Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία
Νίκαιας
 
 

Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία Νίκαιας

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Φιλανθρωπικό Έργο

E-mail Εκτύπωση

Η τοπική μας εκκλησία στηρίζει ευπαθείς ομάδες (όπως φτωχοί, χήρες και ορφανά, ηλικιωμένοι και μετανάστες), κέντρα απεξάρτησης, κέντρα παροχής τροφής, διανέμει ρούχα και άλλα είδη σε όσους τα έχουν ανάγκη, συμμετέχει στο περιβαντολλογικό πρόγραμμα «Καθαρή Πόλη», στηρίζει διακονίες που ασχολούνται με το trafficking και διοργανώνει διάφορες μουσικές εκδηλώσεις.

Γεύματα αγάπης για απόρους

Η εκκλησία μας έχει ξεκινήσει γεύματα αγάπης για απόρους, προσπαθώντας να ανακουφίσει συνανθρώπους μας που κατά ένα ιδιαίτερο τρόπο έχουν δοκιμαστεί από την οικονομική κρίση που ταλανίζει την πατρίδα μας. Κάθε εβδομάδα δεκάδες συμπολίτες μας παίρνουν φαγητό στην εκκλησία μας. Εάν γνωρίζετε κάποιον που έχει ανάγκη αυτά τα γεύματα επικοινωνήστε μαζί μας.

Ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός δίδαξε  «35 Διότι επείνασα, και μοι εδώκατε να φάγω, εδίψησα, και με εποτίσατε, ξένος ήμην, και με εφιλοξενήσατε,36 γυμνός, και με ενεδύσατε, ησθένησα, και με επεσκέφθητε, εν φυλακή ήμην, και ήλθετε προς εμέ. 37 Τότε θέλουσιν αποκριθή προς αυτόν οι δίκαιοι, λέγοντες· Κύριε, πότε σε είδομεν πεινώντα και εθρέψαμεν, ή διψώντα και εποτίσαμεν; 38 πότε δε σε είδομεν ξένον και εφιλοξενήσαμεν, ή γυμνόν και ενεδύσαμεν;39 πότε δε σε είδομεν ασθενή ή εν φυλακή και ήλθομεν προς σε;40 Και αποκριθείς ο Βασιλεύς θέλει ειπεί προς αυτούς· Αληθώς σας λέγω, καθ' όσον εκάμετε εις ένα τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εις εμέ εκάμετε.» (Κατά Ματθαίον Άγιον Ευαγγέλιον 25). Θέλουμε να αγαπήσουμε τον πλησίον μας ως σεαυτόν και να συμπεριφερθούμε στους άλλους, όπως και οι άλλοι θα θέλαμε να μας συμπεριφερθούν (Κατά Ματθαίον 7:12).

Μοίρασμα Καινών Διαθηκών και ημερολογίων

Αδελφοί από την εκκλησία μας μοιράζουν δωρεάν (σε μία περίοδο που πολλοί συμπολίτες μας δυσκολεύονται να αγοράσουν ημερολόγια και Καινές Διαθήκες) σε τραπεζάκι της Πλατείας Ελευθερίας στον Κορυδαλλό για 13 συναπτά έτη ημερολόγια που περιέχουν όλες τις γιορτές των αγίων της Ορθόδοξης εκκλησίας, καθώς και μεταφράσεις στην Νεοελληνική γλώσσα της Καινής Διαθήκης από την Ελληνική Βιβλική Εταιρεία για καλύτερη κατανόηση των θεόπνευστων κειμένων. Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς η Παλαιά Διαθήκη έχει γραφτεί στα Εβραϊκά και η Καινή Διαθήκη στα αρχαία Ελληνικά.

Η Ελληνική Βιβλική εταιρία είναι ένας σύγχρονος εκδοτικός οργανισμός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με αποκλειστικό έργο τη μετάφραση, έκδοση, προμήθεια και διάδοση της Αγίας Γραφής.  Σταθερή πολιτική της Εταιρίας, από τα πρώτα κιόλας βήματά της, ήταν και είναι η συνεργασία με όλες τις χριστιανικές Ομολογίες (Ορθόδοξη, Καθολική, Διαμαρτυρόμενη) και η εξυπηρέτηση όλων των Εκκλησιών. Οι εκδόσεις της Βιβλικής Εταιρίας δεν περιλαμβάνουν δογματικές σημειώσεις ή σχόλια. Τόσο στην Γενική Συνέλευση, όσο και στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας συμμετέχουν μέλη της  Ορθόδοξης, της Καθολικής και της Ευαγγελικής Εκκλησίας. Μάλιστα, πρόεδρος της Βιβλικής Εταιρείας στην παρούσα φάση είναι ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.

Όλες οι Καινές Διαθήκες που μοιράζονται είναι εγκεκριμένες από την Ιερά Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος, το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

 Στήριξη ευπαθών ομάδων

Η εκκλησία μας συστηματικά στηρίζει είτε άμεσα είτε μέσω συνεργασία της με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς ευπαθείς ομάδες όπως φτωχοί, άστεγοι και χήρες και ορφανά.

Σε συστηματική βάση η εκκλησία μας μαζεύει είτε καινούρια είτε μεταχειρισμένα σε καλή κατάσταση παπούτσια, ρούχα (τόσο χειμερινά όσο και καλοκαιρινά για άντρες, γυναίκες και παιδιά), είδη πρώτης ανάγκης, καθώς και φαγητά μακράς διαρκείας που δίνει σε όσους τα έχουνε ανάγκη. Επίσης, παρέχει τρόφιμα και άλλες πρακτικές βοήθειες σε όσους το έχουν ανάγκη. Για παράδειγμα μοιράζει δωρεάν ημερολόγια με όλες τις χρηστικές πληροφορίες (π.χ. όλες τις γιορτές και αργίες) σε όσους δεν μπορούν να τα προμηθευτούν.

Για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και για να συμμετέχετε στην προσπάθεια μας να στηρίξουμε όσους έχουν ανάγκη, παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση της εκκλησίας μας εδώ.

Επισκέψεις της χορωδίας μας σε γηροκομεία

Η χορωδία της εκκλησίας μας επί σειρά ετών είχε σημαντικό ρόλο  στη λατρευτική ζωή της εκκλησίας μας με ρεπερτόριο κλασσικό αλλά και σύγχρονο δίνοντας δόξα στο Θεό και οδηγώντας σε κατάνυξη τους πιστούς.  Τα τελευταία χρόνια η χορωδία έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο κοινωνικό της έργο.  Ανά τακτά διαστήματα μέσα στην χρονιά, αλλά και κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα επισκέπτεται τοπικούς οίκους ευγηρίας, δίνοντας παρηγοριά, στήριξη και αγάπη μέσω της μουσικής, της παρέας και χρηστικών δώρων.

Στήριξη σε κέντρα απεξάρτησης

Η Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία, αλλά και η τοπική μας εκκλησία υποστηρίζει χριστιανικά κέντρα απεξάρτησης. Στόχος των κέντρων απεξάρτησης είναι οι εθισμένοι να μείνουν καθαροί, να μπορούν να απολαμβάνουν την ζωή τους μην έχοντας ανάγκη την χρήση ουσιών και να έρθουνε σε επαφή και σε προσωπική σχέση με τον δημιουργό τους. Αυτή την στιγμή η εκκλησία μας έχει εθελοντές (είτε πλήρης είτε μερικής απασχόλησης και στα τρία παρακάτω κέντρα απεξάρτησης).

Το πρώτο κέντρο απεξάρτησης είναι ο Κεραμέας στην Βόρεια Ελλάδα. Στόχος είναι όσοι εξαρτημένοι να βρουν την ελευθερία και την γαλήνη που χρόνια αναζητούσαν.

Το δεύτερο είναι Χριστιανικό Κέντρο Απεξάρτησης με την επωνυμία «ο Φιλήμων», το οποίο δημιουργήθηκε μέσα στους κόλπους της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας.  Από το 1986 μέχρι σήμερα χάρη στη διακονία αυτού του Χριστιανικού κέντρου απεξάρτησης περίπου 70 άτομα ζουν πλήρως απεξαρτημένα. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://www.gec.gr/filimon.

Παράλληλα η εκκλησία μας συνεργάζεται και με το Κέντρο Ελέους που λειτουργεί στο κέντρο της Αθήνας. Στόχος της διακονίας είναι να δημιουργηθεί μία νέα ελπίδα στο κέντρο της Αθήνας και να βοηθηθούν όσοι είναι μπλεγμένοι στα πλοκάμια εθισμών και της πορνείας. Ανά τακτά διαστήματα η διακονία προσφέρει ‘’Τσάντες Αγάπης’’ σε δρόμους, πλατείες και φτωχά σπίτια του Κέντρου της Αθήνας. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.passagetolife.gr

Νέα ζωή

Η εκκλησία μας στηρίζει και συμμετέχει με εθελοντές της σε διάφορες δράσεις της Νέας Ζωής. Το Σωματείο Υποστήριξης και Αποκατάστασης Εκδιδόμενων Ατόμων «Νέα Ζωή»που σχετίζεται με τις ευαγγελικές εκκλησίες παρέχει βοήθεια και πληροφορίες εδώ και 11 χρόνια σε ιερόδουλες και τραβεστί.

