Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία
Νίκαιας
 
 

Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία Νίκαιας

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
E-mail Εκτύπωση
Ευρετήριο Άρθρου
Εκστρατείες αγάπης (Μολδαβία-Ρουμανία)
Η ιστορία του ιεραποστολικού έργου της εκκλησίας μας
Όλες οι Σελίδες

ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΕΕ ΝΙΚΑΙΑΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ- ΜΟΛΔΑΒΙΑ (2001-2014)

"Ανήρ τις Μακεδών ίστατο, παρακαλών αυτόν και λέγων· Διάβα εις Μακεδονίαν και βοήθησον ημάς." Πράξεις των Αποστόλων ις΄ 9, 10

Ήτανε το έτος 1999 όταν στην τοπική μας εκκλησία ακούσαμε έναν αδελφό να μας καλεί σε βοήθεια. Η παράκληση προς βοήθεια δεν περιοριζόταν στην οικονομική συνεισφορά, αλλά πρωτίστως στο "διάβα εις Μακεδονίαν". Έτσι, το ίδιο έτος μία ομάδα από την εκκλησία μας επισκέφτηκε περιοχές με ιδιαίτερες ανάγκες όπως κακοποιημένα παιδιά και εγκαταλελειμμένα ορφανά που ζούσανε κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης με ελλιπή διατροφή.

Παράλληλα με την υλική στήριξη των παιδιών αυτών διοργανώσαμε κατασκηνώσεις 5 ημερών μέσα από τις οποίες μεταφέραμε το μήνυμα του ευαγγελίου στα παιδιά, αλλά και τους γονείς τους οι οποίοι για πρώτη φορά άκουγαν για την αγάπη του Χριστού. Επίσης, στηρίξαμε ηλικιωμένους αδελφούς δίνοντας τους τρόφιμα, φάρμακαι και πνευματικά στήριξη.

Το έργο αυτό της  τοπικής εκκλησίας από την Fundata Slobozia της Ρουμανίας, επεκτάθηκε σε χωριά των Καρπαθίων, περιοχή Turnu Severin, Calaraci lalomita, καθώς και στην γειτονική Δημοκρατία της Μολδαβίας, όπου υπηρετούμε σε χωριά όπως το Marinici κοντά στο Nisporen, πάνω από 220 μικρά παιδιά και μαζί με αυτά και μεγάλος μέρος του χωριού τους. Βοηθάμε παιδιά να προβούν στις απαραίτητες εγχειρήσεις, τους χορηγούμε βάση συνταγής φάρμακα και σε μεγαλύτερους στην ηλικία αδελφούς βρίσκουμε εργασία.

Οι ανάγκες είναι πολλές, για αυτό σας ενθαρρύνουμε όχι μονάχα να συνεισφέρετε οικονομικά (κάτι πολύ σύνηθες), αλλά κυρίως να πείτε, "Κύριε, ιδού εγώ απόστειλον με". Έτσι  θα έρθει ευλογία στο σπίτι, στην εκκλησία και στον ίδιο μας τον εαυτό.

Το έργο αυτό ο Κύριος μας το ξεκίνησε και Αυτός το συντηρεί όλα αυτά τα χρόνια. Τις χώρες της Ρουμανίας και της Δημοκρατίας της Μολδαβίας τις επισκεπτόμαστε με την χάριν του Θεού τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο, οργανώνοντας με τις τοπικές εκκλησίες των χωρών αυτών ευαγγελιστικά προγράμματα, πάντα σε συνεργασία με τις εκκλησίες αυτές και ειδικότερα σε συνεργασία με νέους οι οποίοι δόξα στο όνομα του Θεού είναι ευλογημένα παιδιά και γεμάτα όρεξη, δύο προυποθέσεις απαραίτητες για την προώθηση του ευαγγελίου.

Οι άνθρωποι στην Ρουμανία και την Μολδαβία μας καλούν "παρακαλούμε, βοηθήστε μας"! Πώς; Πρωτίστως με την ενεργητική μας συμμετοχή και το ξόδεμα του χρόνου μας.

