Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία
Νίκαιας
 
 

Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία Νίκαιας

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Γιατί ο Θεός επιτρέπει στους εχθρούς μας να μας ταλαιπωρούν;

E-mail Εκτύπωση

Ο Θεός στέκεται με σταυρωμένα τα χέρια όταν όσοι δεν συμπαθούμε και όσοι θεωρούμε εχθρούς μας, μας ταλαιπωρούν; Οι εχθροί μας δεν μας ταλαιπωρούν χωρίς ο Θεός να το έχει προκαλέσει ή επιτρέψει. Ο εχθρός σου δεν μπορεί να σε βασανίσει δίχως την έγκριση του Θεού. Πίσω από τον εχθρό σου βρίσκεται το χέρι του Θεού, ο οποίος επιτρέπει το κακό για να βγει κάτι καλό. Δεν πιστεύουμε στην τύχη.

Εμείς πιστεύουμε ότι εάν δεν είχαμε το συγκεκριμένο πρόσωπο στη ζωή μας, θα ήμασταν σωστότεροι σύζυγοι, παιδιά, γονείς και Χριστιανοί. Στην πραγματικότητα όμως, εάν δεν υπήρχε ο συγκεκριμένος εχθρός στη ζωή μας, θα χάναμε την ευκαιρία να προοδεύσουμε πνευματικά. Οι εχθροί μας, μας ταπεινώνουν, μας κρατάνε στα γόνατα, αποκαλύπτουν αδυναμίες και μας φανερώνουν την ανάγκη μας να εξαρτηθούμε από τον Θεό.

Εάν πιστεύουμε στην κυριαρχία του Θεού, τότε πρέπει να δεχτούμε ότι ο εχθρός μας, μας ταλαιπωρεί βάσει του σχεδίου ή της άδειας του Θεού. Πίσω από το χέρι του εχθρού σου, βρίσκεται το πανίσχυρο χέρι του Θεού. Για αυτό και πρέπει να ευχαριστούμε τον Θεό για τους εχθρούς μας.

Ο Ιωσήφ, ίσως ο πιο Χριστοκεντρικός χαρακτήρας της ΠΔ πουλήθηκε ως σκλάβος από τα αδέλφια του, επειδή τον ζήλευαν και μισούσαν. Η γυναίκα του Πετεφρή τον κατηγόρησε επειδή είπε ψέματα για να καλύψει την πληγωμένη υπερηφάνεια της. Στην φυλακή κανείς δεν περίμενε πως θα γίνει ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου. Το σχέδιο του Θεού για την ζωή του και ο λόγος της ταλαιπωρίας του ξετυλίχτηκε όταν συνάντησε τα αδέλφια του. Μετά από χρόνια, τα αδέλφια του Ιωσήφ επειδή έγινε λιμός στην χώρα τους, οδηγήθηκαν στην Αίγυπτο, την οποία διοικούσε ο Ιωσήφ προκειμένου να επιβιώσουν. Ο Ιωσήφ δεν εκδικήθηκε, αλλά τόνισε όταν συνάντησε τα αδέλφια του «45Αλλά τώρα μη λυπάστε και μην έχετε τύψεις που με πουλήσατε, γιατί ο Θεός με έστειλε εδώ πριν από σας για να σας σώσω τη ζωή. 46Είναι δύο χρόνια τώρα που η πείνα κυριαρχεί στη χώρα. Και για πέντε ακόμα χρόνια δε θα υπάρχει ούτε όργωμα ούτε θερισμός. 47Ο Θεός όμως με έστειλε εδώ πριν από σας για να σας διασώσω με θαυμαστό τρόπο, και να μπορέσετε να επιβιώσετε στη χώρα.48Δε με στείλατε, λοιπόν, εσείς εδώ, αλλά ο Θεός. Με έκανε σύμβουλο του Φαραώ, υπεύθυνο στο ανάκτορό του, και κυβερνήτη όλης της Αιγύπτου» (Γένεσις 45 ). Τρεις φορές στα παραπάνω εδάφια αναφέρεται στο γεγονός ότι ο Θεός τον έστειλε στην Αίγυπτο. Χρόνια μετά ο Ιωσήφ θα έλεγε «σεις μεν εβουλεύθητε κακόν εναντίον μου· ο δε Θεός εβουλεύθη να μεταστρέψη τούτο εις καλόν, διά να γείνη καθώς την σήμερον, ώστε να σώση την ζωήν πολλού λαού·» (Γένεσις 50:20). Μόνο ένας άνθρωπος με βαθιά πίστη στην κυριαρχία και καλοσύνη του Θεού θα μπορούσε να εκστομίσει αυτά τα λόγια.

Εάν λοιπόν έχουμε κάποιον εχθρό στην ζωή μας, αυτό δεν είναι τυχαίο. Ο Θεός τον αφήνει να μας ταλαιπωρεί, ώστε να μορφώσει σε εμάς, τον χαρακτήρα του Χριστού. Οι εχθροί μας, μας ταπεινώνουν, μας κρατάνε στα γόνατα, αποκαλύπτουν αδυναμίες και μας φανερώνουν την ανάγκη μας να εξαρτηθούμε απόλυτα από τον Θεό.