Η εικοσαμελής ομάδα τους είναι πολυεθνική, καθώς οι περισσότερες ιερόδουλες προέρχονται από Νιγηρία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Αλβανία, Ρωσία. Καβάλας, Σωκράτους, πλατεία Θεάτρου, Βαρβάκειος αγορά είναι οι δρόμοι που επισκέπτονται Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη, πρωί απόγευμα και νύχτα από 11 έως τρεις το πρωί. [iii]

Μέσα στην καρδιά της πόλης μας γίνεται ένα σύγχρονο σκλαβεμπόριο, με την ανοχή της κοινωνίας και την αδιαφορία των αρχών. Το trafficking, δηλαδή η διακίνηση και το εμπόριο λευκής σαρκός, είναι μία από τις σύγχρονες μάστιγες της παγκοσμιοποίησης. Η οργάνωση της Νέας Ζωής αγωνίζεται να πλησιάσει θύματα του trafficking αλλά και γενικότερα γυναίκες και άνδρες που εκδίδονται δείχνοντάς τους έμπρακτο έλεος.

Η πίστη μας στον Δημιουργό Θεό, μας οδηγεί στη θεώρηση του σώματος και της ζωής ως ιερού δώρου το οποίο πρέπει να περιβάλλεται με αξιοπρέπεια και τιμή. Αυτό μας ωθεί να αντιδρούμε σε κάθε μορφή ευτελισμού και εξαχρείωσης του.

Στατιστικές trafficking: Περισσότερα από 1.800.000 παιδιά και νέοι πέφτουν κάθε χρόνο θύματα του trafficking. Το σύγχρονο δουλεμπόριο ανθεί στον 21ο αιώνα, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στα πιο προσοδοφόρα εγκλήματα μετά το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων. Το ετήσιο κέρδος ανά θύμα υπολογίζεται σε 67.200 δολάρια στις βιομηχανοποιημένες χώρες και σε 10.000 σε Αφρική και Ασία. Στην Ελλάδα δε, οι εκτιμήσεις των ΜΚΟ ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων εμπορίας με σκοπό την πορνεία σε 40.000 ετησίως (γυναίκες και παιδιά).[iv]

Καθαριότητα πόλης

Η εκκλησία μας ανά περιόδους καθαρίζει την περιοχή γύρω από την εκκλησία με κεντρικό σύνθημα "Καθαρότητα στην καρδιά και  στο περιβάλλον."

Σύμφωνα με έρευνα, που διεξάχθηκε ανάμεσα σε 140 πόλεις του κόσμου, η Αθήνα χαρακτηρίζεται ως η πόλη με τις χειρότερες συνθήκες διαβίωσης στη Δυτική Ευρώπη!  [v] Η Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία έχει οργανώσει «Πρόγραμμα Καθαρισμού της Πόλης» αρχικά στο Βόλο και αργότερα και σε άλλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης και της Αθήνας, αλλά και του Πειραιά.

Αν καθένας ξεκινήσει να νοικοκυρεύει τη γειτονιά του μπορούμε να γίνουμε μια αλυσίδα που θα καθαρίζει όλον τον πλανήτη μας. Αν οι χριστιανοί άνδρες και γυναίκες όλης της Ευρώπης αλλά και όλου του πλανήτη νοικοκυρεύουν τη γειτονιά τους και μπουν στη δουλειά με τις σκούπες και τα φαράσια, και αν τους ακολουθήσουν και άλλοι, τότε μπορούμε να νοικοκυρέψουμε τον πλανήτη μας ολόκληρο.   Όταν μολύνουμε και καταστρέφουμε τη γη και το πλήρωμά της, αμαρτάνουμε στον Κύριό μας, Κύριο και Δημιουργό της γης και του πληρώματός της, διότι "Του Κυρίου είναι η γη και το πλήρωμά της, η οικουμένη και όσοι την κατοικούνε" (Ψαλμός 24.1). Καθαρίζοντας την γειτονιά μας, την περιοχή μας και τον πλανήτη μας νοικοκυρεύουμε το σπίτι που ανήκει στο Θεό, το σπίτι που Εκείνος δημιούργησε για να ζούμε μαζί με όλους τους άλλους κατοίκους του, όλα τα άλλα όντα που ζουν σ’ αυτό. [vi]

 Βοήθεια σε πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες

Πιστεύουμε πως όλοι οι άνθρωποι είναι δημιουργημένοι κατ΄εικόνα και ομοίωση και πως όλοι είμαστε εξίσου σημαντικοί για τον Θεό.

