Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία
Νίκαιας
 
 

Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία Νίκαιας

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

O θρόνος της χάρης

E-mail Εκτύπωση

O Xριστός έλαβε ανθρώπινη μορφή για να μας σώσει και σωματικά, να σώσει και τα συναισθήματα μας. Βίωσε τα έντονα συναισθήματα που βιώνουμε και εμείς, ώστε να σώσει τις αμαρτωλές καρδιές μας. Έγινε πλήρης άνθρωπος, για να μας σώσει πλήρως. Ταυτίστηκε απόλυτα μαζί μας, ώστε να ταυτιστούμε και εμείς απόλυτα μαζί Του.

Ο συγγραφέας της επιστολής προς Εβραίους αναφέρει: «17 ΄Επρεπε λοιπόν να γίνει σε όλα όμοιος με τ’ αδέρφια του, ώστε να είναι σπλαχνικός και πιστός αρχιερέας στην υπηρεσία του Θεού, ώστε να συγχωρηθούν οι αμαρτίες του λαού.18 ΄Ετσι, επειδή ο ίδιος υπέφερε και δοκιμάστηκε, μπορεί τώρα να βοηθήσει αυτούς που δοκιμάζονται» (Εβραίους 2:17-18) και «15 Δεν έχουμε αρχιερέα που να μην μπορεί να συμμεριστεί τις αδυναμίες μας. Αντίθετα, έχει δοκιμαστεί σε όλα, επειδή έγινε άνθρωπος σαν κι εμάς, χωρίς όμως να αμαρτήσει 16 Ας πλησιάζωμεν λοιπόν μετά παρρησίας εις τον θρόνον της χάριτος, διά να λάβωμεν έλεος και να εύρωμεν χάριν προς βοήθειαν εν καιρώ χρείας» (Εβραίους 4:15-16).

Οι Εβραίοι Ραββίνοι δίδασκαν ότι ο Θεός έχει 2 θρόνους. Ένα θρόνο χάρης και ένα κρίσης. Στο παραπάνω εδάφιο όμως διαβάζουμε για ένα θρόνο. Ο θρόνος της χάρης αποτελούσε ένα παράδοξο στον αρχαίο κόσμο. Ο θρόνος ήτανε ένα μέρος εξουσίας και κρίσης. Δεν μπορούσες να πλησιάσεις τον θρόνο ενός βασιλιά από μόνος σου.

Γιατί να πλησιάσουμε στον θρόνο της χάρης; Επειδή είμαστε αδύναμοι και έχουμε ένα αρχιερέα που μπορεί να συμπονέσει στις αδυναμίες μας. Ο Ιησούς δεν λέει, «χωρίς εμένα μπορείτε να τα πάτε καλά τις περισσότερες φορές. Κάλεσε με μονάχα όταν με χρειάζεσαι.» Μας λέει «χωρίς εμένα δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα» (Ιωάννης 15:5).

Ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν προσευχόμαστε είναι επειδή δεν συνειδητοποιούμε πόσο μεγάλη ανάγκη έχουμε τον Θεό και πόσο δυνατός και καλός είναι. Νομίζουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας. Η αλήθεια όμως είναι ότι βασιζόμαστε σε αυτόν, για κάθε ανάσα που παίρνουμε, κάθε γεύμα που τρώμε.

Αγχωνόμαστε για τα προβλήματα μας αλλά αυτά δεν επιλύονται. Αγνοούμε τα προβλήματα μας, αλλά δεν φεύγουν μακριά. Παραπονιόμαστε για τα προβλήματα μας, αλλά δεν απομακρύνονται. Ο Θεός μας καλεί να προσευχόμαστε για τα προβλήματα μας!

Πότε να πλησιάσουμε; Όταν έχουμε ανάγκη, δηλαδή πάντοτε.

Πώς να πλησιάσουμε; Με παρρησία, επειδή ο αρχιερέας μας ο Χριστός μέσω της σταυρικής Του θυσίας μας έχει δώσει πρόσβαση στον Θείο Θρόνο. O Xριστός λοιπόν μας καταλαβαίνει και μπορεί να μας βοηθήσει. Ο Χριστός σε καταλαβαίνει και σε πονάει όσο κανείς, για αυτό παραδώσου σε Αυτόν.

Η ζωή μας αρχίζει να μεταμορφώνεται όταν έχουμε κάποιον με τον οποίο μπορούμε να την μοιραστούμε απόλυτα. Μοιράσου την ζωή σου με τον Χριστό και ταυτίσου απόλυτα μαζί Του! Ο Χριστός σε καταλαβαίνει όσο κανείς, για αυτό και επέτρεψε Του να μεταμορφώσει τη ζωή σου!