Ευχή μας είναι ο Κύριος να ανάψει την φλόγα Του σε καρδιές νέων και να Τον υπηρετήσουν.

Bασίλης Αιγυπτιάδης, υπεύθυνος των εκστρατειών αγάπης της ΕΕΕ Νικαίας

 


Ήτανε το έτος 1999 όταν στην τοπική μας εκκλησία ακούσαμε έναν αδελφό να μας καλεί σε βοήθεια. Η παράκληση προς βοήθεια δεν περιοριζόταν στην οικονομική συνεισφορά, αλλά πρωτίστως στο «διάβα εις Μακεδονίαν». Έτσι, το ίδιο έτος μία ομάδα από την εκκλησία μας επισκέφτηκε περιοχές με ιδιαίτερες ανάγκες όπως κακοποιημένα παιδιά και εγκαταλελειμμένα ορφανά που ζούσαν κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης με ελλιπή διατροφή. Από εκείνη την χρονιά και για τα επόμενα 12 έτη στέλνεται αποστολή από την εκκλησία μας σε διάφορα απομονωμένα και δυσπρόσιτα χωριά της Ρουμανίας και τα τελευταία χρόνια και της Μολδαβίας. Την υπευθυνότητα του έργου όλα αυτά τα χρόνια έχει ο αδ. Βασίλης Αιγυπτιάδης. Στις εκστρατείες έχουν λάβει μέχρι στιγμής περίπου 30 αδελφοί από την εκκλησία μας και άλλοι 63 από άλλες εκκλησίες. Δοξάζουμε τον Θεό διότι αυτό το έργο, το έχουν αγκαλιάσει και άλλες εκκλησίες.

Ο σκοπός και η φιλοσοφία της ιεραποστολής

Το ιεραποστολικό έργο της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας Νικαίας έχει ως σκοπό την δημιουργία μαθητών που θα ενσωματωθούν στις τοπικές εκκλησιαστικές κοινότητες. Eμείς σπέρνουμε τον σπόρο, Εκείνος όμως και μόνο φέρνει την αύξηση, όπως την δημιουργία τριών Κυριακών σχολείων στο Σίμποτ και στο Μπριάκ της Ρουμανίας και στο Μαρινίτς της κεντροδυτικής Μολδαβίας. Ευχαριστούμε τον Θεό για την ανταπόκριση των παιδιών και των γονιών τους στο ευαγγέλιο.

