Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία
Νίκαιας
 
 

Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία Νίκαιας

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Μπορούμε να ελέγξουμε τον συναισθηματικό μας κόσμο;

E-mail Εκτύπωση

Mε την δύναμη του αναστημένου Χριστού μπορούμε να ελέγξουμε τα συναισθήματα μας. Η θέληση μας μπορεί με τη δύναμη του Θεού να ελέγξει τα συναισθήματα μας.

Ο Χριστός δίδαξε να μην φοβόμαστε. «Φεύγω και σας αφήνω την ειρήνη. Τη δική μου ειρήνη σας δίνω. Δε σας τη δίνω όπως τη δίνει ο κόσμος. Μην ανησυχείτε και μη δειλιάζετε» (Ιωάννης 14:27). Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε με την δύναμη του Θεού να επιλέγουμε να μην φοβόμαστε. Ο Παύλος μας καλεί να αγχωνόμαστε για τίποτα. Ο Πέτρος διδάσκει «Ταπεινωθείτε, λοιπόν, κάτω από το πανίσχυρο χέρι τού Θεού, για να σας υψώσει εν καιρώ και όλη τη μέριμνά σας ρίξτε την επάνω σ' αυτόν, επειδή αυτός φροντίζει για σας» (Α΄Πέτρου 5:6-7). Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το άγχος μας με τη δική Του την ειρήνη.

Στον Μάρκο 11:25 ο Χριστός διδάσκει: «25 Κι όταν στέκεστε να προσευχηθείτε, να συγχωρείτε αν έχετε κάτι εναντίον οποιουδήποτε, ώστε κι ο ουράνιος Πατέρας σας να συγχωρήσει τα παραπτώματά σας». Mπορούμε να συγχωρήσουμε και καλούμαστε να συγχωρούμε, επειδή ο Θεός μας συγχώρεσε δίχως να το αξίζαμε. Η συμφιλίωση όμως δεν είναι πάντα στο χέρι μας. Για αυτό ο Παύλος αναφέρει: «18 Αν είναι δυνατόν, όσον αφορά το δικό σας μέρος, ειρηνεύετε με όλους τούς ανθρώπους» (Ρωμαίους 12:18). Αυτό δεν πρέπει να αποτελεί μία δικαιολογία για να μην επιδιώκουμε την ειρήνη, επειδή ο συγγραφέας της Εβραίους διδάσκει: «14 Επιδιώκετε ειρήνη με όλους, και τον αγιασμό, χωρίς τον οποίο κανένας δεν θα δει τον Κύριο» (Εβραίους 12:14)

Εάν δεν ελέγξουμε τα συναισθήματα μας με τη δύναμη του Θεού, τα συναισθήματα μας θα ελέγχουν τη ζωή μας.

Στο βιβλίο «None of These Diseases»,ο Dr. S.I. McMillan γράφει ότι σύμφωνα με την ιατρική επιστήμη καταπιεσμένα και κατεσταλμένα συναισθήματα όπως ο φόβος, η λύπη, η ζήλεια, το μίσος και η πικρία είναι υπεύθυνα για μία σειρά από ασθένειες. Οι έρευνες υπολογίζουν ότι 60-100% των ασθενειών προέρχονται από καταπιεσμένα συναισθήματα. Όταν λέμε ότι μπορούμε να ελέγξουμε τα συναισθήματα μας και ότι πρέπει να λειτουργούμε με βάση τον Λόγο του Θεού και όχι με βάση τα συναισθήματα μας, αυτό δεν σημαίνει ότι καταπιέζουμε τα συναισθήματα μας. Ο Χριστός θέλει να μεταμορφώσει τη ζωή μας όχι να την καταπιέσει. Ο Χριστός επιδιώκει όχι να καταπιέσει τα συναισθήματα μας, αντίθετα επιδιώκει να τα απελευθερώσει. Με τη δύναμη του Χριστού απελευθερωνόμαστε από αρνητικά συναισθήματα, δεν καταπιέζουμε τα συναισθήματα αυτά. Αντίθετα, τα αιχμαλωτίζουμε στην υπακοή του Χριστού, εις έπαινον και δόξα του Ουράνιου Πατέρα.