Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία
Νίκαιας
 
 

Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία Νίκαιας

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Τα τελευταία λόγια του Steve Jobs

E-mail Εκτύπωση

«Υλικά αγαθά που χάθηκαν μπορεί να ξαναβρεθούν. Αλλά υπάρχει ένα πράγμα που ποτέ δεν μπορεί να βρεθεί όταν έχει χαθεί... η ζωή», είναι κάποια από τα τελευταία λόγια του ανθρώπου που έμελλε να αλλάξει την ανθρωπότητα με το όραμα και την επιμονή του. Ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Apple και ο εγκέφαλος μιας αυτοκρατορίας προϊόντων που έφεραν την επανάσταση στους υπολογιστές, την τηλεφωνία και την μουσική βιομηχανία, συγκινεί με τα τελευταία του λόγια κάνοντας έναν «σκληρό» προσωπικό απολογισμό και δίνοντας συμβουλές αναφερόμενος στο τι έχει περισσότερο σημασία στη ζωή.

«Ωστόσο, πέρα από τη δουλειά, έχω λίγη χαρά. Στο τέλος, ο πλούτος είναι μόνο ένα γεγονός της ζωής που έχω συνηθίσει. Αυτή τη στιγμή, ξαπλωμένος στο κρεβάτι άρρωστος και κάνοντας αναδρομή σε ολόκληρη τη ζωή μου, συνειδητοποιώ ότι όλη η αναγνώριση και ο πλούτος που πήρα με τόσο πολύ υπερηφάνεια, ξεθωριάζουν και χάνουν το νόημά τους στο πρόσωπο του επικείμενου θανάτου. Στο σκοτάδι, κοιτάζω τα πράσινα φώτα από τις συσκευές μηχανικής υποστήριξης της ζωής και ακούω το βουητό των μηχανικών ήχων, μπορώ να αισθανθώ την αναπνοή του Θεού και τον θάνατο να πλησιάζει περισσότερο...Τώρα πια ξέρω, ότι όταν θα έχουμε συσσωρεύσει επαρκή πλούτο για όλη τη διάρκεια της ζωής μας, θα πρέπει να ασχοληθούμε με άλλα θέματα που δεν έχουν σχέση με τον πλούτο... Θα πρέπει να είναι με κάτι που είναι πιο σημαντικό.

Ίσως με τις σχέσεις, ίσως με την τέχνη, ίσως με ένα όνειρο από τα νιάτα μας...Η ασταμάτητη επιδίωξη του πλούτου θα επιτρέψει μόνο ένα στριμμένο πρόσωπο, ακριβώς σαν και το δικό μου.

Ο Θεός μας έδωσε τις αισθήσεις για να αισθανόμαστε την αγάπη στην καρδιά όλων, όχι τις αυταπάτες που επιφέρει ο πλούτος. Τον πλούτο που έχω κερδίσει στη ζωή μου, δεν μπορώ να τον πάρω μαζί μου. Αυτό που μπορώ να πάρω είναι μόνο οι αναμνήσεις ακολουθούμενες με αγάπη.

Αυτός είναι ο πραγματικός πλούτος που θα σας ακολουθήσει, θα σας συνοδεύει, δίνοντάς σας τη δύναμη και το φως για να προχωρήσετε. Η αγάπη μπορεί να ταξιδέψει χίλια μίλια. Η ζωή δεν έχει κανένα όριο. Πηγαίνετε όπου θέλετε να πάτε. Προσεγγίστε το ύψος που θέλετε να φτάσετε. Είναι όλα στην καρδιά σας και στα χέρια σας.

Ποιο είναι το πιο ακριβό κρεβάτι στο κόσμο; – «Το άρρωστο κρεβάτι»... Μπορείτε να προσλάβετε κάποιον να οδηγεί το αυτοκίνητο για εσάς, να βγάζει χρήματα για εσάς, αλλά δεν μπορείτε να έχετε κάποιον για να πάρει την ασθένεια από εσάς. Υλικά αγαθά που χάθηκαν μπορεί να ξαναβρεθούν. Αλλά υπάρχει ένα πράγμα που ποτέ δεν μπορεί να βρεθεί όταν έχει χαθεί – «Η ζωή». Σε όποιο στάδιο στη ζωή και αν βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, με τον καιρό, θα αντιμετωπίσουμε την ημέρα, στην οποία θα πέσει η αυλαία. Θησαυρός αγάπη για την οικογένειά σας, αγάπη για τους συζύγους σας, αγάπη για τους φίλους σας...Περιποιηθείτε τον εαυτό σας καλά. Αγαπάτε τους άλλους».