Εμείς βοηθούμε τις τοπικές εκκλησίες να πραγματοποιήσουν ευαγγελιστικά προγράμματα όπως κατασκηνώσεις παρέχοντας υλική και πνευματική στήριξη, ώστε νέα ονόματα να γραφτούν στο βιβλίο της ζωής και να υπάρξει μαθητεία των νέων πιστών. Σε πολλές περιπτώσεις τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς τους, για πρώτη φορά εκτίθενται στην αλήθεια του ευαγγελίου και την αγάπη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Μαζί με τους ηγέτες των τοπικών εκεί εκκλησιών που μπορούν να προσεγγίσουν τους συμπατριώτες τους αποτελεσματικότερα, καθώς μιλούν την ίδια γλώσσα και γνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες τους εργαζόμαστε για να μεταδώσουμε τα καλά νέα του ευαγγελίου και να υπάρξει σύνδεση της βραχυπρόθεσμης παρουσίας μας με την μακροπρόθεσμη διακονία των τοπικών αυτών εκκλησιών. Παράλληλα προσφέρουμε υλική στήριξη βοηθώντας παιδιά να προβούν στις απαραίτητες εγχειρήσεις, χορηγώντας φάρμακα και καλύπτοντας βασικές ανάγκες όπως τρόφιμα και ρουχισμό άπορων συνανθρώπων μας.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων διαλέγουμε μετά από προσευχή και καθοδήγηση του Αγίου Πνεύματος εκκλησίες οι οποίες θέλουν να προσεγγίσουν τα χωριά τους, αλλά δεν διαθέτουν τα μέσα. Όταν η τοπική εκκλησία φτάσει στο σημείο που να μπορεί να εκτελέσει μόνη της τα προγράμματα συνεχίζουμε την επαφή μαζί τους, αλλά επικεντρώνουμε την προσοχή μας σε άλλες τοπικές εκκλησίες ακολουθώντας την Μεγάλη Αποστολή του Κυρίου μας.  Η μόνη προστακτική στην Μεγάλη Αποστολή του Ματθαίου 28:18-20 είναι η μαθητεία των νέων πιστών. Όλη η περικοπή είναι διαρθρωμένη γύρω από την παραπάνω εντολή και όχι γύρω από τις μετοχές πορευθέντες, βαπτίζοντες και διδάσκοντες. Σε αντίστοιχες περικοπές άλλων ευαγγελίων, ο Ιησούς αναφέρεται στο κεντρικό ρόλο του βαπτίσματος, το οποίο πάντα αναφέρεται στη ενσωμάτωση ενός πιστού σε μία κοινότητα αδελφών που διακηρύττουν ότι ο «Ιησούς Χριστός είναι Κύριος». Επιπρόσθετα, οι παραβολές του χαμένου πρόβατου και του χαμένου νομίσματος διδάσκουν ότι δεν είναι αρκετό να ψάξουμε να βρούμε το χαμένο πρόβατο ή το νόμισμα, αλλά και να το φέρουμε πίσω στη στάνη, εκεί που ανήκει μαζί με τα υπόλοιπα αδέλφια στην τοπική εκκλησιαστική κοινότητα. Αυτός είναι και ο σκοπός της ιεραποστολής μας.

Εκστρατεία Αγάπης 2011

Το έργο αυτό της  τοπικής μας εκκλησίας από την FundataSloboziaτης Ρουμανίας, επεκτάθηκε σε χωριά των Καρπαθίων, περιοχή TurnuSeverin, Calaracilalomita, καθώς και στην γειτονική Δημοκρατία της Μολδαβίας. Εκεί, το περασμένο καλοκαίρι δύο ομάδες (αποτελούμενες από 9 περίπου άτομα η κάθε μία) υπηρέτησαν σε δύο χωριά διοργανώνοντας συνολικά τρεις κατασκηνώσεις. Το πρώτο χωριό ήταν το Μαρινίτς κοντά στο Νισπορέν της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, όπου πάνω από 220 μικρά παιδιά μαζεύτηκαν και άκουσαν το μήνυμα από τον Λόγο του Θεού, μαζί με αυτά και μεγάλο μέρος του χωριού τους. Παρά την τοπική εναντίωση του δημάρχου και του Ορθόδοξου Παπά, το έργο μας εκεί συνεχίζεται, διότι «ο λόγος του Θεού δεν δεσμεύεται.» (Β΄Τιμόθεον β΄9). Ακόμη, πραγματοποιήθηκε και δεύτερη κατασκήνωση σε χωριό κοντά στο Νισπορέν. Η δεύτερη ομάδα υπηρέτησε στο χωριό Βάλε Μάρε με συμμετοχή περίπου 100 παιδιών. Μετά την κατασκήνωση στο Μαρινίτς διοργανώθηκε κατασκήνωση στην Δυτική Ρουμανία στα σύνορα με την Σερβία στο χωριό Ομπόρσια της περιοχής Μεχεντίν, στην οποία συμμετείχαν 100 παιδιά που ερχόντουσαν με λεωφορεία από διάφορα μικρά χωριά. Ως αποτέλεσμα της καλοκαιρινής αυτής προσπάθειας μας αρκετά παιδάκια παρακολουθούν φέτος τα μαθήματα του Κυριακού σχολείου κάθε Κυριακή.

