζόμαστε ως εις τον Κύριον στις εξαιρετικά δύσκολες σημερινές εργασιακές συνθήκες, στο γάμο μας να σέβονται οι γυναίκες τον άντρα όπως η εκκλησία σέβεται τον Χριστό και ο άντρας να αγαπάει την γυναίκα Του όπως ο Χριστός αγάπησε την εκκλησία και στην πνευματική μας ζωή να νικούμε τον διάβολο.
Τα αποτελέσματα της πλήρωσης με το Άγιο Πνεύμα
Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2016
Περικοπή:Εφεσίους 5:18-21
Διάρκεια: 36 λεπτά 55 δευτερ.
Πώς μπορώ να γνωρίζω ότι είμαι πληρωμένος με το Άγιο Πνεύμα;
Oι προυποθέσεις της πλήρωσης με το Άγιο Πνεύμα
Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2016
Περικοπή:Εφεσίους 5:15-21
Διάρκεια: 31 λεπτά 54 δευτερ.
Η Αγία Γραφή καλεί τους πιστούς να πληρώνονται με το Άγιο Πνεύμα. Πώς όμως μπορεί να γίνει αυτό; Ποιες είναι οι προυποθέσεις και γιατί να επιλέξουμε να πληρωνόμαστε καθημερινά και συστηματικά με το Άγιο Πνεύμα; Το μήνυμα απαντά σε αυτές τις ερωτήσεις.
Το βάπτισμα και η πλήρωση του Αγίου Πνεύματος
Κυριακή, 07 Φεβρουαρίου 2016
Διάρκεια: 32 λεπτά 20 δευτερ.
Αποτελεί το βάπτισμα με το Άγιο Πνεύμα μία εμπειρία για όλους τους πιστούς ή αφορά μία εμπειρία για κάποιους; Πότε και πώς λαμβάνουμε το Άγιο Πνεύμα; Είναι όλοι οι πιστοί βαπτισμένοι και πληρωμένοι με το Άγιο Πνεύμα; Στο συγκεκριμένο κήρυγμα αναλύουμε τους δύο όρους και ξεκαθαρίζουμε πότε ένας πιστός είναι βαπτισμένος και πληρωμένος με το Άγιο Πνεύμα.
To Άγιο Πνεύμα
Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2016
Διάρκεια: 28 λεπτά 46 δευτερ.
Το Άγιο Πνεύμα είναι μία από τις τρεις υποστάσεις ή πρόσωπα της Αγίας Τριάδας, δηλαδή του ενός και μοναδικού Θεού, ομοούσιο (δηλαδή μοιράζεται την ίδια ουσία-ύπαρξη) με τον Πατέρα και τον Υιό. Επομένως το `Αγιο Πνεύμα είναι Θεός, που «συμπροσκυνείται και συνδοξάζεται» με τον Πατέρα και τον Υιό.Αποτελεί πρόσωπο που κατέχει διάνοια, συναισθήματα και θέληση. Το Άγιο Πνεύμα διαλογίζεται, γνωρίζει, λυπάται, λαμβάνει αποφάσεις, ικετεύει και μεσολαβεί για τους πιστούς. Ως Θεός, το Άγιο Πνεύμα μπορεί να υπάρξει ως Παράκλητος, Βοηθός, Οδηγός και ως Σύμβουλος, όπως ακριβώς υποσχέθηκε ο Ιησούς ότι θα είναι (Ιωάννην 14:16,26; 15:26).
Η παραβολή του άδικου διαχειριστή
Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2016
Η παραβολή του άδικου διαχειριστή είναι ίσως η πιο δύσκολη παραβολή, επειδή ο κεντρικός χαρακτήρας της παραβολής δεν είναι κάποιος ηθικός, ούτε κάποιος που συμβολίζει τον Θεό, αλλά ένας ανήθικος χαρακτήρας, τον οποίο μάλιστα φαίνεται σε πρώτη ανάγνωση να επαινεί ο Χριστός. Τι εννοεί ο Χριστός όταν αναφέρει στον Λουκά 16:9, "Και σας συμβουλεύω να κάνετε φίλους σας ακόμη κι από τα χρήματα της αδικίας, ώστε όταν έρθει το τέλος σας, να σας δεχτούν στις αιώνιες κατοικίες;" Είναι δυνατόν ο Χριστός να επαινεί την ανηθικότητα του άδικου διαχειριστή; Και αν όχι, τι εννοεί πραγματικά;
Mε την πίστη όλα είναι δυνατα
Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2016
Είναι όλα δυνατά με την πίστη; Ο Ιησούς Χριστός διδάσκει τους μαθητές του ένα πολύ σημαντικό μάθημα, όταν εκείνοι αποτυγχάνουν να θεραπεύσουν ένα δαιμονισμένο αγόρι.
O ύπουλος αρχικός ενθουσιασμός
Κυριακή, 10 Ιανουαρίου 2016
Διάρκεια: 28 λεπτά 48 δευτερ.
Πολλές φορές εύκολα ενθουσιαζόμαστε και στην πνευματική σφαίρα. Στην περικοπή που μελετούμε ένας μαθητής δηλώνει μπροστά σε όλους και τον Ιησού ότι "θα σε ακολουθήσω όπου και αν πας". Δεν ολόμως υπολογίσει το κόστος της μαθητείας. Στην αυγή του 2016 καλούμαστε να υπολογίσουμε το κόστος της μαθητείας και να ακολουθήσουμε τον Χριστό όπου Εκείνος μας καλεί. Mε τη δύναμη Του καλούμαστε όχι μόνο να ξεκινήσουμε δυνατά στον πνευματικό τομέα το 2016 αλλά και να τελειώσουμε έχοντας αγαπήσει περισσότερο τον Θεό μας.
H δικαιολογία της αναβολής
Κυριακή, 03 Ιανουαρίου 2016
Διάρκεια: 37 λεπτά 40 δευτερ.
Πολλές φορές αναβάλλουμε να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις για τη ζωή μας. Αντί να παραδοθούμε στον Θεό υποτασσόμαστε στη λογική του όχι ακόμα, θα σε ακολουθήσω αλλά πρώτα πρέπει να κάνω κάτι άλλο. Έτσι, καταλήγουμε να αναβάλλουμε τη σημαντικότερη απόφαση της ζωής μας που αφορά το αν θα ακολουθήσουμε τον Τριαδικό Θεό και θα αποδεχτούμε την θυσία του Ιησού Χριστού πάνω στον σταυρό και την ανάσταση Του ως τη μόνη πράξη που μπορεί να μας συμφιλιώσει με τον Ουράνιο Πατέρα.
Η γέννηση του Σωτήρα είναι πηγή μεγάλης χαράς
Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου 2015
Διάρκεια: 40 λεπτά 19 δευτερ.
O σκοπός της ενσάρκωσης
Παρασκευή, 25 Δεκεμβρίου 2015
Διάρκεια: 29 λεπτά 36 δευτερ.
Στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμα αναφερόμαστε σε έναν από τους λόγους για τους οποίους ο Υιός του Θεού έγινε Υιός ανθρώπου.
Η γενεαλογία της χάρης
Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου 2015
Στο γενεαλογικό δένδρο του Χριστού βρίσκονται τέσσερις γυναίκες, όχι οι γυναίκες των πατριαρχών αλλά τέσσερις γυναίκες που οι περισσότεροι δεν θα επέλεγαν, μία γυναίκα που παρίστανε την πόρνη, μία πόρνη, μία Μωαβίτισσα και μία ξεμυαλίστρα. Η παρουσία των τεσσάρων αυτών γυναικών μας υπενθυμίζει ότι ο Χριστός ενσαρκώθηκε προκειμένου να αγαπήσει αυτούς που οι άλλοι δεν αγαπούν και να υπηρετήσει όσους οι άλλοι δεν υπηρετούν. Ο Ιησούς Χριστός είναι ο βασιλιάς της χάρης
Δείπνο με τον Χριστό
Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2015
O Ιησούς Χριστός προσκαλεί όλους όσους δεν έχουν μία προσωπική σχέση μαζί του, να δειπνήσουν μαζί του σε πνευματικό επίπεδο και καλεί όσους έχουν μία προσωπική σχέση μαζί Του να τον ακολουθήσουν ανεξάρτητα από το κόστος της μαθητείας. Τόσο η παραβολή των βασιλικών γάμων, όσο και η παραβολή του μεγάλου δείπνου αναφέρονται στην προσωπική πρόσκληση του Θεού τόσο για τους Ισραηλίτες, αλλά και για όλους όσους συνεχίζουν να στηρίζονται στη δική τους καλοσύνη και αξιοσύνη προκειμένου να εισέλθουν στη βασιλεία των ουρανών.
Υπηρέτησε Τον
Κυριακή, 06 Δεκεμβρίου 2015
Διάρκεια: 33 λεπτά 9 δευτερ.
Ο Θεός μας σώζει προκειμένου να υπηρετούμε τον ίδιο και την εκκλησία Του. Πολλές φορές όμως βρίσκουμε δικαιολογίες προκειμένου να μην κάνουμε αυτό που ο Θεός μας ζητάει. Στο σημερινό κήρυγμα αναλύουμε την διαφορετική προσέγγιση του Ησαϊα και του Μωυσή, στην κλήση του Θεού για τη ζωή τους. Ο Ησαϊας προσφέρθηκε, ενώ ο Μωυσής παρουσίασε τέσσερις δικαιολογίες, προφάσεις που πολλές φορές και εμείς χρησιμοποιούμε προκειμένου να μην ακολουθήσουμε το θέλημα του Θεού για τη ζωή μας.
Πάνε οι καλοί άνθρωποι στον Παράδεισο;
Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2015
Διάρκεια: 41 λεπτά 9 δευτερ.
Yπάρχουν καλοί άνθρωποι στα μάτια του Θεού; Ο μεγάλος φιλόσοφος Σωκράτης είχε πει το περίφημο «ουδείς εκών κακός», κανείς άνθρωπος δεν γίνεται κακός με την θέληση του, αλλά από άγνοια και μόνο διαπράττει το κακό. Οι σύγχρονοι επιστήμονες, αλλά και οι φιλόσοφοι του παρελθόντος μας λένε πως το πρόβλημα είναι έξω από εμάς, ενώ η λύση είναι μέσα μας. Πρέπει ο καλός μας εαυτός να νικήσει τον κακό. Τι δίδαξε ο Χριστός για την ανθρώπινη φύση; Πηγαίνουν οι καλοί άνθρωποι στον Παράδεισο; Στο μήνυμα αυτό εξετάζουμε τέσσερις βασικές δικαιολογίες που κρατούν τους ανθρώπους μακριά από τον Θεό στην αιωνιότητα
Χριστιανός και τρομοκρατία
Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2015
Διάρκεια: 30 λεπτά 51 δευτερ.
Ποια πρέπει να είναι η προσέγγιση των Χριστιανών απέναντι στους τρομοκράτες και την τρομοκρατία;
Τέσσερις απαραίτητες διαστάσεις για το πνευματικό μας περπάτημα
Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2015
Διάρκεια: 50 λεπτά 22 δευτερ.
Η σημασία του περιβάλοντος
Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2015
Διάρκεια: 37 λεπτά 25 δευτερ.
Μήπως η συμπεριφορά μας καθορίζεται από το περιβάλλον μέσα στο οποίο κινούμαστε; Μήπως η μοίρα μας είναι το περιβάλλον μας; Η σύγχρονη ψυχολογία αναφέρει πως επηρεαζόμαστε σημαντικά, από το περιβάλλον μέσα στο οποίο κινούμαστε και μεγαλώνουμε. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 40%-60% των περιστατικών καρκίνου, που εμφανίζονται στους ενήλικες, συνδέονται κυρίως με το περιβάλλον, ενώ το 30% αυτών των περιστατικών μπορούν να προληφθούν, εάν ο άνθρωπος περιορίσει την έκθεσή του στο περιβάλλον, κυρίως στα πρώιμα στάδια της ζωής του.Tο οικογενειακό περιβάλλον και η προσωπικότητα του μαθητή ευθύνονται για τη σχολική αποτυχία, περισσότερο απ’ ό,τι το εκπαιδευτικό σύστημα, υποστηρίζουν οι εκπαιδευτικοί, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου από το Τμήμα Κοινωνιολογίας. Μέσα από τις ιστορίες των Ιωσαφάτ, Δαβίδ και Εζεκία διαπιστώνουμε ότι το επηρεάζει σημαντικά, αλλά δεν καθορίζει την συμπεριφορά μας. Με τη κυρίαρχη δύναμη του Θεού μπορούμε να υπερνικήσουμε την αρνητική επιρροή του περιβάλλοντος μας και να ζήσουμε την ζωή μας που ο Τριαδικός Θεός μας καλεί
Aλλάζουν οι άνθρωποι;
Κυριακή, 08 Νοεμβρίου 2015
Διάρκεια: 28 λεπτά 41 δευτερ.
Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι οι άνθρωποι αλλάζουν σωματικά και κοινωνικά. Αλλάζει όμως ο χαρακτήρας των ανθρώπων; Ο Μωάμεθ δίδαξε:«Πιστέψτε, αν θέλετε, ότι και τα βουνά αλλάζουν θέση. Αλλά ποτέ μην πιστέψετε ότι ο άνθρωπος αλλάζει χαρακτήρα.» Τι διδάσκει η Αγία Γραφή; Πόσο μπορούν να αλλάξουν οι άνθρωποι;
H διωκόμενη εκκλησία
Κυριακή, 01 Νοεμβρίου 2015
Διάρκεια: 30 λεπτά
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσευχής για τη διωκόμενη Εκκλησία (IDOP), αφιερώνουμε μία Κυριακή στους αδελφούς και τις αδελφές μας που διώκονται επειδή ομολογούν τον Ιησού Χριστό ως σωτήρα και Κύριο τους. Ενα παθιασμένο μίσος κατά του Χριστιανισμού σαρώνει τον πλανήτη και πολύ λίγοι παγκόσμιοι ηγέτες υπήρξαν πρόθυμοι να βγουν μπροστά και να μιλήσουν ενάντια σε αυτές τις αυξανόμενες διώξεις των Χριστιανών. Για παράδειγμα στη Βόρεια Κορέα 70,000 Χριστιανοί κρατούνται αιχμάλωτοι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης κάτω από άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες εξαιτίας της πίστης τους. Σε πολλά μέρη της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας, οι πιστοί δέχονται αμείλικτες επιθέσεις από εξτρεμιστές, εκκλησίες καταστρέφονται νόμοι ψηφίζονται στην προσπάθεια να εμποδιστεί η εξάπλωση της χριστιανικής πίστης. Σε ορισμένες περιοχές η βία έχει γίνει τόσο ακραία ώστε οι Χριστιανοί εν γνώσει τους διακινδυνεύουν τη ζωή τους, μόνο και μόνο για να πάνε στη λειτουργία των εκκλησιών τους κάθε εβδομάδα. Ακριβώς όμως όπως είδαμε κατά την εποχή της πρώτης εκκλησίας, μερικές φορές η φωτιά του διωγμού παρέχει το ιδανικό καύσιμο για την ανάπτυξη της βασιλείας του Θεού. Και μερικές φορές οι διώκτες καταλήγουν να γίνουν εξαιρετικά ριζοσπαστικοί πιστοί.
Μελέτησε την Αγία Γραφή
Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2015
Διάρκεια: 36 λεπτά 27 δευτερ.
Ενώ η Αγία Γραφή αποτελεί το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε, το βιβλίο των βιβλίων, το best-seller όλων των εποχών και το Λόγο του Θεού, εν τούτοις οι περισσότεροι άνθρωποι δεν την έχουν διαβάσει. Ακόμη και εκείνοι που την διαβάζουν, πολλές φορές δεν υπακούν σε όσα ο Θεός ζητά μέσα από αυτή. Στο συγκεκριμένο κήρυγμα, αναλύουμε τρεις βασικές δικαιολογίες που μας κρατούν μακριά από τη μελέτη του Λόγου του Θεού.
Tα αίτια του άγχους
Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2015
Διάρκεια: 49 λεπτά 56 δευτερ.
Η αντιμετώπιση του άγχους
Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2015
Διάρκεια: 38 λεπτά 28 δευτερ.
Είναι το άγχος αμαρτία; Τι λέει η Αγία Γραφή σχετικά με το πώς μπορούμε να υπερνικήσουμε το άγχος;
Όχι πια δικαιολογίες
Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2015
Διάρκεια: 28 λεπτά 35 δευτερ.
H σοφία του Θεού
Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2015
Διάρκεια: 22 λεπτά 47 δευτερ.
Η σημασία της γενναιοδωρίας
Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2015
Διάρκεια: 36 λεπτά 58 δευτερ.
Οι Χριστιανοί πρέπει να είναι άνθρωποι αγάπης. Δεν μπορούν όμως να είναι άνθρωποι αγάπης, εφόσον δεν είναι γενναιόδωροι. Η γενναιοδωρία συνήθως ταυτίζεται με την χρηματική υποστήριξη όσων βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική θέση. Η γενναιοδωρία όμως δεν αφορά μόνο τα χρήματα, αλλά και τον χρόνο που διαθέτουμε προς τους άλλους, επειδή ο χρόνος είναι το πολυτιμότερο αγαθό που έχουμε. Μπορούμε να αποκτήσουμε περισσότερα χρήματα ή να βελτιώσουμε την υγεία μας, αλλά δεν μπορούμε να αποκτήσουμε περισσότερο χρόνο.
Η αγάπη δεν είναι μόνο μία απλή διανοητική επιλογή
Κυριακή, 04 Οκτωβρίου 2015
Διάρκεια: 38 λεπτά 2 δευτερ.
Η διαφορά της κοσμικής και της Χριστιανικής αγάπης, έγκειται στο γεγονός είναι ότι η δεύτερη αγάπη είναι υπερβατική, σταθερή και ακατάλυτη. Η κοσμική αγάπη είναι φευγαλέα και ασταθής. Η Χριστιανική αγάπη έχει αιτία και θεμέλιο το Χριστό, για αυτό και είναι σταθερή και ακατάλυτη.H Xριστιανική αγάπη είναι μία επιλογή ανεξαρτήτως συναισθημάτων. Δεν είναι όμως μόνο μία συνειδητή επιλογή. Στην αρχή είναι απλώς μία επιλογή να κάνουμε το σωστό με τη δύναμη του Θεού. Στο τέλος όμως καταλήγει να είναι μία αγάπη με όλο μας το είναι, καθώς αγαπάμε τον πλησίον μας όπως ο Θεός μας αγαπά.
Η ώριμη και η ανώριμη αγάπη
Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2015
Διάρκεια: 29 λεπτά 54 δευτερ.
Ποια είναι η διαφορά της ώριμης και της ανώριμης αγάπης; Πρέπει η αγάπη προς τον πλησίον να συμπεριλαμβάνει και αισθήματα; Τι γίνεται όμως όταν δεν αισθανόμαστε αγάπη για κάποιον γύρω μας; Μήπως τελικά η αγάπη είναι μία επιλογή; Στο σημερινό κήρυγμα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα, εστιάζοντας στο τρόπο με τον οποίο μας αγαπάει ο Θεός.
Xριστιανοί και εκλογές
Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2015
Διάρκεια: 34 λεπτά 16 δευτερ.