Η εκκλησία μας υποστηρίζει την προσπάθεια της μη κερδοσκοπικής διαδογματικής χριστιανικής οργάνωσης ΧΕΡΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑΣ. Μέλη της εκκλησίας μας βοηθούν στα γεύματα αγάπης που παρέχει δωρεάν σε όσους χρειάζονται τα ΧΕΡΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑΣ.Τα ΧΕΡΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑΣ είναι ένας θρησκευτικός, φιλανθρωπικός, μη κερδοσκοπικός Σύλλογος νόμιμα αναγνωρισμένος με στόχο να βοηθήσει τις φυσικές ανάγκες των προσφύγων και των ομάδων εθνικών μειονοτήτων, δείχνοντας έτσι την αγάπη του Χριστού με ανάλογους πρακτικούς τρόπους που είναι σύμφωνοι με τις αρχές της Αγίας Γραφής (Βίβλου) και τις ανθρωπιστικές οικουμενικές παραδόσεις των Ελλήνων, να τους διδάξει και να τους μορφώσει με βάση τις υγιείς Χριστιανικές Αρχές της Βίβλου, και γενικά να τους προσφέρει κάθε Βιβλική, ηθική και φιλανθρωπική βοήθεια. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της διακονίας www.helpinghands.gr

Παράλληλα με την συνδρομή της προς την διακονία ΧΕΡΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑΣ η εκκλησία μας βοηθά οικονομικούς μετανάστες που ζουν στην ευρύτερη περιοχή Νίκαιας και Κορυδαλλού, μέσω της κάλυψης βασικών τους αναγκών, της καθοδήγησης μας (πάντοτε στα πλαίσια της νομιμότητας και των δυνατοτήτων μας) για την συμμετοχή τους σε δημοτικά προγράμματα εκπαίδευσης  στην ελληνική γλώσσα, την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό (π.χ. πρόγραμμα Οδυσσέας) και την όσο το δυνατόν πιο ομαλή ένταξη τους στην ελληνική κοινωνία.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε πως η Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία στο σύνολο της είναι πολύ δραστήρια σε ανθρωπιστικές, φιλανθρωπικές και οικολογικές δραστηριότητες. Διατηρεί κέντρο αποτοξίνωσης για τοξικομανείς στην Θήβα, το γηροκομείο «Καλός Σαμαρείτης» στην Κατερίνη, στηρίζει κέντρα παροχής τροφής και φιλοξενίας για μετανάστες καθώς και οργάνωση που φροντίζει εκδιδόμενες γυναίκες. Παράλληλα αναπτύσσει διάφορες άλλες δράσεις όπως αιμοδοσία, το περιβαλλοντικό πρόγραμμα "Καθαρή Πόλη" σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, όπως η Αθήνα και ο Βόλος, ενώ διοργανώνει και διάφορες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, και μουσικά φεστιβάλ. Στις φυσικές ή άλλες καταστροφές η ΕΕΕ προσφέρει πρόθυμα τη βοήθειά της (σεισμοί 1999, Πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο, Αιτή, πυρόπληκτοι και σεισμόπληκτοι στην Πελοπόννησο[i]). Επίσης, η Ευαγγελική Εκκλησία λειτουργεί κατασκηνώσεις για παιδιά και ενήλικες, στην Λεπτοκαρυά και στον Κάλαμο.


[i]«Κοντά στους πυρόπληκτους και η Ευαγγελική Εκκλησία», Εφημερίδα Πατρίς, Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2007, http://www.evangelicals.gr/images/patris_14_10_07.jpg

«Καλλώπισαν 16 χλμ. δρόμου με 4.000 φυτά», Εφημερίδα Πρώτη της Ηλείας, http://www.protinews.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=11066&Itemid=1

«Κοντά στους πυρόπληκτους». Πληροφορίες για την πρωτοβουλία της Β΄ Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησία υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας και σε συνεργασία με άλλες Ευαγγελικές Εκκλησίες, μεταξύ των οποίων και η Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία Νικαίας,http://web.mac.com/thodoris.gr/iWeb/9E48EA9E-56E5-11DC-B014-000D9340BE12/9E52E4EA-56E5-11DC-B014-000D9340BE12.html

[ii]«Μισό εκατομμύριο (μόνο;) οι παράνομοι μετανάστες στην Ελλάδα!» Εφημερίδα Πρώτο Θέμα, , http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=100097

[iii]ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΝΕΑ ΖΩΗ». Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, , Κυριακή 14 Μαρτίου 2010, http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=141095), Τα θύµατα σωµατεµπορίας στο Κέντρο της Αθήνας έχουν αυξηθεί τροµακτικά, ΤΑ ΝΕΑ, Παρασκευή 20 Μαΐου 2011, http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4631712

[iv]Πηγή: «40.000 γυναίκες και παιδιά, κάθε χρόνο θύματα του trafficking στην Ελλάδα», Ελευθεροτυπία, Της Λιάνας Σπυροπούλου, Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009, , http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=91828

[v]«Αθήνα, η χειρότερη πόλη της Δύσης!» της  Αμαλίας Κουλακιώτη http://www.contra.gr/Life/Finance/311232.html

[vi]ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ,  της Ιωάννας Σαχινίδου Αστέρας της Ανατολής