Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία
Νίκαιας
 
 

Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία Νίκαιας

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Πότε ήμαστε γνήσιοι και αυθεντικοί στα μάτια του Θεού;

E-mail Εκτύπωση

Πολλές φορές θεωρούμε ότι το χαρακτηριστικό της γνησιότητας και αυθεντικότητας είναι το συναίσθημα. Όχι δηλαδή να κάνουμε το σωστό, αλλά και να το κάνουμε ολόκαρδα. Ενώ είναι όμως σημαντικό να κάνουμε κάτι, πρωτίστως να αγαπάμε τον Θεό και τους άλλους με όλη μας την καρδιά, με όλο μας το είναι, εν τούτοις, το χαρακτηριστικό της γνησιότητας της πνευματικής μας πορείας δεν είναι τα συναισθήματα μας, αλλά η πίστη μας.

Πίστη είναι η βεβαιότητα μας για την αλήθεια ενός ισχυρισμού, ανεξάρτητα αν η βεβαιότητα αυτή είναι δικαιολογημένη ή όχι. Στην περίπτωση που η βεβαιότητα είναι δικαιολογημένη μιλάμε για γνώση και όχι για πίστη. Η πίστη είναι πάντα ενεργητική και ποτέ παθητική.

Στο κεφάλαιο των ηρώων της πίστης, διαβάζουμε ότι «7 Χάρη στην πίστη του ο Νώε, μολονότι δεν έβλεπε ακόμη τα πράγματα για τα οποία τον είχε προειδοποιήσει ο Θεός, υπάκουσε σ’ αυτόν και κατασκεύασε την κιβωτό, για να σώσει την οικογένειά του. ΄Ετσι κληρονόμησε από το Θεό τη δικαιοσύνη που προέρχεται από την πίστη, και με την πίστη απέδειξε πόσο άξιος καταδίκης ήταν ο κόσμος» «8 Με την πίστη ο Αβραάμ υπάκουσε στο Θεό, που τον καλούσε να φύγει για τη χώρα που θα κληρονομούσε, κι έφυγε χωρίς να ξέρει πού πηγαίνει 9 Με πίστη εγκαταστάθηκε στη γη που του είχε υποσχεθεί ο Θεός, ξένος σε άγνωστη χώρα, ζώντας σε σκηνές με τον Ισαάκ και τον Ιακώβ, που κι αυτοί ήταν κληρονόμοι της ίδιας υποσχέσεως 11 Με την πίστη του Αβραάμ απέκτησε ακόμα και η Σάρρα την ικανότητα να δεχτεί το σπέρμα και να γεννήσει παρά τη μεγάλη ηλικία της, επειδή ο Αβραάμ θεώρησε αξιόπιστο το Θεό, που του το υποσχέθηκε» (Εβραίους 11:7-11). «24 Με την πίστη ο Μωυσής, όταν πια μεγάλωσε, αρνήθηκε να ονομάζεται γιος της κόρης του Φαραώ 25 προτίμησε να υποφέρει μαζί με το λαό του Θεού, παρά ν’ απολαμβάνει την πρόσκαιρη αμαρτωλή ζωή» (Εβραίους 11:24-25). Ο Μωυσής πρόκρινε, επέλεξε να κακουχείται με τον λαό τού Θεού, μάλλον, παρά να έχει πρόσκαιρη απόλαυση αμαρτίας· Πώς το έκανε; Με το να βασιστεί στο Λόγο του Θεού, ανεξαρτήτως συναισθημάτων, σκέψεων και περιστάσεων. Ο Χριστός είπε «35 Ο ουρανός και η γη θα παρέλθουν, τα λόγια μου όμως δεν θα παρέλθουν» (Ματθαίος 24:35). Στον Ησαϊα διαβάζουμε «8 Το χορτάρι ξεραίνεται, μαραίνεται ο ανθός, μα ο λόγος του Θεού μας μένει αιώνια» (Ησαϊας 40:18).

Όσα δυνατά και κυμαινόμενα αν είναι τα συναισθήματα μας, ο Λόγος του Θεού είναι πιο γνήσιος και αληθινός από τα συναισθήματα μου, τις εμπειρίες μου, τις περιστάσεις και οτιδήποτε και οποιονδήποτε σε αυτόν τον κόσμο.

Γιατί; Επειδή ο ουρανός και η γη, o σημερινός κόσμος θα πάψει να υπάρχει, αλλά ο Λόγος του Θεού είναι αιώνιος (Α΄Πέτρου 1:25). Ο Απόστολος Πέτρος μας υπενθυμίζει «Μην ξεχνάτε ότι έχετε ξαναγεννηθεί από έναν Πατέρα που δεν είναι θνητός, αλλά αθάνατος, δια του λόγου του που είναι ζωντανός και αιώνιος» (Α΄Πέτρου 1:23).

Ό,τι και αν συμβαίνει στη ζωή μου, ό,τι και αν αισθάνομαι, ο Χριστός με καλεί να βασίσω τη ζωή στο Λόγο Του και όχι στα συναισθήματα και τις εμπειρίες μου. Η πνευματική νίκη στην Χριστιανική ζωή θα έλθει όταν αποφασίσουμε να υπακούσουμε στις εντολές του Θεού, αντί για τα συναισθήματα μας.Κάτι δεν είναι απαραίτητα γνήσιο και αυθεντικό στην Χριστιανική ζωή επειδή το αισθάνομαι. Κάτι είναι γνήσιο και αυθεντικό όταν συμβαδίζει με τον αιώνιο και αλάθητο Λόγο του Θεού και γίνεται με πίστη.

Για αυτό ας μην βασίσουμε τη ζωή μας στα συναισθήματα μας, αλλά στην πίστη μας στους αιώνιους και αλάθητους λόγους του Χριστού, επειδή ήμαστε γνήσιοι και αυθεντικοί ενώπιον του Θεού όταν ενεργούμε με πίστη στο όνομα του Χριστού προς δόξαν του Θεού Πατέρα. Αμήν!