Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία
Νίκαιας
 
 

Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία Νίκαιας

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
12-09-2009
Μοναξιά μου όλα
Νιώθεις πως είσαι μόνος ή μόνη επειδή δεν είσαι αρκετά καλός ή καλή; Αισθάνεσαι πως κανείς δεν μπορεί να σε καταλάβει; Νικάμε την μοναξιά σύμφωνα με την Γραφή όταν ανήκουμε σε μια κοινότητα αγάπης και όταν δίνουμε στους άλλους αυτό που περιμένουμε από εκείνους.

Νιώθεις πως είσαι μόνος ή μόνη επειδή δεν είσαι αρκετά καλός ή καλή; Αισθάνεσαι πως κανείς δεν μπορεί να σε καταλάβει;

Η πιο παγερή και πνιγηρή μοναξιά πολιορκεί όσους πενθούν , όσους θρηνούν για το χαμό αγαπητών προσώπων. Μία ποιήτρια έγραψε

«Πώς λαχταρούν το άγγιγμα ενός χεριού
που δεν υπάρχει τώρα, ως και τον ήχο μιας φωνής
που στου θανάτου χάθηκε τη μπόρα.»

Ο Ράινερ Μαρία Ρίλκε περιγράφει την μοναξιά ως εξής :

Η μοναξιά μοιάζει με τη βροχή . Τα βράδια
Απ΄ του πελάγους αναθρώσκει τον καθρέπτη,
Από κοιλάδες μακρινές κι από λιβάδια
Στον ουρανό ανεβαίνει πάντα που την έχει .
Κι ύστερα , από εκεί ψηλά, στην πόλη πέφτει.
Πέφτει την ώρα που το φως πια δεν αντέχει,
Όταν τους δρόμους βάφουν πάλι τα σκοτάδια,
Κι όταν τα σώματα χωρίζουν λυπημένα
Δίχως να βρούν ό,τι ζητούν, μένοντας ξένα
Κι όταν οι άνθρωποι εκείνοι που μισούνται,
Πάλι στο ίδιο στρώμα πέφτουν και κοιμούνται:
Τη μοναξιά την παίρνουν τότε τα ποτάμια....

Η χειρότερη μοναξιά υπάρχει όταν είμαστε περικυκλωμένοι από άλλους και αισθανόμαστε μόνοι.Δεν είναι αλήθεια , τραγικό να ζούνε δύο κάτω απoτην ίδια στέγη και να κοιμούνται πάνω στο ίδιο κρεβάτι και όμως να είναι κατά βάθος ξένοι;Ο Τένεσση Ουΐλλιαμς διαπιστώνει: «Είμαστε καταδικασμένοι σε φυλάκιση μες στο μοναχικό κελί του ίδιου του κορμιού μας».

Η μοναξιά προσβάλλει ανεξαίρετα τους πλούσιους και τους φτωχούς, τους μορφωμένους και τους αμόρφωτους, σε όλες τις εποχές του έτους , σε όλες τις φάσεις της ζωής .

Του σύγχρονου ανθρώπου η τραγωδία , είναι της μοναξιάς η τραγωδία. Νιώθουμε μόνοι μέσα στις πολυκατοικίες που συνωστιζόμαστε, στους δρόμους, τους πολύβουους, των άξενων μεγαλουπόλεων που διαγκωνιζόμαστε με πλήθη συνανθρώπων μας. Ο διπλανός μας, δεν συμμετέχει στις χαρές μας, δεν συμμερίζεται τις θλίψεις μας, δεν έχει μάτια για να δει τον πόνο μας, αυτιά να ακούσει την κραυγή μας.  (http://www.cbc.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=32&Itemid=31)

Υπάρχει ένα μέρος όπου ο θεός δημιούργησε όπου μπορείς να βιώσεις αυθεντική αγάπη και σύνδεση. Είναι ένα μέρος όπου η μοναξιά δεν καλοσωρίζεται και αντιμετωπίζεται.