Τα τελευταία χρόνια η αποχή ακόμη και στις βουλευτικές εκλογές αγγίζει ή και ξεπερνάει το 40%. Πρέπει οι Χριστιανοί να απέχουν από τις εκλογικές διαδικασίες; Ποια πρέπει να είναι η προσέγγιση των Χριστιανών αναφορικά με το κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι και με ποια κριτήρια πρέπει να ψηφίζουν; Στο κήρυγμα δίνονται απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα
Η τελεια αγάπη διώχνει τον φόβο
Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2015
Περικοπή:Α΄Ιωάννου 4:7-21
Διάρκεια: 37 λεπτά 8 δευτερ.
Φοβάσαι πως ο Θεός θα σε απορρίψει επειδή δεν είσαι αρκετά καλός και πιστός; Ο Απόστολος Ιωάννης διδάσκει στην πρώτη του επιστολή πως η τέλεια αγάπη διώχνει τον φόβο. Πώς όμως η διδασκαλία αυτή συνδυάζεται με την εντολή στην Αγία Γραφή να φοβόμαστε τον Θεό;
Η γνώμη του Θεού και των ανθρώπων
Κυριακή, 06 Σεπτεμβρίου 2015
Περικοπή:Παροιμίαι 29:25
Διάρκεια: 28 λεπτά 35 δευτερ.
Μέσα από 4 ιστορίες, 3 από την Παλαιά Διαθήκη και μία από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, αναλύουμε πως ο φόβος του ανθρώπου στήνει παγίδα για τον άνθρωπο, όπως διδάσκει ο Παροιμιαστής και πως η γνώμη του Θεού για εμάς και τις πράξεις μας μπορεί να αποτελεί τον καταλύτη της συμπεριφοράς μας. Τρεις βασικές και θεμελιώδεις αλήθεις μπορούν να μας απελευθερώσουν από την φυλακή της αποδοχής της γνώμης των άλλων.
Eζεκίας ο άνθρωπος του Θεού
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2015
Διάρκεια: 22 λεπτά 52 δευτερ.
Ο φόβος της απόρριψης από τους ανθρώπους
Κυριακή, 30 Αυγούστου 2015
Πολλές φορές η γνώμη των ανθρώπων είναι σημαντικότερη του Θεού. Επηρεαζόμαστε περισσότερο και πιο εύκολα από τους ανθρώπους παρά από τον Θεό. Τις προηγούμενες εβδομάδες διδαχτήκαμε ότι ο φόβος του Θεού αποτελεί το μεγαλύτερο αντίδοτο στον φόβο του ανθρώπου. Δυστυχώς, φοβόμαστε τόσο πολύ τους ανθρώπους, επειδή φοβόμαστε τόσο λίγο τον Θεό. Δεν μπορούμε να ήμαστε υπηρέτες και του Θεού και των ανθρώπων. Στο σημερινό μήνυμα εξετάζουμε εάν είναι αμαρτία να επιδιώκουμε την αποδοχή των άλλων καθώς και πώς να αποδράσουμε από την φυλακή του να ενεργούμε και πράττουμε πάντοτε με βάση το τι οι άλλοι προσδοκούν από εμάς;
Ο υγιής φόβος
Κυριακή, 16 Αυγούστου 2015
Ο φόβος φυλάει τα έρημα λέει μία ελληνική παροιμία. Ο φόβος είναι ένα αναπόσπαστο χαρακτηριστικό της ανθρώπινης ύπαρξης και της χριστιανικής ζωής. Υπάρχει όμως υγιής και λανθασμένος φόβος του Κυρίου. Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να έχουμε έναν υγιή φόβο του Κυρίου που είναι και η αρχή της σοφίας. Ένα από τα χαρακτηριστικά της παγκόσμιας εκκλησίας του Χριστού σήμερα είναι ότι έχει χαθεί ο υγιής φόβος του Κυρίου. Οι νεότερες γενιές δεν φοβούνται τον Θεό, καθώς προσεγγίζουν τον Θεό ως πυροσβέστη και φιλαράκι, ενώ οι παλαιότερες γενιές φοβούνται υπέρμετρα τον Θεό, καθώς συχνά θεωρούν ότι ο Θεός είναι τιμωρός και στην πρώτη στραβή θα μας τιμωρήσει. Στο μήνυμα αυτό αναλύουμε πώς να φοβόμαστε με τον σωστό τρόπο τον Θεό του Σύμπαντος.
Ο φόβος του Κυρίου
Κυριακή, 09 Αυγούστου 2015
Διάρκεια: 31 λεπτά 43 δευτερ.
Ο φόβος του Κυρίου είναι μία από τις θεολογικές αλήθειες που εκλείπουν σήμερα από τις εκκλησίες. Ο Θεός είναι σε πολλές περιπτώσεις το φιλαράκι μας, ενώ είναι πυρ καταναλίσκον. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τι διδάσκει η Αγία Γραφή για τον φόβο του Κυρίου.
Ο φόβος της αναμονής
Κυριακή, 02 Αυγούστου 2015
Διάρκεια: 30 λεπτά 7 δευτερ.
Πολλές φορές φοβόμαστε να περιμένουμε και να υπομένουμε. Φοβόμαστε τι θα συμβεί εάν παραδοθούμε πλήρως στον Θεό; Η υπομονή όμως αποτελεί μία βασική αρετή της Χριστιανικής ζωής. Εάν υπομένουμε, θα θερίσουμε καλά αποτελέσματα στον κατάλληλο καιρό και θα μοιάσουμε περισσότερο στον Κύριο μας Ιησού Χριστό.
Ιησούς Χριστός: Η μόνη πηγή του ζωντανού νερού
Κυριακή, 19 Ιουλίου 2015
Διάρκεια: 38 λεπτά 21 δευτερ.
Ο φόβος της οικονομικής κατάρρευσης
Κυριακή, 05 Ιουλίου 2015
Περικοπή:Ψαλμοί 46:1-11
Διάρκεια: 25 λεπτά 40 δευτερ.
Ο Ψαλμός 46 αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς και ιδιαίτερους ψαλμούς. Ο Θεός είναι το καταφύγιο μας έναντι στις καταστροφές. Είναι η πηγή της χαράς και ασφάλειας μας. Τέλος, είναι απόλυτα κυρίαρχος, για αυτό και μπορούμε να Τον εμπιστευτούμε πλήρως.
Θα καλύψει ο Θεός τις ανάγκες μας;
Κυριακή, 28 Ιουνίου 2015
Διάρκεια: 30 λεπτά 14 δευτερ.
O Θεός κάλυψε τις ανάγκες και επιθυμίες μας μέχρι σήμερα. Θα συνεχίσει όμως να το κάνει και στο μέλλον; Μέσα από την ιστορία του Ηλία βλέπουμε την θαυμαστή πρόνοια του Θεού.
Ο φόβος του grexit
Κυριακή, 21 Ιουνίου 2015
Διάρκεια: 38 λεπτά 20 δευτερ.
O φόβος του Grexit αποτελεί ένας από τους μεγαλύτερους φόβους για την πλειοψηφία των Ελλήνων. Ο Χριστιανός έχει λόγους για τους οποίους καλείται να μην φοβάται οποιαδήποτε οικονομική εξέλιξη ή ενδεχόμενη οικονομική καταστροφή.
Ο φόβος του θανάτου
Κυριακή, 14 Ιουνίου 2015
O φόβος του θανάτου αποτελεί τον μεγαλύτερο φόβο του ανθρώπου. Μόνο όποιος πιστεύει στον Ιησού Χριστό που είναι ο πρωτότοκος εκ των νεκρών, η Ανάσταση και η Ζωή, μπορεί να ξεπεράσει τον φόβο του θανάτου. Στην περικοπή που μελετούμε στο μήνυμα αυτό, αναλύουμε πως ο Χριστός με την ενσάρκωση, σταύρωση και ανάσταση Του, κατήργησε τον έχοντα το κράτος του θανάτου, δηλαδή τον διάβολο.
H δύναμη της προσευχής
Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2015
Διάρκεια: 47 λεπτά 38 δευτερ.
Η προσευχή αποτελεί το μεγαλύτερο όπλο, αλλά και την μεγαλύτερη αδυναμία της εκκλησίας
Από τον φόβο στη πίστη
Κυριακή, 07 Ιουνίου 2015
Διάρκεια: 29 λεπτά 58 δευτερ.
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του φόβου στο σώμα μας; Πώς μπορούμε να νικήσουμε τους φόβους μας; Πώς μπορούμε να οδηγηθούμε από τον φόβο στην πίστη;
Mη φοβού, αλλά πίστευε
Τετάρτη, 03 Ιουνίου 2015
Είναι κάθε φόβος αμαρτωλός; Πώς καλούμαστε να αντιδράσουμε όταν η θύελλα χτυπήσει την πόρτα της ζωής μας; Πώς μπορούμε να μην φοβόμαστε τον διάβολο, τους ανθρώπους και τις περιστάσεις;
Μη φοβού
Κυριακή, 24 Μαίου 2015
Περικοπή:Ησαίας 41:1-31
Διάρκεια: 32 λεπτά 25 δευτερ.
O Θεός μας καλεί εκατοντάδες φορές να μην φοβόμαστε. Παράλληλα υπόσχεται να μας στηρίζει, ενισχύει, βοηθά, στηρίζει, υπερασπίζεται και να είναι μαζί μας. Σε ποιους πυλώνες μας καλεί να στηριχτούμε ώστε να μην φοβόμαστε; Παράλληλα, γιατί αναφέρεται στον Πέρση Βασιλιά Κύρο, ως χρισμένο, αγαπημένο και δίκαιο;
Πώς να αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας;
Κυριακή, 17 Μαίου 2015
Διάρκεια: 33 λεπτά 31 δευτερ.
Τι είναι αυτό που φοβάσαι περισσότερο από οτιδήποτε άλλο; Τι είναι αυτό που εάν συνέβαινε θα σε πλήγωνε βαθύτατα; Τι είναι αυτό που εάν συνέβαινε, δεν θα μπορούσες να το χειριστείς; Ποια είναι η πηγή του φόβου; Καλούμαστε να φοβόμαστε τον διάβολο; Είναι κάθε φόβος αμαρτία; Ποιο είναι το αντίδοτο της Αγίας Γραφής στους φόβους μας;
H σημασία της μητέρας
Κυριακή, 10 Μαίου 2015
Διάρκεια: 32 λεπτά 20 δευτερ.
O ρόλος της μητέρας είναι καθοριστικός στην σημερινή κοινωνία. Η σημασία της συμπεριφοράς της μητέρας αναλύεται και στην Αγία Γραφή, ιδιαίτερα στο βιβλίο των Παροιμιών. Πολλές φορές οι γιαγιάδες συμμετέχουν ενεργά στο μεγάλωμα των παιδιών και εγγονιών. Ορισμένες φορές προκύπτουν παράπονα μεταξύ του ζευγαριού και των παππούδων. Πώς μπορούν να βελτιωθούν οι σχέσεις του ζευγαριού με τα πεθερικά και πώς πρέπει να συμπεριφέρεται η γιαγιά;
Oι ουρανοί διηγούνται την δόξα του Θεού
Τετάρτη, 06 Μαίου 2015
Διάρκεια: 24 λεπτά 28 δευτερ.
Tα κρυφά και τα αποκεκαλυμμένα
Κυριακή, 03 Μαίου 2015
Διάρκεια: 29 λεπτά 54 δευτερ.
Πώς καλούμαστε να απαντήσουμε ως Χριστιανοί σε δύσκολα ερωτήματα που προκύπτουν μετά από τραγωδίες;
666
Κυριακή, 26 Απριλίου 2015
Διάρκεια: 28 λεπτά 51 δευτερ.
Τι σημαίνει, τι συμβολίζει το 666; Πόσο κοντά ήμαστε στο τέλος της ανθρώπινης ιστορίας και της επιστροφής του Κυρίου μας Ιησού Χριστού; Έχει ο αριθμός αυτός μονάχα εσχατολογική σημασία;
Yπερνικώντας τις αμφιβολίες
Κυριακή, 19 Απριλίου 2015
Διάρκεια: 28 λεπτά
Αμφιβάλλεις ποτέ για το αν θα πας στον Παράδεισο, αν ο Θεός εξακολουθεί να σε αγαπάει και αν είσαι αρκετά καλός για τον Θεό; Όλοι αμφιβάλλουμε, το ζήτημα είναι πού καταλήγουμε και τι κάνουμε όταν αμφιβάλλουμε.
Η σημασία της Ανάστασης
Κυριακή, 12 Απριλίου 2015
Διάρκεια: 31 λεπτά 36 δευτερ.
Ο αριθμός 7
Κυριακή, 05 Απριλίου 2015
Διάρκεια: 26 λεπτά 11 δευτερ.
Αναρωτηθήκατε ποτέ τι συμβολίζει το νούμερο 7 και γιατί για πολλούς ανθρώπους είναι ο τυχερός τους αριθμός; Σίγουρα κρύβει κάτι ξεχωριστό και μυστήριο αφού από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, σημαδεύει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο την ζωή μας. Ο αριθμός 7 θεωρείται ιερός και συμβολικός αριθμός που κλείνει μέσα του μια δύναμη μυστηριακή. Για παράδειγμα, οι Πυθαγόρειοι θεωρούσαν το 7 τέλειο αριθμό, αμήτωρ γιατί είναι το άθροισμα του 3 και του 4 που αντιστοιχούν στα τέλεια σχήματα, τρίγωνο και τετράγωνο. Ο αριθμός 7 αναφέρεται εκατοντάδες φορές στην Αγία Γραφή και είναι ένας σημαντικός αριθμός για όλες τις θρησκείες, αλλά και για όλα τα χριστιανικά δόγματα, ιδίως για την Καθολική και Ορθόδοξη Εκκλησία. Στο σημερινό μας κήρυγμα θα εξετάσουμε πως χρησιμοποιήθηκε ο αριθμός αυτός τόσο μέσα στην Αγία Γραφή, όσο και έξω από αυτή, καθώς και ποια είναι η σύνδεση του αριθμού αυτού με την Μ.Εβδομάδα και τα πάθη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού;
Η σημασία των αριθμών στην Αγία Γραφή
Κυριακή, 29 Μαρτίου 2015
Διάρκεια: 29 λεπτά 30 δευτερ.
Σου αρέσουν οι αριθμοί; Ήσουν καλός στα μαθηματικά στο σχολείο; Ένας αριθμός είναι ένα μαθηματικό αντικείμενο που χρησιμοποιείται για υπολογισμό, κατάταξη στοιχείων και μέτρηση. Τα σύμβολα των αριθμών επινοήθηκαν από αρχαιοτάτων χρόνων για να μπορέσουν οι άνθρωποι να λειτουργήσουν μεταξύ τους. Ο Αριστοτέλης έλεγε πως οι αριθμοί αποτελούν τις αρχές των πάντων. Καθώς μελετάμε τη Γραφή, εντυπωσιαζόμαστε από τη σημασία που έχουν οι αριθμοί στο λόγο του Θεού. Κάθε λεπτομέρεια των Γραφών είναι σημαντική κι αυτό γίνεται φανερό απ’ τη μελέτη των αριθμών. Ας προσέξουμε, όμως, να μην δώσουμε περισσότερη σημασία σ’ αυτή τη μελέτη απ’ ό,τι ο Θεός θέλει. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να στηρίξουμε διδασκαλία βασιζόμενοι μόνο πάνω στη σημασία που έχουν οι αριθμοί μέσα στην Αγία Γραφή. Είναι αρκετό ν’ αναγνωρίσουμε ότι ο Θεός έχει δώσει ένα συγκεκριμένο νόημα σε κάθε αριθμό. Μια τέτοια αναγνώριση θα μας βεβαιώσει ότι Ένας έγραψε τη Γραφή.
Η σημασία της κοινωνίας
Κυριακή, 22 Μαρτίου 2015
Περικοπή:Α΄Ιωάννου 1:1-10
Διάρκεια: 27 λεπτά 53 δευτερ.
Δεν μπορούμε να έχουμε κοινωνία με τον Θεό, εάν δεν έχουμε κοινωνία με τους ανθρώπους και ειδικότερα με όσους αγαπούν τον Θεό.
O απρόβλεπτος Θεός
Κυριακή, 15 Μαρτίου 2015
Ο σκοπός των πάντων
Κυριακή, 08 Μαρτίου 2015
Διάρκεια: 24 λεπτά 36 δευτερ.
Ποια είναι η μεγαλύτερη ευλογία που θα μπορούσες να είχες στην ζωή σου; Τι είναι αυτό που ζητάς πάνω από όλα από τον Θεό; Ποιος είναι ο σκοπός του Θεού για τη ζωή μας; Για ποιους λόγους τα πάντα συνεργούσι προς το αγαθόν; Αν υπάρχει ένας σκοπός του Θεού, που αφορά κάθε περίσταση της ζωής μας, πρέπει να ανακαλύψουμε αυτόν τον σκοπό και να προσαρμοστούμε σε Αυτόν.
Αβραάμ και Λωτ
Κυριακή, 01 Μαρτίου 2015
Διάρκεια: 34 λεπτά 36 δευτερ.
Ο προορισμός του Θεού
Κυριακή, 22 Φεβρουαρίου 2015
Περικοπή:Ρωμαίους 8:28-30
Διάρκεια: 33 λεπτά 4 δευτερ.
Ο Απόστολος Παύλος αναφέρει πως τα πάντα συνεργούσι προς το αγαθόν, εις τους κεκλημένους κατά τον προορισμόν αυτού Προορισμός είναι η Βιβλική διδασκαλία ότι ο Θεός στην Κυριαρχία Του επιλέγει κάποια πράγματα να συμβούν στο μέλλον.Η λέξη «προορισμός» που αναφέρεται στην Αγία Γραφή αποτελείται από τα συνθετικά πρό και ὁρίζω (σημειώνω ή θέτω όρια). Η λέξη «προορισμός» προέρχεται από το ρήμα «προορίζω», που σημαίνει «καθορίζω από πριν», «ορίζω», «αποφασίζω από πριν». Είναι βιβλική αυτή η διδασκαλία; Αν είναι, τότε μέχρι πού φτάνει αυτός ο προορισμός; Μήπως ο Θεός επιλέγει ποιοι θα σωθούν; Μήπως ο Θεός μας σώζει παρά τη βούληση μας; Ήμαστε ελεύθεροι και υπεύθυνοι να επιλέξουμε τον Θεό;
Tα πάντα συνεργούν προς το αγαθό
Κυριακή, 15 Φεβρουαρίου 2015
Περικοπή:Ρωμαίους 8:28-30
Διάρκεια: 28 λεπτά 16 δευτερ.
