Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία
Νίκαιας
 
 

Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία Νίκαιας

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Η μεταμόρφωση των συναισθημάτων μας

E-mail Εκτύπωση

Στη διαδικασία μεταμόρφωσης του Θεού στη ζωή μας, υπάρχει ένα ζήτημα που έχει μία δραματική επίπτωση στην διαδικασία μεταμόρφωσης. Ένα ζήτημα που εν πολλοίς μπορεί να επηρεάσει την αποτυχία ή επιτυχία μας. Το ζήτημα αυτό είναι η μάχη ανάμεσα στις επιθυμίες και τα συναισθήματα μας και τις εντολές του Θεού. Έχουμε καθημερινά την επιλογή να επιλέξουμε. Να κάνουμε αυτό που νιώθουμε ή αυτό που ο Θεός θέλει.

Προκειμένου να μεταμορφώσει ο Θεός τα συναισθήματα μας, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πώς λειτουργούν. Τα συναισθήματα μας συνδέονται με τις σκέψεις μας. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα συναισθήματα μας, εφόσον δεν ελέγχουμε τις σκέψεις μας.Στον Μάρκο 14:72, όταν θυμήθηκε τα λόγια του Χριστού, ότι πριν λαλήσει δυο φορές ο πετεινός, τρεις φορές θ’ αρνηθεί ο Πέτρος ότι ξέρει τον Χριστό, ο Πέτρος έκλαψε πικρά.

Στους Θρήνους του Ιερεμία, όταν ο Ιερεμίας θυμήθηκε τις ταλαιπωρίες του είπε «Ν’ αναλογίζομαι τη θλίψη και την ταλαιπωρία μου είναι δηλητήριο και χολή» (Θρήνοι 3:19-20). Όταν όμως θυμήθηκε το έλεος του Θεού, βίωσε την θαλπωρή και ελπίδα του Θεού στη καρδιά Του , «21 Μα η ελπίδα έρχεται ετούτο όταν θυμάμαι: 22 πως του Κυρίου η ευσπλαχνία δεν εξαντλήθηκε, ούτε και τέλειωσε το έλεός του. 23 Την κάθε αυγή ξαναγεννιούνται· κι είν’ η πιστότητά του απέραντη. »(Θρήνοι 3:21-23).

Τα συναισθήματα μας επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας. Και βεβαίως η αμαρτία επηρεάζει τη συμπεριφορά μας. H συνείδηση μας γράφει ο Παύλος στην Ρωμαίους 2:15, μας τύπτει ή μας επαινεί.

Εάν ανήκω στον Θεό, είμαι εν Χριστώ, είμαι δηλαδή παιδί του Θεού και αμαρτάνω δίχως να μετανοώ, τότε θα είμαι θλιμμένος. Αντίθετα, όταν υπακούω στο θέλημα ή τον Λόγο του Θεού, από αγάπη και ευγνωμοσύνη η καρδιά μου γεμίζει με τη χαρά του Χριστού. Όταν όμως υπακούω στο θέλημα ή τον Λόγο του Θεού από καθήκον ή από διάθεση να διαπραγματευτώ αμαρτωλές πρακτικές με τον Θεό ή να κερδίσω την αποδοχή Του, τότε θα γεμίσω από ενοχικά συναισθήματα.

Στην Αγία Γραφή πολλοί πάλεψαν με τα συναισθήματα τους.

Η παράδοση στα συναισθήματα τους οδήγησε τον Αδάμ και την Εύα στο να παραβούν την εντολή του Θεού. «Η γυναίκα είδε ότι οι καρποί του δέντρου ήταν εύγευστοι, ελκυστικοί και ξεσήκωναν την επιθυμία για την απόκτηση γνώσης. Πήρε, λοιπόν, από τους καρπούς του κι έφαγε· έδωσε και στον άντρα της που ήταν μαζί της, και έφαγε κι αυτός» (Γένεσις 3:6).

Η παράδοση στα συναισθήματα τους, οδήγησε τους Ισραηλίτες στην ανυπακοή προς τον Θεό στην έρημο. Aμφισβητώντας την πρόνοια του Θεού «επιθύμησαν μια επιθυμία· και έκλαιγαν πάλι και οι γιοι Ισραήλ, και είπαν: Ποιος θα μας δώσει κρέας να φάμε;» (Αριθμοί 11:4).

Η πνευματική νίκη στην Χριστιανική ζωή θα έλθει όταν αποφασίσουμε να υπακούσουμε στις εντολές του Θεού, αντί για τα συναισθήματα μας.

Ο Θεός μας έχει χαρίσει την Αγία Γραφή προκειμένου να φιλτράρουμε, σκέψεις, συναισθήματα και πράξεις. O Παύλος διδάσκει «21 Όλα να τα εξετάζετε, το καλό να κατέχετε» (Α΄Θεσσαλονικείς 5:21). Να κρατάμε δηλαδή ότ,ι είναι χρήσιμο και καλό για την πνευματική μας πορεία. Προκειμένου όμως να φιλτράρουμε τα πάντα με τον Λόγο του Θεού, πρέπει να ακούμε, διαβάζουμε, μελετούμε, αποστηθίζουμε και εφαρμόζουμε τον Λόγο του Θεού στις ζωές μας.