Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία
Νίκαιας
 
 

Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία Νίκαιας

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
Μεταμορφώνοντας τις ζωές μας

Θέλεις να αλλάξεις, αλλά δεν ξέρεις πώς; Έχεις δοκιμάσει διαφορετικές συμβουλές, μεθόδους και προγράμματα, αλλά δεν μπορείς να προβείς σε εκείνες τις αλλαγές που θα φέρουν την προσδοκώμενη χαρά, ειρήνη και ευτυχία στη ζωή σου; Πόσες φορές δεν έχουμε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να αλλάξουμε; Γιατί ενώ θέλουμε να αλλάξουμε, οι προσπάθειες μας αποτυγχάνουν; Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι κάνουμε και να περιμένουμε να αλλάξουμε. Η μεταμόρφωση των ζωών μας απαιτεί μία ριζική εσωτερική αλλαγή που γίνεται δυνατή μόνο όταν διά πίστεως εμπιστευόμαστε πλήρως τον Ιησού Χριστό. Όταν ο Χριστός έρχεται στη ζωή μας δεν μας σώζει απλώς από την ποινή της αμαρτίας μας. Μας ανοικοδομεί ολοκληρωτικά, αγγίζοντας και μεταμορφώνοντας κάθε πτυχή της ζωής μας.

 

Επιβιώνοντας στη Βαβυλώνα: Πώς να βγάλεις το καλύτερο από μία κακή κατάσταση;

Ένα από τα πλέον αγαπημένα εδάφια των πιστών Χριστιανών βρίσκεται στο 29ο κεφάλαιο του βιβλίου του προφήτη Ιερεμία και στο εδάφιο 11, όπου ο Θεός λέει στον λαό Iσραήλ που είναι αιχμαλωτισμένος στη Βαβυλώνα από τον βασιλιά Ναδουχοδονόσορ «Ξέρω πολύ καλά τα σχέδια που έχω κάνει για σας. Θέλω την ευημερία σας και όχι την καταστροφή σας· θέλω να σας χαρίσω το μέλλον που εσείς ελπίζετε». Προκειμένου όμως να μελετήσουμε σωστά αυτό το εδάφιο πρέπει να το ερμηνεύσουμε μέσα στο ιστορικό και θεολογικό πλαίσιο που έχει γραφτεί. Το συγκεκριμένο εδάφιο αναφέρεται σε μία συγκυρία όπου ο λαός του Ισραήλ νιώθει εγκλωβισμένος στη Βαβυλώνα. Ο Θεός τους στέλνει μία επιστολή, μέσω της οποίας τους δίνει ένα μήνυμα ελπίδας. Παράλληλα όμως τους αναλύει πώς θα πρέπει να αντιδράσουν για όσο χρονικό διάστημα θα παραμένουν στη Βαβυλώνα. Τους ξεκαθαρίζει ότι δεν τους έχει ξεχάσει και τους ανακοινώνει ότι έχει ένα υπέροχο σχέδιο για αυτούς. Μέσα από το κεφάλαιο αυτό μπορούμε να αντλήσουμε πολλές πρακτικές εφαρμογές και για εμάς σήμερα, οι οποίες θα φανούν πολύ χρήσιμες όχι μόνο στην καθημερινότητα μας, αλλά και στις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε.

To Άγιο Πνεύμα

Υπάρχουν πολλές λανθασμένες ερμηνείες περί του Αγίου Πνεύματος. Κάποιοι βλέπουν το Άγιο Πνεύμα ως κάποια μυστική δύναμη ή τη θεία δύναμη που βρίσκεται σε ενέργεια. Άλλοι αντιλαμβάνονται το Άγιο Πνεύμα ως απρόσωπη δύναμη την οποία ο Θεός διέθεσε στους μαθητές του Χριστού. Η Αγία Γραφή αναφέρει ότι το Άγιο Πνεύμα είναι το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας. Είναι ομοούσιο με τα πρόσωπα του Πατρός και του Υιού και κατά το Σύμβολο της Πίστεως «συνπροσκυνείται και συνδοξάζεται» με τον Πατέρα και με τον Υιό, ίσο κατά τη λατρεία και την τιμή. Στην Αγία Γραφή αποκαλείται ως «Παράκλητος», ο οποίος θα έλθει να αντικαταστήσει τον Ιησού Χριστό. Στη σειρά αυτή θα αναλύσουμε το πρόσωπο, τον πολύ σημαντικό ρόλο και την μοναδική αποστολή του Αγίου Πνεύματος.