Ένας πατέρας, έχασε το μονάκριβο Υιό Του και ρώτησε τον ποιμένα του, «πού ήταν ο Θεός, όταν ο γιος μου πέθανε;» Αν ήσουν στη θέση του ποιμένα, τι θα απαντούσες; Ο Θεός δοξάζεται περισσότερο, όταν απομακρύνει τα προβλήματα από την ζωή μας, ή όταν μας δίνει δύναμη να υπομένουμε και υποφέρουμε; Πού στηρίζεται η ελπίδα του Χριστιανού; Μήπως ο Θεός εγγυάται πως η ζωή μας θα είναι ασυννέφιαστη, δεν θα χτυπηθεί από τραγωδίες και όλα θα κυλήσουν ήρεμα και ομαλά; Μήπως ο Θεός υπόσχεται πως δεν θα χάσουμε τη δουλειά μας, δεν θα αρρωστήσουμε, δεν θα στραβοπατήσουν τα παιδιά μας, δεν θα κλονιστεί ο γάμος μας και δεν θα μας απογοητεύσουν οι φίλοι μας;
Σύμμορφοι του Χριστού
Κυριακή, 08 Φεβρουαρίου 2015
Περικοπή:Ρωμαίους 8:28-30
Διάρκεια: 27 λεπτά 45 δευτερ.
Ο Απόστολος Παύλος διδάσκει στην Ρωμαίους 8:28 ότι τα πάντα συνεργούν εις το αγαθόν, εις τους αγαπώντας τον Θεό, εις τους κεκλημένους κατά τον προορισμόν Αυτού. Συνεχίζει αυτό να ισχύει στην εποχή μας, ακόμη και όταν η τραγωδία χτυπάει την πόρτα της ζωής μας; Τι συμπεριλαμβάνει ο Παύλος στα πάντα; Ποιο είναι αυτό το αγαθό και είναι το ίδιο για κάθε πιστό, ή διαφέρει από πιστό σε πιστό και από περίσταση σε περίσταση;
Κάνει και ο Θεός λάθη;
Κυριακή, 01 Φεβρουαρίου 2015
Διάρκεια: 25 λεπτά 6 δευτερ.
Μία έφηβη έγραψε στο FB “Ναι, έχω κάνει λάθη, η ζωή δεν ήρθε με οδηγίες χρήσης» Facebook. Όλοι κάνουμε λάθη, μήπως το ίδιο ισχύει και με τον Θεό; Προσέξτε τις 2 παρακάτω ιστορίες: 1. Το Φεβρουάριο του 1995 στο University Community Hospital στην Tampa ο 52χρονος Willie King μπήκε στο χειρουργείο για ακρωτηριασμό του ενός ποδιού του. Όλα πήγαιναν καλά για την χειρουργική ομάδα έως την στιγμή που ανακάλυψαν ότι αφαιρούσαν το λάθος πόδι. Ήταν όμως πολύ αργά! Ο άτυχος Willie King έχασε και τα δυο του πόδια σε εκείνο το χειρουργείο. Ως αποζημίωση το νοσοκομείο του κατέβαλε 900.000 δολάρια ενώ 250.000 πήρε και από τον υπεύθυνο χειρούργο. 2. Στο St Louis Park της Μινεσότα, ένας ασθενής νοσηλεύτηκε στο Park Nicollet Methodist Hospital με καρκινικό όγκο στο ένα του νεφρό. Οι γιατροί αποφάσισαν να του το αφαιρέσουν. Την επόμενη μέρα της εγχείρησης όμως ο παθολογοανατόμος εξέτασε το αφαιρεμένο νεφρό και δεν βρήκε κανένα καρκινικό στοιχείο. Στο χειρουργείο του είχαν αφαιρέσει το υγιές νεφρό. Το λάθος του ΔΝΤ αναφορικά με την επίδραση της δημοσιονομικής προσαρμογής στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο της επικαιρότητας τις τελευταίες ημέρες. Το ΔΝΤ ομολόγησε, ότι έκαναν ένα σοβαρό λάθος στους υπολογισμούς τους, αναφορικά με έναν οικονομικό συντελεστή, με την ονομασία «πολλαπλασιαστής» (multiplicateur), που μετράει το υφεσιακό βάθος που θα προκαλούσε στην ελληνική οικονομία η απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή.(i) Μήπως και ο Θεός κάνει λάθη στους δικούς του πολλαπλασιαστές στη ζωή μας;
Πώς οι Χριστιανοί πρέπει να προσεγγίζουν τις εκλογές;
Κυριακή, 25 Ιανουαρίου 2015
Διάρκεια: 30 λεπτά 32 δευτερ.
Υπάρχει τύχη;
Κυριακή, 18 Ιανουαρίου 2015
Διάρκεια: 29 λεπτά 37 δευτερ.
Είναι η τύχη κάτι ανεξέλεγκτο, που κανείς δεν μπορεί να ορίσει, ή τελικά ακόμα και αυτή είναι στο χέρι μας; Ο τροχός μπορεί να γυρίσει και η τύχη μας να αλλάξει, αρκεί να προσπαθήσουμε κι εμείς; Τι αναφέρει η Αγία Γραφή; Υπάρχει τύχη;
Αν...
Κυριακή, 11 Ιανουαρίου 2015
Διάρκεια: 30 λεπτά 5 δευτερ.
Αναρωτιέσαι πως θα ήταν η ζωή σου, εάν είχες γεννηθεί σε διαφορετική οικογένεια, χώρα, ήπειρο και εποχή; Αναρωτιέσαι πώς θα ήταν η ζωή σου, εάν είχες επιλέξει διαφορετικό σύζυγο ή διαφορετική επαγγελματική σταδιοδρομία; Το θέμα αυτό διαπραγματεύεται και η ταινία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη με τίτλο «Αν». Η ενδιαφέρουσα αυτή κινηματογραφική παράγωγη στρέφεται πίσω από μία ενδιαφέρουσα θεώρηση. Μήπως τελικά κάθε λεπτό, κάθε απόφαση μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας για πάντα; Πώς θα ήταν η ζωή μας, αν είχαμε λάβει διαφορετικές αποφάσεις; Βεβαίως, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πώς θα ήταν η ζωή μας εάν είχαμε ακολουθήσει διαφορετικά μονοπάτια. Μπορούμε όμως να εμπιστευτούμε τον Θεό για 3 λόγους, τους οποίους αναλύουμε στο μήνυμα μας.
Και μη εισενέγκης ημάς εις πειρασμόν
Σάββατο, 10 Ιανουαρίου 2015
Διάρκεια: 27 λεπτά 3 δευτερ.
Το σχέδιο Β
Κυριακή, 04 Ιανουαρίου 2015
Πολλή συζήτηση έχει γίνει αν υπάρχει σχέδιο Β στην οικονομική πολιτική που ασκείται στην Ευρωζώνη και στην Ελλάδα. Άραγε, ο Θεός έχει σχέδιο Β για τη ζωή μας, το οποίο πρέπει να βρούμε και εφαρμόσουμε στην προσωπική μας ζωή (π.χ. γάμος, δουλειά, άλλες σημαντικές αποφάσεις). Τι μπορεί να μας συμβεί εφόσον βρεθούμε εκτός του προσωπικού θελήματος του Θεού για τη ζωή μας; Πώς αντιδράς όταν τα όνειρα σου δεν πραγματοποιούνται και όταν νιώθεις πως το αύριο φαντάζει δύσκολο και δυσοίωνο; Κάποιος είπε πως το μυστικό της επιτυχίας στη ζωή είναι να μπορείς να προσαρμοστείς στο σχέδιο Β. Να μπορείς δηλαδή να είσαι ευέλικτος, ακόμη και αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως θα προσδοκούσες. Είναι τα δώρα του Θεού όντως καλύτερα και από τα καλύτερα όνειρα του ανθρώπου; Πώς καλούμαστε να διαχειριστούμε τις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται γύρω μας και να προσεγγίσουμε τις συνθήκες που ο Θεός επιτρέπει να διαμορφωθούν στη ζωή μας; Στο κήρυγμα μας θα δούμε ότι ο Θεός θα μας πάει εκεί που δεν σκοπεύαμε να πάμε, ώστε να παράγουμε, αυτό που ποτέ δεν θα μπορούσε να κατορθώσουμε με τις δικές μας δυνάμεις. Στην αυγή του νέου έτους μπορούμε να ήμαστε αισιόδοξοι, εφόσον αγκυροβολήσουμε στο δικό Του λιμάνι.
Το κόστος της μαθητείας
Κυριακή, 28 Δεκεμβρίου 2014
Ο κόσμος βλέπει τον Χριστιανισμό, και άλλες θρησκείες, ανάλογα με το ποια είναι τα κοινωνικά, ψυχολογικά ή σωματικά οφέλη που μπορεί να τους φέρει. Βλέπει δηλαδή καθαρά ωφελιμιστικά ακόμη και την θρησκεία και το ευαγγέλιο. Με άλλα λόγια, ο κόσμος δεν αξιολογεί τον Χριστιανισμό ανάλογα με το αν οι αξιώσεις του αληθείς ή ψευδείς, αλλά με βάση το αν είναι χρήσιμες ή επιβλαβείς. Ο κόσμος δεν αντιμετωπίζει τον Χριστιανισμό ως θεία αποκάλυψη, αλλά ως ανθρώπινη γνώμη. Ο κόσμος δεν πιστεύει ότι ο Θεός είναι ο μόνος που μπορεί να αποκαλύψει τις αληθινές αιτίες των προβλημάτων και τις πραγματικές μας ανάγκες και στη συνέχεια να παρέχει θεραπεία διά του Ιησού Χριστού. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Εάν αρχίζουμε να σκεφτόμαστε με ωφελιμιστικούς τρόπους, τότε θα αλλοιώσουμε αργά ή γρήγορα το μήνυμα του ευαγγελίου. Το ευαγγέλιο όμως πρωτίστως αφορά όχι τη δραστηριότητα ενός ανθρώπου, αλλά την απαρέγκλιτη, αυθεντική, απαραίτητα, αναγκαία και αξιωματική αποκάλυψη του Θεού. Aπό τί όμως σώζει ο Χριστός; Ποιο είναι το κόστος της μαθητείας; Τι ο Χριστός απαιτεί από τους πιστούς;
Xριστός: Ο Αιώνιος Βασιλιάς
Πέμπτη, 25 Δεκεμβρίου 2014
Διάρκεια: 30 λεπτά 44 δευτερ.
Τα πάντα σε αυτή τη ζωή κάποια στιγμή….τελειώνουν. Οι χαρές διαρκούν λίγο. Περιμένουμε πως και πως τις γιορτές των Χριστουγέννων, οι οποίες όμως φεύγουν γρήγορα. Θυμάμαι σαν παιδί περίμενα πως και πως τις καλοκαιρινές διακοπές και κάθε Σεπτέμβρη, αναρωτιόμουν πότε πέρασε ένα ακόμη καλοκαίρι. Σε γενικές γραμμές, όταν περνάμε καλά, ο χρόνος κυλάει γρήγορα, ενώ όταν δεν περνάμε καλά, ο χρόνος φαντάζει να κυλάει αργά και βασανιστικά. Τα πάντα σε αυτόν τον κόσμο σαλεύονται. Τα κτίρια καταρρέουν και γίνονται σκόνη, οι εταιρείες και κάποιες φορές τα κράτη καλή ώρα πτωχεύουν, τα πτυχία μας ξεθωριάζουν και γίνονται δυσανάγνωστα και εν μέσω κρίσης φαντάζουν άχρηστα, τα αυτοκίνητά μας σκουριάζουν και το σώμα μας φθείρεται, αργά, αλλά σταθερά. Υπάρχει κάτι που να διαρκεί για πάντα;
Ιησούς Χριστός: Η κιβωτός της σωτηρίας
Κυριακή, 14 Δεκεμβρίου 2014
Είναι η ιστορία της κιβωτού του Νώε αληθινή; Τι αναφέρουν οι τελευταίες επιστημονικές ανακαλύψεις; Ποια είναι τα μαθήματα από τον κατακλυσμό; Τι σημαίνει για εμάς σήμερα η ιστορία της σωτηρίας του νώε και της οικογένειας του μέσω της κιβωτού, κατά την διάρκεια του κατακλυσμού;
Πρεσβευτές του Χριστού
Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2014
Διάρκεια: 33 λεπτά 25 δευτερ.
Ποιοι και πότε είναι πρεσβευτές Χριστού; Τι καλεί ο Χριστός τους μαθητές Του να κάνουν;
Ουδεμία κατάκριση εις τους εν Χριστώ Ιησού (2)
Κυριακή, 07 Δεκεμβρίου 2014
Όταν ο Απόστολος Παύλος αναφέρει πως τώρα δεν υπάρχει καμία κατάκριση για τους εν Χριστώ Ιησού στη Ρωμαίους 8:1, εννοεί ότι στο μέλλον μπορεί να υπάρξει κατάκριση; Ποιοι είναι εν Χριστώ και τι συμβαίνει σε όσους είναι εν Χριστώ και σε όσους δεν είναι εν Χριστώ;
Oυδεμία κατάκριση εις τους εν Χριστώ Ιησού
Κυριακή, 30 Νοεμβρίου 2014
Nιώθεις ότι αποτυγχάνεις στην πνευματική σου ζωή, ενώ προσπαθείς να ζήσεις όπως ο Θεός επιθυμεί; Νιώθεις κάποιες φορές πως είσαι μία διαρκής απογοήτευση για τον Θεό; Όταν σε βλέπει ο Χριστός τι βλέπει; Έναν αμαρτωλό που προσπαθεί να γίνει άγιος; Εάν έχεις δεχτεί τον Χριστό ως προσωπικό σου Σωτήρα υπάρχει κατάκριση, απόρριψη, καταδίκη για σένα; Υπάρχει περίπτωση ο Θεός να σε απορρίψει; Το κήρυγμα απαντά στις παραπάνω ερωτήσεις.
ΜΟΝΟ Η ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΜΑΣ ΣΩΖΕΙ
Κυριακή, 23 Νοεμβρίου 2014
Στον Θεό και στη χάρη Του μόνο οφείλουμε αποκλειστικά τη σωτηρία μας, και τον αγιασμό μας. Εκείνος μας κρατάει στη πίστη. Και σε αυτή τη χάρη, τη δική Του χάρη εμπιστευόμαστε το αύριο της ζωής μας. Μόνο με τη χάρη του μπορούμε να αγαπήσουμε τον πλησίον μας, να υπακούσουμε, να μείνουμε πιστοί στους πειρασμούς μας και να Τον εμπιστευτούμε στις δοκιμασίες μας.
Δίνοντας τη δόξα στον Θεό
Κυριακή, 16 Νοεμβρίου 2014
Δημιουργηθήκαμε και σωθήκαμε για να δοξάζουμε τον Θεό. Πώς όμως καλούμαστε να δίνουμε τη δόξα στο Θεό με τις καθημερινές μας ενέργειες, στην καθημερινή μας ζωή;
Σαούλ vs Γολιάθ: Τα βήματα της ήττας
Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2014
Διάρκεια: 38 λεπτά 45 δευτερ.
H δόξα του Θεού
Κυριακή, 09 Νοεμβρίου 2014
Τι είναι η δόξα του Θεού και πώς μπορούμε να την ορίσουμε; Πόσο σημαντική είναι για εμάς και για τον Θεό; Ποιός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Θεός δημιούργησε το σύμπαν και τον άνθρωπο; Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο ο Θεός μας σώζει;
O άνθρωπος κατά τη καρδία του Θεού
Τετάρτη, 05 Νοεμβρίου 2014
Διάρκεια: 49 λεπτά 30 δευτερ.
Γιατί ο Δαβίδ ήταν ο άνθρωπος κατά τη καρδία του Θεού;
Sola Scriptura: Μόνον η Αγία Γραφή
Κυριακή, 02 Νοεμβρίου 2014
To πρώτο άρθρo της Ομολογίας Πίστης της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας αναφέρει: «Πιστεύομεν εις την Αγίαν Γραφήν ως το μόνο θεόπνευστο βιβλίο και ως τη μόνη πηγή και τον μόνο κανόνα πίστεως και έργων, και ότι είναι αυτή πλήρης, επαρκής, ασφαλής και αλάθητος οδηγός για κάθε περίσταση πνευματικής απορίας και δυσκολίας.» Τι σημαίνει πρακτικά για τους πιστούς ότι η Αγία Γραφή είναι θεόπνευστη, πλήρης, επαρκής και αλάθητη; Ποιο είναι το κεντρικό θέμα της Αγίας Γραφής και πώς καλούμαστε να μελετούμε την Αγία Γραφή;
Η διωκόμενη εκκλησία
Κυριακή, 26 Οκτωβρίου 2014
Διάρκεια: 30 λεπτά 56 δευτερ.
Περισσότεροι άνθρωποι έχουν μαρτυρήσει θυσιάζοντας τη ζωή τους για την πίστη τους στον Χριστό τα περασμένα 100 χρόνια παρά στους 19 αιώνες μαζί.. Η Παγκόσμια Ημέρα Προσευχής για τη διωκόμενη Εκκλησία (IDOP) μας δίνει το προνόμιο της συμμετοχής μαζί με πάνω από μισό εκατομμύριο εκκλησίες σε 150 χώρες να προσευχηθούμε για την Εκκλησία που υποφέρει. Διαδραματίζει έναν ζωτικό ρόλο στην ενθάρρυνση και την ενίσχυση της διωκόμενης Εκκλησίας, αλλά και στην αφύπνιση εκκλησιών σε μέρη όπου δεν υπάρχει διωγμός. Ας ενωθούμε στην προσευχή για τη διωκόμενη Εκκλησία, στο πνεύμα της εντολής του Χριστού για ενότητα, "Γιατί, αν ένας υποφέρει, υποφέρουμε όλοι."
Ζώντας σε έναν κόσμο ακέραιο και άμεμπτο
Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2014
Διάρκεια: 43 λεπτά 44 δευτερ.
Χρέη και Δάνεια
Κυριακή, 12 Οκτωβρίου 2014
Περικοπή:Παροιμίαι 22:7-8
Διάρκεια: 35 λεπτά 55 δευτερ.
Οι ωραίοι έχουν χρέη, σύμφωνα με την Ελληνική παροιμία. Τόσο η Ελλάδα, όσο και οι Έλληνες είναι υπερχρεωμένοι. Τι λέει η Αγία Γραφή για έναν Χριστιανό που χρεώνεται; Πρέπει ένας Χριστιανός να δανείζεται ή να δανείζει χρήματα και να πληρώνει τόκους;
H Χριστιανική προσέγγιση της ανεργίας
Κυριακή, 05 Οκτωβρίου 2014
Διάρκεια: 39 λεπτά 21 δευτερ.
Tο σύνολο των απασχολουμένων κατά το Ιούνιο του 2014 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.527.112 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.303.884 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.305.922 άτομα. H επίσημη ανεργία παραμένει καθηλωμένη στο 27%. Τι έχει να πει η εκκλησία του Χριστού στους ανέργους και στις οικογένειες τους; Πώς καλείται ένας Χριστιανός άνεργος να σκέφτεται και ενεργεί και πώς η πνευματική του οικογένεια καλείται να τον στηρίζει;
Η σημασία της υπηρεσίας
Κυριακή, 28 Σεπτεμβρίου 2014
Ποιους καλούμαστε να υπηρετούμε και πώς; Υπηρεσία είναι μία πράξη αγάπης που διενεργείται με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος, προκειμένου να εκπληρωθούν οι παροδικές, αλλά και οι πνευματικές ανάγκες των άλλων γύρω μας. Υπηρεσία είναι να βάζω τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές μου. Οι μόνοι πραγματικά ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι εκείνοι που έχουν μάθει να υπηρετούν. Δεν έχει σημασία αν είσαι μεγάλος ή μικρός ο Θεός θα σε χρησιμοποιήσει αν του πεις πως είσαι διαθέσιμη και αν αρχίσεις να ενεργείς και να σκέφτεσαι ως υπηρέτης.
