Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία
Νίκαιας
 
 

Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία Νίκαιας

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Δύο διαφορετικές προσεγγίσεις των συναισθημάτων

E-mail Εκτύπωση

Δεν πρέπει ούτε να βασιζόμαστε απόλυτα στα συναισθήματα, ούτε να αγνοούμε συστηματικά τα συναισθήματα. Το βιβλίο των Ψαλμών μας δόθηκε για να δούμε τον ψυχικό κόσμο του Χριστού και για να μπορούμε να χειριζόμαστε τα συναισθήματα μας. Τα καλά και τα κακά, τα αρνητικά και τα θετικά. Έχουμε ψαλμούς οργής, παραπόνων, θλίψης και κάθε άλλου ειδικού συναισθήματος. Διαβάζουμε ορισμένους ψαλμούς, τους οποίους μάλιστα έψελναν, καθώς το βιβλίο των Ψαλμών αποτελούσε το Εβραικό μουσικό υμνολόγιο και αναρωτιόμαστε γιατί αυτός ο ψαλμός ή κάποια εδάφια βρίσκονται στην Αγία Γραφή. Βρίσκονται εκεί, προκειμένου να μας διδάξουν πώς να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα μας.

Υπάρχουν 2 άκρα αναφορικά με την διαχείριση των συναισθημάτων μας. Το πρώτο είναι ο συναισθηματισμός και το άλλο η άρνηση των συναισθημάτων. Ο ακραίος συναισθηματισμός εστιάζει στο πώς αισθανόμαστε, τι είναι σωστό, δημοφιλές, κακό ή καλό. Κινούμαστε με βάση το πώς αισθανόμαστε, ότι κάνω βασίζεται στα συναισθήματα μου, τα οποία με ελέγχουν.

Το άλλο άκρο είναι η απόλυτη έμφαση στην λογική, υιοθετώντας ουσιαστικά τη φιλοσοφία του Στωικισμού. Εκτός από την Περιπατητική σχολή λογικής, δηλαδή τη σχολή του Αριστοτέλη, υπήρξε στην αρχαιότητα και η Στωική σχολή λογικής. Ο Στωικισμός αποτέλεσε μία σημαντική φιλοσοφική σχολή των Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών χρόνων (300 π.Χ. – περίπου 250 μ.Χ.), η οποία ιδρύθηκε στην Αθήνα, από τον Ζήνωνα τον Κιτιέα.

Ο στωικισμός ξεκινά από μία βασική παραδοχή, που τον διαφοροποιεί ριζικά από τις υπόλοιπες ελληνιστικές φιλοσοφίες και τον φέρνει κοντά στον πλατωνισμό και τον αριστοτελισμό· το σύνολό των πραγμάτων που συνθέτουν τον κόσμο διέπεται και ενοποιείται από μια έλλογη τάξη. Με απλά λόγια, αυτή η θεώρηση υποστηρίζει ότι τα συναισθήματα δεν είναι σημαντικά. Σύμφωνα με αυτή τη προσέγγιση, το μόνο που μετράει είναι η λογική και η νοημοσύνη μας.

Συνήθως, οι λογικοί παντρεύονται με τους συναισθηματικούς. Οι στωικοί που συνήθως λειτουργούν με βάση τη λογική τους θεωρούν ότι το άλλο τους μισό είναι ευάλωτοι στον συναισθηματικό τους κόσμο, ενώ οι συναισθηματικοί θεωρούν ότι οι στωικοί δεν αφήνονται.

Οι συναισθηματικοί θεωρούν ότι εάν δεν συμμερίζεσαι τα συναισθήματα σου δεν είσαι αυθεντικός, ενώ οι λογικοί θεωρούν ότι δεν πρέπει να συμμερίζεσαι τα συναισθήματα σου. Για αυτό και συνήθως οι άντρες, όταν έχουν κάποιο πρόβλημα κλείνονται στη σπηλιά τους και δεν βγαίνουν από αυτή μέχρι να βρουν μία ικανοποιητική ή επαρκή λύση στο πρόβλημα τους. Όσο όμως είναι κλεισμένοι . Ειδικά στο γάμο, αλλά και γενικότερα σε όλες τις σχέσεις πρέπει να θυμόμαστε ότι ο Θεός μας έπλασε διαφορετικούς όχι για να μας σπάσει τα νεύρα, αλλά για να μας ενώσει.

Ως Χριστιανοί δεν πρέπει να κινηθούμε στα 2 άκρα. Δεν πρέπει ο Θεός μας να είναι η λογική μας, το δόγμα μας, η θεολογία μας, η διανοητική εξάσκηση πνευματικών πειθαρχιών, αλλά δεν πρέπει και να γίνουν τα συναισθήματα μας ο Θεός μας, καθώς αναζητούμε ιδιαίτερες συναισθηματικές εμπειρίες προκειμένου να έχουμε επαφή και κοινωνία με τον Θεό.