Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία
Νίκαιας
 
 

Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία Νίκαιας

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Ο Αληθινός Θησαυρός της Εκκλησίας του Χριστού

E-mail Εκτύπωση

Στην 62η από τις 95 θέσεις που ο Λούθηρος θυροκόλλησε στην εκκλησία του Ανακτόρου (Schlosskirche) στη Βιττεμβέργη, στις 31 Οκτωβρίου του 1517, ξεκινώντας έτσι τη Μεταρρύθμιση διαβάζουμε: Ο αληθινός θησαυρός της Εκκλησίας είναι το Άγιο Ευαγγέλιο της δόξας και της χάρης του Θεού. Ο θησαυρός της εκκλησίας μας και κάθε εκκλησίας είναι το ευαγγέλιο του Κυρίου Ιησού Χριστού.

O πυρήνας, η καρδιά αυτού του ευαγγελίου αφορά το σωτήριο έργο και πρόσωπο του Ιησού Χριστού.Ο Λούθηρος ανακάλυψε ότι στο ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού δικαιωνόμαστε μόνο διά πίστεως στο έργο και το πρόσωπο του Χριστού.Ο Λούθηρος μελετώντας την Αγία Γραφή κατέληξε ότι ο άνθρωπος δικαιώνεται μόνο μέσω του Ιησού Χριστού διά της πίστεως. Πιστεύουμε ότι η Γραφή διδάσκει αυτό που ερμήνευσε ο Μαρτίνος Λούθηρος. Πιστεύουμε δηλαδή ότι κάποιος δικαιώνεται όχι με βάση το τι έκανε, κάνει ή πρόκειται να κάνει, αλλά με βάση αυτό που έκανε ο Χριστός.

Η παραπάνω θεολογική διαπίστωση διδάσκεται σε διάφορα χωρία της Αγίας Γραφής:

•Δικαιωθέντες λοιπόν εκ πίστεως, έχομεν ειρήνην προς τον Θεόν διά του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού (Ρωμαίους 5:1)

•Ξέρουμε όμως πως ο άνθρωπος δεν μπορεί να σωθεί με την τήρηση των διατάξεων του νόμου. Αυτό γίνεται μόνο με την πίστη στον Ιησού Χριστό. Γι’ αυτό κι εμείς πιστέψαμε στον Ιησού Χριστό, για να δικαιωθούμε με την πίστη στο Χριστό κι όχι με την τήρηση του νόμου· γιατί με τα έργα του νόμου δε θα σωθεί κανένας άνθρωπος (Γαλάτας 2:16)

•Κι είναι ολοφάνερο πως με το νόμο κανένας δεν πετυχαίνει τη σωτηρία από το Θεό, αφού, σύμφωνα με τη Γραφή, ο δίκαιος εξαιτίας της πίστεώς του θα ζήσει. (Γαλάτας 3:11)

•Συμπεραίνομεν λοιπόν ότι ο άνθρωπος δικαιούται διά της πίστεως χωρίς των έργων του νόμου. (Ρωμαίους 3:28

•Ο Αβραάμ πίστεψε στο Θεό και “ελογίσθη εις αυτόν εις δικαιοσύνην” (Ρωμαίους 4:3)

Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΔΙΑ ΠΙΣΤΕΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ, ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ Η ΠΗΓΑΖΕΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ ΕΝΩ ΔΕΝ ΤΟ ΑΞΙΖΟΥΜΕ.

Είναι κάτι που μας δίνεται «δια πίστεως».Μία πίστη που δεν είναι παθητική, αλλά παράγει καλά έργα. Όμως δεν σωζόμαστε με τα έργα του νόμου, την υπακοή στην εκκλησία, το βάπτισμα ή την φιλανθρωπία. Επειδή ο Θεός γνώριζε ότι ποτέ δεν μπορούμε να γίνουμε πραγματικά δίκαιοι μόνοι μας, μας παρείχε μία δικαιοσύνη εξ ουρανού, τον Ιησού Χριστό.Ακόμη και σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι δεν βασίζονται στον Χριστό, αλλά στην θρησκεία και τα καλά τους έργα.Ο δρόμος των καλών έργων πάντοτε οδηγεί στη καταστροφή, επειδή ποτέ δεν μπορείς να κάνεις αρκετά καλές πράξεις ή να προσευχηθείς και νηστέψεις αρκετά ή να κάνεις αρκετές αγαθοεργίες, ώστε να συγχωρεθούν οι αμαρτίες σου.Εάν είσαι σε αυτό το δρόμο, κάνε αναστροφή και μπες στη λεωφόρο του Ουρανού. Εμπιστέψου τον Χριστό μόνο για τη σωτηρία σου!