Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία
Νίκαιας
 
 

Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία Νίκαιας

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
Επιβιώνοντας στη Βαβυλώνα: Πώς να βγάλεις το καλύτερο από μία κακή κατάσταση;
Επιβιώνοντας στη Βαβυλώνα: Πώς να βγάλεις το καλύτερο από μία κακή κατάσταση;

Ένα από τα πλέον αγαπημένα εδάφια των πιστών Χριστιανών βρίσκεται στο 29ο κεφάλαιο του βιβλίου του προφήτη Ιερεμία και στο εδάφιο 11, όπου ο Θεός λέει στον λαό Iσραήλ που είναι αιχμαλωτισμένος στη Βαβυλώνα από τον βασιλιά Ναδουχοδονόσορ «Ξέρω πολύ καλά τα σχέδια που έχω κάνει για σας. Θέλω την ευημερία σας και όχι την καταστροφή σας· θέλω να σας χαρίσω το μέλλον που εσείς ελπίζετε». Προκειμένου όμως να μελετήσουμε σωστά αυτό το εδάφιο πρέπει να το ερμηνεύσουμε μέσα στο ιστορικό και θεολογικό πλαίσιο που έχει γραφτεί. Το συγκεκριμένο εδάφιο αναφέρεται σε μία συγκυρία όπου ο λαός του Ισραήλ νιώθει εγκλωβισμένος στη Βαβυλώνα. Ο Θεός τους στέλνει μία επιστολή, μέσω της οποίας τους δίνει ένα μήνυμα ελπίδας. Παράλληλα όμως τους αναλύει πώς θα πρέπει να αντιδράσουν για όσο χρονικό διάστημα θα παραμένουν στη Βαβυλώνα. Τους ξεκαθαρίζει ότι δεν τους έχει ξεχάσει και τους ανακοινώνει ότι έχει ένα υπέροχο σχέδιο για αυτούς. Μέσα από το κεφάλαιο αυτό μπορούμε να αντλήσουμε πολλές πρακτικές εφαρμογές και για εμάς σήμερα, οι οποίες θα φανούν πολύ χρήσιμες όχι μόνο στην καθημερινότητα μας, αλλά και στις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε.

