Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία
Νίκαιας
 
 

Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία Νίκαιας

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

To φως που δυστυχώς δεν λάμπει και αυτά τα Χριστούγεννα

E-mail Εκτύπωση

Το νόημα των Χριστουγέννων χάνεται μέσα στην κα­ταναλωτική μανία που κυριεύει τον σύγχρονο άν­θρωπο. Καταλαβαίνουμε ότι έρχονται τα Χριστούγεννα από τις βιτρίνες των καταστημάτων, τους στολισμούς στους δρόμους και τις διαφημίσεις παιχνιδιών στην τη­λεόραση. Είναι πραγματικά πολύ όμορφοι οι φαντα­σμαγορικοί στολισμοί, τα χριστουγεννιάτικα δέντρα και τα στολισμένα μπαλκόνια. Όμως Χριστούγεννα δεν ση­μαίνει αγορές, στολισμοί, δώρα, ρεβεγιόν και διασκε­δάσεις. Για ποιο λόγο γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα; Τι γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα;

Γιορτάζουμε την ενανθρώπηση του Χριστού. Η ενσάρκωση του Υιού και Λόγου του Θεού υπήρξε απαραίτητη ώστε να σωθούμε. Από τότε που εισήλθε η αμαρτία στη ζωή μας, δεν επήλθε μονάχα αναστάτωση στη κτίση που ο Θεός με τόση ομορφιά, σοφία και αγάπη δημιούργησε, αλλά εισήγαγαν σε αυτή το κακό, ως μόνιμη κατάσταση.

O Aπόστολος Παύλος γράφει: «22 Γνωρίζουμε ότι ως τώρα όλη η κτίση στενάζει και κραυγάζει από πόνο, σαν την ετοιμόγεννη γυναίκα. 23 Κι όχι μόνο η κτίση. Το ίδιο κάνουμε κι εμείς: ΄Εχουμε ως αρραβώνα του νέου κόσμου το ΄Αγιο Πνεύμα, εσωτερικά όμως στενάζουμε κι εμείς, γιατί λαχταρούμε να γίνουμε για πάντα παιδιά του Θεού και να γλιτώσει το σώμα μας από τη φθορά» (Ρωμαίους 8:20-23)

Ο Χριστός λοιπόν ήρθε για να δώσει φως σε όσους κατοικούν στο σκοτάδι. Ο Χριστός ήρθε για να δώσει φως στους πνευματικά τυφλούς, σε όσους δηλαδή αναγνωρίσουν ότι είναι πνευματικά τυφλοί. Είναι δύσκολο να παραδεχτούμε ότι στα μάτια του Θεού ήμαστε πνευματικά νεκροί και τυφλοί.

Ο ίδιος ο Χριστός δίδαξε «Ηρθα για να φέρω σε κρίση τον κόσμο, έτσι ώστε αυτοί που δε βλέπουν να βρουν το φως τους, κι εκείνοι που βλέπουν ν’ αποδειχθούν τυφλοί» (Iωάννης 9:39) και «46 Εγώ ήρθα στον κόσμο σαν το φως, έτσι ώστε όποιος πιστεύει σ’ εμένα να μη μείνει στο σκοτάδι» (Ιωάννης 12:46). Ο Χριστός σε μία από τις πιο θαυμαστές και ιδιαίτερες διακηρύξεις Του είπε: 12«Εγώ είμαι το φως του κόσμου· όποιος με ακολουθεί δεν θα πλανιέται στο σκοτάδι, αλλά θα έχει το φως που οδηγεί στη ζωή (Iωάννης 8:12).

Ο Απόστολος Παύλος μας διδάσκει ότι «4 Ο σατανάς, ο θεός αυτού του αιώνα, έχει τυφλώσει τη σκέψη των απίστων, ώστε να μην μπορούν να δουν το φως του ευαγγελίου, που αποκαλύπτει τη δόξα του Χριστού, ο οποίος είναι εικόνα του Θεού. 5 Γιατί εμείς δεν κηρύττουμε τον εαυτό μας, αλλά τον Ιησού Χριστό ως Κύριο, και τους εαυτούς μας δούλους σας για χάρη του Ιησού. 6 Γιατί ο Θεός που είπε μέσα από το σκοτάδι να λάμψει φως, αυτός έλαμψε μέσα στις καρδιές μας και μας φώτισε να γνωρίσουμε τη δόξα του στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού» (B Κορινθίους 4:4-6). Ο Χριστός ήρθε για να μας φωτίσει να γνωρίσουμε τη δόξα Του Θεού στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού.

Όταν ο Χριστός γίνει το φως της ζωής μας, καλούμαστε να γίνουμε πρεσβευτές Του. Την παραμονή των Χριστουγέννων, κυρίως παλιότερα, οι δρόμοι γέμιζαν παιδιά, τα οποία επισκέπτονταν τα γειτονικά σπίτια, για να τραγουδήσουν τα κάλαντα, ενημερώνοντας για το γεγονός της γέννησης του Χριστού. Όπως το λαμπερό αστέρι της Βηθλεέμ, που με το φως του ανήγγειλε σε όλο τον κόσμο τη γέννηση του Χριστού, θα μπορούσαμε να πούμε πως και τα παιδιά, με τον θόρυβο των τρίγωνων μουσικών οργάνων και τους ψαλμούς, μεταδίδουν μέχρι και σήμερα τη γέννηση του Χριστού. Όπου και αν βρεθούμε και σταθούμε καλούμαστε να μοιραστούμε το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων. Δεν καλούμαστε απλώς να μοιραστούμε ημερολόγια μαζί τους, αλλά τη ζωή μας, παράλληλα με το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων. Η ενσάρκωση του Υιού Θεού είναι η σαρκωμένη αγάπη του Θεού προς τον άνθρωπο.

Καλούμαστε να αναγνωρίσουμε το νόημα των Χριστουγέννων που είναι η ενσάρκωση του Θεού και να μοιραστούμε το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων.