Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία
Νίκαιας
 
 

Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία Νίκαιας

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Τι αναφέρει η Αγία Γραφή για την μετάγγιση του αίματος;

E-mail Εκτύπωση

Όλοι έχουμε διαβάσει ή ακούσει πως οι Μάρτυρες του Ιεχωβά αρνούνται την μετάγγιση αίματος. Στην επίσημη ιστοσελίδα τους διαβάζουμε τους λόγους για τους οποίους έχουν υιοθετήσει την συγκεκριμένη πρακτική. Οι λόγοι είναι πρωτίστως θρησκευτικοί και όχι ιατρικοί.

 

Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά υποστηρίζουν πως τόσο στην Παλαιά όσο και στην Καινή Διαθήκη δίνεται ξεκάθαρα η εντολή να απέχουν οι πιστοί από το αίμα (Γένεση 9:4, Λευιτικόν 17:1-. Δευτερονόμιο 12:23, Πράξεις 15:28-29). Στα μάτια του Θεού, το αίμα αντιπροσωπεύει τη ζωή. Συνεπώς, δεν δέχονται την μετάγγιση του αίματος, επειδή σέβονται τον Θεό, ως τον μόνο Δότη της Ζωής. Προκειμένου να υποστηρίξουν την θέση τους αναφέρονται σε κάποιες Βιβλικές περικοπές όπως οι εντολές στον Νώε και τους Ισραηλίτες να μην φάνε κρέας με το αίμα του (Γένεσις 9:4, Λευιτικόν 17:14) και η απαγόρευση της Αποστολικής Συνόδου «"να απέχουν από αίμα, και πνιχτό, και ειδωλοθύτων, και πορνείας"» (Πράξεις 15:29). Ακόμη τονίζουν τον κίνδυνο μόλυνσης και ιατρικών περιπλοκών. Τέλος, πιστεύουν  ότι η ψυχή ενός ανθρώπου είναι στο αίμα του. Έτσι, αν το σώμα πεθάνει, θα πεθαίνει και η ψυχή μαζί του και δεν συνεχίζει να ζει στην αιωνιότητα. Ωστόσο, ο πιο σημαντικός λόγος είναι ότι το αίμα αντιπροσωπεύει κάτι που ο Θεός θεωρεί ιερό (Λευτικό 17:11, Κολοσσαείς 1:20)

 Τι διδάσκει η Αγία Γραφή και τι πιστεύουμε στην Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία της Νίκαιας;

Η Αγία Γραφή λέει: «Τότε ο Κύριος ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο από το χώμα της γης και φύσηξε μέσα στα ρουθούνια του πνοή ζωής. Έτσι έγινε ο άνθρωπος ψυχή ζώσα». (Γένεση 2:7) Εδώ δεν γίνεται καμιά αναφορά αίματος. Όταν πεθαίνουμε, μας εγκαταλείπει μόνο το σώμα μας (Α’  Βασιλέων 17:21-22).

Θεωρούμε πως η μετάγγιση αίματος δεν ταυτίζεται με την βρώση του αίματος. Η απαγόρευση στην Παλαιά Διαθήκη (Λευιτικόν 7:26-27, 17:10, 12-14) αφορά την κατανάλωση του αίματος των ζώων. Όταν γίνεται μετάγγιση αίματος, δεν θυσιάζουμε ζώα ή ανθρώπους, ούτε καταναλώνουμε ανθρώπινη σάρκα ή πίνουμε ανθρώπινο αίμα σε κάποια παγανιστική ή ειδωλολατρική τελετή. Η απαγόρευση στο Λευιτικό αφορά την κατανάλωση και όχι την αποδοχή του αίματος μέσω της ιατρικής διαδικασίας της μετάγγισης που αναπτύχθηκε τον τελευταίο αιώνα. Αν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά, ήθελαν να είναι τυπικοί, θα έπρεπε να μην τρώνε και λίπος, διότι διαβάζουμε «Δε θα τρώτε ούτε το λίπος ούτε το αίμα» (Λευτικόν 3:17).

 Στην ΠΔ η αποχή από το αίμα είχε δοθεί για λόγους υγείας και για να μην συμπεριφέρονται οι Ισραηλίτες όπως οι ειδωλολάτρες. Η Αποστολική Σύνοδος στις Πράξεις των Αποστόλων έδωσε οδηγία περί αποχής από το αίμα,  τα πνιγμένα ζώα (να μην τα τρώνε οι χριστιανοί), τα ειδωλόθυτα και την πορνεία. Τα τρία πρώτα αναφέρονται σε τροφές, ενώ το τέταρτο  σε μία πράξη ανηθικότητας. Αν πάρουμε κατά γράμμα τη φράση, τότε ένας Χριστιανός δεν θα μπορεί ακόμη και να καθαρίσει την πληγή ενός τραυματία από το αίμα, προκειμένου να μην έλθει σ’ επαφή με αυτό! Η απαγόρευση στις πράξεις 15 έγινε, όχι επειδή είναι κακό ή αμαρτωλό να καταναλώσει ο Χριστιανός ειδωλόθυτα ή αίμα, αλλά για να μη σκανδαλιστούν οι Εβραίοι Χριστιανοί, καθώς στην Ιουδαική θρησκεία απαγορευόντουσαν οι συγκεκριμένες πρακτικές.  Εξάλλου, ο Θεός έδωσε 4 τύπους αίματος, κάνοντας δυνατή την μετάγγιση από άνθρωπο σε άνθρωπο, ανεξαρτήτως γένους, φυλής και εθνικότητας.  Επειδή όμως  υπάρχουν κάποιοι ιατρικοί κίνδυνοι κατά την διαδικασία της μετάγγισης του αίματος από άνθρωπο σε άνθρωπο, θα πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες των θεράποντων ιατρών και μετά από περίσκεψη και προσευχή να αποφασίσουμε τι θα πράττουμε σε κάθε περίπτωση. Όσον αφορά όμως την θέση της Αγίας Γραφής επί του θέματος, πιστεύουμε πως η Αγία Γραφή δεν απαγορεύει την μετάγγιση του αίματος  από ένα άτομο που λέγεται δότης ή αιμoδότης στο κυκλοφορικό σύστημα ενός άλλου ατόμου που λέγεται λήπτης ή αιματολήπτης.

 Όπως γράφει και ένας Ορθόδοξος Θεολόγος «Η μετάγγιση αίματος δεν υπήρχε την εποχή των χρόνων της Αγίας Γραφής και δεν απαγορεύεται από το Θεό. Η μετάγγιση δεν έχει καμία σχέση με τη βρώση του αίματος. Στηρίζεται στην  έμπρακτη αγάπη, που πρέπει να έχουμε ως χριστιανοί  στον κάθε άνθρωπο ανεξάρτητα από την πίστη του και την εθνικότητά του. Η προσφορά αίματος είναι μια ευλογημένη και θεάρεστη πράξη, που επιβάλλεται, διότι σώζει τη ζωή των ανθρώπων, ενώ η απαγόρευσή της φονεύει τη ζωή των ανθρώπων. Ας μην λησμονούμε ότι ο πρώτος Αιμοδότης της ανθρωπότητας είναι ο Χριστός!»