Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία
Νίκαιας
 
 

Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία Νίκαιας

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
H Xριστιανική Γενναιοδωρία

To πώς ξοδεύουμε τα χρήματα που ο Θεός μας έχει εμπιστευτεί, συνδέεται άμεσα και άρρηκτα με την πίστη μας. Ο τρόπος που βλέπουμε, προσεγγίζουμε και αξιοποιούμε τα χρήματα μας, είναι πολύ σημαντικός για τον Θεό. Ο Θεός μας καλεί να ήμαστε γενναιόδωροι με τους άλλους, όπως και Εκείνος είναι μαζί μας.

 Όταν νιώθουμε ότι κινδυνεύει το εισόδημά μας, όταν χάνουμε τη δουλειά μας, τότε έχουμε την τάση να περιχαρακωνόμαστε στον εαυτό μας και τις ανάγκες μας. Το αυθόρμητο αντανακλαστικό της Χριστιανικής εκκλησίας όμως ιδιαίτερα σε καταστάσεις κρίσεων είναι η γενναιοδωρία προς τον πλησίον, αλλά και προς τον Θεό.

H Mεγάλη Αποστολή

Ο Ιησούς Χριστός έδωσε στην εκκλησία την Μεγάλη Αποστολή, με την οποία οι πιστοί έχουν το προνόμιο, αλλά και την ευθύνη να μοιραστούν την ομορφιά και χαρά  του ευαγγελίου με τους ανθρώπους γύρω τους. Στον ουρανό μπορούμε να υπηρετούμε με τέλεια κίνητρα και να δοξάζουμε τον Θεό εν πνεύματι και αληθεία, αλλά δεν μπορούμε να οδηγήσουμε στον Χριστό όσους δεν Τον αγαπούν. Η αποστολή των πιστών είναι ότι σημαντικότερο μπορούμε να κάνουμε σε αυτή τη ζωή, επειδή επηρεάζει τον αιώνιο προορισμό των ανθρώπων.

 

 

Mόνο η πίστη στον Χριστό

Πώς σώζονται οι αμαρτωλοί άνθρωποι; Η απάντηση της Αγίας Γραφής είναι μόνο διά πίστεως. Η σωτηρία, αποδοχή και δικαίωση από τον Θεό δεν επιτυγχάνεται με ανθρώπινες προσπάθειες, ούτε αποτελεί επιβράβευση των ανθρώπινων επιτευγμάτων και καλών πράξεων. Είναι η πίστη, δηλαδή η εμπιστοσύνη του ανθρώπου στο έργο και το πρόσωπο του Χριστού, που αποτελεί το δρόμο και το μέσο της σωτηρίας. Το δόγμα της δικαίωσης διά της πίστεως αποτελεί το διακριτικό στοιχείο και την αιχμή του θεολογικού δόρατος για την Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία, καθώς αποτελεί τη βασικότερη ίσως διαφορά της με τις υπόλοιπες Χριστιανικές εκκλησίες και ομολογίες.

Ο αναλλοίωτος Θεός

Ζούμε μια καθημερινή αλλαγή. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια η ζωή των Ελλήνων έχει αλλάξει σημαντικά, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Οι καταστάσεις αλλάζουν, το περιβάλλον αλλάζει, αλλά και εμείς οι άνθρωποι αλλάζουμε. Γεννιόμαστε, μεγαλώνουμε, γελάμε, κλαίμε, μαθαίνουμε, κάνουμε λάθη, διορθωνόμαστε, αλλάζουμε, γινόμαστε ή θέλουμε να γινόμαστε καλύτεροι, ωριμότεροι, ηθικότεροι και εξυπνότεροι. Σε μία εποχή όπου τα πάντα αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή, υπάρχει κάποιος που δεν αλλάζει ποτέ, που είναι αναλλοίωτος, η μόνη σταθερά σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο. Ο Θεός ποτέ δεν αλλάζει, αλλά μένει αναλλοίωτος σε όλα του. Για αυτό και μπορούμε να Του εμπιστευτούμε τις ζωές μας.