Yπηρετώντας σωστά
Κυριακή, 21 Σεπτεμβρίου 2014
Υπηρετείς όσους δεν συμπαθείς, όσους δεν αγαπάς, όσους δεν θες να συγχωρέσεις, όσους σου κάνουν τη ζωή δύσκολη; Ο Χριστιανός υπηρέτης υπηρετεί αυτούς που δεν αξίζει να υπηρετηθούν, όπως ακριβώς έκανε ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός που έγινε δούλος της ανθρωπότητας και μας υπηρέτησε μέχρι σταυρικού θανάτου (Φιλιππησίους 2:5-11). Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα Του επειδή στην εκκλησία του Χριστού ήμαστε μέλη αλλήλων (Ρωμαίους 12:3). Ανήκουμε ο ένας στον άλλον και καλούμαστε να αγαπούμε και να υπηρετούμε ο ένας τον άλλον, ακολουθώντας το παράδειγμα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.
Κρίνοντας σωστά, αλλά όχι υποκριτικά
Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου 2014
Διάρκεια: 34 λεπτά
Υπερνικώντας τη κριτική των άλλων
Κυριακή, 07 Σεπτεμβρίου 2014
Διάρκεια: 28 λεπτά 39 δευτερ.
Κριτική υπάρχει στο εργασιακό, οικογενειακό, δημόσιο και προσωπικό περιβάλλον. Κριτικάρουμε ό,τι βλέπουμε στην τηλεόραση, το δρόμο. Κριτικάρουμε ακόμη και όσους αγαπούμε. Υπάρχουν αρκετές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές που κριτικάρουν τις συμπεριφορές, εμφάνιση και λεγόμενα των άλλων. Πώς αντιδρούμε στην κριτική των άλλων; Τι αναφέρει η Αγία Γραφή; Πώς καλούμαστε να αντιδράσουμε όταν οι άλλοι μας κριτικάρουν;
Yπερνικώντας τον πειρασμό της κατάκρισης
Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2014
Διάρκεια: 29 λεπτά 54 δευτερ.
Πώς αισθάνεσαι όταν σε κριτικάρουν άδικα, υπερβολικά ή βιαστικά; Ο Ιησούς Χριστός μας καλεί να αγαπάμε τον πλησίον μας ως σευατόν και να εφαρμόζουμε τον Χρυσό Κανόνα, δηλαδή να συμπεριφερόμαστε στους άλλους όπως θα επιθυμούσαμε και θα έπρεπε οι άλλοι να συμπεριφέρονται. Πολλές φορές έχουμε τον πειρασμό να κρίνουμε τους άλλους, χωρίς να γνωρίζουμε όλα τα δεδομένα. Μερικές φορές γρήγορα κρίνουμε αρνητικά κίνητρα, πρόσωπα και καταστάσεις. Προτού κρίνουμε με αρνητικό τρόπο τους άλλους είναι σημαντικό να εξετάσουμε τι διδάσκει η Αγία Γραφή επί του θέματος.
Η μεγάλη πρόσκληση
Κυριακή, 10 Αυγούστου 2014
Διάρκεια: 27 λεπτά 20 δευτερ.
Όπως και αν αισθάνεσαι έλπισε στο Θεό
Τετάρτη, 06 Αυγούστου 2014
Διάρκεια: 34 λεπτά 19 δευτερ.
O αναλλοίωτος Ιησούς Χριστός
Κυριακή, 03 Αυγούστου 2014
Περικοπή:Εβραίους 13:8
Διάρκεια: 42 λεπτά 7 δευτερ.
Σε μία εποχή όπου όλα αλλάζουν υπάρχει μονάχα μία σταθερά: ο Ιησούς Χριστός που είναι ο ίδιος, χθες, σήμερα και στους αιώνες.
Πότε το ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού φέρνει αποτελέσματα;
Τετάρτη, 30 Ιουλίου 2014
Διάρκεια: 16 λεπτά 11 δευτερ.
Υπάρχει χρονικό όριο για την επίλυση των προβλημάτων
Κυριακή, 27 Ιουλίου 2014
Διάρκεια: 25 λεπτά 40 δευτερ.
Πόσο θα διαρκούν οι ανηφόρες; Πόσα θα διαρκέσουν τα προβλήματα; Ο Δαβίδ ρωτεί στους Ψαλμούς έως πότε Κύριε.
Επιλέγοντας τη στενή πύλη
Κυριακή, 20 Ιουλίου 2014
Διάρκεια: 20 λεπτά 55 δευτερ.
Στις τελευταίες μέρες της ζωής του, όταν ο Παύλος έγραψε την Β΄Επιστολή προς Τιμόθεο, ο Λουκάς ήταν σχεδόν η μόνη του επαφή με τον έξω κόσμο (4:11). Ο Παύλος περιορίζεται σε ένα ρωμαϊκό μπουντρούμι, φοβούμενος τον χειμώνα που έρχεται. Δεν έχει καμία ελπίδα σωτηρίας από τη θανατική ποινή που είχε επιβληθεί σε αυτόν. Υπέφερε λόγω της σαδιστικής περιφρόνησης και ατίμωσης από της πλευράς των εχθρών του. Και όμως επέμενε στην στενή πύλη, επειδή "στενή είναι η πύλη και τεθλιμμένη η οδός η φέρουσα εις την ζωήν". Μάλιστα, ο διακαής πόθος του Απόστολου Παύλου ήταν να ιδρύσει μία εκκλησία στην Ρώμη; Το πώς ο Θεός απάντησε στην προσευχή του Παύλου, μας δείχνει πως οι δρόμοι Του είναι διαφορετικοί από τους δικούς μας
Υπερνικώντας τις κατάρες
Κυριακή, 13 Ιουλίου 2014
Διάρκεια: 39 λεπτά 54 δευτερ.
Όλοι έχουμε ακούσει κατάρες να εκτοξεύονται κατά άλλων ή αγαπημένων μας πρόσωπων. Μπορεί ο διάβολος ή να καταραστεί τα παιδιά του Θεού; Μπορούν οι κατάρες των άλλων ανθρώπων να πιάσουν τόπο και να επηρεάσουν άμεσα την ζωή μας; Υπάρχουν κατάρες που περνάνε από γενιά σε γενιά; Γιατί στην Παλαιά Διαθήκη ορισμένες φορές τα παιδιά τιμωρούνταν για τις αμαρτίες των γονιών τους; Το κήρυγμα αυτό απαντά σε όλες τις παραπάνω ερωτήσεις.
Η αγάπη είναι υπακοή
Κυριακή, 06 Ιουλίου 2014
Διάρκεια: 32 λεπτά 21 δευτερ.
Yπερνικώντας το μάτιασμα
Κυριακή, 29 Ιουνίου 2014
Είστε έτοιμοι να πάτε σε μια συνάντηση το πρωί, ανανεωμένοι από έναν καλό ύπνο οκτώ ωρών, ικανοποιημένοι από ένα υπέροχο πρωινό γεύμα. Τότε, συναντάτε την άσπονδη γειτόνισσα που σας κοιτάζει με μισό μάτι και σας λέει: «πως ομόρφυνες έτσι τελευταία;». Και ξαφνικά το κεφάλι σας πάει να σπάσει, η αναπνοή σας γίνεται γρήγορη, σας πιάνει ναυτία και χάνετε την αίσθηση της ισορροπίας. Ποια είναι η αιτία; Σας μάτιασε η γειτόνισσα! Η αιτία της βασκανίας μπορεί να είναι ζήλος, θαυμασμός, φθόνος ή ακόμη και κακόβουλη ζήλια. Η πίστη στο «κακό μάτι» έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα και είναι μία από εκείνες τις παλαιές πεποιθήσεις που δεν πέθαναν στο πέρασμα του χρόνου. Στο σημερινό μήνυμα θα εξετάσουμε τι αναφέρει η Αγία Γραφή για το μάτιασμα και τι πιστεύει για τη βασκανία τόσο η Ορθόδοξη όσο και η Ελληνική Ευαγγελική εκκλησία.
Υπερνικώντας τις προλήψεις
Κυριακή, 22 Ιουνίου 2014
Διάρκεια: 25 λεπτά 54 δευτερ.
Όλοι έχουμε ακούσει κάποιες από τις παραπάνω προλήψεις και έχουμε επηρεαστεί από αυτές.Όταν σε ξύνει η μύτη, κάποιος μιλάει για σένα. Όταν σε ξύνει το δεξί το χέρι θα δώσεις χρήματα σε κάποιον. Όταν το αυτί σου βουίζει, τότε κάποιος μιλάει για σένα... Μια γλάστρα με βασιλικό στην είσοδο του σπιτιού εξασφαλίζει καλή τύχη στον νοικοκύρη . Όσες περισσότερες «ελιές» έχει κανείς στο σώμα του, τόσες περισσότερες θλίψεις θα περάσει στη ζωή του. Το αλάτι αν χυθεί κά¬τω, θα φύγει ο ανεπιθύμητος επισκέ¬πτης. Αν χυθεί λάδι ή καφές θα 'ρθει κάποιο κακό, ενώ αν χυθεί κρασί θα 'ρθει ευτυχία. Το ψαλίδι αν μείνει ανοικτό, προμηνύει έριδες. Αν τρί¬ζουν τα ξύλα στο τζάκι, κάποιος εχθρός μας κακομελετάει. Αν η φλό¬γα του καντηλιού παίρνει πολύ κόκ¬κινο χρώμα, σημαίνει ότι τα μάτια των μελών της οικογένειας θα κοκκι¬νίσουν από δάκρυα κάποιας λύπης ή στενοχώριας που έρχεται. Ο αριθμός 13 και η μέρα Τρίτη είναι ο φόβος των προληπτικών. Το πέταλο ή το κρεμμύδι κρεμασμένο στην πόρτα φέρνει γούρι. Ο καθρέπτης αν σπάσει θα φέρει μεγάλη δυστυχία κ.λπ.Τι πιστεύει η εκκλησία μας για όλα τα παραπάνω, τις προλήψεις, τα όνειρα και τα οράματα;
Ο σωστός πατέρας
Κυριακή, 15 Ιουνίου 2014
Διάρκεια: 33 λεπτά 57 δευτερ.
Σε μια έρευνα από το Θρησκευτικό Περιοδικό Discipleship Journal σε εκατοντάδες οικογένειες βγήκε το συμπέρασμα ότι: «Το 70% των παιδιών που είχαν θεοσεβείς πατέρες, τους ακολούθησαν. Ενώ μόνο το 15% των παιδιών που είχαν θεοσεβείς μητέρες τις μιμήθηκαν». Αυτό από μόνο του λέει πολλά για την ιδιαίτερη επιρροή που έχει το παράδειγμα του πατέρα στο σπίτι. Αυτό σημαίνει πως όταν ο πατέρας πιστεύει στον Θεό, τα παιδιά έχουν 50% μεγαλύτερη πιθανότητα να πιστέψουν και αυτά. Ο σωστός πατέρας διδάσκει την υπομονή με την συνεχή ευγένεια και κατανόηση που εξασκεί, την εντιμότητα με την τήρηση των υποσχέσεών του στην οικογένειά του ακόμα και όταν κοστίζει, τη δικαιοσύνη με τη δίκαιη και αμερόληπτη συμπεριφορά του. Ο σωστός πατέρας διδάσκει την υπακοή στο Λόγο του Θεού με το παράδειγμά του να τον διαβάζει και να προσεύχεται καθημερινά με την οικογένειά του και την αγάπη για το Θεό και για την εκκλησία του καθώς οδηγεί την οικογένειά του τακτικά σε όλες τις συνάξεις, αλλά και για τους άλλους. Πώς μπορούν οι πατέρες σήμερα να μεγαλώσουν τα παιδιά μας εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου;
Μία εύλογη απορία
Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2014
Διάρκεια: 23 λεπτά 7 δευτερ.
Η τελική κρίση
Κυριακή, 08 Ιουνίου 2014
Διάρκεια: 29 λεπτά 50 δευτερ.
Πόσες φορές δεν έχετε αισθανθεί να σας πνίγει το δίκιο; Πόσες φορές δεν έχετε αισθανθεί την ανάγκη να φωνάξετε άδικο; Πόσες φορές δεν έχουμε δει ή βιώσει την αδικία; Πόσες φορές δεν έχουμε δει να πληρώνουν οι αθώοι και οι φτωχοί το μάρμαρο; Ο Θεός βλέπει την αδικία. Τι κάνει όμως για αυτήν; Πώς μπορούμε να υπερνικήσουμε την έλλειψη δικαιοσύνη; Η τελική κρίση, αλλά και η πραγματικότητα της κόλασης βεβαιώνουν πως δεν θα ξεφύγει κανείς από τη λαβίδα του Θείου νόμου. Το δόγμα της τελικής κρίσης, εξασφαλίζει πως θα υπάρξει δικαιοσύνη και ο καθένας θα πάρει αυτό που του αξίζει. Επειδή ο Θεός «άφησε όλα τα έθνη να περπατούν στους δρόμους τους» (Πράξεις 14:16), πολλοί αναρωτιούνται κατά πόσον ο Θεός ενδιαφέρεται πραγματικά για τον κόσμο. Η τελική κρίση είναι η τελεία, το όριο που βάζει ο Θεός στο κακό και την ατιμωρησία. Την ημέρα της τελικής κρίσης θα αποδοθεί οριστικά και αμετάκλητα το αίσθημα δικαιοσύνης που τόσο πολύ και τόσο συχνά οι άνθρωποι αποζητούμε. Η τελική κρίση μας παρηγορεί, επειδή η αιώνια μάχη μεταξύ του καλού και του κακού κάποτε θα σταματήσει και το καλό θα θριαμβεύσει! Η ιστορία δεν αποτελεί ατελείωτη εναλλαγή άσκοπων κύκλων. Η ημέρα της κρίσης θα αποκαλύψει πως η σωτηρία και η αιώνια ευτυχία βασίζονται στην σχέση μας με τον Ιησού Χριστό, πως η τωρινή ζωή μπορεί να είναι άδικη, αλλά ο Τριαδικός Θεός είναι δίκαιος.
Η κρίση του Θεού πριν από την τελική κρίση
Κυριακή, 01 Ιουνίου 2014
Διάρκεια: 32 λεπτά 47 δευτερ.
Πόσα εγκλήματα λαμβάνουν χώρα χωρίς κάποιος να τιμωρείται; Στην Ελλάδα διαβάζουμε και ακούμε τα τελευταία χρόνια για την λαϊκή απαίτηση να πληρώσουν τα σπασμένα οι υπεύθυνοι για την δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η πατρίδα μας. Το περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας είναι έντονο. Η κοινωνία μας διψάει για δικαιοσύνη και απαιτεί να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι των οικονομικών και κοινωνικών τραγωδιών. Οι λαοί ζητούν οι Κυβερνήσεις να μην επιτρέπουν σε κανένα να ξεφύγει από τη λαβίδα του νόμου. Αφού η ζωή δεν είναι δίκαια, μήπως και ο Θεός δεν είναι δίκαιος;Πού είναι η δικαιοσύνη του Θεού σήμερα και πώς εκφράζεται; Mπορούμε ως Χριστιανοί να υπερνικήσουμε την έλλειψη δικαιοσύνης στον παρόντα κόσμο, εάν συνειδητοποιήσουμε ότι ο Θεός δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια, αλλά ήδη κρίνει δίκαια τον κόσμο.
Οι ευθύνες των πολιτών και πολιτικών
Κυριακή, 25 Μαίου 2014
Διάρκεια: 24 λεπτά 43 δευτερ.
Eάν μελετήσουμε τους μικρούς προφήτες και ιδιαίτερα τον προφήτη Μιχαία, θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ του τότε και του σήμερα. Ο προφήτης Μιχαίας στρέφεται με δριμύτητα κατά των αρχόντων του λαού. Όσο πιο μεγάλη εξουσία έχει κάποιος, τόσο πιο εύκολα πέφτει στη παγίδα της διαφθοράς. Η εξουσία έχει την τάση να διαφθείρει και η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα (Λόρδος Acton, 1834-1902). Δυστυχώς, στην εποχή μας η πολιτική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον αμοραλισμό, την απουσία δηλαδή ηθικών αρχών, τον δόλο και την απάτη, καθώς υπηρετείται ως ευαγγέλιο το δόγμα του Μακιαβέλι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», όπως και τα κίνητρα. Ποιες είναι όμως και οι ευθύνες των πολιτών; Μήπως ο Ισοκράτης είχε δίκιο αναφέροντας πως «το ήθος των πολιτών γίνεται όμοιο με το ήθος των κυβερνώντων»; Μήπως οι αιρετοί αντιπρόσωποι του λαού εκφράζουν και αντιπροσωπεύουν και το ηθικό επίπεδο των πολιτών;
Υπερνικώντας τη διαφθορά
Κυριακή, 18 Μαίου 2014
Διάρκεια: 20 λεπτά 12 δευτερ.
Με το αθάνατο μυθικό πλάσμα, τη Λερναία Ύδρα μοιάζει η διαφθορά στην Ελλάδα, αφού ένα “κεφάλι” της κόβεται και δύο βγαίνουν στη θέση του, με αποτέλεσμα να αποδεικνύεται εξίσου...αθάνατη. Ποιες είναι οι αιτίες της διαφθοράς τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό; Υπάρχει άραγε ελπίδα για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ελλάδα;
Τα δάκρυα της μητέρας
Κυριακή, 11 Μαίου 2014
Διάρκεια: 28 λεπτά 55 δευτερ.
Μέσα στις εξομολογήσεις του, ο Ιερός Αυγουστίνος γράφει για τα δάκρυα της μάνας του, γράφοντας: «Η μητέρα μου έχυνε για εμένα περισσότερα δάκρυα από όσα χύνουν οι μητέρες επάνω στα νεκρά τέκνα τους. Με την θέρμη της πίστης, η οποία της χάριζε η μεγάλη της ευσέβεια, με έβλεπε ηθικώς νεκρό. Και Συ Κύριε εισάκουσες την δέησή της και δεν περιφρόνησες τα δάκρυά της, με τα οποία πότισε το έδαφος, παντού όπου προσευχόταν. Οι πόνοι της να με αναγεννήσει διά του Πνεύματος ήταν σκληρότεροι από αυτούς τους οποίου υπέφερε να με γεννήσει διά της σαρκός».
Υπερνικώντας το θέλημα μας
Κυριακή, 04 Μαίου 2014
Διάρκεια: 31 λεπτά 7 δευτερ.
Η πιο δύσκολη προσευχή για τους περισσότερους Χριστιανούς είναι το γεννηθήτω το θέλημα σου. Ελάχιστοι μπορούν ολόκαρδα να πουν στον Θεό, "κάνε ό,τι θέλεις με την ζωή μου, τα όνειρα μου, το σώμα και την οικογένεια μου".
Με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος πες σε όλους πως μόνο ο Χριστός σώζει
Κυριακή, 27 Απριλίου 2014
Διάρκεια: 35 λεπτά 52 δευτερ.
Η σημασία της Ανάστασης
Κυριακή, 20 Απριλίου 2014
Διάρκεια: 33 λεπτά 57 δευτερ.
