Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία
Νίκαιας
 
 

Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία Νίκαιας

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
17-01-2010
Τα στάδια της πνευματικής ωριμότητας
Η πνευματική υγεία ισοδυναμεί με πνευματική ωριμότητα; Όχι ένα πεντάχρονο μπορεί να είναι υγιές αλλά δεν είναι ώριμο. Μπορεί να έχουμε πνευματική υγεία και να μην έχουμε πνευματική ωριμότητα.

 

Η πνευματική υγεία ισοδυναμεί με πνευματική ωριμότητα; Όχι απαραίτητα. Ένα πεντάχρονο μπορεί να είναι υγιές αλλά μπορεί να μην είναι ώριμο. Μπορεί να έχουμε πνευματική υγεία και να έχουμε πνευματική ωριμότητα.

Μπορούμε να έχουμε χαρίσματα και να είμαστε ανώριμοι; Ο Παύλος γράφει 2 επιστολές όπου αναφέρεται ξανά και ξανά στην πνευματική ανωριμότητα των Κορίνθιων. Οι Κορίνθιοι χρησιμοποιούσαν τα χαρίσματα τους όχι (Εφεσίους 4:12)για την τελειοποίηση των αγίων, για το έργο τής διακονίας, για την οικοδομή τού σώματος του Χριστού, αλλά ως παιχνίδια, για την προσωπική τους ανάδειξη, αναγνώριση και επιβράβευση. Ο Παύλος τους λέει  (Α΄Κορινθίους 1:7)δεν μένετε οπίσω εις ουδέν χάρισμα, προσμένοντες την αποκάλυψιν του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού·. (Α΄Κορινθίους 3:1)Αδελφοί, και εγώ δεν μπόρεσα να σας μιλήσω, ως προς πνευματικούς [ανθρώπους], αλλά ως προς σαρκικούς, ως προς νήπια εν Χριστώ.

Ο Σάμψων είχε πολλά χαρίσματα αλλά δεν έκανε ώριμες επιλογές. Οπότε, η ωριμότητα επίσης δεν πρέπει να συγχέεται με την πνευματικότητα.

 

Τι είναι λοιπόν ωριμότητα;

Προσπαθήσαμε με την Ρωμαίους 12 να την περιγράψουμε. Ωριμότητα είναι να μοιάσουμε στον Χριστό, να γίνουμε μικροί Χριστοί και να έχουμε σωστές σχέσεις με τον Θεό, τον κόσμο, τον εαυτό μας και τους άλλους.

 

Η διακονία μου είναι πιο επιτυχημένη όχι μονάχα όταν αυξηθεί ο αριθμός των παιδιών στο Κυριακό σχολείο και όμιλο νέων και στον όμιλο ζευγαριών και στην εκκλησία, αλλά και όταν αρχίζουμε όλοι μαζί να γινόμαστε πιο πολύ σαν τον Χριστό, «τον οποίο εμείς κηρύττουμε νουθετώντας κάθε άνθρωπο, και διδάσκοντας κάθε άνθρωπο με κάθε σοφία, για να παραστήσουμε κάθε άνθρωπο τέλειον εν Χριστώ Ιησού·» (Επιστολή προς Κολοσσαείς 1:29)

Η ωριμότητα είναι μία διαδικασία που διαρκεί μια ζωή, κανείς δεν είναι ή γίνεται αυτόματα ώριμος. Όταν σωζόμαστε δεν είμαστε αυτόματα ώριμοι.

Πώς μπορούμε να πάμε από παιδική ηλικία, σε νεότητα και σε ωριμότητα σε πνευματικό επίπεδο;

(Α΄ Επιστολή του Ιωάννη  2:12) Γράφω προς εσάς, τεκνία, διότι συνεχωρήθησαν αι αμαρτίαι σας διά το όνομα αυτού.

Τα μωρά είναι αθώα, αλλά είναι και εγωιστικά, τεμπέλικα, αγενή και αδιαφορούν για τους άλλους.

Η μεγάλη εκκλησία δεν είναι εκείνη η εκκλησία που όλοι είναι ώριμοι Χριστιανοί. Είναι σαν να λέμε ότι η καλή οικογένεια είναι η οικογένεια που έχει μονάχα παιδιά. Δόξα τον Θεό για τις βρώμικες πάνες, για τα πράγματα που σπάνε τα μωρά.

