Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία
Νίκαιας
 
 

Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία Νίκαιας

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Σε ποιες χώρες ζουν οι θρησκευόμενοι και πού οι άθεοι;

E-mail Εκτύπωση

Πάνω από το 60% των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη αυτοπροσδιορίζονται ως θρησκευόμενοι, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που έγινε από την διεθνή δημοσκοπική εταιρία, WIN/Gallup International.Εξήντα τρεις χιλιάδες άνθρωποι από 65 χώρες αποκάλυψαν τα πιστεύω τους στους δημοσκόπους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα λοιπόν της έρευνας διπλάσιοι σε αριθμό είναι οι άνθρωποι που πιστεύουν σε κάποια θρησκεία από εκείνους που δηλώνουν άθεοι ή μη θρησκευόμενοι. Οι άθεοι και οι μη θρησκευόμενοι αντιστοιχούν στο 33% του παγκόσμιου πληθυσμού. Αντίθετα, το 60 % του παγκόσμιου πληθυσμού, πιστεύουν σε κάποια ανώτερη δύναμη. Οι άνθρωποι αυτοί αυτοπροσδιορίζονται ως «θρησκευόμενοι».

Πρώτη στην αθεΐα είναι η Κίνα - όπου οι άθεοι είναι διπλάσιοι από τους θρησκευόμενους- και ακολουθούν η Ιαπωνία, η Τσεχία και η Σουηδία. Από την άλλη, η πιο πιστή χώρα είναι η Ταϊλάνδη-στην οποία μόνο το 1% δηλώνουν άθεοι- και ακολουθούν με μικρή διαφορά το Μαρόκο, η Γεωργία και η Αρμενία.

Η θρησκεία στις διάφορες ηπείρους

Η λιγότερο θρησκευόμενη περιοχή είναι η Δυτική Ευρώπη, με περίπου το 50% του πληθυσμού της να δηλώνουν άθεοι και μη θρησκευόμενοι. Ακολουθεί η Ωκεανία με το ίδιο ποσοστό να δηλώνουν ότι δεν πιστεύουν σε κάποια ανώτερη δύναμη. Η πιο «πιστή» ήπειρος είναι η Αφρική με το 86% του πληθυσμού να αυτοπροσδιορίζονται ως θρησκευόμενοι και ακολουθούν η Μέση Ανατολή με 82%, η Ανατολική Ευρώπη με 71%, η Αμερική με 66% και η Ασία 62% αντίστοιχα.

Οι λιγότερο θρησκευόμενες χώρες είναι η Κίνα με 90% των ερωτώμενων να δηλώνουν άθεοι, τη Σουηδία με 76%, τη Τσεχία με 75% και το Χονγκ Κονγκ με 70%.

Με υψηλά ποσοστά άθεων ακολουθούν η Ολλανδία με 66%, το Ηνωμένο Βασίλειο με 66%, το Ισραήλ με 65%, η Ιαπωνία με 62%, η Γερμανία με 59%, η Αυστραλία με 58%, η Ελβετία με 58%, η Νότια Κορέα με 55%, η Ισπανία με 55% κι άλλες.Τα κράτη με ποσοστό αθέων κάτω του 50% είναι τα εξής: ΗΠΑ, Μέξικο, Φινλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Βέλγιο

Οι χώρες με ποσοστό αθέων κάτω του 25% είναι η Αργεντινή, Βραζιλία, Κολομβία, Νότια Αφρική, Τυνησία, Ινδονησία, Ινδία, Πακιστάν, Αφγανιστάν, αλλά και Ρωσία, Τουρκία, Ιταλία βρίσκονται στην ίδια κατηγορία με την Ελλάδα.