Με εξαίρεση την Μ.Εβδομάδα, ποια είναι η τελευταία φορά που ευχαρίστησες τον Θεό, όχι μόνο επειδή έστειλε τον Χριστό για να πεθάνει για τις αμαρτίες μας, αλλά τον ανέστησε κιόλας. Ποια είναι η σημασία της ανάστασης του Χριστού; Μπορεί να υπάρξει σωτηρία και δικαίωση δίχως ανάσταση; Μπορεί να υπάρξει Χριστιανισμός για την Ανάσταση;
Ο Σταυρός και η συμφιλίωση
Τετάρτη, 16 Απριλίου 2014
Διάρκεια: 26 λεπτά 4 δευτερ.
Τα δάκρυα του Σωτήρα
Κυριακή, 13 Απριλίου 2014
Διάρκεια: 28 λεπτά 37 δευτερ.
Γιατί ο Χριστός δάκρυσε για τον Λάζαρο, αφού γνώριζε πως θα τον αναστήσει; Γιατί ο Ιησούς έκλαψε την μοναδική φορά όπου οι Ισραηλίτες τον αναγνώρισαν ως Μεσσία;
Yπερνικώντας τα δάκρυα
Κυριακή, 06 Απριλίου 2014
Διάρκεια: 31 λεπτά 48 δευτερ.
Άνθρωπος, αδελφοί μου χωρίς δάκρυα δεν υπάρχει. Βλέπουμε να κλαίνε βρέφη, άνδρες , γυναίκες , ακόμη και ο Σωτήρα μας δάκρυσε. Mάλιστα, τα δάκρυα που δεν φαίνονται είναι αυτά που πονάνε περισσότερο. Διαβάζοντας την Αγία Γραφή βλέπουμε πολλούς πιστούς ανθρώπους να δακρύζουν και να κλαίνε. Το σημερινό μήνυμα αναφέρεται στα δάκρυα που βρίσκουμε στην Αγία Γραφή και στη σημασία τους.
Ο Θεός ελέγχει κάθε λεπτομέρεια
Κυριακή, 30 Μαρτίου 2014
Διάρκεια: 13 λεπτά 23 δευτερ.
Η Τύχη, αρχαιοελληνική θεότητα, ήταν, σύμφωνα με τον Ησίοδο μία από τις κόρες του Ωκεανού από την Τηθύ[1] ή κόρη του Δία Ελευθερίου κατά τον Πίνδαρο, μητέρα των Ωρών.Θεωρούνταν θεότητα ευμενής, που προστάτευε τα άτομα και τις πόλεις. Τύχη είναι η υποτιθέμενη «δύναμη» που αποδίδεται σε έμψυχα ή άψυχα αντικείμενα και η οποία είναι σε θέση να επηρεάσει, πέρα από τον έλεγχο του ανθρώπου και τους φυσικούς νόμους του σύμπαντος, γεγονότα και καταστάσεις ώστε να έχουν θετική κατάληξη. Οι Χριστιανοί δεν χρειάζεται να υπερνικήσουν την θεά τύχη, επειδή ο Θεός ελέγχει κάθε λεπτομέρεια της ζωής μας, της φύσης, του σύμπαντος και της ανθρώπινης ιστορίας.
Yπερνικώντας τις αμφιβολίες για την αγαθοσύνη του Θεού
Κυριακή, 23 Μαρτίου 2014
Διάρκεια: 35 λεπτά 58 δευτερ.
Πώς αντιδρούμε όταν ο Θεός δεν απαντά όπως ζητούμε και προσδοκούμε; Οι καθυστερήσεις του Θεού δεν είναι αρνήσεις.Αν το πιστεύουμε αυτό και πιστεύουμε πως ο Θεός είναι καλός, πως νοιάζεται για εμάς, ακόμη και όταν τα προβλήματα και οι περιστάσεις μας λένε το αντίθετο, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα πάντα.Πόσες φορές ζητώντας για ένα μικρό θαύμα, χάνουμε ένα μεγαλύτερο θαύμα; Μερικές φορές ζητώντας για ανακούφιση εδώ και τώρα, χάνουμε μία μεγαλύτερη ευλογία πιο μετά
Πού μπορούμε να στηριχτούμε;
Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2014
Διάρκεια: 27 λεπτά 36 δευτερ.
Σε μία εποχή όπου όλα αλλάζουν, πού μπορούμε να στηριχτούμε και να βασιστούμε;
Υπερνικώντας τον θάνατο
Κυριακή, 16 Μαρτίου 2014
Διάρκεια: 30 λεπτά 22 δευτερ.
Ο θάνατος αποτελεί τον μεγαλύτερο φόβο του ανθρώπου. Ο φόβος του θανάτου είναι ο μεγαλύτερος για τον άνθρωπο. Ο Γούντι Αλεν ευφυολογώντας ανέφερε ενδεικτικά: «Δεν φοβάμαι το θάνατο, απλώς δεν θέλω να είμαι εκεί όταν θα έρθει»! Ο σημαντικότερος εν ζωή υπαρξιακός ψυχοθεραπευτής, ο Irvin Yalom, μας προσκαλεί να μην αγνοήσουμε το θάνατο, ούτε να τον ξορκίσουμε, αλλά να πετύχουμε το δυσκολότερο: να συμφιλιωθούμε μαζί του και να αναμετρηθούμε με το μεγαλύτερο ανθρώπινο φόβο.Πώς όμως; Αν κάτι καταλαβαίνουμε από τα παραπάνω, είναι ότι τελικά ο φόβος του τέλους της ζωής αγγίζει σε υπαρξιακό επίπεδο ευαίσθητες και κρίσιμες πτυχές της ίδιας της ανθρώπινης ύπαρξης, κι όχι μόνο του τέλους της. Όλα τα παραπάνω συνοψίζονται στο αγωνιώδες νεανικό μήνυμα που συναντάμε σε γκράφιτι γραμμένο στους τοίχους της πόλης: «Υπάρχει ζωή πριν το θάνατο;» Η Χριστιανική θεώρηση είναι πως ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός, που είναι η ανάστασις και η ζωή και ο πρωτότοκος εκ των νεκρών έχει νικήσει τον θάνατο και όσοι Τον εμπιστευτούν για την αιώνια σωτηρία τους , δεν φοβούνται τον θάνατο.Ο θάνατος για όσους εμπιστευτούν τον Χριστό έχει νικηθεί και μία μέρα η δύναμη του θα εξαλειφθεί. Κανείς δεν είναι πραγματικά έτοιμος να ζήσει, εάν δεν σταματήσει να φοβάται το θάνατο. Η Γραφή απαντά πως αυτός που νίκησε το μεγαλύτερο πρόβλημα του ανθρώπου τον Θάνατο, είναι αυτός που μπορεί να μας βοηθήσει να νικήσουμε και τα υπόλοιπα προβλήματα.
Yπερνικώντας το πένθος
Κυριακή, 09 Μαρτίου 2014
Διάρκεια: 31 λεπτά 49 δευτερ.
Ο Χριστός δίδαξε:«Μακάριοι οι πενθούντες, διότι αυτοί θέλουσι παρηγορηθή». Ποιοι είναι οι πενθούντες και πώς παρηγορούνται από τον Θεό;
Επανευαγγελισμός
Σάββατο, 08 Μαρτίου 2014
Διάρκεια: 26 λεπτά 50 δευτερ.
Γιατί δεν ευαγγελίζουμε και γιατί όταν ευαγγελίζουμε δεν έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα; Mπορείτε να ακούσετε, διαβάσετε και κατεβάσετε τόσο την ομιλία, όσο και τις διαφάνειες που ο ομιλητής χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του.
Η εξήγηση και η δύναμη του ευαγγελίου
Σάββατο, 08 Μαρτίου 2014
Διάρκεια: 27 λεπτά 26 δευτερ.
Η ομιλία περιστρέφεται γύρω από 2 μαθήματα: 1 .Ποιο είναι το ευαγγέλιο που είναι δύναμις Θεού προς σωτηρία; Ποια είναι τα στοιχεία του ευαγγελίου που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όταν μοιραζόμαστε την αγάπη του Θεού και την ανάγκη για σωτηρία του ανθρώπου με όσους δεν αγαπούν τον Θεό; 2. Πού έγκειται η δύναμη του ευαγγελίου; Mπορείτε να ακούσετε, διαβάσετε και κατεβάσετε τόσο την ομιλία, όσο και τις διαφάνειες που ο ομιλητής χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του.
Πώς να μοιραστούμε το ευαγγέλιο;
Σάββατο, 08 Μαρτίου 2014
Διάρκεια: 40 λεπτά 16 δευτερ.
Με ποιους βιβλικούς, αλλά παράλληλα και σύγχρονους τρόπους μπορούμε να μοιραστούμε το ευαγγέλιο; Mπορείτε να ακούσετε, διαβάσετε και κατεβάσετε τόσο την ομιλία, όσο και τις διαφάνειες που ο ομιλητής χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του.
Η σημασία της Μεγάλης Αποστολής
Σάββατο, 08 Μαρτίου 2014
Διάρκεια: 32 λεπτά 44 δευτερ.
Ποια είναι η Μεγάλη Αποστολή της εκκλησίας και ποια είναι η σημασία της για τις τοπικές εκκλησίες και τους πιστούς Χριστιανούς;
Η θαυμαστή διάδοση του Χριστιανισμού
Κυριακή, 02 Μαρτίου 2014
Διάρκεια: 31 λεπτά 48 δευτερ.
Εμείς οι χριστιανοί που ζούμε στο τέλος του 20ου αιώνα, έχουμε συνηθίσει το θαύμα της ιδρύσεως της Εκκλησίας. Δεν μας κάνει ίσως την εντύπωση που προκάλεσε στον κόσμο των πρώτων χριστιανικών αιώνων. Το 100 μ.Χ. 2 γενιές (60 έτη) μετά τον Χριστό, ο κόσμος είναι κατά 0,6% Χριστιανοί. Σε απόλυτους αριθμούς, το 100 μ.Χ. οι χριστιανοί ήταν 5.000.000. Το 200 λόγω των διωγμών 2.000.000. Το 300 μ.Χ. έφθασαν πάλι τα 5.000.000. Και το 400 τα 10.000.000. Σήμερα, 2,2 δις άνθρωποι είναι Χριστιανοί! Αν ο Χριστός έχει τη δύναμη να μετατρέψει τον Χριστιανισμό στη μεγαλύτερη θρησκεία της ανθρωπότητας, έχει τη δύναμη να μας βοηθήσει και σε κάθε περίσταση. Ο σταυρός του είναι η τελειότατη αξιοποίηση της ιστορίας, είναι το κορύφωμα και μεγαλύτερη εκδήλωση της αγάπης του Θεού προς τον άνθρωπο, η ύψιστη εγγύηση όπως αναφέρει ένας Ορθόδοξος θεολόγος ότι «τα διάφορα γεγονότα δεν είναι η σαρκαστική απάντηση της τυφλής τύχης, η των αδυσώπητων και άκαμπτων φυσικών νόμων που σπαράσσουν την ανθρώπινη ψυχή», αλλά τμήμα θείου σχεδίου και έκφραση της προαιωνίου βουλής του Θεού, η οποία δεν αφορά μόνο στην ανθρωπότητα ως ολότητα, αλλά και σε κάθε μία ψυχή ιδιαιτέρως.
Ο Άρτος της Ζωής
Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2014
Διάρκεια: 45 λεπτά 49 δευτερ.
Το κήρυγμα απαντάει στις παρακάτω ερωτήσεις: Πώς μπορείς να ταΐσεις 5000 άντρες συν τα παιδιά και τις γυναίκες τους με 5 κρίθινα ψωμάκια και 2 ψαράκια; Γιατί ο Θεός ορισμένες φορές μας ζητάει πράγματα που φαντάζουν ανέφικτα; Πώς ο Θεός ενεργεί τα θαύματα; Ποια είναι η δική μας συμμετοχή στα θαύματα που πραγματοποιεί ο Θεός; Μπορεί και θέλει ο Θεός να πραγματοποιεί θαύματα, χωρίς τη δική μας δύναμη, συμμετοχή και πίστη; Ήμαστε διατεθειμένοι να επιχειρήσουμε μεγάλα πράγματα για τον Θεό, να υπακούσουμε, όταν δεν ήμαστε σίγουροι εάν και πώς ο Θεός θα απαντήσει θετικά στα αιτήματα μας; Ποιος είναι ο ρόλος μας όταν ο Θεός πράττει ένα θαύμα; Εάν πιστεύουμε στον Χριστό, Εκείνος έχει τη δύναμη να κάνουμε απείρως περισσότερα, από όσα ζητούμε ή νοούμε.
Tα αδύνατα είναι δυνατά για τον Θεό
Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου 2014
Διάρκεια: 30 λεπτά 36 δευτερ.
Η Αγία Γραφή ξανά και ξανά αναφέρει πως «τα αδύνατα παρά ανθρώποις είναι δυνατά παρά τω Θεώ», «δεν είναι ουδέν πράγμα δύσκολον εις σε» και «τίποτα δεν είναι αδύνατο για τον Κύριο». Ο πιστός Χριστιανός μπορεί να ελπίζει επειδή υπάρχει ένας Θεός, ο οποίος μπορεί να αντιστρέψει κάθε κατάσταση, να φέρει φως όπου υπάρχει σκοτάδι, ελπίδα όπου υπάρχει απελπισία και αδιέξοδο, αγάπη όπου υπάρχει μίσος, έλεος όπου υπάρχει πρόβλημα και πίστη όπου υπάρχει αμφιβολία.
Νικώντας το άγχος
Κυριακή, 09 Φεβρουαρίου 2014
Όλοι αγχωνόμαστε για κάτι. Αγχωνόμαστε για τη δουλειά, τους λογαριασμούς, τα παιδιά, τα πεθερικά, τα παιδιά, για την υγεία μας και την οικονομική και κοινωνική κατάσταση της πατρίδας μας. Η Αγία Γραφή μας καλεί να μην ανησυχούμε για το μέλλον. Γιατί όμως να μην αγχωνόμαστε και πώς μπορούμε να φτάσουμε στο σημείο να μην αγωνιούμε;
H κυριαρχία του Θεού στις τραγωδίες
Κυριακή, 02 Φεβρουαρίου 2014
Διάρκεια: 28 λεπτά 53 δευτερ.
Τι σημαίνει ότι ο Θεός είναι κυρίαρχος, ακόμη και μέσα στις τραγωδίες; Όταν κάτι κακό συμβαίνει πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται νοιάζεται ο Θεός; Μπορεί να βοηθήσει, αλλά δεν θέλει ή θέλει αλλά δεν μπορεί; Επιτρέπει ή προκαλεί τις δυσάρεστες καταστάσεις στη ζωή μας; Τι αναφέρει η Αγία Γραφή για όλα τα παραπάνω και τι υπόσχεται ο Θεός για όσους τον αγαπούν;
Οι αρχές που εφάρμοζε ο Χριστός για να μεγαλώσει πνευματικά ως άνθρωπος
Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014
Διάρκεια: 46 λεπτά 50 δευτερ.
Πότε μία συζήτηση γίνεται κουτσομπολιό;
Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2014
Διάρκεια: 36 λεπτά 10 δευτερ.
Ένα λεξικό στο ίντερνετ έγραφε πως κουτσομπολιό είναι το να συζητάω για τους άλλους. Αν είναι έτσι τότε κάθε συζήτηση είναι κουτσομπολιό. Μερικές φορές είναι δύσκολο να διακρίνουμε πότε μία συζήτηση γίνεται κουτσομπολιό και κατ΄επέκταση αμαρτία. Για αυτό και αναλύουμε στο σημερινό κήρυγμα πώς μπορούμε να γνωρίζουμε πως παραβήκαμε τις κόκκινες γραμμές που μας έχει χαράξει ο Ουράνιος Πατέρας μας.
ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ-ΑΓΑΠΗ=ΤΙΠΟΤΑ
Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2014
Διάρκεια: 35 λεπτά 40 δευτερ.
Το έτος που διανύουμε θα είναι επιτυχημένο μπροστά στα μάτια του Θεού εφόσον αγαπήσουμε περισσότερο τον Θεό και τον πλησίον μας. Η αγάπη για τον Χριστό είναι οτιδήποτε το σημαντικότερο σε αυτή τη ζωή. «Τι θα ωφεληθεί», είπε ο Χριστός «ο άνθρωπος αν κερδίσει όλο τον κόσμο αλλά χάσει τη ζωή του;» Σημαντικότερο από το τι θα κάνω το 2014, είναι το θα ποιος είμαι στο τέλος του 2014. Σημαντικότερο από το τι θα έχω το 2014, είναι το πώς θα το χρησιμοποιώ. Σημαντικότερο από το τι θα δίνω, είναι το γιατί θα το δίνω. Σημαντικότερο από το πού θα πηγαίνω, είναι το γιατί, το πώς (ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα για τον Θεό), ποιος θα είμαι όταν φτάσω εκεί και με ποιον θα πάω εκεί.
Ο Θεός φροντίζει για εμάς
Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2014
Περικοπή:Α΄Πέτρου 5:5-10
Διάρκεια: 31 λεπτά 44 δευτερ.
O Aπόστολος Πέτρος μας καλεί να ρίξουμε κάθε έγνοια στον Θεό, γιατί αυτός φροντίζει για εμάς. Πόσο δύσκολο όμως είναι κάτι τέτοιο; Επιθυμεί ο Κυρίαρχος Θεός να ασχολείται με τα ασήμαντα πολλές φορές δικά μας ζητήματα; Είναι ικανός να χειριστεί κάθε κατάσταση; Μπορούμε να φτάσουμε στο σημείο να μην αγχωνόμαστε;
Nικώντας το άγχος
Κυριακή, 05 Ιανουαρίου 2014
Περικοπή:Α΄Πέτρου 5:7
Διάρκεια: 21 λεπτά 45 δευτερ.
Στην αυγή του 2014 καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δύσκολες περιστάσεις εν μέσω της μνημονιακής εποχής. Έχουμε αρκετούς λόγους για τους οποίους αγωνιούμε, ανησυχούμε και αγχωνόμαστε. Μπορούμε να νικήσουμε το άγχος γνωρίζοντας πως ο Θεός φροντίζει για εμάς.
Η εφαρμογή της δικαίωσης διά της πίστεως
Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου 2013
3 ερωτήσεις για τον Ιησού
Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου 2013
Διάρκεια: 15 λεπτά 19 δευτερ.
Πώς θα εξελιχτεί το παιδί ή το εγγόνι μου; Αυτή είναι μία ερώτηση που κάνουν ξανά και ξανά οι γονείς για τα παιδιά τους. Το μωρό της Βηθλεέμ είναι ξεχωριστό.Ο μικρός Ιησούς είναι ο Κύριος όλης της δημιουργίας. Το μωρό αυτό μια μέρα θα κυβερνήσει τα έθνη. Το μωρό αυτό είναι ο Σωτήρας του κόσμου. Το μωρό αυτό είναι "ο μάρτυς ο πιστός, ο πρωτότοκος εκ των νεκρών και ο άρχων των βασιλέων της γης".
