Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία
Νίκαιας
 
 

Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία Νίκαιας

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Ποιος είναι πραγματικά ο Ιησούς Χριστός;

E-mail Εκτύπωση

Άνθρωποι σε όλη τη γη έχουν ακούσει για τον Ιησού Χριστό. Η επιρροή του στην ιστορία της ανθρωπότητας είναι αναμφισβήτητη. Μάλιστα, το ημερολόγιο που χρησιμοποιείται στα περισσότερα μέρη του κόσμου βασίζεται στο έτος κατά το οποίο πιστεύεται ότι γεννήθηκε o Xριστός.Ωστόσο, υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις σχετικά με το ποιος ήταν πραγματικά ο Ιησούς.

Για μερικούς, δεν ήταν τίποτα παραπάνω από έναν ξεχωριστό άνθρωπο ο οποίος άφησε τη σφραγίδα του στην ιστορία. Άλλοι, όμως, τον λατρεύουν ως τον Παντοδύναμο Θεό. Μερικοί Ινδουιστές στοχαστές παρομοιάζουν τον Ιησού Χριστό με τον Ινδουιστικό θεό Κρίσνα, για τον οποίο πολλοί έλεγαν ότι ήταν ενσαρκωμένος θεός. Ήταν ο Ιησούς απλώς ένας άνθρωπος ή ήταν κάποιος που πρέπει να λατρεύεται;

Στο κατά Ιωάννην 1:1 διαβάζουμε ότι “ο Θεός ήταν ο Λόγος.” Στο κατά Ιωάννην 1:14 λέει “Kαι ο Λόγος ενσαρκώθηκε.” Αυτό το εδάφιο με σαφήνεια δείχνει ότι ο Ιησούς είναι Θεός εν σώματι. Ο Θωμάς, ένας από τους μαθητές, δήλωσε σε σχέση με τον Ιησού, “Kύριέ μου! και Θεέ μου!” (Ιωάννην 20:28). Ο Ιησούς δεν τον διορθώνει, αντίθετα αποδέχεται τον ισχυρισμό. Ο Απόστολος Παύλος περιγράφει τον Χριστό ως, “…του μεγάλου Θεού και Σωτήρα μας Iησού Xριστού.” (Τίτος 2:13). Ο Απόστολος Πέτρος λέει το ίδιο , “…του Θεού μας και του Σωτήρα Iησού Xριστού.” (Β’ Πέτρου 1:1).

Όπως και ο C.S. Lewis υποστήριξε κάποτε, το να πιστεύεις ότι ο Ιησούς ήταν καλός διδάσκαλος, δεν υπάρχει ως επιλογή. Ο Ιησούς σαφώς και αναμφισβήτητα δήλωσε ότι είναι Θεός. Αν Αυτός δεν ήταν Θεός, τότε ήταν ψεύτης, και επομένως δεν ήταν προφήτης, ούτε καλός διδάσκαλος, ούτε ευσεβής άνθρωπος. Στην προσπάθεια να μειώσουν τη σημασία των λόγων του Ιησού, οι σύγχρονοι μορφωμένοι άνθρωποι υποστηρίζουν ότι ο “αληθινός ιστορικός Ιησούς” δεν είπε πολλά από τα πράγματα τα οποία η Βίβλος Του αποδίδει.

Γιατί το ερώτημα σχετικά με την ταυτότητα του Ιησού είναι τόσο σημαντικό; Εάν ο Χριστός δεν είναι Θεός, ο θάνατός Του δεν θα ήταν αρκετός να πληρώσει την ποινή για τις αμαρτίες ολοκλήρου του κόσμου. Μόνο ο Θεός μπορεί να πεθάνει για τις αμαρτίες όλου του κόσμου. “Αυτός θυσιάστηκε για να μας ελευθερώσει από τις αμαρτίες μας, και μάλιστα θυσιάστηκε όχι μόνο για τις δικές μας αμαρτίες, αλλά και όλου του κόσμου (Α΄Ιωάννου 2:2). Μόνο ο Θεός μπορεί να πληρώσει μία τόσο μεγάλη ποινή.

Ο Μεσσίας όφειλε να είναι Θεός για να μπορέσει να πληρώσει το χρέος μας και άνθρωπος για να μπορέσει να πεθάνει. Η σωτηρία είναι διαθέσιμη μόνο δια της πίστεως στον Ιησού Χριστό. Η θεϊκή φύση του Ιησού είναι ο λόγος για τον οποίο ο Χριστός δήλωσε «Eγώ είμαι η Οδός, Aλήθεια και η Zωή. Kανένας δεν έρχεται στον Πατέρα παρά μονάχα περνώντας από μένα» (Ιωάννην 14:6).

Ο ποιμένας της ΕΕΕ Νίκαιας

Τάσος Μαρκουλιδάκης