Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία
Νίκαιας
 
 

Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία Νίκαιας

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Εάν νιώθουμε κάτι, είναι αληθινό;

E-mail Εκτύπωση

Τα συναισθήματα μας είναι απατηλά και αναξιόπιστα. Πολλοί πιστεύουν το εξής ψέμα: «Εάν νιώθω κάτι, τότε είναι πέρα για πέρα αληθινό». Εάν δεν νιώθω ότι με αγαπάνε, τότε δεν με αγαπάνε. Μπορεί να με αγαπάνε, αλλά να μην γνωρίζουν πώς να το δείξουν. Για παράδειγμα, υπάρχουν 5 διαφορετικές γλώσσες αγάπης: λέξεις επιβεβαίωσης, ποιοτικός χρόνος, δώρα, πράξεις βοήθειας και η δύναμη του αγγίγματος

. Εάν νιώθω ότι δεν είμαι αρκετά καλός, τότε δεν είμαι αρκετά καλός. Εάν νιώθω ότι ο Θεός δεν με αγαπάει ή δεν με νοιάζεται, τότε δεν έχει νόημα να προσεύχομαι, εκκλησιάζομαι και μελετώ την Αγία Γραφή. Εάν νιώθω ότι δεν υπάρχει ελπίδα και νόημα στην ζωή, τότε δεν υπάρχει ελπίδα και δεν υπάρχει νόημα να προσπαθώ. Εάν νιώθω ότι ο Θεός δεν με έχει συγχωρέσει, δεν είμαι συγχωρημένος.

Όταν ρώτησαν τον Μαρτίνο Λούθηρο εάν νιώθει συγχωρημένος, εκείνος είπε, «δεν νιώθω, αλλά βασίζω την πίστη μου στην αιώνια αλήθεια ότι ο Χριστός με έχει συγχωρέσει, επειδή έχω μετανοήσει και βασίσει την πίστη μου στο αίμα του Ιησού Χριστού»

Ο κόσμος διδάσκει ότι τα συναισθήματα μας είναι η απόλυτη αλήθεια Εάν είσαι ερωτευμένος, τότε αυτό θα σε κάνει ευτυχισμένο και θα διαρκέσει για πάντα.Η Βιβλική αγάπη μπορεί να εμπεριέχει και το συναίσθημα, αλλά δεν αφορά μόνο μία συναισθηματική κατάσταση. Ο έρωτας, η ευτυχία, η λύπη είναι συναισθήματα, αλλά η αγάπη είναι και μία επιλογή. Βεβαίως και η βιβλική αγάπη δεν είναι μόνο μία επιλογή, αλλά κάποιες φορές επιλέγουμε να κάνουμε αυτό που ο Θεός μας ζητά.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αψηφούμε τα συναισθήματα μας; Όχι, τα συναισθήματα λειτουργούν ως συναγερμοί, όπως ο πόνος στο σώμα μας, υποδηλώνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Το πρόβλημα έγκειται στο να βασίζουμε τις σκέψεις, τη συμπεριφορά και τη ζωή μας στα συναισθήματα μας ή στη λογική μας ή σε οτιδήποτε και οποιονδήποτε άλλο πέρα από την Αγία Γραφή.

Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις στις οποίες πρέπει να ήμαστε πολύ προσεκτικοί αναφορικά με τα συναισθήματα μας. Καλούμαστε να μην λαμβάνουμε αποφάσεις εν ψυχρώ, κάτω από την επιρροή δυνατών συναισθημάτων. Τα δυνατά συναισθήματα, μπορούν να μπερδέψουν τη φωνή του Θεού στη ζωή μας.

Καλούμαστε να μην βασιζόμαστε στα συναισθήματα μας για να βρούμε το θέλημα του Θεού. Όταν έχω ειρήνη για κάτι, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή η ειρήνη είναι η ειρήνη του Θεού. Μπορεί να έχουμε ειρήνη όπως ο Ιωνάς και να ήμαστε εντελώς μακριά από το θέλημα του Θεού, αλλά μπορεί και να μην έχουμε τέλεια ειρήνη όπως εμείς τουλάχιστον την προσεγγίζουμε και προσδιορίζουμε και να ήμαστε πλήρως υπάκουοι στο θέλημα του Θεού, όπως ο Χριστός στη Γεσθημανή.

Ο Θεός μας αγαπάει με τέλεια αγάπη, ανεξάρτητα από το τι αισθανόμαστε. Σήμερα μπορεί να αισθανόμαστε την αγάπη του Θεού. Αύριο μπορεί όμως να μην την αισθανόμαστε. Αυτό δεν θα σημαίνει ότι ο Θεός έπαψε να μας αγαπά. Ο Θεός δεν υποσχέθηκε ότι θα αισθανόμαστε πάντοτε την αγάπη Του. Πόσες φορές δεν αγαπήσαμε το άλλο μας μισό ή τα παιδιά μας και εκείνοι θεώρησαν ότι δεν τους αγαπήσαμε; Το ίδιο ισχύει και για την σωτηρία μας. Ο Θεός δεν υποσχέθηκε ότι θα νιώθουμε πάντοτε σωσμένοι.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τα συναισθήματα μας και τα συναισθήματα των άλλων για να ελέγχουμε άλλους. Αυτό είναι ένα πολύ επικίνδυνο εργαλείο. Οι ταινίες χρησιμοποιούν μεθόδους ελέγχου των συναισθημάτων μας. Έρευνες έχουν ανακαλύψει ότι το κλάμα ενός μωρού, ο ήχος μίας σειρήνας, η αστραπή, ο αργός ήχος του νερού, ο ήχος των αλόγων, της μακρινής βροχής, το εμβατήριο του γάμου μαζί με άλλα γεγονότα πυροδοτούν έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις.

Τα συναισθήματα μας είναι υποκειμενικά. Μπορεί να αισθανόμαστε ευτυχισμένοι την μία στιγμή και δυστυχισμένοι την άλλη. Αν η ζωή μας μπορεί να παροιμιαστεί με ένα τραίνο, τα συναισθήματα δεν πρέπει να είναι η ατμομηχανή, αλλά τα βαγόνια.