Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία
Νίκαιας
 
 

Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία Νίκαιας

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Προκαλώντας τα συναισθήματα μας

E-mail Εκτύπωση

Δεν πρέπει να δεχόμαστε ό,τι αισθανόμαστε. Ό,τι αισθανόμαστε δεν είναι απαραίτητα σωστό. Ότι αισθανόμαστε δεν είναι απαραίτητα βιβλικό. Ό,τι αισθανόμαστε δεν είναι απαραίτητα πραγματικό.

Όταν δεν νιώθω καλά, πρέπει να ρωτήσω τον εαυτό μου, είναι τα πράγματα όντως τόσο άσχημα όσο αισθάνομαι; Ο Δαβίδ ζητούσε συχνά τον Θεό να προκαλέσει τον Θεό. Αυτή είναι μία έξυπνη κίνηση, επειδή ο Θεός μας γνωρίζει καλύτερα και από τον ίδιο μας τον εαυτό.Ο Θεός γνωρίζει τι και γιατί αισθανόμαστε ό,τι αισθανόμαστε, όταν το αισθανόμαστε και γνωρίζει τι πυροδοτεί τα συναισθήματα μας που μας απομακρύνουν από Εκείνον.

Ο Δαβίδ ζητούσε από τον αμερόληπτο Θεό να αξιολογήσει τα συναισθήματα του. Για παράδειγμα, στον Ψαλμό 26:2 διαβάζουμε«Δοκίμασέ με, Κύριε, κι εξέτασε την πίστη μου· τις σκέψεις μου και την καρδιά μου ερεύνησε».

Μερικές φορές είναι σημαντικό να έχουμε έναν πιστό αδελφό ή μία πιστή αδελφή που θα προκαλέσουν τα συναισθήματα, τις πράξεις, τις σκέψεις και την εν γένει συμπεριφορά μαςΈχεις δώσει σε κάποιον την άδεια να προκαλέσουν τα συναισθήματα σου;O Iώβ είχε έναν τέτοιο φίλο, τον Ελιφάς τον Θαιμανίτη. Στο ομώνυμο βιβλίο του Ιώβ διαβάζουμε τον φίλο του Ιώβ να του λέει: «12 Γιατί σε αποπλανάει η καρδιά σου; Και γιατί παραφέρονται τα μάτια σου, 13 ώστε στρέφεις το πνεύμα σου ενάντια στον Θεό, και αφήνεις να βγαίνουν τέτοια λόγια από το στόμα σου; 14 Τι είναι ο άνθρωπος ώστε να είναι καθαρός; Και ο γεννημένος από γυναίκα, ώστε να είναι δίκαιος; 15 Δες, στους δικούς του αγίους δεν εμπιστεύεται· και οι ουρανοί δεν είναι καθαροί στα μάτια του· 16 πόσο περισσότερο βδελυρός κι ακάθαρτος είναι ο άνθρωπος, που πίνει την ανομία σαν νερό;»Â  (Ιώβ 15:12-16). Είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχουμε φίλους που θα μας πουν όχι αυτό που θέλουμε να ακούσουμε, αλλά αυτό που πρέπει να ακούσουμε. Στις παροιμίες διαβάζουμε «24 Ο άνθρωπος που έχει φίλους, πρέπει να συμπεριφέρεται φιλικά· και υπάρχει φίλος στενότερος από αδελφό» (Παροιμίες 18:24) και «6 Πληγές φίλου είναι πιστές· φιλήματα, όμως, εχθρών, πολυάριθμα» (Παροιμίες 27:6). Καλούμαστε να έχουμε φίλους που να μπορούν να μας πουν και αυτό που δεν θέλουμε να ακούσουμε.