Στα τελευταία λόγια του Jobs θέλω να εστιάσω πρώτον στη συνειδητοποίηση του ότι ο θησαυρός μας σε αυτή τη ζωή είναι οτιδήποτε τα λεφτά δεν μπορούν να αγοράσουν και ο θάνατος δεν μπορεί να πάρει μακριά. Στο βιβλίο του Ησαΐα διαβάζουμε: «ο κάθε άνθρωπος είναι σαν το χορτάρι», μού απαντά η φωνή, «κι η δόξα του όλη φευγαλέα σαν το αγρολούλουδο» (Ησαΐας 40:6). «΄Ολοι οι άνθρωποι είναι σαν το χορτάρι, κι η δόξα τους σαν τον ανθό του χορταριού. Μόλις ξεραίνεται το χορτάρι, μαζί του κι ο ανθός του πέφτει» (Α΄Πέτρου 1:24).

Δεύτερον, είχε λίγη χαρά, παρότι ήταν άκρως επιτυχημένος και αποτελούσε είδωλο αρκετών ανθρώπων. Πολλοί άνθρωποι έχουν ό,τι οι άλλοι επιθυμούν, χωρίς όμως να έχουν την χαρά που όλοι προσδοκούμε. Μπορεί κάλλιστα κάποιος να είναι επαγγελματικά επιτυχημένος, χωρίς όμως να είναι πραγματικά χαρούμενος. O Xριστός δίδαξε «Εγώ είμαι ο άρτος τής ζωής· όποιος έρχεται σε μένα, δεν θα πεινάσει· και όποιος πιστεύει σε μένα, δεν θα διψάσει ποτέ.» (Ιωάννης 6:35) και «ο κλέφτης δεν έρχεται, παρά μόνο για να κλέψει, να σφάξει και να εξολοθρέψει· εγώ όμως ήρθα για να έχουν τα πρόβατά μου ζωή, και μάλιστα ζωή περίσσια» (Ιωάννης 10:10).

Τρίτον, επειδή ήμαστε αιώνια όντα, πρέπει να σκεφτόμαστε με αιώνιους όρους. Ο Απόστολος Ιωάννης γράφει: «ο κόσμος όμως παρέρχεται και μαζί του όλα όσα επιθυμούν οι άνθρωποι να κατέχουν μέσα σ’ αυτόν· ενώ όποιος εκτελεί το θέλημα του Θεού θα ζήσει αιώνια» (Α΄Ιωάννου 2:17). Επειδή όλοι μας, αργά ή γρήγορα, θα φύγουμε από τον κόσμο αυτόν, καλούμαστε να έχουμε απαντήσεις στα υπαρξιακά ερωτήματα της ζωής. Κατά τη γνώμη μου, ο Τριαδικός Θεός της Βίβλου δίνει τις πλέον πειστικές και αληθινές απαντήσεις.

Τέταρτον, η ουσία στα τελευταία λόγια του Jobs είναι η αγάπη. Η αγάπη που δείξαμε προς τους άλλους. Αυτό μένει στο τέλος. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι δύο μεγαλύτερες εντολές είναι να αγαπήσουμε τον Θεό με όλο μας το είναι και τους άλλους ως πλησίον. Στο τέλος της ζωής, αυτό που θα μείνει είναι πόσο αγαπήσαμε τον Θεό και τους άλλους. Ο Απόστολος Παύλος δίδαξε: «1 Αν μπορώ να λαλώ όλες τις γλώσσες των ανθρώπων, ακόμα και των αγγέλων, αλλά δεν έχω αγάπη για τους άλλους, οι λόγοι μου ακούγονται σαν ήχος χάλκινης καμπάνας ή σαν κυμβάλου αλαλαγμός. 2 Κι αν έχω της προφητείας το χάρισμα κι όλα κατέχω τα μυστήρια κι όλη τη γνώση, κι αν έχω ακόμα όλη την πίστη, έτσι που να μετακινώ βουνά, αλλά δεν έχω αγάπη, είμαι ένα τίποτα. 3 Κι αν ακόμα μοιράσω στους φτωχούς όλα μου τα υπάρχοντα, κι αν παραδώσω στη φωτιά το σώμα μου για να καεί, αλλά δεν έχω αγάπη, σε τίποτα δε μ’ ωφελεί» (Α΄Κορινθίους 13:1-3). Oτιδήποτε δεν μας οδηγεί στο να αγαπήσουμε περισσότερο τον Θεό και τους άλλους είναι ένα μεγάλο τίποτα στα μάτια του Θεού, για αυτό και το όραμα της εκκλησίας μας συνοψίζεται στην εξίσωση: ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ-ΑΓΑΠΗ=ΤΙΠΟΤΑ.

Τάσος Μαρκουλιδάκης