Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία
Νίκαιας
 
 

Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία Νίκαιας

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Η μακαριότητα της υπακοής

E-mail Εκτύπωση

Ο Ιησούς Χριστός μας έδωσε μία δύσκολη εντολή, να συγχωρούμε εβδομηκοντάκις επτά όσους έσφαλαν απέναντι μας. Διαβάζουμε «3 Προσέχετε τη συμπεριφορά σας. »Αν ο αδερφός σου σου κάνει κακό, επιτίμησέ τον, κι αν μετανοήσει συγχώρησέ τον.4 Αν σου κάνει κακό πολλές φορές την ημέρα κι έρθει άλλες τόσες και σου πει “μετανοώ”, να τον συγχωρήσεις». 5 Οι απόστολοι είπαν στον Κύριο: «Αύξησε την πίστη μας». (Λουκάς 17:3-5).

Τότε, ο Ιησούς Χριστός τους είπε «7 »Ποιος από σας, όταν ο δούλος του, που τον έχει για να οργώνει τα χωράφια ή να βόσκει τα πρόβατα, έρθει στο σπίτι από το χωράφι, θα του πει: “έλα αμέσως και κάθισε να φας”;8 Δε θα του πει μάλλον: “ετοίμασε να δειπνήσω, ζώσου την ποδιά κι υπηρέτησέ με ώσπου να φάω και να πιω, και μετά θα φας και θα πιεις κι εσύ”;9 Πρέπει μήπως να χρωστάει χάρη στο δούλο, επειδή έκανε αυτό που τον διέταξε; 10 Δεν το νομίζω. ΄Ετσι κι εσείς, όταν κάνετε όλα όσα σας προστάζει ο Θεός, να λέτε: “είμαστε ανάξιοι δούλοι· κάναμε αυτό που οφείλαμε να κάνουμε” » (Λουκάς 17).

Ο Θεός σχετίζει την πράξη του δούλου με την υπευθυνότητα των μαθητών να συγχωρούν, ακόμη και όταν δεν το νιώθουν ή αισθάνονται. Ο Χριστός τους λέει συγχωρήστε, επειδή ο Θεός σας το ζητάει, ανεξαρτήτως από το εάν το αισθάνονται ή όχι. Ορισμένες φορές, εάν περιμένουμε για ένα συναίσθημα συγχώρεσης, θα περιμένουμε για πολύ καιρό.

Μην περιμένεις για ένα συναίσθημα προκειμένου να υπακούσεις στον Θεό. Επέλεξε τον δρόμο της υπακοής είτε το νιώθεις είτε όχι, επειδή τα σωστά συναισθήματα ακολουθούν τη σωστή συμπεριφορά. Αυτά τα συναισθήματα δεν είναι θετικά επειδή θα αισθανθούμε μετά όμορφα επειδή πράξαμε το θέλημα του Θεού, αλλά επειδή θα έχουμε ευαρεστήσει τον Θεό και θα ήμαστε μακάριοι. Και όταν ευαρεστούμε τον Θεό, δεν έχει σημασία ποιον δεν ευαρεστούμε. Παράλληλα, θα ήμαστε μακάριοι στα μάτια του Θεού. Ο Χριστός δίδαξε «17 Αν τα ξέρετε αυτά, είστε μακάριοι, αν τα κάνετε” (Ιωάννης 13:17). Είμαι μακάριος στα μάτια του Θεού, όχι όταν γνωρίζω τι θέλει ο Θεός να κάνω ή όταν αισθάνομαι τι πρέπει να κάνω, αλλά όταν κάνω αυτό που ο Λόγος του Θεού με καλεί να κάνω.

Ούτως ή άλλως δεν μπορούμε να πορευτούμε στη ζωή με βάση το πώς αισθανόμαστε. Διαφορετικά δεν θα εργαζόμασταν, ούτε θα φροντίζαμε τα αγαπητά μας, όποτε το χρειάζονταν.

Πολλές φορές δυστυχώς περιμένουμε να αισθανθούμε, προκειμένου να προχωρήσουμε. Περιμένουμε να αισθανθούμε συγχώρεση για να συγχωρήσουμε. Να αισθανθούμε αγάπη για να αγαπήσουμε. Να νιώσουμε ότι οι άλλοι αξίζουν τις θυσίες, τον κόπο και την υπομονή μας.

Ο Παύλος και ο Χριστός όμως μας καλούν να πράξουμε το σωστό, ανεξαρτήτως συναισθημάτων, υποσχόμενοι ότι ο Θεός θα γεμίσει τη καρδιά μας με τη δική Του την ειρήνη, χαρά, μακαριότητα και ευτυχία.

Στην Φιλιππησίους 4:8-9 ο Παύλος αναφέρει: «Αυτά που μάθατε, παραλάβατε κι ακούσατε από μένα, αυτά που είδατε σ’ εμένα, αυτά να κάνετε κι εσείς. Και ο Θεός που δίνει την ειρήνη θα είναι μαζί σας».

O ίδιος ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός είπε: «Εάν τα μάθατε αυτά, θα είστε μακάριοι αν τα εφαρμόζετε κιόλας» (Iωάννης 13:17). Η Χριστιανική μακαριότητα που δεν πρέπει να ταυτίζεται με την ευτυχία, απορρέει από την υπακοή στο Λόγο του Θεού, ανεξαρτήτως εάν τα συναισθήματα μας ακολουθήσουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις εάν περιμένουμε ένα συναίσθημα συγχώρεσης ή αγάπης όταν έχουμε πληγωθεί επανειλημμένα, τότε δεν πρόκειται ίσως ποτέ να κάνουμε αυτό που ο Θεός ζητά από εμάς.