(Πρώτη Επιστολή προς Ιωάννου 1:1-4) Εκείνο, το οποίον ήτο απ' αρχής, το οποίον ηκούσαμεν, το οποίον είδομεν με τους οφθαλμούς ημών, το οποίον εθεωρήσαμεν και αι χείρες ημών εψηλάφησαν, περί του Λόγου της ζωής·και η ζωή εφανερώθη, και είδομεν και μαρτυρούμεν και απαγγέλλομεν προς εσάς την ζωήν την αιώνιον, ήτις ήτο παρά τω Πατρί και εφανερώθη εις ημάςεκείνο, το οποίον είδομεν και ηκούσαμεν, απαγγέλλομεν προς εσάς· διά να έχητε και σεις κοινωνίαν μεθ' ημών· και η κοινωνία δε ημών είναι μετά του Πατρός και μετά του Υιού αυτού Ιησού Χριστού.Και ταύτα γράφομεν προς εσάς, διά να ήναι πλήρης η χαρά σας.

Ο Θεός νοιάζεται για την μοναξιά σου

Όταν προσεύχεσαι Εκείνος νοιάζεται. Δεν σου έχει γυρίσει την πλάτη.Δεν σε έχει ξεχάσει ή ξεγράψει. Δεν σε έχει λησμονήσει. 10 Και αν ο πατήρ μου και η μήτηρ μου με εγκαταλείψωσιν, ο Κύριος όμως θέλει με προσδεχθή. (Ψαλμός 27). Η αγκαλιά Του είναι πάντοτε ανοιχτή και σε περιμένει

Ο Χριστός καταλαβαίνει την μοναξιά σου

ΠΡΙΝ ΣΤΑΥΡΩΘΕΙ ΑΙΣΘΑΝΟΤΑΝ ΜΟΝΟΣ

Ο Θεός ξέρει τι σημαίνει να σε έχουνε γυρίσει την πλάτη, να σε έχουνε προδώσει, να σε έχουνε εγκαταλείψει.

Ξέρει τι σημαίνει να νιώθεις πως κανείς δεν σε καταλαβαίνει πραγματικά. Ξέρει τι σημαίνει να μην σε αποδέχονται για οτιδήποτε είσαι και πιστεύεις.

Δέστε, έρχεται ώρα και ήδη ήρθε, να σκορπιστείτε κάθε ένας στα δικά του, και να με αφήσετε μόνον· αλλά, δεν είμαι μόνος, επειδή ο Πατέρας είναι μαζί μου· Ιωάννης 16:32

Ο Χριστός σε προσκαλεί σε μια προσωπική σχέση

Ο Χριστός λέει με ανοιχτές αγκάλες

28 Έλθετε προς με, πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι (αυτό νιώθουμε όταν αισθανόμαστε μόνοι), και εγώ θέλω σας αναπαύσει. 29 Άρατε τον ζυγόν μου  εφ' υμάς και μάθετε απ' εμού (δεν μας ζητά να κάνουμε κάτι που Εκείνος δεν έχει κάνει πρώτα)  διότι πράος (έχω απεριόριστη δύναμη υπό έλεγχο) είμαι και ταπεινός (όχι επικριτκός, προσεγγίσιμος) την καρδίαν, και θέλετε ευρεί ανάπαυσιν εν ταις ψυχαίς υμών· 30 διότι ο ζυγός μου είναι καλός και το φορτίον μου ελαφρόν.  (Ματθαίος 11:28-30)

Η προσωπική σχέση με τον Χριστό σημαίνει πως ανήκει στην οικογένεια Του

Δεν μπορούμε να πούμε ναι στο Χριστό και όχι στην εκκλησία.

(Επιστολή προς Ρωμαίους 12:4-5) Διότι καθώς έχομεν εν ενί σώματι μέλη πολλά, πάντα δε τα μέλη δεν έχουσι το αυτό έργον,5 ούτω και ημείς οι πολλοί εν σώμα είμεθα εν Χριστώ, ο δε καθείς μέλη αλλήλων.

Είμαστε μέλη αλλήλων. Πολλοί γνωρίζουμε πως είμαστε μέλη μιας οικογένειας. Πολλές φορές δεν νιώθουμε την αγάπη και σύνδεση.  Γνωρίζουμε πως υπάρχει θεσιακά ή πώς θα έπρεπε να υπάρχει, αλλά δεν την βιώνουμε, νιώθουμε.   Θεσιακά μπορούμε να είμαστε μέλη αλλήλων, έχουμε βιώσει την ίδια αγάπη και συγχώρεση, έχουμε σχέση με τον ίδιο πατέρα. Βιωματικά όμως δεν το βιώνουμε αυτό.

Είσαι μόνος επειδή ο Θεός δεν νοιάζεται; ΟΧΙ

Είσαι μόνη επειδή ο Θεός δεν σε καταλαβαίνει; ΟΧΙ

Είσαι μόνος επειδή κανείς δεν νοιάζεται για σένα και δεν σε επισκέπτεται; ΟΧΙ

Γιατί οι Χριστιανοί τότε νιώθουμε μόνοι;

  • Επειδή έχουμε την λάθος εικόνα για την εκκλησία
  • Επειδή έχουμε την λάθος εικόνα για τις ανθρώπινες σχέσεις

Θέλω να σκεφτούμε την εκκλησία όχι ως οργανισμό, πρόγραμμα, κτίριο, αλλά ως σύνδεση.  Η εκκλησία είναι μία κοινότητα, όπου μοιράζεσαι τα προβλήματα σου και συνδέεσαι με άλλους. Η εκκλησία δεν είναι ένα γκρουπ κοινωνικής δικτύωσης. Δεν είναι μία εναλλακτική του κινηματογράφου ή του θεάτρου.  Η εκκλησία δεν έχει εκδηλώσεις, έχει εκφράσεις λατρείας. Λατρεία είναι οτιδήποτε κάνουμε.

Ποιοι είμαστε; Παιδιά του Θεού

Που ανήκουμε; Σε μια πνευματική οικογένεια, την εκκλησία που αποτελείται από όλους τους πιστούς.

Τι πρέπει να κάνουμε; Να βρω το χάρισμα μου και να το χρησιμοποιήσω για την δόξα Του

Πώς να νικήσω την μοναξιά μου;

1. Συνειδητοποίησε την ανάγκη σου

Χρειαζόμαστε ο ένας για τον άλλο. Είμαστε όντα δημιουργημένα για σχέσεις.  Ο θεός δεν σχεδίασε την ζωή μας για να είμαστε μόνοι μας.Ο Θεός μας έχει δώσει δυνάμεις για να βοηθούμε άλλους και αδυναμίες για να ζητούμε βοήθεια από άλλους.

2. Κάνε εσύ την πρώτη κίνηση

Είναι υπέροχο όταν κάνουν οι άλλοι την 1η κίνηση.  Σήκωσε το τηλέφωνο. Πλησίασε άλλους, ειδικότερα όσους είναι μόνοι.  Ειδικότερα όσους οι άλλοι δεν αγαπούν, πλησιάζουν, αγγίζουν, συναναστρέφονται. Ο Χριστός είχε ένα παρατσούκλι. Το παρατσούκλι του Χριστού ήτανε φίλος των αμαρτωλών. Τον κατηγορούσαν ευθέως για αυτό. Πολλές φορές λέμε, κανείς δεν νοιάζεται, μιλάει, σκέφτεται. Και γκρινιάζουμε και παραπονιόμαστε. ΟΙ ίδιοι όμως που παραπονιόμαστε, δεν το κάνουμε σε άλλους, για άλλους.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΝΑ

  • ΚΑΝΟΥΝΕ
  • ΠΟΥΝΕ

ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΟΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ.

3. Συνειδητοποίησε πως δεν είσαι μόνος και πως η μοναξιά δεν είναι αμαρτία

Δεν υπάρχει κάποιος που να μην χρειάζεται βοήθεια.

Πιστεύουμε πως οι πνευματικοί είναι αυτοί που δεν χρειάζονται τους άλλους. Αυτοί που είναι ανεξάρτητοι.

Στην Γραφή όμως διαβάζουμε για τον Ιερεμία που ένιωθε μόνος. Ο προφήτης Ηλίας ήθελε να πεθάνει επειδή αισθανόταν πως ήτανε ο μόνος που πραγματικά προσπαθούσε.

