Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία
Νίκαιας
 
 

Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία Νίκαιας

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

O αξιόπιστος και ανάλλαχτος Θεός

E-mail Εκτύπωση

Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής μας νιώθουμε ότι οι άλλοι μας απογοητεύουν, με αποτέλεσμα να νιώθουμε ότι κανείς δεν μας καταλαβαίνει πραγματικά. Η Αγία Γραφή ξεκάθαρα διδάσκει ότι ο Θεός, ο Δημιουργός και Σωτήρας μας Ιησούς Χριστός, μας καταλαβαίνει απόλυτα κάθε ώρα και στιγμή. Διαβάζουμε στην επιστολή προς Εβραίους «17 ΄Επρεπε λοιπόν να γίνει σε όλα όμοιος με τ’ αδέρφια του, ώστε να είναι σπλαχνικός και πιστός αρχιερέας στην υπηρεσία του Θεού, ώστε να συγχωρηθούν οι αμαρτίες του λαού.18 ΄Ετσι, επειδή ο ίδιος υπέφερε και δοκιμάστηκε, μπορεί τώρα να βοηθήσει αυτούς που δοκιμάζονται» (Εβραίους 2:17-18). «Ο Χριστός, κατά τη διάρκεια της επίγειας ζωής του, με δυνατές κραυγές και δάκρυα απηύθηνε προσευχές και ικεσίες στο Θεό, που μπορούσε να τον σώσει από το θάνατο. Και εισακούστηκε από το Θεό για την ευλάβειά του» (Eβραίους 5:7).

Ο Θεός αισθάνεται οργή, γέλιο, συμπόνια, λύπη, μίσος, άγια ζηλοτυπία, αγάπη και χαρά. O Θεός αγαπά τη δικαιοσύνη και αποστρέφεται το κακό, μισεί τους ασεβείς. «5 Τον δίκαιο και τον ασεβή ο Κύριος εξετάζει, κι εκείνον αποστρέφεται που τ’ άδικο αγαπάει.6 Στους ασεβείς θα ρίξει θεομηνίες, συμφορές· θειάφι, φωτιά και φλογισμένος άνεμος θα ΄ναι η απολαβή τους. 7 Ο Κύριος είναι δίκαιος, τη δικαιοσύνη αγαπά· κι ο τίμιος θα ζει κοντά σ’ εκείνον» (Ψαλμός 11:5-7). «16 Αυτά τα έξι τα μισεί ο Κύριος, τα επτά μάλιστα τα βδελύσσεται η ψυχή του· 17 μάτια υπερήφανα, γλώσσα αναληθή, και χέρια που χύνουν αίμα αθώο, 18 καρδιά που μηχανεύεται κακούς λογισμούς, πόδια που τρέχουν γρήγορα στο να κακοποιούν,19 ψευδομάρτυρα, που λέει ψέματα, κι εκείνον που βάζει φιλονικίες ανάμεσα σε αδελφούς» (Παροιμίες 6:16-19).

Τα παραπάνω εδάφια μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Θεός είναι συναισθηματικά ασταθής και απρόβλεπτος όπως εμείς; Όχι, ακόμη η οργή, αλλά και η ζηλοτυπία Του γίνονται τη σωστή στιγμή, για το σωστό λόγο, προς το σωστό πρόσωπο, με το σωστό τρόπο! Tα συναισθήματα και οι πράξεις του Θεού είναι σύμφωνα με το ποιος είναι, είναι ριζωμένα στον Άγιο χαρακτήρα Του και εκφράζονται δίχως αμαρτία. O Θεός είναι τέλειος σε κάθε Του κίνηση και ενέργεια.

Από την άλλη μεριά τα δικά μας συναισθήματα είναι ασταθή, επειδή είναι αμαρτωλά. Η αμαρτία έχει επηρεάσει τα συναισθήματα μας. H ανθρώπινη καρδιά είναι απατηλή υπέρ πάντα και σφόδρα διεφθαρμένη, αδιόρθωτη (Ιερεμίας 17:9). Ήμαστε δούλοι στις επιθυμίες μας (Εφεσίους 2:3), «πάντα του ασεβή η ψυχή διψάει για το κακό· ούτε για τον πλησίον του έλεος δεν έχει” (Παροιμίες 21:10).Ο Χριστός είπε σε όσους Τον αρνούνται «43 Γιατί δεν γνωρίζετε τη λαλιά μου; Επειδή, δεν μπορείτε να ακούτε τον λόγο μου. 44 Εσείς είστε από τον πατέρα τον διάβολο, και θέλετε να κάνετε τις επιθυμίες τού πατέρα σας» (Ιωάννης 8:43-44). Επειδή τα συναισθήματα μας είναι κατά βάση αμαρτωλά, δεν είναι αξιόπιστα.

Σε αντίθεση με την αναξιοπιστία και αστάθεια των δικών μας αμαρτωλών συναισθημάτων, τα συναισθήματα του Θεού είναι αξιόπιστα, ο Θεός δεν αλλάζει τα συναισθήματα του για εμάς, ανάλογα με το τι κάνουμε. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, ώστε ο Θεός να πάψει να μας πονά και αγαπά.

Στην Παλαιά Διαθήκη διαβάζουμε αναφορικά με την αξιοπιστία του Θεού ότι «ο Θεός δεν είν’ άνθρωπος να λέει ψέματα, θνητός δεν είναι, για να αλλάζει γνώμη. Όταν λέει κάτι, το κάνει κιόλας, και όταν κάτι υπόσχεται, το πραγματοποιεί» (Aριθμοί 23:19). «Ο Κύριος, που είναι η δύναμη του Ισραήλ, δε λέει ψέματα ούτε αλλάζει γνώμη· δεν είναι άνθρωπος για ν’ αλλάξει γνώμη» (A΄Σαμουήλ 15:29). « «Εγώ δεν μεταβάλλομαι», λέει ο Κύριος του σύμπαντος, «αλλά κι εσείς δεν έχετε αλλάξει· είστε γνήσιοι απόγονοι του Ιακώβ» (Μαλαχίας 3:6). Ενώ τα πάντα μεταβάλλονται γύρω μας, ο Θεός παραμένει ανάλλαχτος. «Ο Ιησούς Χριστός είναι ο ίδιος χθες και σήμερα και στους αιώνες» (Εβραίους 13:8).

Ο Τριαδικός Θεός της Βίβλου όχι μόνο μας δημιούργησε και γνωρίζει τα πάντα για εμάς, αλλά και ταυτίστηκε μαζί μας με την ενσάρκωση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.Παράλληλα, είναι απόλυτα αξιόπιστος. Η απόλυτη σταθερά σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο. Για αυτό και μπορούμε να Τον εμπιστευτούμε.