 

 

Μεταμορφώνοντας τις ζωές μας

Θέλεις να αλλάξεις, αλλά δεν ξέρεις πώς; Έχεις δοκιμάσει διαφορετικές συμβουλές, μεθόδους και προγράμματα, αλλά δεν μπορείς να προβείς σε εκείνες τις αλλαγές που θα φέρουν την προσδοκώμενη χαρά, ειρήνη και ευτυχία στη ζωή σου; Πόσες φορές δεν έχουμε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να αλλάξουμε; Γιατί ενώ θέλουμε να αλλάξουμε, οι προσπάθειες μας αποτυγχάνουν; Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι κάνουμε και να περιμένουμε να αλλάξουμε. Η μεταμόρφωση των ζωών μας απαιτεί μία ριζική εσωτερική αλλαγή που γίνεται δυνατή μόνο όταν διά πίστεως εμπιστευόμαστε πλήρως τον Ιησού Χριστό. Όταν ο Χριστός έρχεται στη ζωή μας δεν μας σώζει απλώς από την ποινή της αμαρτίας μας. Μας ανοικοδομεί ολοκληρωτικά, αγγίζοντας και μεταμορφώνοντας κάθε πτυχή της ζωής μας.

 

Επιβιώνοντας στη Βαβυλώνα: Πώς να βγάλεις το καλύτερο από μία κακή κατάσταση;

Ένα από τα πλέον αγαπημένα εδάφια των πιστών Χριστιανών βρίσκεται στο 29ο κεφάλαιο του βιβλίου του προφήτη Ιερεμία και στο εδάφιο 11, όπου ο Θεός λέει στον λαό Iσραήλ που είναι αιχμαλωτισμένος στη Βαβυλώνα από τον βασιλιά Ναδουχοδονόσορ «Ξέρω πολύ καλά τα σχέδια που έχω κάνει για σας. Θέλω την ευημερία σας και όχι την καταστροφή σας· θέλω να σας χαρίσω το μέλλον που εσείς ελπίζετε». Προκειμένου όμως να μελετήσουμε σωστά αυτό το εδάφιο πρέπει να το ερμηνεύσουμε μέσα στο ιστορικό και θεολογικό πλαίσιο που έχει γραφτεί. Το συγκεκριμένο εδάφιο αναφέρεται σε μία συγκυρία όπου ο λαός του Ισραήλ νιώθει εγκλωβισμένος στη Βαβυλώνα. Ο Θεός τους στέλνει μία επιστολή, μέσω της οποίας τους δίνει ένα μήνυμα ελπίδας. Παράλληλα όμως τους αναλύει πώς θα πρέπει να αντιδράσουν για όσο χρονικό διάστημα θα παραμένουν στη Βαβυλώνα. Τους ξεκαθαρίζει ότι δεν τους έχει ξεχάσει και τους ανακοινώνει ότι έχει ένα υπέροχο σχέδιο για αυτούς. Μέσα από το κεφάλαιο αυτό μπορούμε να αντλήσουμε πολλές πρακτικές εφαρμογές και για εμάς σήμερα, οι οποίες θα φανούν πολύ χρήσιμες όχι μόνο στην καθημερινότητα μας, αλλά και στις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε.

To Άγιο Πνεύμα

Υπάρχουν πολλές λανθασμένες ερμηνείες περί του Αγίου Πνεύματος. Κάποιοι βλέπουν το Άγιο Πνεύμα ως κάποια μυστική δύναμη ή τη θεία δύναμη που βρίσκεται σε ενέργεια. Άλλοι αντιλαμβάνονται το Άγιο Πνεύμα ως απρόσωπη δύναμη την οποία ο Θεός διέθεσε στους μαθητές του Χριστού. Η Αγία Γραφή αναφέρει ότι το Άγιο Πνεύμα είναι το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας. Είναι ομοούσιο με τα πρόσωπα του Πατρός και του Υιού και κατά το Σύμβολο της Πίστεως «συνπροσκυνείται και συνδοξάζεται» με τον Πατέρα και με τον Υιό, ίσο κατά τη λατρεία και την τιμή. Στην Αγία Γραφή αποκαλείται ως «Παράκλητος», ο οποίος θα έλθει να αντικαταστήσει τον Ιησού Χριστό. Στη σειρά αυτή θα αναλύσουμε το πρόσωπο, τον πολύ σημαντικό ρόλο και την μοναδική αποστολή του Αγίου Πνεύματος.