Solus Christus: Mόνο ο Χριστός σώζει
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2013
Πώς μπορούμε να σωθούμε, πώς μπορούν να συγχωρηθούν οι αμαρτίες μας και να ήμαστε σίγουροι πως όταν φύγουμε από αυτόν τον κόσμο, θα ξοδέψουμε την αιωνιότητα στον Παράδεισο; Κάποιοι ισχυρίζονται πως μόνο η εκκλησία τους σώζει. Άλλοι πως πρέπει να βαπτιστούν ή να είναι καλοί άνθρωποι, προσπαθώντας για το καλύτερο και κάνοντας αγαθοεργίες. Τι διδάσκει όμως η Αγία Γραφή;
Η ταπεινοφροσύνη
Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2013
Διάρκεια: 20 λεπτά 5 δευτερ.
Δικαίωση εκ πίστεως 2
Κυριακή, 08 Δεκεμβρίου 2013
Αν όλες οι σκέψεις και πράξεις σου παρουσιάζονταν ως μία τηλεοπτική ταινία απόψε κι οι άνθρωποι μπορούσαν να δουν τις σκέψεις και τις πράξεις σου κατά τον τελευταίο μήνα, πώς θα ένιωθες; Κανείς δεν μπορεί να είναι αρκετά καλός για να σταθεί ενώπιον του Θεού, γιατί κανείς δεν είναι τέλειος. Ο Χριστός που έζησε τέλεια τη ζωή που έπρεπε να είχαμε ζήσει και πέθανε τον θάνατο που θα έπρεπε να είχαμε πεθάνει, πάνω στον σταυρό έχει πληρώσει για την κάθε κακή σκέψη, πράξη και κακό λόγο. Αν μετανοήσουμε και εμπιστευτούμε όχι τη δική μας ικανότητα να Τον ακολουθήσουμε, αλλά αυτό που έκανε ο Χριστός, Αυτός θα μας σώσει και δικαιώσει διά πίστεως. Η δικαίωση είναι μία πράξη με την οποία ο Θεός μας συγχωρεί τις αμαρτίες και μας ανακηρύσσει δίκαιους, ενώ δεν ήμαστε.
Δικαίωση εκ πίστεως
Κυριακή, 01 Δεκεμβρίου 2013
Η Μεταρρύθμιση ξεκίνησε ουσιαστικά όταν ο Μαρτίνος Λούθηρος κατανόησε μελετώντας την προς Ρωμαίους Επιστολή τη βιβλική διδασκαλία για τη δικαίωση του ανθρώπου χάριν του Χριστού μόνον διά της πίστεως. Η διδασκαλία αυτή ήταν και παραμένει η αιχμή του δόρατος και το διακριτικό στοιχείο των Ευαγγελικών Εκκλησιών. Δικαίωση είναι μια στιγμιαία νομική πράξη του Θεού, διά της οποίας α) ο Θεός συγχωρεί τις αμαρτίες μας και μας συμπεριφέρεται σαν να μην έχουμε αμαρτήσει και β) ενώ δεν το αξίζουμε μας ανακηρύττει δικαίους (Β΄Επιστολή προς Κορινθίους 5:21)
Μόνο η χάρη 2
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2013
Ο Νώε, σώθηκε επειδή ήταν σωστός σε έναν κόσμο αμαρτίας; Ο Δαβίδ σώθηκε επειδή ήταν ο άνθρωπος κατά την καρδία του Θεού; Ο Απόστολος Πέτρος σώθηκε επειδή σταυρώθηκε ανάποδα για τον Χριστό; Ο Ιωάννης σώθηκε επειδή ήταν ο αγαπημένος μαθητής του Χριστού; Ο Απ.Παύλος σώθηκε επειδή ίδρυσε εκκλησίες στα έθνη ή ανάστησε νεκρό; Όλοι σώθηκαν εξαιτίας της χάρης του Θεού. Χάρη σημαίνει πως ο Θεός μας δίνει αυτό που δεν μας αξίζει. Μόνο η χάρη του Θεού σώζει. Και όχι μόνο μας σώζει, αλλά μας αγιάζει και μας κρατάει μέχρι τέλους.
Μόνο η Χάρη
Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2013
Ποια είναι η γνώμη του Θεού όπως αποκαλύπτεται στην Αγία Γραφή για τον άνθρωπο; Μπορούμε να σωθούμε με τις δικές μας ενέργειες, δυνάμεις και προσπάθειες; Αρκούν οι καλές προθέσεις και η ειλικρινής και έντιμη προσπάθεια
Μόνο η Αγία Γραφή
Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2013
Η Αγία Γραφή για την Ευαγγελική Εκκλησία αποτελεί την απόλυτη θεόπνευστη αποκάλυψη και την ύψιστη αυθεντία σε θέματα ζωής και πίστης.
Η ιστορία που άλλαξε τον κόσμο
Τετάρτη, 06 Νοεμβρίου 2013
Περικοπή:Γένεσις 3:1-7
Σειρές:Γένεση
Διάρκεια: 33 λεπτά 9 δευτερ.
Η Αγία Γραφή δεν γίνεται κατανοητή εάν δεν κατανοήσουμε τα πρώτα κεφάλαια της Γένεσης. Η Γένεση 1 μας λέει ότι όταν ο Θεός τελείωσε με τη δημιουργία, ο ίδιος δήλωσε ότι ήταν «πολύ καλή». Εκείνη την ημέρα δεν υπήρχε έγκλημα, φτώχεια, ασθένεια και θάνατος. Δεν υπήρχαν διαλυμένα σπίτια, έμποροι ναρκωτικών, δολοφόνοι και παιδεραστές. Αυτό που ο Θεός δημιούργησε ήταν καθαρό και τέλειο. Τι συνέβη στον παράδεισο που ο Θεός δημιούργησε; Η αμαρτία!
Πώς να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση;
Κυριακή, 03 Νοεμβρίου 2013
Διάρκεια: 27 λεπτά 33 δευτερ.
Η επανάσταση του Αδάμ
Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2013
Περικοπή:Γένεσις 2:8-17
Σειρές:Γένεση
Διάρκεια: 31 λεπτά 6 δευτερ.
O Aδάμ και η Εύα με την παρακοή τους προς τον Θεό, θεώρησαν πως θα μπορούσαν να χειριστούν την ζωή τους καλύτερα. Η πράξη τους ήταν μία πράξη αυτονομίας, επανάστασης, μία διακήρυξη ανεξαρτησίας ενάντια στον Θεό του σύμπαντος. Όταν ο Αδάμ παράκουσε με την πράξη του είπε, «ο Θεός, δεν έχει σημασία. Είμαι το κέντρο του δικού μου σύμπαντος." Οι πρωτόπλαστοι πίστεψαν το φίδι που τους είπε " δεν πειράζει, αξίζει τον κόπο, να παρακούσετε τον Θεό, μην τον αφήνετε να σας λέει τι να κάνετε. Αν σας αρέσει, πάρτε το. Αν δεν σας αρέσει, θα το ξεχάσουμε". Δυστυχώς, ως ανθρωπότητα συνεχίζουμε να αψηφούμε τις εντολές και τις προειδοποιήσεις του Θεού. Υπάρχει ένας και μόνο τρόπος για να ήμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι και ολοκληρωμένοι. Να ζήσουμε κάτω από τον έλεγχο του Θεού. Να παραδώσουμε τον έλεγχο της ζωής μας σε αυτόν. Να χάσουμε τη ζωή μας για να την κερδίσουμε. Να ζήσουμε με τους δικούς του όρους.
H θρησκευτική μεταρρύθμιση
Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2013
Το 1517 ο Μαρτίνος Λούθηρος άρχισε τη διαμαρτυρία του κατά του Παπισμού και της Ρωμαϊκής Εκκλησίας. Ύστερα από μελέτη της προς Ρωμαίους επιστολής του αποστόλου Παύλου, πείστηκε πως η σωτηρία της ψυχής του ανθρώπου ήταν αποτέλεσμα μόνο της Θείας Χάρης και της πίστης, κι όχι των αγαθών έργων. Ως αποτέλεσμα της διαμαρτυρίας του προέκυψε ο τρίτος κλάδος του Χριστιανισμού.
Xωματάνθρωποι
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013
Περικοπή:Γένεσις 2:4-7
Σειρές:Γένεση
Διάρκεια: 28 λεπτά 36 δευτερ.
Πώς ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο; Το δεύτερο βιβλίο της Γένεσης μας αναλύει το πώς δημιουργήθηκε ο άνθρωπος.
H εφαρμογή του χρυσού κανόνα
Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2013
Διάρκεια: 34 λεπτά 26 δευτερ.
H σημασία της προσευχής
Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2013
Διάρκεια: 27 λεπτά 15 δευτερ.
Ο Ιησούς Χριστός στο Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιον αναφέρει πως " χωρίς εμού δεν δύνασθε να κάμητε ουδέν" (Ιωάννης ιε΄5). Στα αμέσως προηγούμενα εδάφια από τον Χρυσό Κανόνα, ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός αναφέρεται στην προσευχή. Τι σχέση όμως έχει η προσευχή με τον Χρυσό Κανόνα και την εφαρμογή του;
Κατ΄εικόνα και ομοίωση
Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2013
Περικοπή:Γένεσις 1:26-28
Σειρές:Γένεση
Διάρκεια: 26 λεπτά 15 δευτερ.
Τι σημαίνει πως ο άνθρωπος είναι δημιουργημένος κατ΄εικόνα και ομοίωση του Θεού;
Η εφαρμογή του Χρυσού Κανόνα
Κυριακή, 06 Οκτωβρίου 2013
Πώς εφαρμόζεται πρακτικά στις ημέρες μας ο Χρυσός Κανόνας; Τι ζητάει ο Θεός από εμάς και πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε την εντολή αυτή που φαντάζει ιδιαιτέρως δύσκολη;
Το σχέδιο του Θεού για την ανθρωπότητα
Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2013
Περικοπή:Γένεσις 1:26-28
Σειρές:Γένεση
Διάρκεια: 35 λεπτά 9 δευτερ.
Ο Θεός δημιούργησε το ανθρώπινο γένος και εποίησε άρσεν και θήλυ. Στην εποχή μας η ομοφυλοφιλία θεωρείται ως κάτι το φυσιολογικό, ένας εναλλακτικός τρόπος ζωής. Δεκάδες βιβλία, ομιλίες και κηρύγματα έχουν γίνει στο θέμα αυτό. Συχνά όμως αφήνουμε έξω τον αρχικό σχεδιασμό του Θεού και τι αναφέρει η Αγία Γραφή στο βιβλίο της Γένεσης για το θέμα αυτό που ιδιαίτερα στην εποχή μας είναι πολύ ευαίσθητο.
Ο Χρυσός Κανόνας του Ιησού Χριστού
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2013
O Xρυσός Κανόνας του Ιησού Χριστού είναι διαφορετικός από όλους τους αντίστοιχους που κατά καιρούς φιλόσοφοι και άλλες θρησκείες έχουν αναπτύξει. Η εφαρμογή του Χρυσού Κανόνα συνοψίζει τον νόμο και τους προφήτες, δηλαδή και τη διδασκαλία της Παλαιάς Διαθήκης. Ο Χριστός εκπλήρωσε τον νόμο της Παλαιάς Διαθήκης και δίδαξε το πραγματικό νόημα των εντολών.
Εν αρχή
Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2013
Σειρές:Γένεση
Διάρκεια: 25 λεπτά 12 δευτερ.
Ποιος δημιούργησε τον κόσμο; Ποιος δημιούργησε εκείνον που φέρεται να δημιούργησε τον κόσμο; Έχει το σύμπαν ημερομηνία έναρξης και τέλους; Πώς δημιουργήθηκε το σύμπαν και για ποιο λόγο; Κάθε άνθρωπος κάποια στιγμή στη ζωή του θα κληθεί να απαντήσει στα παραπάνω θεμελιώδη ερωτήματα. Το σημερινό κήρυγμα μελετώντας τα πρώτα εδάφια της Αγίας Γραφής δίνει Βιβλικές απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά.
Ο Θεός είναι αγάπη
Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2013
Περικοπή:Ρωμαίους 5:6-8
Διάρκεια: 28 λεπτά 43 δευτερ.
Ο Θεός είναι αγάπη (Α΄Ιωάννου 4:8). Είναι όμως ο Θεός μόνο αγάπη; Μήπως η αγάπη του Θεού είναι το πιο γνωστό, αλλά και το πιο παρεξηγήσιμο κομμάτι του χαρακτήρα Του; Μήπως έχουμε λανθασμένες αντιλήψεις για την αγάπη του Θεού για εμάς; Προκειμένου να εφαρμόσουμε τον Χρυσό Κανόνα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε το μεγαλείο της αγάπης του Θεού.
To φως της δόξας Του
Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2013
Διάρκεια: 26 λεπτά 9 δευτερ.
Στην Αποκάλυψη διαβάζουμε πως «23 Η πολιτεία δεν έχει ανάγκη από ήλιο ούτε από σελήνη για να τη φωτίζουν, γιατί τη φωτίζει η λαμπρότητα του Θεού, και λυχνάρι της είναι το Αρνίο. 24 Τα έθνη θα περπατούν με το φως της…. 25 Οι πύλες της ποτέ δεν θα κλείνουν την ημέρα, αφού εκεί δεν θα υπάρχει νύχτα.» –Αποκάλυψη 21 και ότι η «5 Νύχτα δε θα υπάρχει πια, και δε θα χρειάζεται το φως του λυχναριού ή του ήλιου, γιατί ο Κύριος ο Θεός θα φέγγει πάνω τους, και θα βασιλεύουν αιώνια». -Aποκάλυψη 22 Στον Ματθαίο 17 διαβάζουμε πως 3 μαθητές του Χριστού είδαν τον Χριστό όπως πραγματικά είναι, είδαν το φως της δόξας του Κυρίου των Κυρίων, του Βασιλιά των Βασιλιάδων και του Α και Ω του Σύμπαντος. Όταν βιώσουμε την ομορφιά του Χριστού, όταν δούμε τον Χριστό όπως πραγματικά είναι θα συνειδητοποιήσουμε πως ο παράδεισος είναι όμορφος, άγιος και καταπληκτικός επειδή ο Χριστός είναι όμορφος, άγιος και καταπληκτικός.
Ο Θεός μας δεν είναι βαρετός
Κυριακή, 08 Σεπτεμβρίου 2013
Διάρκεια: 34 λεπτά 43 δευτερ.
Οι περισσότεροι Χριστιανοί αναρωτιούνται αναφορικά με την αιώνια ζωή δίπλα στον Θεό, πώς θα περάσει η αιωνιότητα δίχως να βαρεθούν; Μήπως η εμπειρία του ουρανό θα είναι μία εμπειρία ατελείωτης κυριακάτικης πρωινής λατρείας; Θα κάνουμε κάτι άλλο εκτός του να λατρεύουμε τον Θεό; Η βασική θεώρηση πως ο ουρανός μπορεί να είναι βαρετός προκύπτει από την υιοθέτηση της πεποίθησης πως ο Θεός ή κάποιες πτυχές του Θεού είναι βαρετές, ενώ η αμαρτία είναι διασκεδαστική, συναρπαστική και ενδιαφέρουσα.
H Νέα Ουράνια Ιερουσαλήμ
Κυριακή, 01 Σεπτεμβρίου 2013
Διάρκεια: 32 λεπτά 13 δευτερ.
Πώς περιγράφει ο Ιωάννης, την άγια πόλη, τη νέα Ιερουσαλήμ, να κατεβαίνει από τον ουρανό, από το Θεό, έτοιμη σαν τη νύφη που στολισμένη περιμένει τον άντρα της; Η μελέτη του 21ου κεφαλαίου της Αποκάλυψης περιγράφει τη νέα Ιερουσαλήμ.
Επουράνιες αμοιβές
Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2013
Διάρκεια: 35 λεπτά 52 δευτερ.
Η Αγία Γραφή ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα στον ουρανό. Υπάρχουν όμως διαφορετικές αμοιβές για διαφορετικούς πιστούς; Αν υπάρχουν τέτοιου είδους αμοιβές, πώς θα είναι όλοι το ίδιο ικανοποιημένοι στον ουρανό όταν κάποιοι θα έχουν περισσότερες ευλογίες από τους άλλους;
Eίσαι μέσα στη βασιλεία του Θεού;
Κυριακή, 25 Αυγούστου 2013
Διάρκεια: 20 λεπτά 5 δευτερ.
Ερωτήσεις και απαντήσεις για τον ουρανό
Κυριακή, 18 Αυγούστου 2013
Διάρκεια: 27 λεπτά 22 δευτερ.
Θα γνωρίζουμε τα πάντα στον ουρανό; Τι θα γίνει με τραυματισμούς και παραμορφώσεις των σωμάτων μας ; Θα αφαιρεθούν στο καινούριο μας σώμα μετά την ανάσταση;Θα είμαστε σε θέση να εκτελούμε μαγικά και θαύματα; Θα μπορούμε να τρώμε και πίνουμε στον ουρανό; Θα υπάρχει μουσική στον ουρανό; Θα υπάρχει χρόνος στον ουρανό; Σε ποια ηλικία θα ήμαστε στον ουρανό; Πόσο στενή είναι η σχέση μεταξύ Ουρανού και της Γης; Στο μήνυμα μας απαντούμε στις παραπάνω και σε άλλες συνήθεις ερωτήσεις για την ζωή των πιστών στον Παράδεισο.
H ανάσταση των νεκρών
Κυριακή, 04 Αυγούστου 2013
Η Αγία Γραφή αναφέρει πως όλοι οι νεκροίθα αναστηθούν. Πώς και πότε όμως θα γίνει αυτό; Ποιος θα είναι ο κριτής των ανθρώπων;
Γνωρίζουν οι πιστοί στον ουρανό τι συμβαίνει στη γη;
Κυριακή, 28 Ιουλίου 2013
Διάρκεια: 32 λεπτά 19 δευτερ.
Οι πιστοί στον ουρανό βλέπουν τι γίνεται στη γη; Η κλασσική απάντηση που δίνεται είναι πως δεν βλέπουν, καθώς εάν έβλεπαν θα λυπόντουσαν. Τι αναφέρει όμως η Αγία Γραφή;
H υπέρβαση του νόμου
Κυριακή, 21 Ιουλίου 2013
Διάρκεια: 31 λεπτά 24 δευτερ.
Κράτα τα μάτια σου στον αναστημένο Χριστό
Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2013
Διάρκεια: 41 λεπτά 58 δευτερ.
Σε ακολούθει με
Κυριακή, 14 Ιουλίου 2013
Διάρκεια: 49 λεπτά 19 δευτερ.
Η μεγάλη Αποστολή του Αναστημένου Κύριου
Κυριακή, 07 Ιουλίου 2013
Διάρκεια: 42 λεπτά 26 δευτερ.
Eρωτήσεις για παράδεισο
Τετάρτη, 03 Ιουλίου 2013
Διάρκεια: 33 λεπτά 47 δευτερ.
Στο μήνυμα αυτό απαντώνται οι παρακάτω ερωτήσεις: Υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα στον ουρανό για διαφορετικούς πιστούς; Πού πάνε βρέφη/μικρά παιδιά που αποβιώνουν; Τι συμβαίνει με νοητικά καθυστερημένα άτομα όταν πεθάνουν αν δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν την αμαρτία και τη σωτηρία; Τι γίνεται με όσους αυτοκτονούν;
Παράδεισος
Κυριακή, 30 Ιουνίου 2013
Διάρκεια: 20 λεπτά 45 δευτερ.
