Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία
Νίκαιας
 
 

Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία Νίκαιας

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Ποιες κατηγορίες ανθρώπων πιστεύουν περισσότερο στο Θεό;

E-mail Εκτύπωση

Για πολλούς μορφωμένους ανθρώπους η θρησκεία αποτελεί το αποκούμπι των φτωχών, αμόρφωτων, αβοήθητων και ηλικιωμένων. Ο Μαρξ είχε πει ότι η θρησκεία είναι το όπιο του λαού. Βεβαίως για να ήμαστε δίκαιοι απέναντι στο Γερμανό θεμελιωτή του κομμουνισμού, ο Μαρξ συμπλήρωνε μετά τη γνωστή φράση για το όπιο (που αποκόπηκε και αυτονομήθηκε) πως «η θρησκεία αποτελεί την καρδιά ενός άκαρδου κόσμου».

Η αλήθεια είναι ότι και στη πατρίδα μας επικρατεί η θεώρηση ότι οι ηλικιωμένοι πιστεύουν περισσότερο στο Θεό. Ίσως στη πατρίδα μας η θεώρηση αυτή να ανταποκρίνεται στην Ελληνική πραγματικότητα. Στην έρευνα της διεθνούς δημοσκοπικής εταιρίας, WIN/Gallup International, οι ηλικιωμένοι που θα περίμενε κανείς ότι είναι περισσότερο θρησκευόμενοι από τους νέους, εμφανίζονται ως περισσότεροι άπιστοι. Ωστόσο, οι νέοι μοιάζουν να είναι πιο κοντά στην πίστη. Ειδικά, οι ηλικίες μεταξύ 25-34 ετών ταυτίζονται -σύμφωνα με την δημοσκόπηση- με κάποια θρησκεία, σε ποσοστό 67%. Υψηλά ποσοστά σημειώνουν και οι νέοι που είναι κάτω των 25 ετών, αφού μόνο το 1% εξ αυτώ δηλώνουν άθεοι.

Δεν έχουν και τόσο καλές σχέσεις με τη θρησκεία όσοι είναι από 35 έως 44 ετών και από 45 έως 54 ετών, με το ποσοστό που δηλώνει «μη θρησκευόμενοι» να ανέρχεται στο 24%.

Αυτό εν μέρει ίσως εξηγείται από το γεγονός ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία μπορεί να έχουν μεγαλύτερη ανασφάλεια για το μέλλον τους, αλλά την ίδια στιγμή όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος, τόσο περισσότερο δύσκαμπτος γίνεται όσον αφορά την αλλαγή των πεποιθήσων του, αλλά και της ίδιας της ζωής του.

Οι ερευνητές της δημοσκόπησης, επιχείρησαν να συνδέσουν την πίστη με το επάγγελμα του ανθρώπου. Οι νοικοκυρές έρχονται πρώτες με το 76% αυτών να δηλώνουν θρησκευόμενες. Οι συνταξιούχοι ακολουθούν με ένα ποσοστό της τάξης του 67% και οι μαθητές με ποσοστό του 66%. Λιγότερο θρησκευόμενοι είναι όσοι έχουν δουλειά πλήρους απασχόλησης οι οποίοι σημειώνουν και το μεγαλύτερο ποσοστό αθείας, 13 %.

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι και στη πατρίδα μας, οι γυναίκες ευκολότερα πιστεύουν και εκκλησιάζονται στον Θεό.

Τέλος, ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο της παγκόσμιας αυτής δημοσκόπησης είναι ότι πολλοί άνθρωποι είχαν θρησκευτικά πιστεύω χωρίς απαραίτητα να αυτοπροσδιορίζονται ως θρησκευόμενοι. Αυτά τα «πιστεύω» αφορούν:Ψυχές (74%),Ζωή μετά θάνατον (54%),Παράδεισο (56%) και Κόλαση (49%).

Είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι στην εποχή του μεταμοντερνισμού, υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν στη μετά θάνατον ζωή και στην ύπαρξη της κόλασης, δίχως όμως να ακολουθούν μία συγκεκριμένη θρησκευτική παράδοση και δόγμα.