Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία
Νίκαιας
 
 

Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία Νίκαιας

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
23-03-2011
Ο Υιός του Θεού
Υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις σχετικά με το ποιος ήταν ο Ιησούς. Για μερικούς, δεν ήταν τίποτα παραπάνω από έναν ξεχωριστό άνθρωπο ο οποίος άφησε τη σφραγίδα του στην ιστορία. Άλλοι, όμως, τον λατρεύουν ως τον Παντοδύναμο Θεό. Μερικοί Ινδουιστές στοχαστές παρομοιάζουν τον Ιησού Χριστό με τον Ινδουιστικό θεό Κρίσνα, για τον οποίο πολλοί έλεγαν ότι ήταν ενσαρκωμένος θεός. Ήταν ο Ιησούς απλώς ένας άνθρωπος ή ήταν κάποιος που πρέπει να λατρεύεται; Είναι ο Ιησούς ιστορικό πρόσωπο ή είναι μύθος; Τι δήλωσε ο Ιησούς για τον εαυτό Του; Τι λέει η Βίβλος για Αυτόν; Γιατί το ερώτημα σχετικά με την ταυτότητα του Ιησού είναι τόσο σημαντικό; Τι σημαίνει ότι ο Χριστός είναι ο Υιός του Θεού;

Άνθρωποι σε όλη τη γη έχουν ακούσει για τον Ιησού Χριστό. Η επιρροή του στην ιστορία της ανθρωπότητας είναι αναμφισβήτητη. Μάλιστα, το ημερολόγιο που χρησιμοποιείται στα περισσότερα μέρη του κόσμου βασίζεται στο έτος κατά το οποίο πιστεύεται ότι γεννήθηκε αυτός. «Πολλοί άνθρωποι αναφέρονται στις ημερομηνίες πριν από εκείνο το έτος ως π.Χ., δηλαδή προ Χριστού», εξηγεί Η Παγκόσμια Εγκυκλοπαίδεια του Βιβλίου (The World Book Encyclopedia). «Χρησιμοποιούν τη συντομογραφία μ.Χ., δηλαδή μετά Χριστόν, για τις ημερομηνίες ύστερα από εκείνο το έτος».

Είναι ο Ιησούς ιστορικό πρόσωπο ή είναι μύθος;

Σε αντίθεση με την ερώτηση "Υπάρχει ο Θεός;" ελάχιστοι άνθρωποι αναρωτιούνται αν υπήρχε ο Ιησούς Χριστός. Γενικά είναι αποδεκτό ότι ο Ιησούς πράγματι ήταν άνθρωπος ο οποίος περπάτησε στη γη του Ισραήλ, πριν σχεδόν 2000 χρόνια. Διαφωνίες εμφανίζονται όταν συζητείται το θέμα περί της πλήρους ταυτότητας του Ιησού. Σχεδόν κάθε μεγάλη θρησκεία διδάσκει ότι ο Ιησούς ήταν προφήτης ή καλός διδάσκαλος, ή ευσεβής άνθρωπος. Σύμφωνα όμως με την Αγία Γραφή ο Ιησούς Χριστός ήταν κάτι πολύ περισσότερο από ένα προφήτη, ένα καλό διδάσκαλο ή ένα ευσεβή άνθρωπο.

Ο Κ.Σ.Λούις, στο βιβλίο του Κλασσικός Χριστιανισμός ( Mere Christianity) γράφει τα ακόλουθα: "Εδώ προσπαθώ να αποφύγω τη μεγαλύτερη ανοησία την οποία μπορεί κάποιος να πει όταν μιλάει περί Αυτού [Ιησούς Χριστός ]: "Είμαι διατεθειμένος να δεχθώ τον Ιησού ως μεγάλο ηθικό διδάσκαλο, άλλα όχι να δεχθώ την δήλωσή του ότι είναι Θεός. " Κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε να λέμε. Ο άνθρωπος ο οποίος θα ήταν μόνο άνθρωπος και που θα έλεγε πράγματα τα οποία είπε ο Ιησούς δεν θα ήταν μεγάλος ηθικός διδάσκαλος. Εκείνος θα ήταν ή τρελός – στο ίδιο επίπεδο με εκείνον που δηλώνει για τον εαυτό του ότι είναι βραστό αυγό – ή ο διάβολος από την κόλαση. Οφείλετε να αποφασίσετε. Αυτός ο άνθρωπος ή ήταν και είναι ο Υιός του Θεού ή είναι τρελός και ίσως κάτι χειρότερο… Μπορείτε να τον φυλακίσετε ως τρελό, μπορείτε να τον πτύσσετε και να τον σκοτώσετε ως δαίμονα ή μπορείτε να πέσετε μπροστά στα πόδια Του και να Τον αποκαλέσετε Κύριο και Θεό. Αλλά μην ενστερνίζεστε αυτή την ανόητη και προφυλακτική δήλωση ότι Εκείνος ήταν μεγάλος διδάσκαλος των ανθρώπων. Αυτός, δεν μας άφησε τέτοια επιλογή. Ούτε σκόπευε να το κάνει.”

Τι δήλωσε ο Ιησούς για τον εαυτό Του; Τι λέει η Βίβλος για Αυτόν;

22 ΄Ηταν χειμώνας, και στα Ιεροσόλυμα τελούσαν τη γιορτή των Εγκαινίων (8ήμερα γιορτή που θεσπίστηκε από τον Ιούδα Μακκαβαίο σε ανάμνηση της απόδοσης του ναού της Ιερουσαλήμ στη λατρεία του Θεού μετά την βεβήλωση του από τον Αντίοχο Επιφανή Δ΄).23 Ο Ιησούς περπατούσε στο ναό, στη στοά του Σολομώντα.24 Τον περικύκλωσαν τότε οι Ιουδαίοι και του έλεγαν: «Ως πότε θα μας κρατάς σε αγωνία; Αν εσύ είσαι ο Μεσσίας πες το μας καθαρά».25 Τους αποκρίθηκε ο Ιησούς: «Σας το είπα, αλλά δε θέλετε να πιστέψετε. Τα έργα που κάνω στο όνομα του Πατέρα μου, αυτά μαρτυρούν για μένα·26 εσείς όμως δε θέλετε να πιστέψετε, γιατί δεν είστε από τα δικά μου πρόβατα, όπως σας είπα.27 Τα δικά μου τα πρόβατα αναγνωρίζουν τη φωνή μου, κι εγώ τα αναγνωρίζω και με ακολουθούν·28 εγώ τους δίνω αιώνια ζωή και δε θα χαθούν ποτέ, γιατί κανείς δε θα μπορέσει να τ’ αρπάξει από την εξουσία μου.29 Ο Πατέρας μου, που μου τα έχει δώσει όλα, είναι ισχυρότερος απ’ όλους. Κανείς δεν μπορεί ν’ αρπάξει ό,τι βρίσκεται στα χέρια του Πατέρα μου.30 Εγώ κι ο Πατέρας είμαστε ένα».31 Οι Ιουδαίοι πήραν πάλι πέτρες για να τον λιθοβολήσουν.32 Ο Ιησούς τους είπε: «Πολλά καλά έργα έκανα μπροστά σας με εντολή του Πατέρα μου· για ποιο απ’ αυτά θέλετε να με λιθοβολήσετε;»33 Του απάντησαν οι Ιουδαίοι: «Δε θέλουμε να σε λιθοβολήσουμε για κάποιο καλό έργο, αλλά επειδή βλασφημείς· ενώ είσαι άνθρωπος, παρουσιάζεις τον εαυτό σου για Θεό»- Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιον 10

Στους στίχους που ακολουθούν, ο Ιησούς ποτέ δεν διόρθωσε του Ιουδαίους λέγοντας “Εγώ δεν ισχυρίστηκα ότι είμαι Θεός.” Αυτό δείχνει ότι ο Ιησούς πράγματι μίλησε ότι είναι Θεός, όταν δήλωσε , “Eγώ κι ο Πατέρας είμαστε ένα” (Ιωάννην 10:30).

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΔΗΛΩΣΗ ΠΩΣ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΚΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΝΑ;

Όσοι αρνούνται την θεότητα του Χριστού ομιλούν πως ο Ιησούς και ο Θεός είχανε ενότητα στην αποστολή και στον σκοπό, όπως ένας σύζυγος έχει ενότητα στην αποστολή με την γυναίκα του. Δεν σημαίνει πως ο πατέρας και ο υιός είναι το ένα και το αυτό πρόσωπο. Είναι ένας θεός αλλά δύο πρόσωπα. Για να υπάρχει ενότητα σκοπού ή αποστολής πρέπει και οι δύο να είναι ισάξιοι.

47 Εκείνος που κατάγεται από το Θεό καταλαβαίνει τα λόγια του Θεού· γι’ αυτό εσείς δεν καταλαβαίνετε, γιατί δεν κατάγεστε από το Θεό». 48 Του είπαν τότε οι Ιουδαίοι: «Καλά το λέμε εμείς πως είσαι Σαμαρείτης και δαιμονισμένος!»49 «Εγώ δεν είμαι δαιμονισμένος», αποκρίθηκε ο Ιησούς, «αλλά με ό,τι κάνω τιμώ τον Πατέρα μου, ενώ εσείς με περιφρονείτε.50 Εγώ όμως δεν επιζητώ δόξα για τον εαυτό μου. Κάποιος άλλος τη ζητάει, κι αυτός είναι ο Κριτής.51 Σας βεβαιώνω πως αν κάποιος τηρήσει το λόγο μου, ποτέ δε θ’ αντικρύσει το θάνατο».52 Τότε του είπαν οι Ιουδαίοι: «Τώρα είμαστε βέβαιοι πως είσαι δαιμονισμένος. Ο Αβραάμ πέθανε όπως και οι προφήτες, κι εσύ λες, “αν κάποιος δεχτεί το λόγο μου δε θα γευτεί ποτέ το θάνατο”;53 Μήπως εσύ είσαι ανώτερος απ’ τον πατέρα μας τον Αβραάμ που πέθανε; και οι προφήτες πέθαναν· εσύ ποιος νομίζεις πως είσαι;»54 Απάντησε ο Ιησούς: «Αν εγώ αποδώσω δόξα στον εαυτό μου, η δόξα μου δεν είναι τίποτα· υπάρχει αυτός που με δοξάζει, ο Πατέρας μου, εκείνος για τον οποίο εσείς λέτε, ότι είναι Θεός σας.55 Αλλά δεν τον γνωρίσατε, ενώ εγώ τον γνωρίζω. Αν πω ότι δεν τον γνωρίζω, θα είμαι ψεύτης, όπως εσείς. Τον γνωρίζω όμως και τηρώ το λόγο του.56 Ο πατέρας σας ο Αβραάμ αναγάλλιασε στη σκέψη πως μπορεί να δει τις δικές μου τις ημέρες· τις είδε και χάρηκε».57 Του είπαν τότε οι Ιουδαίοι: «Ούτε πενήντα χρονών δεν είσαι ακόμα κι έχεις δει τον Αβραάμ;»58 Κι ο Ιησούς τούς αποκρίθηκε: «Σας βεβαιώνω πως πριν να γεννηθεί ο Αβραάμ, εγώ (ειμι )υπάρχω».59 Σήκωσαν τότε πέτρες να τον λιθοβολήσουν. Ο Ιησούς όμως κρύφτηκε και βγήκε από το ναό, περνώντας απ’ ανάμεσά τους· έτσι έφυγε. –Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιον 8

Στο κατά Ιωάννην 8:58 υπάρχει άλλο παράδειγμα. Ο Ιησούς δήλωσε, “O Iησούς τους απάντησε:Σας πληροφορώ και μάθετέ το, πως πριν καν υπάρξει ο Aβραάμ Eγώ Eίμαι!” Και εκ νέου, ως απόκριση σε αυτό, οι Ιουδαίοι πήραν πέτρες στην προσπάθεια να τον λιθοβολήσουν (Ιωάννης 8:59). Ο Ιησούς αναγγέλει την ταυτότητά Του με την έκφραση “Εγώ είμαι” η οποία είναι άμεση εφαρμογή του ονόματος του Θεού στη Παλαιά Διαθήκη («13 Αλλά ο Μωυσής είπε πάλι: «Καλά, εγώ θα πάω στους Ισραηλίτες και θα τους πω, “ο Θεός των προγόνων σας με έστειλε σ’ εσάς”. Αυτοί όμως θα με ρωτήσουν “ποιο είναι το όνομά του;” Τι θα τους πω;» 14 Τότε ο Θεός απάντησε στο Μωυσή: «Εγώ είμαι εκείνος που είμαι.»Έξοδος 3:13-14). Γιατί θα ήθελαν οι Ιουδαίοι να λιθοβολήσουν τον Ιησού αν Αυτός δεν είπε κάτι που εκείνοι πίστευαν ότι είναι βλασφημία, σε αυτή τη περίπτωση, την δήλωση ότι είναι Θεός;

Στο κατά Ιωάννην 1:1 λέει ότι “ο Θεός ήταν ο Λόγος.” Στο κατά Ιωάννην 1:14 λέει “Kαι ο Λόγος ενσαρκώθηκε.” Αυτό σαφές δείχνει ότι ο Ιησούς είναι Θεός εν σώματι.

Ο Θωμάς, ένας από τους μαθητές, δήλωσε σε σχέση με τον Ιησού, “Kύριέ μου! και Θεέ μου!” (Ιωάννην 20:28). Ο Ιησούς δεν τον διορθώνει.

Ο Απόστολος Παύλος Τον περιγράφει ως, “…του μεγάλου Θεού και Σωτήρα μας Iησού Xριστού.” (Τίτος 2:13).

Ο Απόστολος Πέτρος λέει το ίδιο , “…του Θεού μας και του Σωτήρα Iησού Xριστού.” (Β’ Πέτρου 1:1).

Όπως και ο Κ.Σ.Λούις κατέληξε, το να πιστεύεις ότι ο Ιησούς ήταν καλός διδάσκαλος, δεν υπάρχει ως επιλογή. Ο Ιησούς σαφώς και αναμφισβήτητα δήλωσε ότι είναι Θεός. Αν Αυτός δεν ήταν Θεός, τότε ήταν ψεύτης, και επομένως δεν ήταν προφήτης, ούτε καλός διδάσκαλος, ούτε ευσεβής άνθρωπος. Στην προσπάθεια να μειώσουν τη σημασία των λόγων του Ιησού, οι σύγχρονοι “μορφωμένοι” δηλώνουν ότι “αληθινός ιστορικός Ιησούς” δεν είπε πολλά από τα πράγματα τα οποία η Βίβλος Του αποδίδει.

Γιατί το ερώτημα σχετικά με την ταυτότητα του Ιησού είναι τόσο σημαντικό;

Επειδή αν δεν είναι Θεός, ο θάνατός Του δεν θα ήταν αρκετός να πληρώσει την ποινή για τις αμαρτίες ολοκλήρου του κόσμου.

Α’ Επιστολή Ιωάννου 2:2 .«2 Αυτός θυσιάστηκε για να μας ελευθερώσει από τις αμαρτίες μας, και μάλιστα θυσιάστηκε όχι μόνο για τις δικές μας αμαρτίες, αλλά και όλου του κόσμου».

Επιστολή προς Ρωμαίους 5:8 « Ο Θεός όμως ξεπερνώντας αυτά τα όρια έδειξε την αγάπη του για μας, γιατί ενώ εμείς ζούσαμε ακόμα στην αμαρτία, ο Χριστός έδωσε τη ζωή του για μας»)

Β’ Επιστολή προς Κορινθίους 5:21 «21 διότι τον μη γνωρίσαντα αμαρτίαν έκαμεν υπέρ ημών αμαρτίαν, διά να γείνωμεν ημείς δικαιοσύνη του Θεού δι' αυτού.»

Ο Ιησούς όφειλε να είναι Θεός για να μπορέσει να πληρώσει το χρέος μας. Ο Ιησούς έπρεπε να είναι άνθρωπος για να μπορέσει να πεθάνει. Η σωτηρία είναι διαθέσιμη μόνο δια της πίστεως στον Ιησού Χριστό. Η θεϊκή φύση του Ιησού είναι ο λόγος γιατί Αυτός είναι η μοναδική οδός προς την σωτηρία. Η θεϊκή φύση του Ιησού είναι ο λόγος γιατί δήλωσε Αυτός “Eγώ είμαι ο Δρόμος και η Aλήθεια και η Zωή. Kανένας δεν έρχεται στον Πατέρα παρά μονάχα περνώντας από μένα” (Ιωάννην 14:6).

Τι σημαίνει ότι ο Χριστός είναι ο Υιός του Θεού;

Ο Ιησούς Χριστός δεν είναι ο Υιός του Θεού με την έννοια που εμείς σήμερα κατανοούμε την σχέση πατέρα-γιού. Ο Χριστός είναι ο Υιός του Θεού με την έννοια ότι είναι Θεός φανερωμένος σε ανθρώπινη μορφή. (Ιωάννης 1:1-14).

«Ο άγγελος της απάντησε: Το Άγιο Πνεύμα θα έρθει πάνω σου και θα σε καλύψει η δύναμη του Θεού. Γι’ αυτό και το Άγιο παιδί που θα γεννήσεις θα ονομαστεί Υιός Θεού». – Κατά Λουκάν 1:35

«Σε εξορκίζω στο όνομα του αληθινού Θεού, να μας πεις αν εσύ είσαι ο Μεσσίας, ο Υιός του Θεού» (κατά Ματθαίον 26:63). Ο Ιησούς Χριστός απάντησε: «Είμαι, όπως μόνος σου το είπες. Και σας λέω πως σύντομα θα δείτε τον Υιό του Ανθρώπου να κάθεται στα δεξιά του Θεού και να έρχεται πάνω στα σύννεφα του ουρανού» (κατά Ματθαίον 26:64).

Τότε οι Ιουδαίοι Αρχιερείς κατηγόρησαν τον Ιησού για βλασφημία (κατά Ματθαίον 26:65-66 «65 Διέρρηξε τότε τα ιμάτιά του από αγανάκτηση ο αρχιερέας και είπε: «Αυτό είναι βλασφημία στο Θεό. Τι μας χρειάζονται τώρα πια οι μάρτυρες; Να, μόλις τώρα ακούσατε τα βλάσφημα λόγια του.66 Τι απόφαση παίρνετε;» Κι αυτοί αποκρίθηκαν: «Είναι ένοχος και πρέπει να θανατωθεί».67 Τότε τον έφτυσαν στο πρόσωπο και τον χτύπησαν, ενώ άλλοι του έδιναν ραπίσματα68 λέγοντας: «Μεσσία, σαν προφήτης που είσαι, πες μας ποιος σε χτύπησε;» »).

Γιατί το να ισχυριστεί πως είναι «Υιός Θεού», θεωρήθηκε βλασφημία, και μάλιστα άξια της ποινής του θανάτου; Οι Ιουδαίοι ηγέτες, καταλάβαιναν ακριβώς τι εννοούσε ο Ιησούς με την φράση «Υιός Θεού».

Το να είσαι «Υιός Θεού» σημαίνει να είσαι της ίδιας φύσης με τον Θεό. Ο «Υιός του Θεού», είναι «του Θεού». Ο ισχυρισμός ότι είναι της ίδιας φύσης με τον Θεό, το να είναι ο ίδιος Θεός στην ουσία, ήταν βλασφημία για τους ιερείς Ιουδαίους. Ως εκ τούτου απαίτησαν τον θάνατο του Ιησού.