Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία
Νίκαιας
 
 

Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία Νίκαιας

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Πώς σώθηκε ο Αβραάμ

E-mail Εκτύπωση

Ποιος είναι ο άνθρωπος που ίσως έχει επηρεάσει περισσότερο την ανθρωπότητα από οποιανδήποτε άλλον;Πιθανότατα, ο Αβραάμ. Λίγοι άνθρωποι έχουν ασκήσει μεγαλύτερη επίδραση στις θρησκείες του κόσμου από ό,τι αυτός. Ιουδαίοι, Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί τρέφουν μεγάλο σεβασμό για το πρόσωπό του. Από τον ένα αυτόν άνθρωπο προήλθαν τρεις θρησκείες, ο Χριστιανισμός με περίπου 2 δισεκατομμύρια πιστούς σήμερα, το Ισλάμ με πάνω από 1 δισεκατομμύριο και ο Ιουδαισμός με περίπου 15 εκατομμύρια ακόλουθους.

Στο τέταρτο κεφάλαιο της προς Ρωμαίους τα πρώτα 25 εδάφια αναφέρονται στον Αβραάμ, ενώ δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά στο πρόσωπο του στα πρώτα 25 εδάφια.Πρώτα θα δούμε πώς σώθηκε ο Αβραάμ. Γράφει ο Παύλος: «1 Τι λοιπόν θέλομεν ειπεί ότι απήλαυσεν Αβραάμ ο πατήρ ημών κατά σάρκα;)» (Ρωμαίους 4). Η μετάφραση του Λόγου νομίζω ότι αποδίδει σωστά στο εδάφιο 1αυτό που θέλει να πει ο Παύλος:«ο Αβραάμ ο πατέρας μας βρήκε τη δικαίωσή του χάρη σε έργα της σάρκας;»Όταν δηλαδή ο Αβραάμ κοίταξε την δική του αξία και έργα και διαπίστωσε ότι δεν είναι αρκετά να τον δικαιώσουν, αθωώσουν δηλαδή στα μάτια του Θεού.

Ο Παύλος στο εδάφιο 2 «2 Διότι εάν ο Αβραάμ εδικαιώθη εκ των έργων, έχει καύχημα, αλλ' ουχί ενώπιον του Θεού», συζητά μία υποθετική πιθανότητα. Εάν ο Αβραάμ μπορούσε να καυχηθεί για τα ανθρώπινα του έργα, επιτεύγματα και κατορθώματα, θα μπορούσε να το κάνει μπροστά σε όλους, εκτός από τον Θεό, επειδή ο Θεός δεν εντυπωσιάζεται με αυτή τη καύχηση. Αυτό συμβαίνει επειδή τον Θεό δεν τον ενδιαφέρουν τα εξωτερικά έργα, αλλά η κατάσταση της καρδιάς μας, τα κίνητρα μας, οι προθέσεις. Για τον Θεό μεγαλύτερη σημασία από το τι κάνω είναι το ποιος γίνομαι, από το τι έχω το πώς το χρησιμοποιώ και από το τι δίνω, γιατί το δίνω.Επειδή λοιπόν ο Θεός κρίνει κίνητρα και όχι πράξεις, δεν μπορώ να κρυφτώ από αυτόν.

Τι γίνεται όταν προσπαθούμε να αυτοδικαιωθούμε με βάση την επίδοση μας; Εθιζόμαστε σε μία ατέρμονη προσπάθεια να κάνουμε περισσότερα και περισσότερα προκειμένου να νιώσουμε ότι παραμένουμε αρκετά καλοί. Το πρόβλημα με τα καλά έργα είναι ότι δεν διαρκούν, πρέπει πάντοτε να κάνεις περισσότερα και περισσότερα. Και αυτό κουράζει και εξαντλεί. Δεν ξέρω αν είχατε κάποιον στην ζωή σας που δεν ικανοποιούταν με τίποτα. Ό,τι και αν έκανες δεν είναι αρκετό.

Κάποια στιγμή όμως δεν ήμαστε αρκετά καλοί. Επί της ουσίας στα μάτια του Θεού ποτέ δεν ήμαστε αρκετά καλοί, επειδή η γραφή λέει πως «Ό,τι δεν είναι εκ πίστεως είναι αμαρτία»- Ρωμαίους 14:23. Δεν αμαρτάνουμε κάποιες φορές, αμαρτάνουμε πάντοτε, συνέχεια, ασταμάτητα, αδιάκοπα. Όλο μας το είναι η διάνοια, τα συναισθήματα, οι επιθυμίες, οι καρδιές, στόχοι, κίνητρα και φυσικά σώματα είναι απόλυτα παραδομένα στην αμαρτία. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει μέρα που να ήμαστε καλοί. Δεν υπάρχει λίστα με καλές και κακές πράξεις στον ουρανό, διότι όσοι δεν αγαπούν τον Θεό ποτέ δεν κάνουν καλές πράξεις στα μάτια του Θεού, επειδή αυτές οι πράξεις δεν γίνονται προς δόξαν του Θεού Πατέρα.

Αν τα καλά μας έργα λοιπόν δεν μπορούν να μας σώσουν, χρειαζόμαστε μία δικαιοσύνη που δεν έρχεται από εμάς και δεν βασίζεται στα έργα και τις επιδόσεις μας.Ο Αβραάμ λοιπόν ανακάλυψε ότι δεν μπορούσε να σωθεί με βάση τις δικές του πράξεις.

Πώς λοιπόν σώθηκε ο Αβραάμ; Η απάντηση του Παύλου στο εδάφιο 3 είναι με την πίστη.«3 Επειδή τι λέγει η γραφή; Και επίστευσεν Αβραάμ εις τον Θεόν, και ελογίσθη (θεωρήθηκε/συνυπολογίστηκε) εις αυτόν εις δικαιοσύνην». Στη Γένεση αναφέρεται: «6 Και επίστευσεν εις τον Κύριον· και ελογίσθη εις αυτόν εις δικαιοσύνην» (Γένεση 15:6), ενώ ο Ιάκωβος γράφει: «Ο Αβραάμ πίστεψε στο Θεό, και γι’ αυτή του την πίστη ο Θεός τον αναγνώρισε δίκαιο,” κι ονομάστηκε “ φίλος του Θεού.”» (Ιάκωβος 2:23)

Το εδάφιο 3 είναι ένα πολύ σημαντικό εδάφιο επειδή μιλά για 2 θέματα ταυτόχρονα, την πίστη την δικαιοσύνη. Το πλαίσιο είναι το εξής. Σε ηλικία 85 ετών ο Θεός λέει στον Αβραάμ ότι θα αποκτήσει γιο. Ο Θεός ζητά από τον Αβραάμ να κοιτάξει και μετρήσει τα αστέρια και του λέει θα σου δώσω περισσότερους απογόνους και από τα αστέρια που μετράς. Ακούγεται τρελό; Το πιο τρελό όμως είναι ότι ο Αβραάμ πιστεύει τον Θεό!

Πώς σώθηκε λοιπόν ο Αβραάμ; Πίστεψε στον Θεό! Επειδή πίστεψε ο Αβραάμ έγινε ένας πνευματικός εκατομμυριούχος στα μάτια του Θεού, επειδή τα τέλεια έργα του Χριστού προστέθηκαν διά πίστεως στον προσωπικό πνευματικό του λογαριασμό στον ουρανό. Αυτό έγινε μόνο και μόνο επειδή πίστεψε στον Θεό! Πώς σώθηκε λοιπόν ο Αβραάμ; Διά της πίστεως, ανεξαρτήτως έργων.