Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία
Νίκαιας
 
 

Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία Νίκαιας

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

H σημασία της προνοητικότητας

E-mail Εκτύπωση

Δεν μπορούμε να μεταμορφώσουμε τις ζωές μας, ένα δεν λειτουργούμε με προνοητικότητα σε όλους τους τομείς, αλλά ειδικά και στον τομέα της διαχείρισης των χρημάτων μας. Καλούμαστε να προλαμβάνουμε και όχι να θεραπεύουμε. Προνοητικό είναι το άτομο που λειτουργεί με προβλεπτικότητα, το άτομο δηλαδή που που έχει την τάση να φροντίζει εγκαίρως για κάτι προτού συμβεί.

Πολλές παροιμίες μιλούν για την σημαντικότητα της προνοητικότητας

  • Προνόησε για το χειρότερο. Το καλύτερο θα προνοήσει μόνο του.Εβραϊκή παροιμία
  • Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν.
  • Όταν διψάσεις, είναι πολύ αργά για να σκάψεις ένα πηγάδι.Ιαπωνική παροιμία
  • Όποιος πληρώνει από πριν, δεν εξυπηρετείται σωστά.Αγγλική παροιμία
  • Φύλαγε τα ρούχα σου να έχεις τα μισά.

Αν ως κοινωνία και πολιτικό σύστημα είχαμε προνοήσει περισσότερο την εποχή των παχιών αγελάδων, τα πράγματα στο οικονομικό πεδίο θα ήταν πολύ καλύτερα. O Xριστός «Ποιος από σας που θέλει να χτίσει έναν πύργο δε θα καθίσει πρώτα να υπολογίσει τη δαπάνη, για να δει αν του φτάνουν τα χρήματα να τον τελειώσει;» (Λουκάς 14:28). Δυστυχώς, δεν ακολουθήσαμε αυτή τη λογική στην ελληνική οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, προτού έρθει η οικονομική κρίση.

Οι περισσότεροι ζούνε για το εδώ και τώρα το σήμερα. Η κοινωνία στην οποία κινούμαστε μας λέει, αγόρασε το τώρα, ξόδεψε το τώρα, ζήσε την στιγμή πριν φύγει μακριά και γίνει ανάμνηση, ζήσε το τώρα και ξέχασε το αύριο.

Η λογική του ξοδεύω χωρίς μέτρο και μετά λέω έχει ο Θεός δεν είναι βιβλική. Όταν ξοδεύουμε χωρίς μέτρο, τότε δεν μπορούμε να περιμένουμε τον Θεό να επεμβαίνει θαυματουργικά για εμάς. Ο Θεός καλύπτει τις ενοχές για τα λάθη μας, αλλά δεν καλύπτει συνήθως τις συνέπειες των επιλογών μας.

Οι ειδικοί μας τονίζουν ότι οι δόσεις των δανείων δεν πρέπει να ξεπερνούν το 30% του εισοδήματός μας. Ο Χριστός δεν λέει μιζέριασε στη γη και στον ουρανό θα έχεις ό,τι θες, αλλά λέει σκέψου το αύριο, όταν ξοδεύεις σήμερα.

Η Αγία Γραφή διδάσκει την αποταμίευση. Οι Αμερικανοί δεν αποταμιεύουν καθόλου. Ίσα ίσα ξοδεύουν κατά μέσο όρο 1% περισσότερα από ότι βγάζουν. Οι Ευρωπαίοι αποταμιεύουν το 10%. ενώ οι Γιαπωνέζοι το 25% των εισοδημάτων τους.

Στην εποχή της κρίσης κοιτάμε την εξασφάλιση και όχι η απόδοση και προβαίνουμε σε διασπορά των αποταμιεύσεων. Μη βάζεις όλα τα αυγά σ’ ένα καλάθι αναφέρει μία σοφή Ιταλική παροιμία .

Ο Ιταλός πολιτικός φιλόσοφος Νικόλο Μακιαβέλι έχει πει οι άνθρωποι έχουν το ελάττωμα, όταν έχει νηνεμία, να νομίζουν ότι δεν θα έρθει ποτέ καταιγίδα και δεν προετοιμάζονται. Ο Παροιμιαστής αναφέρει: «20 Στου συνετού το σπίτι πάντοτε υπάρχουν θησαυροί πολύτιμοι κι αρώματα, ενώ ο άμυαλος όλα τα κατασπαταλάει» (Παροιμίες 21:20). «Αυτός που έχει φρόνηση, προβλέπει το κακό, και κρύβεται· οι άφρονες, όμως, προχωρούν και τιμωρούνται.» (Παροιμίες 22:3)

Ο σοφός λαός λέει: Απλωνε το πόδι σου, κατά το πάπλωμά σου, ενώ ο Αρχαίος Έλληνας ιστορικός Πλούταρχος δίδασκε: «Μηδέν της τύχης, αλλά πάντα της ευβουλίας και της προνοίας». Δηλαδή, τίποτα δεν εξαρτάται από την τύχη, αλλά όλα από την ορθή κρίση και την προνοητικότητα και θα πρόσθετα από τον Θεό, επειδή δεν είναι του θέλοντος ή του τρέχοντος αλλά του ελεούντος Θεού (Ρωμαόυς 9:16).

Δεν μπορούμε να μεταμορφώσουμε τις ζωές μας, ένα δεν λειτουργούμε με προνοητικότητα σε όλους τους τομείς, αλλά ειδικά και στον τομέα της διαχείρισης των χρημάτων που μέσα στην αγαθότητα Του ο Θεός μας έχει εμπιστευτεί. Ο Θεός είναι προνοητικός, δεν περιμένω εμείς να γίνουμε σωστοί απέναντι του, προκειμένου να μας σώσει και περιμένει και από εμάς να ήμαστε προνοητικοί.