Στο σχολείο του Marinici όπου διοργανώσαμε το περασμένο καλοκαίρι κατασκήνωση, καθώς και στην τοπική εκκλησία δεν υπήρχε αποχετευτικό σύστημα. Όλα τα παιδιά κατά την διάρκεια της σχολικής σεζόν πίνουν νερό πολλές φορές από τον ίδιο κουβά με το ίδιο ποτήρι! Σε πολλά σπίτια ακόμη και αδελφών προμηθεύονται το νερό μόνο μέσω πηγαδιών, ενώ υπάρχει σε πολλές περιπτώσεις έλλειψη των στοιχειωδών κανόνων υγιεινής. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αποτελεί είδος πολυτελείας.

Εκστρατεία Αγάπης 2012

 Το περασμένο καλοκαίρι, μία ομάδα περίπου 7 ατόμων από την ΕΕΕ Νίκαιας και την ΕΕΕ Κατερίνης διοργάνωσαν μία κατασκήνωση για περίπου 80 παιδιά στη Δυτική Ρουμανία στα σύνορα με την Σερβία στο χωριό Ομπόρσια της περιοχής Μεχεντίν, ενώ έγιναν ευαγγελιστικές προσπάθειες και προς τους γονείς των παιδιών.

 Παράλληλα, καταβλήθηκε η προσπάθεια να πάρουμε άδεια για να γίνει κατασκήνωση πάλι στο Μαρινίτς της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, αλλά δυστυχώς, ο δήμαρχος ούτε καν μπήκε στο κόπο να μας απαντήσει. Πέρυσι στο μέσο της εβδομάδας, ο δήμαρχος αποφάσισε  να σταματήσει η κατασκήνωση. Παρά την τοπική εναντίωση του δημάρχου, το έργο εκεί συνεχίζεται από την τοπική αδελφική εκκλησία του Νισπορέν που διοργάνωσε Χριστουγεννιάτικο ευαγγελιστικό πρόγραμμα για τα παιδιά με τη βοήθεια της Διευθύντριας του σχολείου που με προσωπικό ρίσκο συνεχίζει να ευαγγελίζει τα παιδιά. Εμείς βοηθήσαμε οικονομικά στην αγορά φαγητού, γλυκών αλλά και πορτοκαλιών για περίπου 300 φτωχά παιδιά. Ευχαριστούμε το Θεό γιατί απάντησε στις προσευχές μας και άνοιξε πάλι πόρτα διακονίας. Καθ΄ όλη την διάρκεια της χρονιάς έχουμε ηλεκτρονική αλληλογραφία με την υπεύθυνη της διακονίας αδ. Νina Ciochina. Ο οραματισμός είναι μέσα από αυτή την προσπάθεια να δημιουργηθεί μία τοπική εκκλησία στο απομακρυσμένο αυτό χωριό.

Εκστρατείες αγάπης 2013-2014

Και τα  έτη 2013-2014 η εκκλησία μας συνέχισε και συνεχίζει να διοργανώνει εκστρατείες αγάπης στη Μολδαβία και στη Ρουμανία, διοργανώνοντας κατασκηνώσεις για παιδιά και ενήλικες και καλύπτοντας πρακτικές ανάγκες μικρών και μεγάλων.

Λίγα λόγια για την κατάσταση στη Μολδαβία και Ρουμανία

Η Δημοκρατία του Μόλδοβα ή Μολδαβία, όπως είναι επίσης γνωστή, είναι χώρα που βρίσκεται ανάμεσα στη Ρουμανία από τα δυτικά και την Ουκρανία από τα ανατολικά. Τα σύνορά της με τη Ρουμανία οριοθετούνται από το ρου των ποταμών Προυτ και κάτω Δούναβη. Υπήρξε μέλος της Σοβιετικής Ένωσης από το 1945 ως το 1991 ως Μολδαβική Σοσιαλιστική Σοβιετική Δημοκρατία. Κήρυξε την ανεξαρτησία της στις 27 Αυγούστου του 1991. Η Μολδαβία με πληθυσμό κάτι παραπάνω από τέσσερα εκατομμύρια ψυχές είναι βυθισμένη στην φτώχεια. Πάνω από το 60% των Μολδαβών ζούνε κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ στην ύπαιθρο το 84% των κατοίκων αρκούνται σε ημερήσιο εισόδημα ισότιμο με 0,75 ευρώ (16 λέι περίπου ισοδυναμούν με περίπου 1 ευρώ). Με το νεαρότερο πληθυσμό σε Ευρωπαϊκό έδαφος (το 30% είναι κάτω από 18 ετών), σε συνθήκες οικονομικού μαρασμού και διάλυσης των κοινωνικών δομών δεν είναι καθόλου παράξενο που η Μολδαβία αποτελεί προνομιακό χώρο δράσης για τα κυκλώματα του παράνομου ανθρώπινου δουλεμπορίου είτε για τα δίκτυα της πορνείας είτε για τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπινων οργάνων. Η Δημοκρατία της Μολδαβίας ανήκει στην ομάδα των χωρών, στις οποίες η γεωργία αποτελεί κρίσιμο παράγοντα της εθνικής οικονομίας και των απλών πολιτών, οι οποίοι ζουν από τις σοδειές που παράγουν.  Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάνω από 600.000 Μολδαβοί είναι αυτή τη στιγμή εκτός της χώρας, προς αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό, ενώ το ένα τρίτο εκ των εντός της χώρας δηλώνουν πως θα έφευγαν, αν είχαν την ευκαιρία. Συνήθως εκτελούν χειρωνακτικές εργασίες σε Ρουμανικές φάρμες ή σε Ρωσικές ή ευρωπαϊκές οικοδομές. Οι περισσότεροι Μολδαβοί είναι Ανατολικοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί σε ποσοστό 98%. Ακολουθούν οι Εβραίοι με 1,5%, ενώ οι Βαπτιστές και άλλοι διαμαρτυρόμενοι αποτελούν μονάχα το 0,5%.

Στην Ρουμανία η κατάσταση είναι ανάλογη. Η Ρουμανία αποτελεί μία πρώην κομμουνιστική δημοκρατία στα βορειοανατολικά Βαλκάνια. Ο πληθυσμός της χώρας είναι 22.215.421 κάτοικοι με το 87% να δηλώνουν Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Η γλώσσα της χώρας είναι τα ρουμανικά, μία λατινογενής γλώσσα με κάποιες σλάβικες επιρροές.  Η κατάσταση και εκεί παρά την είσοδο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ δύσκολη. Το 45% των Ρουμάνων δηλώνει πως η ζωή του ήταν καλύτερη πριν το 1989. Μόλις το 33% των ανθρώπων που ζουν σε αγροτικές περιοχές έχουν παροχή νερού με μόλις το 10% του πληθυσμού να συνδέεται με αποχετευτικό σύστημα.  Τα ποσοστά αυτοκτονίας αυξάνονται ραγδαία στη χώρα από το 2008, ενώ το 2010 υπήρχαν 14 αυτοκτονίες ανά 100.000 κατοίκους. Στο μαύρο αυτό τοπίο, το ένα τρίτο των Ρουμάνων δηλώνει πως δεν μπορεί πλέον να έχει πρόσβαση στα βασικά είδη διαβίωσης.

Γιατί να ασχοληθούμε με άλλες χώρες όταν στην Ελλάδα πλέον υπάρχουν τόσο φτωχοί;