Όχι πια δικαιολογίες

Οι άνθρωποι ήμαστε πολύ καλοί στο να βρίσκουμε δικαιολογίες. Αναφορικά με τη σχέση μας με τον Θεό, βρίσκουμε χίλιες-δυο δικαιολογίες προκειμένου να μην αποκτήσουμε μία προσωπική σχέση και επαφή με τον Θεό, πρωτίστως επειδή δεν θέλουμε κάποιος να μας λέει τι να κάνουμε και πώς να ζούμε τις ζωές μας. Όσοι έχουμε μία προσωπική σχέση με τον Θεό, πολλές φορές προσπαθούμε να δικαιολογήσουμε την έλλειψη διάθεσης και θέλησης προκειμένου να μην ακολουθήσουμε πλήρως τον Θεό και να μην υποταχτούμε στις εντολές Του, βασίζοντας τις ζωές μας στις υποσχέσεις Του. Ως αποτέλεσμα, δεν μελετούμε την Αγία Γραφή όσο θα έπρεπε, δεν προσευχόμαστε και συμπροσευχόμαστε όσο χρειαζόμαστε, δεν αγαπούμε όπως ο Θεός μας αγαπά, υπακούμε στις εντολές που μας συμφέρουν και βολεύουν και δίνουμε στον Θεό ό,τι περισσεύει από τον χρόνο και την ενέργεια μας. Ο Αριστοτέλης δίδαξε ότι «προφάσεως δείται μόνον η πονηρία», ενώ ο σατιρικός συγγραφέας Ανδρέας Λασκαράτος είπε «Όποιος θέλει, βρίσκει καιρό. Όποιος δεν θέλει, βρίσκει πρόφαση». Ο Αβραάμ Λίνκολν είπε πως «Μπορούμε να ξεγελάσουμε όλους τους ανθρώπους μερικές φορές, μερικούς ανθρώπους όλες τις φορές, αλλά δεν μπορούμε να ξεγελάσουμε όλους τους ανθρώπους όλες τις φορές». Θα πρόσθετα ότι δεν μπορούμε ποτέ να ξεγελάσουμε τον Θεό. Είναι καιρός λοιπόν να αφήσουμε στην άκρη τις δικαιολογίες, να αναλογιστούμε την αιωνιότητα, να ζήσουμε το σήμερα χωρίς να καταστρέψουμε το αύριο, να αγαπήσουμε τον Δημιουργό Θεό πάνω από κάθε πρόσωπο και πράγμα, να Τον εμπιστευτούμε απόλυτα και να Τον υπακούσουμε χωρίς όρους και όρια, επειδή είναι κυρίαρχος, μπορεί να καλύψει τις πιο μύχιες επιθυμίες της καρδιάς μας και μας αγαπάει όσο κανείς.

Υπερνικώντας τους φόβους μας

Όλοι φοβόμαστε κατά καιρούς.  Ο φόβος είναι ένα βασικό συναίσθημα του ανθρώπου που προκαλείται από τη συνειδητοποίηση ενός πραγματικού ή πλασματικού κινδύνου ή απειλής.  Σύμφωνα με τον Πλάτωνα, ο φόβος είναι η ψυχική ταραχή που προκαλείται από την αναμονή του κακού. Το κλασικό δίλημμα ήταν και παραμένει σχεδόν αναλλοίωτα ταυτισμένο με το σύνδρομο «μάχης ή φυγής» (fight or flight). Εσύ αντιμετωπίζεις τους φόβους σου; Τι διδάσκει η Αγία Γραφή για τον φόβο; Είναι κάθε φόβος αμαρτία; Ποια είναι η σχέση του φόβου με το άγχος; Υπάρχει υγιής φόβος; Πώς καλούνται οι Χριστιανοί να προσεγγίζουν τον φόβο και να τον υπερνικούν; Πώς ειδικότερα, μπορούμε να ξεπεράσουμε τον φόβο του θανάτου; Στη σειρά αυτή αναλύουμε την επίδραση του φόβου στην πνευματική μας και όχι μόνο ζωή και εξηγούμε πώς μπορούμε να υπερνικήσουμε τους φόβους μας

 

O Tέλειος Θεός και  ο ατελής άνθρωπος

Αμφιβάλλεις ορισμένες φορές αν όντως ο Θεός είναι τέλειος, πάνσοφος και πανάγαθος; Έχεις αμφισβητήσει αν όντως τα σχέδια του Θεού για τη ζωή σου είναι πάντοτε αγαθά, σοφά και τέλεια; Στις σημερινές συνθήκες αβεβαιότητας και μετεωρισμού, η βιβλική θεώρηση ότι οι πράξεις του Θεού είναι πάντοτε άγιες, δίκαιες, σοφές και τέλειες, αμφισβητείται από πολλούς ανθρώπους, καθώς τα προβλήματα, η ταλαιπωρία, η οδύνη και ο πόνος συνεχίζουν να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης καθημερινότητας. Στη σειρά αυτή, θα μελετήσουμε το αν ο Θεός κάνει λάθη, αν υπάρχει τύχη, αν ο Θεός είναι όντως παντοδύναμος, πανάγαθος και πάνσοφος και αν μπορούμε ακόμη και σήμερα να Τον εμπιστευτούμε απόλυτα.

Σελίδα 1 από 4