Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία
Νίκαιας
 
 

Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία Νίκαιας

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Η δύναμη της Χριστοκεντρικής βιβλικής σκέψης

E-mail Εκτύπωση

Εάν θέλουμε να μεταμορφώσουμε τις ζωές μας, πρέπει να ζητήσουμε από τον Θεό να αλλάξει όχι μόνο τις πράξεις μας, αλλά και τις σκέψεις μας. Οι σκέψεις μας επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το πώς διαχειριζόμαστε τις περιστάσεις της ζωής μας. Πώς όμως μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και κατά συνέπεια τον τρόπο με τον οποίο ενεργούμε;

1. Σκέψου Χριστοκεντρικά

Αν ο Χριστός είναι το πιο σημαντικό πρόσωπο για μένα είναι ο Θεός και η πιο σημαντική σχέση στη ζωή μου είναι η σχέση μου μαζί Του, τότε πρέπει να Τον σκέφτομαι και αν επικοινωνώ μαζί Του. Τα πάντα τότε φιλτράρονται με βάση κατά πόσον αυτή η σκέψη με οδηγεί στο να αγαπήσω γνωρίσω, υπακούσω και εμπιστευτώ περισσότερο τον Χριστό;

2. Σκέψου θετικά και όχι αρνητικά

Αν και κάθε θετική σκέψη δεν είναι απαραίτητα Βιβλική, υπό μία έννοια κάθε Βιβλική σκέψη είναι θετική, όχι επειδή όλα βαίνουν τελικώς όπως θα θέλαμε, αλλά επειδή ο Θεός πάντοτε βγάζει ένα καλό αποτέλεσμα, ακόμη και αν η διαδικασία μας πονέσει. Το ευαγγέλιο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού στον πυρήνα Του περιέχει καλά νέα για όσους αναγνωρίζουν ότι είναι αμαρτωλοί και χρειάζονται σωτηρία.

Η Χριστοκεντρική σκέψη οδηγεί νομοτελειακά σε θετική σκέψη, επειδή αντί να εστιάζουμε στους ανθρώπους και τις περιστάσεις, εστιάζουμε στη μεγαλοσύνη και παντοδυναμία του Κυρίαρχου και Πανάγαθου Σωτήρα και Λυτρωτή μας. Εάν σκεφτόμαστε αρνητικά για την οικονομία, την χώρα και μιζεριάζουμε, τότε δεν σκεφτόμαστε Βιβλικά. Για παράδειγμα, αντί να σκέφτομαι πόσο μεγάλος αμαρτωλός είμαι, ο Θεός μέσω της Αγίας Γραφής με καλεί να σκέφτομαι πόσο μεγάλος Σωτήρας είναι ο Χριστός. Αντί να εστιάζουμε στα λάθη, τις αμαρτίες και τις παραλείψεις μας, καλούμαστε να εστιάζουμε στο μεγαλείο της χάρης Του. Αντί να σκέφτεσαι αρνητικά για τον μισθό σου, ευχαρίστησε τον Θεό που έχεις δουλειά, παρά τις δύσκολες εργασιακές συνθήκες και τις μεγάλες μειώσεις μισθών. Αντί να σκέφτεσαι αρνητικά για τους φόρους, ευχαρίστησε τον Θεό για το όποιο εισόδημα έχεις, έστω και αν η φορολογία σε πολλές περιπτώσεις είναι εξοντωτική και άδικη. Αντί να σκέφτεσαι όλα τα αρνητικά των δικών σου ανθρώπων, εστίασε στα θετικά τους στοιχεία. Αντί να εστιάζεις σε όλα τα αρνητικά τα οποία συνεπάγεται η διαμονή μας στην Ελλάδα, ας εστιάζουμε στα θετικά που ο Θεός έχει επιτρέψει να έχουμε. Αντί να εστιάζουμε στο τι δεν έχουμε, ας εστιάζουμε στο τι έχουμε. Ο Θεός είναι μαζί σου, για αυτό κανείς δεν μπορεί να είναι εναντίον σου. Εκείνος που κρατάει τις τύχες του κόσμου μας και του σύμπαντος στα χέρια Του υποσχέθηκε να μην σε αφήσει και να μην σε εγκαταλείψει ποτέ.

Συνεπώς, όσο περισσότερο εστιάζω στο ποιος είμαι και στο τι έχω εν Χριστώ, τόσο περισσότερο είμαι ευγνώμων στο Θεό για όσα έχω και είμαι, επειδή αντιλαμβάνομαι πως ό,τι έχω είναι δώρο Θεού. Για αυτό και αρχίζουμε να βλέπουμε περιστάσεις, πρόσωπα και πράγματα με βάση τις αιώνιες και αλάθητες αλήθειες του Λόγου του Θεού. Όταν το κάνουμε αυτό, ο Θεός αρχίζει να μεταμορφώνει τις ζωές μας, καθώς μεταμορφώνει τον τρόπο σκέψης μας που γίνεται Χριστοκεντρικός και κατά συνέπεια θετικός.