Τα τέκνα επικεντρώνονται μονάχα στην συγχώρεση των αμαρτιών τους. Επικεντρώνονται το να πάνε στον ουρανό. Για αυτό όταν αναφέρονται στον Θεό ομιλούν για την διαφορά του πριν και του μετά και αυτό είναι υπέροχο. Είναι υπέροχο να ακούς όλους τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους ο Θεός ενεργεί και ευλογεί.

Το δεύτερο στάδιο είναι  οι νεανίσκοι.

Νεανίσκοι καλούνται να είναι υπηρέτες και πολεμιστές.

Υπηρετείς ή σε υπηρετούν; Δεν θέλω να προσβάλλω κανένα αλλά μερικές φορές κάνουμε κάτι ερχόμαστε στην εκκλησία ή κάνουμε κάτι για την εκκλησία ή τον Θεό και νομίζουμε ότι του κάναμε και χάρη.

Αν όλοι στην εκκλησία ήτανε σαν και εμένα και εσένα τι είδους εκκλησία θα είχαμε; 

Όταν γίνεσαι νέος αρχίζουνε οι ευθύνες, όταν είσαι παιδί έχεις λίγες υποχρεώσεις με δεδομένες συνέπειες και υποχρεώσεις. Πρέπει αν σπουδάσεις να διαβάζεις, να είσαι πιο προσεκτικός με τα χρήματα σου, να μάθεις να αποταμιεύεις και να ξοδεύεις σοφά, να ψάξεις για δουλειά, να δουλεύεις σύμφωνα με τις απαιτήσεις του εργοδότη. Πρέπει να πάψεις να ζεις για τον εαυτό σου.

(Α΄ Επιστολή του Ιωάννη   2:14)Έγραψα προς εσάς, νεανίσκοι, διότι είσθε ισχυροί και ο λόγος του Θεού μένει εν υμίν και ενικήσατε τον πονηρόν.

Το τρίτο στάδιο είναι η πατρότητα.

Όταν γίνεσαι πατέρας αλλάζει όλη σου η ζωή, δεν ζεις πλέον για τον εαυτό σου.

(Α΄ Επιστολή του Ιωάννη   2:13)Γράφω προς εσάς, πατέρες, διότι εγνωρίσατε τον απ' αρχής. (Α΄ Επιστολή του Ιωάννη   2:14)Έγραψα προς εσάς, πατέρες, διότι εγνωρίσατε τον απ' αρχής.

Ουσιαστικά χρησιμοποιεί την ίδια φράση δύο φορές για έμφαση. Γιατί; Επειδή ο πατέρας είναι σοφός, γνωρίζει, καταλαβαίνει, δεν διαμορφώνει τις περιστάσεις από θεολογία, δεν προσπαθεί να κερδίσει την αποδοχή και αγάπη του Θεού με την υπακοή του.

Στον Ψαλμό 103:17 διαβάζουμε πως ο Θεός φανέρωσε τους δρόμους του στον Μωυσή, τα έργα του στους γιους Ισραήλ.

Χρησιμοποιεί παιδιά, νεανίσκους και πατέρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά τα εδάφια δεν αναφέρονται σε γυναίκες. Μιλάμε για μία πατριαρχική κοινωνία.

Ο πατέρας έχει παιδιά. Έχεις οδηγήσει κάποιον στον Χριστό; Έχεις πνευματικά παιδιά;

Ένα σημάδι πνευματικής ωριμότητας είναι και το να έχεις πνευματικά παιδιά. Αυτό όμως δεν πρέπει να ταυτίζεται με πνευματική ωριμότητα.

Αν όχι, έχεις προσπαθήσει για αυτό, μοιράζεσαι το ευαγγέλιο του Χριστού με τους άλλους; Ντρέπεσαι για τον Χριστό και το ευαγγέλιο;

Ο πατέρας είναι σοφός, έχει ικανότητα να δώσει και να μην νοιάζει για το τι θα πάρει.

Ο πατέρας κάνει θυσίες για τους άλλους. Ακούει τα παράπονα και τις γκρίνιες όλης της οικογένειας και συνεχίζει να εργάζεται και να δουλεύει, ώστε όλοι οι άλλοι να  έχουνε ότι χρειάζονται. Δίνει στους άλλους ότι χρειάζονται περισσότερο, όταν το αξίζουν λιγότερο, ακόμα και όταν αυτό εμπεριέχει μεγάλο προσωπικό κόστος. Δεν έχει δικά του πλάνα, δικές του προτεραιότητες, δική του ζωή, ανεξάρτητη από αυτή των παιδιών.

Την ίδια στιγμή όμως η Γραφή μας καλεί να είμαστε σαν παιδιά, να έχουμε εξάρτηση από πατέρα μας, αθωότητα, να σκεφτόμαστε σωστά για άλλους, να είμαστε επιεικείς με γύρω μας, να έχουμε ενθουσιασμό, να μην ξεχνούμε ότι οι αμαρτίες μας είναι συγχωρεμένες.

Όταν είμαστε πνευματικοί πατέρες καλούμαστε να έχουμε την αθωότητα της πρώτης ηλικίας, τον ενθουσιασμό της νεανικής ηλικίας και την ωριμότητα και σοφία της πατρότητας. Τότε, τα παιδιά νιώθουν άνετα μαζί μας διότι επιδεικνύουμε αθωότητα, οι νέοι θα αισθάνονται όμορφα επειδή θα συνεχίζουμε να έχουμε ενθουσιασμό και οι μεγάλοι θα απολαμβάνουν την κοινωνία μαζί μας επειδή θα είμαστε ώριμοι.

Ο Ιωάννης τον οποίο ο Χριστός αγαπούσε και ο οποίος έγραψε για την Αποκάλυψη, ο μόνος μαθητής του Χριστού που πέθανε από φυσικά αίτια και έγραψε το βιβλίο για το μέλλον.

Θυμάστε ποιο ήτανε το παρατσούκλι του Ιωάννη που του έδωσε ο Χριστός; Γιος της βροντής! (Κατά Μάρκον Άγιον Ευαγγέλιον 3:17)και τον Ιάκωβο, το γιο του Ζεβεδαίου, και τον Ιωάννη, τον αδελφό του Ιακώβου, που τους ονόμασε Βοανεργές και που σημαίνει «Γιοι Βροντής».  Ο Ιωάννης ήτανε εγωιστής. Πήγε στον Χριστό μαζί με άλλους μαθητές και είπε Κύριε όταν εγκαθιδρύσεις την βασιλεία σου θα ήθελα να κάτσω στο δεξί σου χέρι και ο αδερφός μου να κάτσει στα αριστερά. Όταν περνούσαν από την Σαμάρεια και οι Σαμαρείτες αντιστέκονταν και εναντιώνονταν στο μήνυμα του Χριστού, είπε στον Χριστό «Κύριε θέλεις να καλέσουμε φωτιά από τον ουρανό;»

Ο Ιωάννης ήτανε παιδί, αλλά προόδευσε στην πίστη και έπειτα αποκαλείται αγαπημένος απόστολος. Στην Σαμάρεια έπειτα έφερε φωτιά αναζωπύρωσης. Έγραψε μία επιστολή με κύριο μήνυμα του την αγάπη για άλλους. Ο Ιωάννης μιλά για την προσωπική του ζωή. Αν υπήρξε ελπίδα για τον Ιωάννη, υπάρχει και για εμένα και εσένα. Αν δεν προοδεύουμε πνευματικά και αν αυτό δεν το βλέπουν οι άλλοι γύρω μας και εμείς τότε αμαρτάνουμε. Αν δεν αγαπάμε τον Θεό περισσότερο από ότι χθες, τότε αμαρτάνουμε.

Πώς μπορούμε να ωριμάσουμε;

  1. Αύξηση προϋποθέτει το θαύμα ζωής
  2. Αύξηση απαιτεί χρόνο
  3. Αύξηση απαιτεί καθημερινή τροφή

 Εμείς βασιζόμαστε πολλές φορές στο κήρυγμα της Κυριακής το πρωί. Αυτό είναι σαν να δίνουμε σε ένα παιδί 4 λίτρα γάλα σε μια ημέρα. Πρέπει να τρεφόμαστε καθημερινά. Η δύναμη έρχεται από εκεί. Τα μωρά θα φάνε τυποποιημένο φαγητό, θα φάνε ότι τους δώσεις, όσα πατατάκια και γλυκά τους δώσεις. Θα βάλουνε οτιδήποτε στο στόμα τους και δεν καταλαβαίνουν ότι αυτό είναι λάθος. Πρέπει να αποκτήσουμε διάκριση, στο τι ακούμε και διαβάζουμε.

4.Απαιτεί πειθαρχία και άσκηση

(Επιστολή προς Εβραίους 5:14)Ενώ η στερεά τροφή ταιριάζει στους αναπτυγμένους, που χάρη στην εξάσκηση έχουν γυμνασμένα τα αισθητήριά τους, έτσι ώστε να κάνουν διάκριση ανάμεσα στο καλό και στο κακό.