Κηρύγματα αυτής της σειράς
Τι να κάνεις όταν νιώθεις παγιδευμένος;
09-10-2016
Περικοπή:Ιερεμίας 29:1-4
Διάρκεια:22:19
Υπάρχουν φορές που δεν διαφαίνεται στον ορατό ορίζοντα, μία αισθητή βελτίωση σε κάποιον τομέα της ζωής μας. Νιώθουμε παγιδευμένοι και μπερδεμένοι αναφορικά με το πώς καλούμαστε να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση. Οι Ισραηλίτες όταν βρέθηκαν αιχμαλωτισμένοι στην Βαβυλώνα αισθάνθηκαν απογοητευμένοι και ξεχασμένοι. Αισθάνθηκαν παγιδευμένοι. Ο Θεός όταν οι Ισραηλίτες νόμισαν ότι τους είχε εγκαταλείψει, μέσω του προφήτη Ιερεμία τους υπενθύμισε ότι δεν τους είχε ξεχάσει. Παράλληλα τους έστειλε ένα μήνυμα ελπίδας, που μπορεί να φέρει ελπίδα και στις δικές μας τις καρδιές.
Προχωρώντας μπροστά
23-10-2016
Περικοπή:Ιερεμίας 29:4-7
Διάρκεια::0
Πολλοί Χριστιανοί είναι εγκλωβισμένοι ανάμεσα στις αγωνίες του μέλλοντος και τα λάθη του παρελθόντος. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν. Δεν μπορούμε να πάμε πίσω, δεν μπορούμε να μείνουμε εδώ που ήμαστε, πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά με τη δύναμη του Θεού, επειδή με τον Χριστό το αύριο στη μακροπρόθεσμη και όχι μόνο προοπτική του είναι καλύτερο από το σήμερα.
Αγαπώντας τους εχθρούς μας
30-10-2016
Περικοπή:Ιερεμίας 29:4-7
Διάρκεια:31:59
H πιο δύσκολη εντολή της Αγίας Γραφής είναι η εντολή να αγαπάμε τους εχθρούς μας. Ο Θεός καλεί τους Ισραηλίτες που είχαν εκτοπιστεί στη Βαβυλώνα από τον βασιλιά Ναδουχοδονόσορ να προσευχηθούν και να εργαστούν για την ευημερία της Βαβυλώνας, επειδή όταν η Βαβυλώνα ευημερεί θα ευημερήσουν και αυτοί. Το μήνυμα αυτό είναι σοκαριστικό για τους Ισραηλίτες, καθώς οι ανελέητοι και άσπλαχνοι Βαβυλώνιοι δεν άξιζαν την προσευχή τους. Oι Ισραηλίτες επιθυμούσαν την επανάληψη του σεναρίου της Αιγύπτου, την παραδειγματική δηλαδή τιμωρία των Αιγύπτιων. Ο Θεός και σήμερα μας καλεί να κάνουμε το καλό στους άλλους, χωρίς βεβαίως να ήμαστε αφελείς, ακόμη και όταν οι άλλοι δεν συμπεριφέρονται σωστά απέναντι μας. Προκειμένου όμως να προβούμε σε κάτι τέτοιο, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο Θεός δεν στέκεται με σταυρωμένα χέρια όταν μας ταλαιπωρούν οι εχθροί μας.
Ευλογώντας τους εχθρούς μας
06-11-2016
Περικοπή:Ιερεμίας 29:4-7
Διάρκεια:33:39
Για ποιο λόγο να αγαπήσουμε τους εχθρούς μας; Για ποιο λόγο να επιδιώξουμε την ειρήνη και ευημερία τους; Για ποιο λόγο να ευλογώ και προσεύχομαι για τους εχθρούς μου; Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα θα μας δώσουν το κίνητρο ακόμη και να στρέψουμε το μάγουλο και να διαβούμε και το δεύτερο το μίλι.
O δρόμος του Θεού και ο δικός μας δρόμος
13-11-2016
Περικοπή:Ιερεμίας 29:8-10
Διάρκεια:27:11
Ο δρόμος του Θεού δεν είναι εύκολος. Δεν είναι ο δρόμος που πολλές φορές εμείς επιλέγουμε, καθώς θεωρούμε ότι η ζωή μας, ο γάμος, η εργασία μας, δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι. Ο Θεός όμως μας καλεί να ζήσουμε τη ζωή μας, σαν να ήταν αυτή που πρέπει να είναι. Παράλληλα στα εδάφια αυτά δίνει μία προειδοποίηση και υπόσχεση στους Ισραηλίτες που έχει πρακτικές διαστάσεις και για εμάς.
Ο απόλυτα κυρίαρχος Θεός
20-11-2016
Διάρκεια:31:49
Τι κάνεις όταν το σχέδιο του Θεού δεν είναι ότι περιμένεις και προσδοκάς; Τι γίνεται όταν ο γιατρός λέει, «έχω άσχημα νέα, έχεις καρκίνο και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι»; Τι γίνεται όταν το αφεντικό σου, σου ανακοινώνει την απόλυση σου; Τι γίνεται όταν όχι μόνο το προσωπικό ή οικογενειακό, αλλά και το παγκόσμιο καράβι φαντάζει ακυβέρνητο; O Θεός ελέγχει κάθε περίσταση και κατάσταση. Το ερώτημα είναι εάν θα εμπιστευτούμε τις υποσχέσεις του Θεού και Εκείνον που είναι ο απόλυτος κυρίαρχος της ανθρώπινης ιστορίας.
Τα ανώτερα σχέδια του Θεού
27-11-2016
Περικοπή:Ιερεμίας 29:10-11
Διάρκεια:28:13
Tα σχέδια του Θεού είναι ανώτερα και σοφότερα από τα δικά μας. Η εβδομηντάχρονη αιχμαλωσία των Ιουδαίων στη Βαβυλώνα, χρησιμοποιείται από τον Θεό προκειμένου να εκπληρωθούν οι σκοποί και βουλές Του, καθώς και για να εξαπλωθεί ο Χριστιανισμός. Για αυτό είναι σημαντικό να μην κρίνουμε το τέλος από την αρχή.
Ο Θεός μας σκέφτεται
04-12-2016
Περικοπή:Ιερεμίας 29:11-13
Διάρκεια:28:18
Έχεις ποτέ αναλογιστεί τι σκέφτεται ο Θεός για εμάς; Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται κατά πόσον ο Θεός τους σκέφτεται και αν πραγματικά συνεχίζει να ενδιαφέρεται για αυτούς. Ο Θεός δεν μας ξεγράφει, ξεχνάει και εγκαταλείπει, ακόμα και όταν εμείς τον ξεχνούμε, αγνοώντας τις εντολές Του και αψηφώντας τις προειδοποιήσεις Του. Στο κήρυγμα αυτό μελετούμε ένα από τα πλέον αγαπητά εδάφια της Αγίας Γραφής, το ενδέκατο εδάφιο του εικοστού ενάτου κεφαλαίου του Ιερεμία.
Αναζητώντας τον Θεό
11-12-2016
Διάρκεια:34:10
Ακόμη και όταν ήμαστε στη Βαβυλώνα, στο μέρος που δεν θέλουμε να ήμαστε ή να παραμείνουμε