Όχι πια δικαιολογίες

Οι άνθρωποι ήμαστε πολύ καλοί στο να βρίσκουμε δικαιολογίες. Αναφορικά με τη σχέση μας με τον Θεό, βρίσκουμε χίλιες-δυο δικαιολογίες προκειμένου να μην αποκτήσουμε μία προσωπική σχέση και επαφή με τον Θεό, πρωτίστως επειδή δεν θέλουμε κάποιος να μας λέει τι να κάνουμε και πώς να ζούμε τις ζωές μας. Όσοι έχουμε μία προσωπική σχέση με τον Θεό, πολλές φορές προσπαθούμε να δικαιολογήσουμε την έλλειψη διάθεσης και θέλησης προκειμένου να μην ακολουθήσουμε πλήρως τον Θεό και να μην υποταχτούμε στις εντολές Του, βασίζοντας τις ζωές μας στις υποσχέσεις Του. Ως αποτέλεσμα, δεν μελετούμε την Αγία Γραφή όσο θα έπρεπε, δεν προσευχόμαστε και συμπροσευχόμαστε όσο χρειαζόμαστε, δεν αγαπούμε όπως ο Θεός μας αγαπά, υπακούμε στις εντολές που μας συμφέρουν και βολεύουν και δίνουμε στον Θεό ό,τι περισσεύει από τον χρόνο και την ενέργεια μας. Ο Αριστοτέλης δίδαξε ότι «προφάσεως δείται μόνον η πονηρία», ενώ ο σατιρικός συγγραφέας Ανδρέας Λασκαράτος είπε «Όποιος θέλει, βρίσκει καιρό. Όποιος δεν θέλει, βρίσκει πρόφαση». Ο Αβραάμ Λίνκολν είπε πως «Μπορούμε να ξεγελάσουμε όλους τους ανθρώπους μερικές φορές, μερικούς ανθρώπους όλες τις φορές, αλλά δεν μπορούμε να ξεγελάσουμε όλους τους ανθρώπους όλες τις φορές». Θα πρόσθετα ότι δεν μπορούμε ποτέ να ξεγελάσουμε τον Θεό. Είναι καιρός λοιπόν να αφήσουμε στην άκρη τις δικαιολογίες, να αναλογιστούμε την αιωνιότητα, να ζήσουμε το σήμερα χωρίς να καταστρέψουμε το αύριο, να αγαπήσουμε τον Δημιουργό Θεό πάνω από κάθε πρόσωπο και πράγμα, να Τον εμπιστευτούμε απόλυτα και να Τον υπακούσουμε χωρίς όρους και όρια, επειδή είναι κυρίαρχος, μπορεί να καλύψει τις πιο μύχιες επιθυμίες της καρδιάς μας και μας αγαπάει όσο κανείς.

Υπερνικώντας τους φόβους μας

Όλοι φοβόμαστε κατά καιρούς.  Ο φόβος είναι ένα βασικό συναίσθημα του ανθρώπου που προκαλείται από τη συνειδητοποίηση ενός πραγματικού ή πλασματικού κινδύνου ή απειλής.  Σύμφωνα με τον Πλάτωνα, ο φόβος είναι η ψυχική ταραχή που προκαλείται από την αναμονή του κακού. Το κλασικό δίλημμα ήταν και παραμένει σχεδόν αναλλοίωτα ταυτισμένο με το σύνδρομο «μάχης ή φυγής» (fight or flight). Εσύ αντιμετωπίζεις τους φόβους σου; Τι διδάσκει η Αγία Γραφή για τον φόβο; Είναι κάθε φόβος αμαρτία; Ποια είναι η σχέση του φόβου με το άγχος; Υπάρχει υγιής φόβος; Πώς καλούνται οι Χριστιανοί να προσεγγίζουν τον φόβο και να τον υπερνικούν; Πώς ειδικότερα, μπορούμε να ξεπεράσουμε τον φόβο του θανάτου; Στη σειρά αυτή αναλύουμε την επίδραση του φόβου στην πνευματική μας και όχι μόνο ζωή και εξηγούμε πώς μπορούμε να υπερνικήσουμε τους φόβους μας

 

O Tέλειος Θεός και  ο ατελής άνθρωπος

Αμφιβάλλεις ορισμένες φορές αν όντως ο Θεός είναι τέλειος, πάνσοφος και πανάγαθος; Έχεις αμφισβητήσει αν όντως τα σχέδια του Θεού για τη ζωή σου είναι πάντοτε αγαθά, σοφά και τέλεια; Στις σημερινές συνθήκες αβεβαιότητας και μετεωρισμού, η βιβλική θεώρηση ότι οι πράξεις του Θεού είναι πάντοτε άγιες, δίκαιες, σοφές και τέλειες, αμφισβητείται από πολλούς ανθρώπους, καθώς τα προβλήματα, η ταλαιπωρία, η οδύνη και ο πόνος συνεχίζουν να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης καθημερινότητας. Στη σειρά αυτή, θα μελετήσουμε το αν ο Θεός κάνει λάθη, αν υπάρχει τύχη, αν ο Θεός είναι όντως παντοδύναμος, πανάγαθος και πάνσοφος και αν μπορούμε ακόμη και σήμερα να Τον εμπιστευτούμε απόλυτα.

