Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία
Νίκαιας
 
 

Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία Νίκαιας

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Eπενδύοντας στην αιωνιότητα

E-mail Εκτύπωση

Πώς πρέπει ένας πιστός Χριστιανός να διαχειρίζεται τα χρήματα; Κάποιος είπε:«Εάν ο άνθρωπος κυνηγάει τα λεφτά, είναι άπληστος, εάν τα φυλάει είναι τσιγκούνης, αν τα ξοδεύει είναι σπάταλος, αν δεν έχει λεφτά τότε είναι ανίκανος, αν δε θέλει να τα έχει τότε είναι άβουλος. Εάν τα έχει από κληρονομιά είναι χαραμοφάης και αν τα μάζεψε δουλεύοντας σκληρά όλη του τη ζωή οι άνθρωποι τον χαρακτηρίζουν ως βλάκα ο οποίος τίποτε δεν είδε στη ζωή του εκτός από τη δουλειά».

Τα χρήματα είναι ένα εργαλείο. Τα χρήματα είναι ουδέτερα δεν είναι αυτά καθευατά καλά ή κακά. Τα χρήματα δεν είναι η ρίζα των κακών. Η φιλαργυρία είναι η ρίζα όλων των κακών. O Απόστολος Παύλος γράφει στον Τιμόθεον «9 Όσοι, βέβαια, θέλουν να πλουτίζουν, πέφτουν σε πειρασμό και παγίδα, και σε πολλές ανόητες και βλαβερές επιθυμίες, που βυθίζουν τους ανθρώπους σε όλεθρο και απώλεια. 10 Επειδή, ρίζα όλων των κακών είναι η φιλαργυρία· την οποία μερικοί, καθώς την ορέχθηκαν, αποπλανήθηκαν από την πίστη και πέρασαν τον εαυτό τους μέσα από πολλές οδύνες11 Εσύ, όμως, ω άνθρωπε του Θεού, αυτά απόφευγέ τα· και επιδίωκε δικαιοσύνη, ευσέβεια, πίστη, αγάπη, υπομονή, πραότητα». (Α΄Τιμόθεον 6:9-11)

Ο Χριστός μίλησε περισσότερο για τα χρήματα, παρά για Παράδεισο και κόλαση μαζί. Από τις 38 καταγεγραμμένες παραβολές του Χριστού, οι 16 αφορούν τη διαχείριση των υλικών αγαθών. Ένα στα δέκα εδάφια στα ευαγγέλια, το 10% αφορούν τα χρήματα. Στα Συνοπτικά ευαγγέλια, ένα στα 6 εδάφια αφορά την διαχείριση των χρημάτων. Υπάρχουν 500 εδάφια για την προσευχή στην Αγία Γραφή και άλλα 500 εδάφια για την πίστη, ενώ υπάρχουν 2000 εδάφια για τα υλικά αγαθά.Γιατί; Επειδή τα χρήματα έχουν την δύναμη να μεταμορφώνουν τη ζωή μας προς το καλό ή το κακό. Επειδή ο τρόπος που χρησιμοποιούμε τα χρήματα μας, μας οδηγούν πιο κοντά ή πιο μακριά από τον Θεό.

Στον Λουκά 16 στην παραβολή του άδικου διαχειριστή, ο Χριστός διδάσκει στο εδάφιο 9, «Και σας συμβουλεύω να κάνετε φίλους σας ακόμη κι από τα χρήματα της αδικίας, ώστε όταν έρθει το τέλος σας, να σας δεχτούν, καλοσωρίσουν εννοεί στις αιώνιες κατοικίες»

Τι εννοεί ο Χριστός; Εννοεί ότι οι Χριστιανοί πρέπει να έχουν φίλους που είναι ανήθικοι και άδικοι; Βεβαίως ο όχι. Ο Χριστός διδάσκει να επενδύουμε στην αιωνιότητα, επειδή ο χρόνος είναι το πολυτιμότερο αγαθό που έχουμε. Μπορούμε να αποκτήσουμε περισσότερα χρήματα, αλλά δεν μπορούμε να κερδίσουμε περισσότερο χρόνο.Ο Χριστός μας καλεί να χρησιμοποιούμε τους τωρινούς πόρους μας με το βλέμμα στην αιωνιότητα. Ο Θεός λέει να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα μας για να χτίσουμε σχέσεις που θα είναι αιώνιες. Να επενδύσουμε τα χρήματα μας σε κάτι που δεν είναι πρόσκαιρο, παροδικό και προσωρινό, αλλά αιώνιο.

Δεν λέει ότι κερδίζουμε την είσοδο μας στον Παράδεισο, στις αιώνιες κατοικίες εφόσον το κάνουμε αυτό. Αυτό γίνεται μόνο με την πλήρη αποδοχή και εμπιστοσύνη της σταύρωσης και ανάστασης του Χριστού! Είναι δώρο η σωτηρία και βασίζεται απόλυτα στην κατά χάριν διά πίστεως σωτηρία στο έργο και πρόσωπο του Χριστού.

Μία μέρα θα πάμε στον ουρανό και κάποιοι θα μας καλοσωρίσουν και θα μας αναφέρουν ότι ενδεχομένως βρίσκονται εκεί, επειδή ο Θεός έβαλε στην καρδιά μας να ξοδέψουμε χρόνο και χρήματα στη δική Του βασιλεία.

Για αυτό στο προηγούμενο εδάφιο, ο Χριστός διδάσκει «8 οι σκοτεινοί άνθρωποι αυτού του κόσμου στις σχέσεις με τους ομοίους τους είναι εξυπνότεροι από τα τέκνα του φωτός»(Λουκάς 16:8). Οι σκοτεινοί άνθρωποι αφιερώνουν τις ζωές τους στον μαμμωνά, εμείς καλούμαστε να αφιερώσουμε τις ζωές μας στο να μοιραζόμαστε το ευαγγέλιο με άλλους

Ο Ιησούς μας λέει ότι η μεγαλύτερη, καλύτερη και αποδοτικότερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε είναι στη βασιλεία του Θεού. Όταν αγοράζουμε μετοχές μίας τράπεζας, παρακολουθούμε την πορεία της μετοχής και τα οικονομικά της στοιχεία με προσοχή, ενδιαφερόμαστε για αυτή την τράπεζα και την πορεία της.

Πόσο μάλλον όταν επενδύουμε στα πράγματα του Θεού αυτό δείχνει ότι η καρδιά μας χτυπά για τα δικά Του τα πράγματα. Η καλύτερη επένδυση των χρημάτων που έχω είναι να τα χρησιμοποιήσω προκειμένου να οδηγήσω τους ανθρώπους στον Παράδεισο.