14 Και είπε: Στάθηκα στο έπακρον ζηλωτής τού Κυρίου των δυνάμεων· επειδή, οι γιοι Ισραήλ εγκατέλειψαν τη διαθήκη σου, κατέστρεψαν τα θυσιαστήριά σου, και θανάτωσαν τους προφήτες σου με ρομφαία· και εγώ εναπέμεινα μόνος· και ζητούν τη ζωή μου, για να την αφαιρέσουν.

15 Και ο Κύριος του είπε: Πήγαινε, γύρνα πίσω στον δρόμο σου, στην έρημο της Δαμασκού· και όταν έρθεις, χρίσε τον Αζαήλ βασιλιά επάνω στη Συρία·

16 και τον Ιηού, τον γιο τού Νιμσί, θα τον χρίσεις βασιλιά επάνω στον Ισραήλ· και τον Ελισσαιέ, τον γιο τού Σαφάτ, από την Αβέλ-μεολά, θα τον χρίσεις προφήτη αντί για σένα·

17 Και θα συμβεί, ώστε αυτός που θα διασωθεί από τη ρομφαία τού Αζαήλ, θα τον θανατώσει ο Ιηού· κι αυτός που θα διασωθεί από τη ρομφαία τού Ιηού, θα τον θανατώσει ο Ελισσαιέ·

18 άφησα, όμως, στον Ισραήλ 7.000, όλα τα γόνατα όσα δεν έκλιναν στον Βάαλ, και κάθε στόμα που δεν τον φίλησε.

Ο Παύλος αισθανόταν μόνος, όταν τον εγκατέλειψαν στενοί του συνεργάτες.

Ο Ιησούς Χριστός ήτανε «καταπεφρονημένος και απερριμμένος υπό των ανθρώπων (Ης 53:3)»

Στην ίδια μέρα το πολύ πλήθος τον άκουγε με ευχαρίστηση (Mάρκος 14:50) και έπειτα  όλοι οι μαθητές, αφού τον εγκατέλειψαν, έφυγαν (Ματθαίος 26:56). Η μοναξιά δεν είναι αμαρτία. Η απελπισία όμως είναι αμαρτία (Εβρ.11:1). Καλούμαστε να μην απελπιζόμαστε (Ψαλμός 27, Εβραίους 13:5-6)

4. Ας είμαστε ευάλωτοι

Ας μην υποκρινόμαστε. Όλοι φοβόμαστε. Εγώ δεν θέλω να είμαι δίπλα σε άλλους που ποτέ δεν έχουνε πρόβλημα, ποτέ δεν αγχώνονται, πάντοτε έχουνε πίστη, ποτέ δεν λυγίζουν. Γιατί; Επειδή δεν υπάρχουνε τέτοιοι άνθρωποι. Δόξα τον Θεό η Γραφή είναι γεμάτη με παραδείγματα αντρών και γυναικών σαν και εμάς.

Ας είμαστε ευάλωτοι με προσοχή, όχι σε όλους.

Για να το κάνουμε αυτό όμως πρέπει να ξεπεράσουμε τους φόβους μας και να πάρουμε ρίσκα. Τον φόβο ότι θα είναι όπως την προηγούμενη φορά που δοκιμάσαμε.

Δεν υπάρχει πιο άδεια ζωή από την εγωκεντρική ζωή και το αντίθετο.

5. Προσευχήσου και εμπιστέψου τον Θεό.

Δεν θέλω σας αφήσει ορφανούς· έρχομαι προς εσάς.  Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο 14:17

Επειδή είμαι πεπεισμένος ότι ούτε θάνατος ούτε ζωή ούτε άγγελοι ούτε αρχαί ούτε δυνάμεις ούτε παρόντα ούτε μέλλοντα ούτε ύψωμα ούτε βάθος ούτε άλλη τις κτίσις θέλει δυνηθή να χωρίση ημάς από της αγάπης του Θεού της εν Χριστώ Ιησού τω Κυρίω ημών.  - Επιστολή προς Ρωμαίους 8:38-39

