Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία
Νίκαιας
 
 

Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία Νίκαιας

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Ο Σαλβατόρ Σομπράλ και ο Ραββίνος

E-mail Εκτύπωση

Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται ο νικητής του διαγωνισμού της τελευταίας Eurovision Σαλβατόρ Σομπράλ. Ο Πορτογάλος τραγουδιστής εάν δεν βρει άμεσα μόσχευμα, θα πεθάνει. O χρόνος πιέζει ασφυκτικά.

Λίγο πριν την διεξαγωγή του διαγωνισμού είχε γίνει γνωστό πως ο Σομπράλ αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την καρδιά του, κάτι που είχε συγκινήσει το κοινό της Eurovision. Πολλοί αμφέβαλλαν πιστεύοντας πως η διαρροή αυτή ήταν απλά ένα «τρικ» για να κερδίσει πρώτη φορά η Πορτογαλία, όμως καθώς φαίνεται το πρόβλημα είναι πέρα για πέρα υπαρκτό.

Όπως είχαν αναφέρει τα ΜΜΕ τότε, πριν την διοργάνωση είχε ακυρώσει 3 συναυλίες λόγω προβλημάτων υγείας. Πλέον, και σύμφωνα με δημοσιεύματα του Πορτογαλικού τύπου, η κατάστασή του επιδεινώθηκε, και αν τους τρεις επόμενους μήνες δεν βρεθεί μια καρδιά-μόσχευμα, θα χάσει την ζωή του.Μάλιστα, πριν λίγες μέρες, ο πρόεδρος της καρδιολογικής εταιρείας της Πορτογαλίας υποστήριξε ότι αν δεν βρεθεί σύντομα το μόσχευμα για τον Σαλβατόρ, τότε η εμφύτευση τεχνητής καρδιάς θα είναι η μόνη λύση.

Η περιπέτεια της υγείας του Σομπράλ μου θύμισε πόσο περαστικοί ήμαστε από τον κόσμο αυτό και πόσο μέσα σε λίγο καιρό, ημέρες, μήνες, ακόμη και δευτερόλεπτα τα πάνω μπορεί να έρθουν κάτω στη ζωή μας.

Λένε πως ήταν κάποιος μια φορά που πήγε να επισκεφθεί έναν διάσημο ραβίνο, να τον συμβουλευθεί για κάποιο θρησκευτικό ζήτημα.Μπαίνει στο σπίτι του ραβίνου και το βλέπει τελείως άδειο. Υπήρχαν μόνο δύο σκαμνάκια, ένα στρώμα ριγμένο στο πάτωμα κι ένα απλό τραπεζάκι.

Ο επισκέπτης αφού πήρε τις απαντήσεις που ήθελε στο ζήτημα που τον απασχολούσε, ρωτάει τον ραβίνο:

«Με συγχωρείτε, ραβίνε… Πού είναι τα έπιπλα σας;»
Ο ραβίνος του λέει:«Τα δικά σου πού είναι;»

Ο επισκέπτης του απαντάει:«Μα εγώ δεν είμαι από 'δω, είμαι περαστικός από αυτήν την πόλη.»
«Κι εγώ περαστικός είμαι…»του λέει ο ραβίνος.

Η Αγία Γραφή τονίζει την προσωρινότητα μας. Αναφερόμενος ο συγγραφέας της προς Εβραίους επιστολής στους ήρωες της πίστης γράφει: «΄13Ολοι αυτοί πέθαναν μ’ εμπιστοσύνη στο Θεό, χωρίς να έχουν μπει στη γη της επαγγελίας· απλώς την είδαν από μακριά, τη χαιρέτησαν και διακήρυξαν ότι είναι ξένοι και περαστικοί πάνω στη γη 14 Ασφαλώς, όσοι εκφράζονται έτσι, δείχνουν πως επιζητούν μια μόνιμη πατρίδα. 15 Γιατί, αν είχαν το νου τους πίσω, στη χώρα απ’ όπου είχαν φύγει, θα είχαν βρει μια ευκαιρία να ξαναγυρίσουν. 16 Τώρα όμως λαχταρούν μια καλύτερη πατρίδα, δηλαδή την επουράνια. Γι’ αυτό και δεν ντρέπεται ο Θεός να λέγεται Θεός τους· γιατί τους έχει ετοιμάσει μια μόνιμη πολιτείa» (Εβραίους 11:13-16).

Παράλληλα, επειδή ήμαστε πάροικοι στον κόσμο αυτό, ο Απόστολος Πέτρος μας καλεί σαν περαστικοί και πρόσκαιροι που ήμαστε να αποφεύγουμε τις αμαρτωλές επιθυμίες (Α΄Πέτρου 2:11-12), ενώ ο Απόστολος Παύλος τονίζει ότι επειδή αναστηθήκαμε μαζί με τον Χριστό, καλούμαστε να επιδιώκουμε τα αγαθά που βρίσκονται στον ουρανό, εκεί που κάθεται ο Χριστός στα δεξιά του Θεού·. Οι σκέψεις μας να είναι στραμμένες προς αυτά κι όχι προς τα γήινα πράγματα. Γιατί πεθάναμε μαζί με το Χριστό κι η ζωή μας είναι κρυμμένη μαζί με το Χριστό στο Θεό (Κολοσσαείς 3:1-3).

Επειδή λοιπόν ήμαστε πάροικοι και πρόσκαιροι στον κόσμο αυτόν, ας επενδύσουμε στην αιωνιότητα και στη σχέση μας με τον αιώνιο Τριαδικό Θεό.

Τάσος Μαρκουλιδάκης

Ποιμένας της ΕΕΕ Νικαίας