Η χώρα μας όπως όλοι γνωρίζουμε αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Βεβαίως πρέπει πρωτίστως να ασχοληθούμε με αυτά στηρίζοντας αδελφούς και συνανθρώπους μας που υποφέρουν και δοκιμάζονται ποικιλότροπα από την οικονομική κρίση. Όταν και όσο μπορούμε όμως καλούμαστε να βοηθήσουμε και όσους βρίσκονται σε χειρότερη μοίρα από εμάς. Ο συγγραφέας της προς Εβραίους επιστολή μας υπενθυμίζει πως δεν πρέπει να ξεχνάμε όσους είναι ταλαιπωρημένοι και κακομεταχειρισμένοι ( «Ενθυμείσθε τους δεσμίους ως συνδέσμιοι, τους ταλαιπωρουμένους ως όντες και σεις εν σώματι» Εβρ.13:3 ). Όταν το σώμα μας πονάει, καλούμαστε να σκεφτόμαστε και όσους πονούν πιο πολύ από εμάς. Όταν βιώνουμε την οικονομική κρίση, καλούμαστε να σκεφτόμαστε και να βοηθούμε και όσους αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα. Καθώς η ελληνική οικονομία βυθίζεται στην ύφεση οφείλουμε να θυμηθούμε όσους βρίσκονται σε αυτό το καθεστώς εδώ και πολλά χρόνια. Οι περισσότεροι άνθρωποι για παράδειγμα στην δημοκρατία της Μολδαβίας ζούσαν και συνεχίζουν να ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Τα σχολεία συχνά και για πολλές ημέρες κλείνουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα γιατί η θερμοκρασία φτάνει στους 10ο – 20ο C κάτω από το μηδέν και το πετρέλαιο για τη σόμπα τους δε φτάνει. Υπάρχουν παιδιά που δεν πηγαίνουν στο σχολείο γιατί δεν έχουν ρούχα και παπούτσια.

Η οικονομική ύφεση στην χώρα μας, μας υπενθυμίζει την ατελείωτη και συνεχή οικονομική ύφεση εκατομμυρίων συνανθρώπων μας. Ακόμη και στην Ευρώπη υπάρχουν περίπου 80 εκατομμύρια φτωχοί, δηλαδή το 17% των Ευρωπαίων, ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Ο Παύλος μας περιγράφει την ρίζα της χαράς των Μακεδόνων χριστιανών (Β΄Κορ.η΄1-2)μέσα στην βαθεία φτώχεια τους.  Β΄Κορ. η΄1-2 «Γνωστοποιούμεν δε εις εσάς, αδελφοί, την χάριν του Θεού την δεδομένην εις τας εκκλησίας της Μακεδονίας, 2 ότι η περισσεία της χαράς αυτών, ενώ εδοκίμαζον μεγάλην θλίψιν, και η βαθεία πτωχεία αυτών ανέδειξαν εκ περισσού τον πλούτον της ελευθερότητος αυτών».

Ο Παύλος ομιλεί για πλούτο γενναιοδωρίας εν μέσω μεγάλης θλίψης και απερίγραφτης φτώχειας. Από πού προήλθε αυτή η γενναιοδωρία τους; Από τη περισσή χαρά τους (εδ. 2), η οποία δεν ήτανε στηριγμένη στην ευημερία τους, αλλά στην χάριν του Θεού (εδ.1). Όταν πραγματικά βιώσουμε και συνειδητοποιήσουμε το βάθος και το πλάτος της αμαρτωλότητας μας και το μέγεθος της χάρης του Θεού μέσω της οποίας ο Θεός μας δίνει ότι δεν αξίζουμε, τότε έχουμε περισσή χαρά ακόμα και μεσούσης της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης μεταπολεμικά.

Το ιεραποστολικό αυτό έργο ο Κύριος μας το ξεκίνησε και Αυτός το συντηρεί όλα αυτά τα χρόνια. Τις χώρες της Ρουμανίας και της Δημοκρατίας της Μολδαβίας τις επισκεπτόμαστε με την χάρη του Θεού τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο (μία φορά τον Αύγουστο και τουλάχιστον άλλη μία είτε το φθινόπωρο είτε την άνοιξη), οργανώνοντας πάντα σε συνεργασία με τις τοπικές εκκλησίες των χωρών  αυτών ευαγγελιστικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους.

Ο ποιμένας της εκκλησίας Τάσος Μαρκουλιδάκης