και πάσαν την μέριμναν υμών ρίψατε επ' αυτόν, διότι αυτός φροντίζει περί υμών.-Πρώτη επιστολή του πέτρου 5:7

Και ο Κύριος θέλει είσθαι καταφύγιον εις τον πένητα, καταφύγιον εν καιρώ θλίψεως. Και θέλουσιν ελπίσει επί σε οι γνωρίζοντες το όνομά σου· διότι δεν εγκατέλιπες τους εκζητούντάς σε, Κύριε.  -Ψαλμός 9:9-10

Ανδρίζεσθε και θαρρείτε, μη φοβείσθε μηδέ δειλιάτε από προσώπου αυτών· διότι Κύριος ο Θεός σου, αυτός είναι ο πορευόμενος μετά σού· δεν θέλει σε αφήσει ουδέ θέλει σε εγκαταλείψει. - Δευτερονόμιον 31:6

Επίρριψον επί τον Κύριον το φορτίον σου, και αυτός θέλει σε ανακουφίσει· δεν θέλει ποτέ συγχωρήσει να σαλευθή ο δίκαιος.  -Ψαλμός 55:22

Η μοναξιά δεν είναι σε καμιά περίπτωση μια απελπιστική κατάσταση που δεν μπορεί ν’ αλλάξει. Οπωσδήποτε αντιμετωπίζεται, στα σίγουρα ξεπερνιέται. Πώς όμως μπορώ να αντιμετωπίσω την μοναξιά μου;

Όχι πάντως με τις συνταγές του «κόσμου». Που άλλες απ’ αυτές μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση, όχι όμως και να τη λύσουν οριστικά, όπως τα ταξίδια, τα χόμπι, η έξοδος απ’ το σπίτι, η δραστηριοποίηση σ’ ένα σύλλογο κ.λπ. Κι άλλες μπορούν να επιτείνουν ακόμη πιο πολύ το πρόβλημα και να μεγαλώσουν το όποιο ψυχικό κενό υπάρχει, όπως οι διασκεδάσεις, το αλκοόλ, τα ηρεμιστικά, τα ναρκωτικά, οι διάφορες σαρκικές απολαύσεις κ.λπ.

Γράφει ο συγγραφέας π. Τιμ. Κιλίφης: «Υποκατάστατα, βέβαια, για την αντιμετώπιση της μοναξιάς, υπάρχουν αρκετά. Δεν τη φυγαδεύουν όμως. Αντίθετα την επιτείνουν. Ένα είναι το αληθινό όπλο, που χτυπάει θανάσιμα τη μοναξιά. Η αληθινή αγάπη. Όποιος ζει μέσα στο κλίμα της γνήσιας αγάπης, δεν κινδυνεύει ποτέ από τη θανάσιμη μοναξιά. Η αγάπη είναι ο εχθρός της μοναξιάς».

Είναι πολύ σημαντικά αυτά που σημειώνει ο συγγραφέας Γ. Μαυρομάτης: «Γι’ αυτό ήρθε ο Χριστός στον κόσμο. Για να αποκαταστήσει την επικοινωνία: Θεού και ανθρώπου, ανθρώπου και ανθρώπου, ανθρώπου και κτίσης». «Η γαρ αγάπη του Χριστού συνέχει ημάς», λέει ο Απ. Παύλος. Δηλαδή, η αποκατάσταση της επικοινωνίας και η απομάκρυνση της μοναξιάς βρίσκεται στη θέληση του ανθρώπου, εάν βέβαια δεχτεί να αποκαταστήσει την επικοινωνία του με το Θεάνθρωπο Χριστό, που είναι ο δρόμος προς το Θεό-Πατέρα. Η αποκατάσταση αυτή, που γίνεται με μετάνοια και ταπεινοφροσύνη και πίστη, θα φέρει την επικοινωνία του με τον άλλο άνθρωπο και με την κτίση ολόκληρη.

ΝΙΚΑΜΕ ΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ ΟΤΑΝ ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΓΑΠΗ

ΞΕΠΕΡΝΑΜΕ ΤΑ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ MONAΞΙΑΣ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΔΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