Πώς θα είναι η άφιξή μας στον Παράδεισο; Πώς περιγράφεται ο Παράδεισος στην Αγία Γραφή; Πώς μπορώ να είμαι σίγουρος ότι πρόκειται να βρίσκομαι και εγώ στον Παράδεισο; Το μήνυμα μας απαντάει στα παραπάνω ερωτήματα
Τα βιώματα του ουρανού
Κυριακή, 23 Ιουνίου 2013
Διάρκεια: 28 λεπτά 17 δευτερ.
Οι άνθρωποι που βρίσκονται τώρα στον ουρανό θυμούνται τι έχει συμβεί στη γη; Πώς μπορώ να είμαι ευτυχισμένος στον ουρανό, αν κάποιος που αγάπησε βαθιά στη Γη δεν καθιστά προς τον Ουρανό;
Tι αφήνουμε πίσω μας;
Κυριακή, 16 Ιουνίου 2013
Περικοπή:Εβραίους 11:20-22
Διάρκεια: 35 λεπτά 29 δευτερ.
Αν είχες 1 λεπτό να πεις κάτι στα παιδιά σου πριν φύγεις από αυτό το κόσμο τι θα τους έλεγες; Μελετώντας τρεις από τους Πατριάρχες βλέπουμε τη σημαντικότητα της πίστης των φυσικών μας πατέρων, διότι η Χριστιανική ζωή δεν είναι σπριντ, ούτε μαραθώνιος, αλλά σκυταλοδρομία.
Τι συμβαίνει όταν πεθαίνουμε;
Σάββατο, 08 Ιουνίου 2013
Διάρκεια: 23 λεπτά 5 δευτερ.
Ο θάνατος μπορεί να αναβληθεί, αλλά δεν μπορεί να εξαλειφθεί. Τι συμβαίνει όταν πεθαίνουμε; Γνωρίζουμε αρκετά για πολλά πράγματα, αλλά για τη ζωή μετά το θάνατο, γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα. Στο μήνυμα αυτό αναλύουμε τι συμβαίνει σύμφωνα με την διδασκαλία της Αγίας Γραφής σε όσους αγαπούν και σε όσους δεν αγαπούν τον Θεό όταν πεθάνουν.
Έως επτάκις;
Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2013
Διάρκεια: 17 λεπτά 56 δευτερ.
Δεύτερη ευκαιρία μετά θάνατον
Κυριακή, 02 Ιουνίου 2013
Διάρκεια: 26 λεπτά 10 δευτερ.
Οι περισσότεροι Χριστιανοί πιστεύουν ότι οι Καθολικοί πιστεύουν στο καθαρτήριο, ενώ οι προτεστάντες πιστεύουν σε κάποια μορφή καθαρτηρίου. Αυτό δεν είναι αληθές, καθώς και εγώ, αλλά και οι περισσότεροι Ευαγγελικοί πιστεύουμε σε μία διαφορετική μορφή καθαρτηρίου. Το σημερινό μήνυμα εξετάζει την διδασκαλία της Αγίας Γραφής σχετικά με το κατά πόσον μας δίνεται μία δεύτερη ευκαιρία αφότου πεθάνουμε.
Mην χάνεις την ελπίδα σου στους δύσκολους καιρούς
Τετάρτη, 29 Μαίου 2013
Περικοπή:Εφεσίους 3:13-21
Διάρκεια: 34 λεπτά 48 δευτερ.
Υπάρχει ζωή μετά το θάνατο;
Κυριακή, 26 Μαίου 2013
Υπάρχει ζωή μετά το θάνατο; Πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι; Ένας στους δύο Έλληνες δηλώνει πως δεν πιστεύει στην ανάσταση των νεκρών. Αυτό το κήρυγμα είναι το πρώτο σε μια νέα σειρά που αφορά την Βιβλική διδασκαλία της ζωής μετά θάνατον. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι λέει η Αγία Γραφή για την άλλη πλευρά του θανάτου. Πρέπει να ξέρεις τι θα σου συμβεί αν πεθάνεις σήμερα.
H Aβραμική Διαθήκη
Τετάρτη, 22 Μαίου 2013
Διάρκεια: 33 λεπτά 26 δευτερ.
Tα πιο σημαντικά ζητήματα
Κυριακή, 19 Μαίου 2013
Διάρκεια: 38 λεπτά 28 δευτερ.
H γυναίκα στην Αγία Γραφή
Κυριακή, 12 Μαίου 2013
Διάρκεια: 27 λεπτά 38 δευτερ.
Ακόμη και σε περιόδους, όπου η γυναίκα δεν είχε ατομικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, ο Θεός προσέγγιζε την γυναίκα ως ίση. Στο σημερινό μήνυμα κάνουμε μία σύντομη αναδρομή σε διάφορες πιο άγνωστες γυναίκες της Αγίας Γραφής
H πραγματικότητα και σημασία της ανάστασης
Κυριακή, 05 Μαίου 2013
Διάρκεια: 29 λεπτά 56 δευτερ.
Ο Χριστός όντως αναστήθηκε; Αν όντως αναστήθηκε τι αλλάζει στην πνευματική μας ζωή; Θα μπορούσαμε να σωθούμε με την σταύρωση αλλά δίχως την ανάσταση;
Eίσαι παραδομένος;
Δευτέρα, 29 Απριλίου 2013
Διάρκεια: 26 λεπτά 40 δευτερ.
Δικαιωθέντες εκ πίστεως
Κυριακή, 28 Απριλίου 2013
Διάρκεια: 30 λεπτά 30 δευτερ.
Διακονία αγάπης και συνεργασίας
Κυριακή, 21 Απριλίου 2013
Διάρκεια: 30 λεπτά 45 δευτερ.
Ζώντας σε δύσκολους καιρούς
Κυριακή, 14 Απριλίου 2013
Περικοπή:Α΄Πέτρου 1:13-21
Διάρκεια: 21 λεπτά 14 δευτερ.
Ήμαστε υπερνικητές εν Χριστώ
Τετάρτη, 03 Απριλίου 2013
Διάρκεια: 36 λεπτά 54 δευτερ.
Ηγεσία=υπηρεσία
Κυριακή, 31 Μαρτίου 2013
Η Χριστιανική ηγεσία αφορά κυρίως την υπηρεσία. Ο ηγέτης είναι αυτός που υπηρετεί, δεν καταδυναστεύει, δεν αναγκάζει, αλλά πείθει τους άλλους να ακολουθήσουν το δρόμο του Θεού και εμπνέει τους άλλους να μοιάσουν σε αυτόν. Ο πραγματικός ηγέτης είναι υπηρέτης.
Πρεσβύτερος ως ποιμένας
Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013
Περικοπή:Α΄Πέτρου 5:1-4
Διάρκεια: 26 λεπτά 49 δευτερ.
Ποια είναι η διαφορά του πρεσβυτέρου από τον ποιμένα; Μήπως οι πρεσβύτεροι είναι οι βοηθοί του ποιμένα; Μήπως ο ποιμένας ασχολείται με τα πνευματικά και οι πρεσβύτεροι με τα διοικητικά; Εξετάζοντας την Αγία Γραφή βλέπουμε πώς πρέπει να λειτουργεί ο πρεσβύτερος και ο ποιμένας μέσα σε ένα πρεσβυτέριο.
Θεός αγάπης και δ ικαιοσύνης
Κυριακή, 24 Μαρτίου 2013
Διάρκεια: 23 λεπτά 51 δευτερ.
O Θεός είναι αγάπη. Την ίδια στιγμή όμως είναι και Θεός δικαιοσύνης. Πώς αυτά τα δύο συνδυάζονται;
Συγχώρεση
Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013
Διάρκεια: 31 λεπτά 35 δευτερ.
Τα προσόντα των διακόνων
Κυριακή, 17 Μαρτίου 2013
Διάρκεια: 39 λεπτά 17 δευτερ.
Ποια πρέπει να είναι τα προσόντα των διακόνων και διακονισσών; Οι διάκονοι πρέπει να πρωτοστατούν στα καλά έργα και στις διακονίες του ελέους και της υπηρεσίας. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε πως οτιδήποτε ο Θεός απαιτεί από τους πρεσβυτέρους και διακόνους απαιτεί και από τον κάθε πιστό. Δηλαδή, ο Θεός δεν απαιτεί πολλά από το ποιμένα ή τους ιεραποστόλους, λιγότερα από τους πρεσβυτέρους και διακόνους και ακόμη λιγότερα από τους πιστούς. Απαιτεί τα ίδια πράγματα από όλους, καλώντας παράλληλα τους ηγέτες της εκκλησίας να αποτελούν παραδείγματα υπακοής και υπηρεσίας.
Γιατί οι προδιαγραφές των προσόντων των πρεσβυτέρων είναι τόσο υψηλές;
Κυριακή, 10 Μαρτίου 2013
Διάρκεια: 28 λεπτά 16 δευτερ.
Γιατί τα προσόντα που πρέπει να έχουν οι πρεσβύτεροι πρέπει να είναι τόσο υψηλά; Γιατί για παράδειγμα πρέπει ο πρεσβύτερος να είναι ανέγκλητος και άμεμπτος; Oι απαντήσεις στο παραπάνω ερώτημα μπορούν να μας βοηθήσουν να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντικός είναι ο θεσμός του πρεσβυτερίου για την εκκλησία.
Ο διαχωρισμός της κρίσης
Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2013
Στο τέλος του Ματθαίου 25 ο Κύριος Ιησούς Χριστός ομιλεί για την τελική κρίση και αναφέρει πώς στη κρίση ο Θεός θα χωρίσει τα πρόβατα από τα κατσίκια. Ο διαχωρισμός αυτός όμως θα βασιστεί στα έργα τους. Μήπως τελικάη η σωτηρία είναι διά των έργων και όχι διά της πίστεως;
Δικαιωθέντες
Κυριακή, 03 Μαρτίου 2013
Περικοπή:Ρωμαίους 5
Διάρκεια: 33 λεπτά 31 δευτερ.
Ο αυτάρκης Θεός
Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2013
Διάρκεια: 25 λεπτά 23 δευτερ.
Aπό πού προέρχεται ο Θεός; Μήπως η δημιουργία μας εξυπηρετεί κάποια Θεία ανάγκη; Αν δε μας έχει ανάγκη ο Θεός, ποιος ο σκοπός της ύπαρξης μας; Μήπως η αυτάρκεια του Θεού παραλύει, εκμηδενίζει και επί της ουσίας αχρηστεύει τη δική μας ανθρώπινη δραστηριότητα για Εκείνον;
Kατά πάντα ευχαριστείτε
Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2013
Σειρές:Αυτάρκεια
Διάρκεια: 28 λεπτά 37 δευτερ.
Πώς μπορώ να ξέρω εάν είμαι αυτάρκης; Εφόσον έχω αναπτύξει ένα πνεύμα ευχαριστίας. Όταν ευχαριστώ κατά πάντα τον Θεό, στα εύκολα και στα δύσκολα, χαρούμενα και δυσάρεστα, πολλά και λίγα επειδή εμπιστεύομαι πως ο Θεός θα μου δώσει αυτό που και εγώ θα ζητούσα για τον εαυτό μου, αν είχα τέλεια σοφία.
Μπορεί και θέλει ο Θεός να καλύψει τις ανάγκες σου;
Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2013
Σειρές:Αυτάρκεια
Διάρκεια: 31 λεπτά
Πιστεύεις πραγματικά πως ο Θεός μπορεί και θέλει να συνεχίσει να καλύπτει τις ανάγκες σου; Ο Απόστολος Παύλος γράφει στους Φιλιππησίους «19 Ο δε Θεός μου θέλει εκπληρώσει πάσαν χρείαν σας κατά τον πλούτον αυτού εν δόξη διά Ιησού Χριστού.» - Επιστολή προς Φιλιππησίους 4. Ποια είναι η εγγύηση μας; Μήπως είναι ευρωζώνη, οι αποταμιεύσεις, οι συγγενείς, φίλοι και αδελφοί μας; Η μοναδική μας εγγύηση δεν είναι ο Θεός. Μπορούμε να ήμαστε αυτάρκεις επειδή ο Θεός υπόσχεται να καλύψει τις ανάγκες μας και πως δεν θα μας αφήσει, ούτε θα μας εγκαταλείψει ποτέ. Τι σημαίνει όμως αυτό πρακτικά;
Όλα τα μπορώ χάρη στο Χριστό που με δυναμώνει
Κυριακή, 03 Φεβρουαρίου 2013
Σειρές:Αυτάρκεια
Διάρκεια: 31 λεπτά 23 δευτερ.
Nιώθεις ορισμένες φορές ενώ αγαπάς τον Θεό, η δύναμη, υπομονή, αγάπη, ειρήνη και χαρά σου να στερεύουν; Νιώθεις πως δεν έχεις δύναμη να προχωρήσεις ή να αντέξεις κάθε φορά οποιαδήποτε κατάσταση; Πώς μπορούμε και εμείς να βιώσουμε αυτό που βίωσε ο Απόστολος Παύλος; Πώς μπορούμε να πούμε πως μπορούμε να αντέξουμε οποιαδήποτε κατάσταση και να είμαστε αυτάρκεις ακόμη και εν μέσω της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης μεταπολεμικά; Ο Απόστολος Παύλος αναφέρει πως όχι μόνο έχει μάθει να αρκείται σε όσα έχει κάθε φορά σε κάθε τόπο, αλλά και πως τα πάντα μπορεί χάρη στο Χριστό που Τον δυναμώνει.
Πώς να γίνω αυτάρκης;
Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2013
Σειρές:Αυτάρκεια
Διάρκεια: 19 λεπτά 59 δευτερ.
Kάποιος είπε πως "πλούσιος δεν είναι αυτός που έχει οτιδήποτε επιθυμεί, αλλά αυτός που ικανοποιείται με όσα έχει. Έτσι, είτε θα έχει περισσότερα, είτε λιγότερα στο μέλλον θα έχει μάθει να είναι αυτάρκης και ικανοποιημένος." Ο Ξενοφώντας έγραψε "Μόνος πλούσιος ανάμεσα στους ανθρώπους είναι ο αυτάρκης.", ενώ ο Πλούταρχος δίδαξε "Όσοι έχουν ανάγκη τα λίγα δε χάνουν τα πολλά.Για όποιον τα λίγα δεν είναι αρκετά, τίποτα δεν είναι αρκετό." Σήμερα, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι η αυτάρκεια. Οι Χριστιανοί καλούνται να έχουν μία ευγνώμονη, πιστή και αποδοτική χρησιμοποίηση όσων έχουν, είτε αυτά είναι λίγα είτε πολλά. Η Χριστιανική αυτάρκεια δεν είναι παθητική αποδοχή του status quo, αλλά η πεποίθηση πως ο Θεός θα συνεχίσει να προνοεί για εμάς, ενόσω εμείς κάνουμε το μέρος μας απελευθερώνοντας μας παράλληλα από άσκοπες επιθυμίες. Είναι η βεβαιότητα πως ο Θεός θα φροντίσει για εμάς, μιας και ο Θεός φρόντισε για τη μεγαλύτερη μας ανάγκη, την σωτηρία της ψυχής μας.
Aυτάρκεια και γενναιοδωρία
Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2013
Σειρές:Αυτάρκεια
Διάρκεια: 32 λεπτά 1 sec
Ο γνωστός δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρει για την υποκρισία που κυριάρχησε κατά τη γνώμη του στις αγαθοεργίες της τελευταίας Χριστουγεννιάτικης περιόδου «Όλη η Ελλάδα μάζευε στις γιορτές ρούχα, τρόφιμα, φάρμακα, παιγνίδια. Από εκκλησία περνάς, σακούλες θα δεις. Το ίδιο σε δήμους, συλλόγους, υπουργεία, κανάλια, κόμματα, συνδικάτα, ΜΚΟ, εμπορικά κέντρα (!). Ακόμα και επιχειρήσεις που όλο τον χρόνο απέλυαν τώρα μαζεύουν τρόφιμα για το καλάθι του φτωχού. Κυρίες με κόμμωση «είμαι φιλάνθρωπος» αλληλοσυγχαίρονται στα κανάλια γιατί «αποδείξαμε σε όλον τον κόσμο ότι παρά την κρίση παραμένουμε άνθρωποι»!... Εγώ γιατί σε αυτές τις στοίβες με τις νάιλον σακούλες, είδα κυρίως τη λέξη «υποκρισία»; Δεν θέλει ψάρι ο φτωχός. Θάλασσες να ψαρεύει θέλει. Και κάποιον να του μάθει πώς θα ψαρεύει». Ο πραγματικά αυτάρκης Χριστιανός είναι και γενναιόδωρος. Πώς και γιατί όμως ο Θεός μας καλεί να ήμαστε γενναιόδωροι ο Θεός; Ποιες αρχές πρέπει να χαρακτηρίζουν τη γενναιοδωρία μας και πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τη παγίδα της υποκρισίας στην ελεημοσύνη;
H δοκιμασία της ευημερίας
Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2013
Διάρκεια: 34 λεπτά 25 δευτερ.
H θυσία του Ισαάκ
Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2013
Διάρκεια: 23 λεπτά 28 δευτερ.
Γιατί να δείξω έλεος;
Τρίτη, 08 Ιανουαρίου 2013
Διάρκεια: 24 λεπτά 56 δευτερ.
Αξιοποίηση χρημάτων
Κυριακή, 06 Ιανουαρίου 2013
Σειρές:Αυτάρκεια
Διάρκεια: 25 λεπτά 30 δευτερ.
Εάν ο άνθρωπος κυνηγάει τα λεφτά, είναι άπληστος, εάν τα φυλάει είναι τσιγκούνης, αν τα ξοδεύει είναι σπάταλος, αν δεν έχει λεφτά τότε είναι ανίκανος, αν δε θέλει να τα έχει τότε είναι άβουλος. Εάν τα έχει από κληρονομιά είναι χαραμοφάης και αν τα μάζεψε δουλεύοντας σκληρά όλη του τη ζωή οι άνθρωποι τον χαρακτηρίζουν ως βλάκα ο οποίος τίποτε δεν είδε στη ζωή του εκτός από τη δουλειά - Όλιβερ Β. Ποια πρέπει λοιπόν να είναι η στάση μας απέναντι στα χρήματα; Πώς ο Θεός μας καλεί να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα μας; Μία από τις απαντήσεις μπορεί να μας προκαλέσει μεγάλη έκπληξη, καθώς ο Θεός μας καλεί να τα απολαύσουμε! Η αυτάρκεια επιτυγχάνεται μέσω της σωστής στάσης μας απέναντι στα χρήματα.
Χρήματα και ευτυχία
Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου 2012
Σειρές:Αυτάρκεια
Διάρκεια: 22 λεπτά 52 δευτερ.