Yπηρετώντας σωστά για τη δόξα Του

Zούμε σε μία εποχή όπου δεν θέλουμε να υπηρετούμε τους άλλους. Αντίθετα, θέλουμε να μας υπηρετούν και να εκμεταλλευόμαστε όποτε χρειαστεί πρόσωπα και καταστάσεις προκειμένου να επιτύχουμε του σκοπούς μας. Ο Κύριος Ιησούς Χριστός δίδαξε πως «42… αυτοί που θεωρούνται ηγέτες των εθνών ασκούν απόλυτη εξουσία πάνω τους, και οι άρχοντές τους τα καταδυναστεύουν 43 Όμως, δεν θα είναι έτσι αναμεταξύ σας· αλλά, όποιος θέλει να γίνει μεγάλος ανάμεσά σας, θα είναι υπηρέτης σας· 44 και όποιος από σας θέλει να γίνει πρώτος, θα είναι δούλος όλων· 45 επειδή, ο Υιός τού ανθρώπου δεν ήρθε για να υπηρετηθεί, αλλά για να υπηρετήσει και να δώσει τη ζωή του λύτρο για πολλούς» (Μάρκος 10:42-45). Όσοι αγαπούν τον Χριστό συνειδητοποιούν πως  υπηρετούν τον Θεό, όταν υπηρετούν τους άλλους όπως θα υπηρετούσαν τον Κύριο Ιησού Χριστό και όταν δίνουν στους άλλους, ό,τι χρειάζονται περισσότερο όταν το αξίζουν λιγότερο, ακριβώς όπως έκανε και μαζί μας ο Χριστός πάνω στον σταυρό.

 

Υπερνικώντας τις δυσκολίες

Ακόμη και όταν οι καταστάσεις δεν βαίνουν όπως θα επιθυμούσαμε, καλούμαστε να συνεχίζουμε να αγαπάμε το Θεό με όλο μας το είναι, τον πλησίον μας ως σεαυτόν, να υπακούμε στο Θεό και να Τον εμπιστευόμαστε. Πώς όμως μπορούμε να διατηρήσουμε τη πίστη μας στις δύσκολες στιγμές, όταν έχουμε προβλήματα, αγωνίες και άγχος; Πώς μπορούμε να στηρίζουμε τις ελπίδες μας στον Θεό, όταν μία τραγωδία μας χτυπά την πόρτα; Πώς ο Θεός μπορεί να φέρει πίστη όπου υπάρχει αμφιβολία, αγάπη όπου υπάρχει μίσος, ελπίδα όπου υπάρχει απελπισία, φως όπου υπάρχει σκοτάδι και έλεος όπου υπάρχει αμαρτία; Η Αγία Γραφή απαντάει ότι τα πάντα μπορούμε χάρη στο Χριστό που μας δυναμώνει. Σε αυτή τη σειρά θα μελετήσουμε πως μπορούμε να υπενικήσουμε τις δυσκολίες με τη βοήθεια του Θεού και να αυξηθούμε πνευματικά ακόμη και εν μέσω τρικυμιών.

Τα βασικά πιστεύω της Ευαγγελικής Εκκλησίας

Η σειρά αυτή αναλύει τα βασικότερα δόγματα της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας, τα ιδιαίτερα στοιχεία της χριστιανικής διδασκαλίας που ιστορικά εδράζεται στη Θρησκευτική Μεταρρύθμιση, το μεταρρυθμιστικό κίνημα του 16ου αιώνα, που οδήγησε στη δημιουργία του Προτεσταντισμού, ως του τρίτου μεγάλου κλάδου του Χριστιανισμού δίπλα στην Ορθοδοξία και τον Καθολικισμό.

Γένεση

Το βιβλίο της Γένεσης είναι συγκλονιστικό, όχι μόνο επειδή περιέχει ξεχωριστές ιστορίες όπως την πτώση των πρωτοπλάστων και τον κατακλυσμό του Νώε, αλλά και επειδή σε αυτό βρίσκουμε την δημιουργία του Σύμπαντος, την ιστορία των Πατριαρχών του Ισραήλ και της Χριστιανικής πίστης και τα βασικότερα δόγματα της Χριστιανικής θεολογίας όπως αυτά της αμαρτίας, δικαίωσης, κυριαρχίας Θεού και ανθρώπινης ελευθερίας και υπευθυνότητας. 

Σελίδα 1 από 4