Tι είναι αυτό που αν είχες θα σε έκανε ευτυχισμένο το 2013; Φαντάζομαι οι πιο πολλοί συμπατριώτες μας θα απάνταγαν, περισσότερα χρήματα. Τα περισσότερα χρήματα όμως μας κάνουν πραγματικά ευτυχισμένους; Κάποιος είπε: «Δεν ξέρω εάν το χρήμα φέρνει την ευτυχία Το σίγουρο είναι ότι η έλλειψή του φέρνει τη δυστυχία». Στο μήνυμα αυτό για το πώς η έλλειψη των χρημάτων δεν θα φέρει δυστυχία στη ζωή μας και στη ζωή των άλλων. Με άλλα λόγια πως μπορώ να παραμείνω χαρούμενος ή ακόμη και ευτυχισμένος ενώ έχει μειωθεί η αγοραστική μου δύναμη
Ιησούς: το φως του κόσμου
Τρίτη, 25 Δεκεμβρίου 2012
Διάρκεια: 21 λεπτά 42 δευτερ.
Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των Χριστουγέννων είναι τα φώτα. Ακόμη και εν μέσω μίας μεγάλης κρίσης, βρίσκονται παντού. Οι δρόμοι και οι πόλεις είναι φωταγωγημένες. Στα μπαλκόνια υπάρχουν φώτα που δηλώνουν πως κάτι ιδιαίτερο πρόκειται να συμβεί. Στα μαγαζιά υπάρχουν φώτα προκειμένου να μεταδώσουν το γιορτινό πνεύμα και να προσελκύσουν τα βλέμματα και την προσοχή των πελατών. Στο σαλόνι του σπιτιού μας υπάρχουν φώτα στα χριστουγεννιάτικα δέντρα. Έχετε ποτέ φανταστεί πως θα ήταν τα Χριστούγεννα χωρίς φώτα στην ζωή μας; Δυστυχώς, δεν μπορούμε να φανταστούμε τα Χριστούγεννα χωρίς φώτα, μπορούμε όμως να φανταστούμε τις ζωές μας, χωρίς τον Ιησού Χριστό, το φως της ψυχής μας.
Aσφάλεια και χρήματα
Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2012
Σειρές:Αυτάρκεια
Διάρκεια: 25 λεπτά 25 δευτερ.
Νιώθεις πως θα ήσουν πιο ασφαλής αν είχες 1 εκατομμύρια ευρώ σε μία γερμανική τράπεζα;
Γιατί να είμαι μαθητής του Χριστού;
Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2012
Διάρκεια: 16 λεπτά 23 δευτερ.
Τα πάντα είναι δώρο Θεού
Κυριακή, 09 Δεκεμβρίου 2012
Σειρές:Αυτάρκεια
Διάρκεια: 33 λεπτά 45 δευτερ.
Τη Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ, που ψάλλεται στους Ορθόδοξους ναούς ο όρθρος της Μεγάλης Παρασκευής, οι ψάλτες διαβάζουν: “Σήμερα ο Ιούδας εγκαταλείπει τον Διδάσκαλο και λαμβάνει ως φίλο και οδηγό του το διάβολο. Τυφλώνεται από το πάθος της φιλαργυρίας και χάνει ο σκοτεινός αυτός άνθρωπος το Φως (το Χριστό)…”.Αν ο Ιούδας προτίμησε το χρήμα από το Θεό, παρά το γεγονός πως είχε δει με τα ίδια του τα μάτια το Χριστό και είχε ακούσει το κήρυγμα Του, πόσο μάλλον εμείς πρέπει να προσέχουμε να μην εξαπατηθούμε από την αγάπη για το χρήμα;
Η θεραπεία του παραπληγικού της Βηθεσδά
Τετάρτη, 05 Δεκεμβρίου 2012
Διάρκεια: 23 λεπτά 45 δευτερ.
Όταν το αύριο θυσιάζεται για το σήμερα
Σάββατο, 01 Δεκεμβρίου 2012
Σειρές:Αυτάρκεια
Διάρκεια: 22 λεπτά 56 δευτερ.
Μία από τις κυρίαρχες αντιλήψεις της εποχής μας είναι αυτή της εφήμερης ευχαρίστησης. Θέλουμε να περνάμε καλά εδώ και τώρα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες των επιλογών μας στο μέλλον. Από την άλλη μεριά όμως κάποιοι Χριστιανοί οδηγούνται στο άλλο άκρο, θυσιάζουν το σήμερα για το αύριο. Ο αυτάρκης είναι αυτός που απολαμβάνει το σήμερα, χωρίς όμως να αδιαφορεί για τις συνέπειες των επιλογών του στο αύριο.
Η παγίδα της σύγκρισης
Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012
Σειρές:Αυτάρκεια
Διάρκεια: 26 λεπτά 17 δευτερ.
Στο σημερινό κήρυγμα μελετούμε τη παραβολή με τους εργάτες του αμπελιού. Διαβάζουμε για ένα πλούσιο γαιοκτήμονα ο οποίος προσέλαβε διαφορετικούς εργάτες σε διαφορετικές ώρες κατά τη διάρκεια μίας εργάσιμης ημέρας. Προσέλαβε κάποιους στις 6 και 9 το πρωί, μερικούς στις 12 το μεσημέρι και κάποιους άλλους στις 3 το απόγευμα. Τέλος, προσέλαβε και κάποιους πριν νυχτώσει. Στο τέλος, οι τελευταίοι παίρνουν όσα πήραν και αυτοί που δούλεψαν από την ανατολή του ηλίου. Άραγε πώς θα αντιδρούσαμε προς το γαιοκτήμονα αν ήμασταν εμείς αυτοί που είχαμε δουλέψει όλη μέρα;
Tο παράδειγμα των Θεσσαλονικέων
Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012
Διάρκεια: 41 λεπτά 50 δευτερ.
Γιατί δεν ήμαστε αυτάρκεις;
Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2012
Περικοπή:Έξοδος 20:5
Σειρές:Αυτάρκεια
Διάρκεια: 34 λεπτά 43 δευτερ.
Αν εξετάσουμε τους λόγους για τους οποίους δεν έχουμε μάθει να ήμαστε αυτάρκεις θα δούμε πως ένας βασικός λόγος είναι το γεγονός πως έχουμε εθιστεί σε μία διαρκή προσπάθεια σύγκρισης με άλλους. Δυστυχώς η σύγκριση τις περισσότερες φορές οδηγεί στην αμαρτία, καθώς είτε θα ζηλέψουμε τους άλλους όταν θεωρήσουμε πως είναι ανώτεροι από εμάς, είτε θα οδηγηθούμε στην αλαζονεία όταν θεωρήσουμε πως ήμαστε ανώτεροι από τους άλλους. Και στις δύο περιπτώσεις καταλήγουμε να μην αγαπάμε τους άλλους και να μην τους συμπεριφερόμαστε όπως θα θέλαμε και οι άλλοι να μας συμπερθιφερθούν.
Παγκόσμια διακυβέρνηση
Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2012
Ένα αίτημα διαπρεπών πολιτικών και οικονομολόγων από το 2008 μετά την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι η παγκόσμια οικουμενική διακυβέρνηση προκειμένου να λυθούν τα μεγάλα προβλήματα της ανθρωπότητας. Άραγε τι σχέση έχει αυτό με την εσχατολογία;
Oικονομική υγεία-Τάσος Μαρκουλιδάκης, Ποιμένας ΕΕΕ Νίκαιας
Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2012
Διάρκεια: 36 λεπτά 54 δευτερ.
Η ομιλία αυτή αναφέρεται στο πρώτο της κομμάτι σε 10 κοινούς μύθους που αναπτύξαμε την εποχή της ευημερίας. Στο δεύτερο κομμάτι δίνονται πρακτικές συμβουλές σχετικά με την περικοπή δαπανών, έξυπνες αγορές και σωστή διαχείριση του οικογενειακού προυπολογισμού. Δείτε την παρουσίαση σε μορφή pdf
Ψυχική υγεία - Δήμητρα Ηλιάδου, Ψυχίατρος
Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2012
Διάρκεια: 41 λεπτά 1 sec
Στην ομιλία αυτή αναφέρονται οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ψυχική υγεία των Ελλήνων, περιγράφεται τι βιώνουμε ψυχικά εν μέσω της κρίσης και δίνονται πρακτικές συμβουλές σχετικά με το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Δείτε την παρουσίαση σε μορφή pdf
Πνευματική υγεία-Σωκράτης Αναστασιάδης, Διευθυντής Ελληνικού Βιβλικού Συνδέσμου
Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2012
Διάρκεια: 23 λεπτά 3 δευτερ.
Στην ομιλία αυτή ο αδ. Σωκράτης αναλύει πως η κρίση δεν εγκυμονεί μονάχα κινδύνους, αλλά εμπεριέχει και πνευματικές ευκαιρίες. Δείτε την παρουσίαση σε μορφή pdf
Σωματική υγεία - Δρ. Θεόφιλος Σαχινίδης, Ειδικός Παθολόγος
Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2012
Διάρκεια: 33 λεπτά 36 δευτερ.
Στην ομιλία αυτή περιγράφεται πώς και πόσο έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση την σωματική υγεία των Ελλήνων και παρέχονται πρακτικές ιατρικές συμβουλές σχετικά με το πώς να διατηρήσουμε και να βελτιώσουμε την σωματική μας υγεία εν μέσω κρίσης, εστιάζοντας ειδικότερα στην σωματική ευεξία, την δίαιτα και τον ύπνο. Δείτε την παρουσίαση σε μορφή pdf
Ήμαστε η τελευταία γενιά;
Τετάρτη, 07 Νοεμβρίου 2012
Διάρκεια: 22 λεπτά 52 δευτερ.
Θα δει άραγε η γενιά μας το τέλος του κόσμου; Αυτό το ερώτημα διαπραγματεύεται το σημερινό μας μήνυμα
Ο Άγιος Λόγος του Θεού
Κυριακή, 04 Νοεμβρίου 2012
Είναι η Αγία Γραφή θεόπνευστη; Αν ναι πώς μπορούμε να το αποδείξουμε; Γιατί η Αγία Γραφή παρουσιάζει σε ορισμένα κεφάλαια και εδάφια της δυσκολίες στην ερμηνεία της; Αν όντως η Αγία Γραφή είναι ο Θεόπνευστος Λόγος του Θεού και η ύψιστη και τελικά αυθεντία σε θέματα ζωής, πίστης και ηθικής, ποια πρέπει να είναι η ανταπόκριση μου
Τα 6 σημεία του τέλους (2)
Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2012
Οι πνευματικές μας ρίζες
Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2012
Διάρκεια: 31 λεπτά 4 δευτερ.
Πόσο καλά γνωρίζουμε τις ιστορικές και πνευματικές μας ρίζες; Για παράδειγμα οι περισσότεροι ευαγγελικοί πιστεύουν πως οι ιστορικές μας ρίζες βρίσκονται μονάχα στην Μεταρρύθμιση του 16ου αιώνα των Λούθηρου, Καλβίνου και Ζβιγγλίου. Στην πραγματικότητα η ελληνική ευαγγελική εκκλησία συντάσσεται με τις θέσεις των Ελλήνων Αναμορφωτών, του μάρτυρα Οικουμενικού Πατριάρχη Κυρίλλου του Λουκάρεως, του μητροπολίτου Ζαχαρία Γεργανού, του Θεόφιλου Κορυδαλλέως, αλλά και των μαρτυρικών αναμορφωτών της Κρήτης του 16ου αιώνος, την αναμόρφωση των Ισαύρων τον 8ο αιώνα και του Αδαμάντιου Κοραή που προσπάθησαν να επιβάλλουν μία πιο απλή και κατανοητή θρησκεία. Παράλληλα στο μήνυμα αυτό σύντομα αναλύονται τα 5 μόνο που χαρακτήρισαν την διαμαρτυρόμενη Μεταρρύθμιση, μόνο η Αγία Γραφή, μόνο ο Ιησούς Χριστός, μόνο η χάρη, μόνο η πίστη και μόνο η δόξα στον Θεό.
Πώς να νικήσεις το άγχος;
Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2012
Διάρκεια: 29 λεπτά 14 δευτερ.
Τα 6 σημεία του τέλους
Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2012
Bρισκόμαστε στις τελευταίες ημέρες, τις λεγόμενες και έως έσχατες; Μήπως όσα βιώνουμε είναι η αρχή του τέλους ή το ίδιο το τέλος; Τι αναφέρει η Αγία Γραφή για όλα αυτά; Στη συνέχιση αυτής της σειράς θα μελετήσουμε την διδαχή του Κυρίου μας Ιησού Χριστού στο 24ο και 25ο κεφάλαιο του Κατά Ματθαίον Ευαγγελίου σχετικά με την Δεύτερη Έλευση Του και το τέλος του κόσμου.
Η κοιλάδα των ξερών κοκκάλων
Κυριακή, 14 Οκτωβρίου 2012
Διάρκεια: 29 λεπτά 45 δευτερ.
Στην σημερινή μας περικοπή ο λαός Ισραήλ βρίσκεται αιχμάλωτος στην Βαβυλώνα. Οι Ισραηλίτες νιώθουν ότι είναι σαν «ότι είναι σαν ξερά κόκαλα, ότι χάθηκε κάθε ελπίδα γι αυτούς, ότι είναι χαμένοι πια» (-Ιεζεκιήλ 37:11). Αυτό νιώθουν σήμερα οι Έλληνες. Δεν υπάρχει ελπίδα καθώς η ελληνική οικονομία είναι στον αναπνευστήρα και φοβόμαστε τι θα γίνει αν αποσυνδέσουν την ελληνική οικονομία από τον αναπνευστήρα - εσχάτως προσέθεσαν το ενδεχόμενο να την πετάξουν και από το νοσοκομείο-. Ακόμη και στις πιο δύσκολες καταστάσεις ο Θεός μπορεί να αναστήσει τα ξερά κόκκαλα και να φέρει φως όπου υπάρχει σκοτάδι, ελπίδα όπου υπάρχει αμφιβολία, αγάπη όπου υπάρχει μίσος και κουράγιο όπου υπάρχει αποθάρρυνση.
Μάχη ενάντια στην αποθάρρυνση
Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012
Διάρκεια: 26 λεπτά 12 δευτερ.
Γιατί ήμαστε χλιαροί πνευματικά;
Κυριακή, 07 Οκτωβρίου 2012
Αν μπορούσες να δειπνήσεις με ένα οποιοδήποτε άτομο από την ανθρώπινη ιστορία με ποιους θα δειπνούσες; Ο Ιησούς Χριστός απαντά δείπνησε μαζί μου. Ο Ιησούς Χριστός έχει κάνει κράτηση για δύο άτομα και σε περιμένει.
Ιησούς Χριστός: η αρχή της κτίσεως του Θεού
Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2012
Διάρκεια: 26 λεπτά 51 δευτερ.
Στην Αποκάλυψη ο Ιησούς Χριστός αναφέρεται ως η αρχή της κτίσεως του Θεού, ενώ στην Επιστολή προς ΚολΙοσσαείς ο Απόστολος Παύλος αναφέρεται στον Χριστό ως τον πρωτότοκο πάσης κτίσεως. Μήπως οι Μάρτυρες του Ιεχωβά που πιστεύουν ότι ο Ιησούς Χριστός είναι μεν ο Σωτήρας του κόσμου, αλλά είναι το πρώτο κτίσμα του Θεού είναι σωστοί; Μήπως τελικά η Αγία Γραφή αναφέρει πως ο Ιησούς Χριστός είναι δημιούργημα και όχι το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος όπως τα τρία δημοφιλέστερα δόγματα του Χριστιανισμού πιστεύουν (Ορθόδοξη, Καθολική και Διαμαρτυρόμενη Εκκλησία);
Πνευματική χλιαρότητα
Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2012
O Kύριος μας Iησούς Χριστός έχει ένα πολύ αυστηρό μήνυμα προς την εκκλησία της Λαοδικείας. Τους λέει «15 Εξεύρω τα έργα σου, ότι ούτε ψυχρός είσαι ούτε ζεστός• είθε να ήσο ψυχρός ή ζεστός, 16 ούτως, επειδή είσαι χλιαρός και ούτε ψυχρός ούτε ζεστός, μέλλω να σε εξεμέσω εκ του στόματός μου». Ο Ιησούς Χριστός μας προειδοποιεί μέσα από αυτή την επιστολή ότι δεν μπορεί να ανεχτεί την πνευματική απάθεια, αδιαφορία, τυπολατρία, νωθρότητα και χλιαρότητα. Παράλληλα όμως στο τέλος της επιστολής υπόσχεται και κάτι συγκλονιστικό, για όσους αποφασίσουν να Τον ακολουθήσουν.
Η προστασία του Θεού
Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012
Στην Ελλάδα του 2012 δεν υπάρχει πραγματική ασφάλεια. Κλειδωνόμαστε στα σπίτια μας, φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε το βράδυ και γενικά επικρατεί κλίμα ανασφάλειας. Ο Θεός υπόσχεται στην εκκλησία της Φιλαδέλφειας να προστατεύσει τα παιδιά Του. Θέτει όμως κάποιες προϋποθέσεις.
Ποια εκκλησία προτιμά ο Ιησούς Χριστός;
Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2012
Ποια εκκλησία τιμάει και δοξάζει τον Ιησού Χριστό; Η εκκλησία της Φιλαδέλφειας μαζί με την εκκλησία της Σμύρνης είναι οι μόνες για τις οποίες ο Κύριος Ιησούς Χριστός δεν έχει κάτι αρνητικό να πει. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως και οι 2 εκκλησίες αντιμετώπιζαν έντονο διωγμό. Οι δυσκολίες μας οδηγούν σε μεγαλύτερη εξάρτηση από τον Θεό, ειδικότερα αν οι δυσκολίες έχουν προκύψει από την άρνηση μας να γυρίσουμε την πλάτη μας στον Θεό. Στο σημερινό μήνυμα επικεντρωνόμαστε σε δύο βασικά στοιχεία που ο Θεός περιμένει από κάθε εκκλησία να έχει.
Aπόλυτα αξιόπιστος
Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2012
Γνωρίζεις κάποιον που είναι απόλυτα αξιόπιστος; Κάποιον που ποτέ δεν θα σε απογοητεύσει, δεν θα σου γυρίσει την πλάτη όταν Τον έχεις ανάγκη, δεν θα σε προδώσει και δεν θα σε ξεχάσει. Η Αγία Γραφή αναφέρει πως ο Θεός μας είναι απόλυτα άγιος, αξιόπιστος και κυρίαρχος.
Ολίγα ονόματα
Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2012
Ακόμη και στην εκκλησία στις Σάρδεις που χαρακτηρίζεται ως νεκρή υπήρχαν λίγοι πιστοί που δεν μόλυναν τα ιμάτια τους, αλλά περπάτησαν με τον Χριστό. Ο Ιησούς Χριστός δίδαξε "Εισέλθετε διά της στενής πύλης· διότι πλατεία είναι η πύλη και ευρύχωρος η οδός η φέρουσα εις την απώλειαν, και πολλοί είναι οι εισερχόμενοι δι' αυτής. Επειδή στενή είναι η πύλη και τεθλιμμένη η οδός η φέρουσα εις την ζωήν, και ολίγοι είναι οι ευρίσκοντες αυτήν.-Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον 7.
Γίνου άγρυπνος
Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2012
Η εκκλησία στις Σάρδεις χαρακτηρίστηκε από τον Χριστό νεκρή. Μετά την διάγνωση όμως ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός δίνει και την θεραπεία για την εκκλησία. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε ποια είναι η θεραπεία που προτείνει.